Monday, 27 June 2022 20:21

Ολοκληρώθηκε η πανεπιστημιακή έρευνα με θέμα τις μορφές βίας που κυριαρχούν στο ελληνικό διαδίκτυο.

Written by

Στο πλαίσιο του έργου «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» της Ένωσης Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.

Ολοκληρώθηκε η Πανεπιστημιακή έρευνα για τις μορφές βίας στο διαδίκτυο

Από τρία συνεργαζόμενα ελληνικά Πανεπιστήμια

Η ερευνητική ομάδα απαρτιζόταν από τρία ελληνικά πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με υπεύθυνους καθηγητές την κα Άντζελα Αντωνίου, τον κ. Wallace Εμμανουήλ και την κα Χατζηφωτίου Σεβαστή, αντίστοιχα.

Η διεξαγωγή της έρευνας χωρίστηκε σε τρεις φάσεις. Στη πρώτη φάση συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα από συνεντεύξεις με ειδικούς (Ένωση Οροθετικών Ελλάδος, το Χαμόγελο του Παιδιού και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος). Έπειτα τα δεδομένα από τις συνεντεύξεις συζητήθηκαν με 11 φοιτητές και από τα 3 ιδρύματα σε ομάδες εστίασης. Τέλος, τα αποτελέσματα από τις δύο πρώτες φάσεις, ομαδοποιήθηκαν και οδήγησαν στη δημιουργία ερωτηματολογίου που διανεμήθηκε στους φοιτητές των τριών πανεπιστημίων (166 συμμετοχές).

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Συγκεκριμένα, τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας φαίνεται να είναι πολύ εκτεταμένα, αφού οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν έρθει σε επαφή άμεσα ή εμμέσως μέσω του περιβάλλοντός τους με κάποια μορφή βίας στο διαδίκτυο. Οι μικρότερες ηλικίες δηλώνουν τη σεξουαλική βία ως μία από τις κυριότερες απειλές, ενώ όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες των συμμετεχόντων, οι οικονομικές διαδικτυακές απάτες φαίνεται να κυριαρχούν στους φόβους τους. Το συμπέρασμα αυτό είναι σε συμφωνία με την εκτίμηση της Ελληνικής Αστυνομίας για αύξηση της οικονομικής βίας στο άμεσο μέλλον.

Οι κυριότερες μορφές βίας στο διαδίκτυο, όπως αναδείχθηκαν, είναι η λεκτική, η σεξουαλική, η οικονομική βία και η βία σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες. Ως προς τις μορφές βίας που αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, σε αυτές περιλαμβάνονται: η παραγωγή Εξτρεμιστικού Περιεχομένου, η Εκδικητική Πορνογραφία, η Διαδικτυακή Παρενόχληση, τα Δωμάτια Ζωντανής Κακοποίησης κ.α. Τέλος, η έρευνα επισημαίνει ότι αυτό που τροφοδοτεί την ανάπτυξη των διάφορων μορφών βίας στο διαδίκτυο είναι η ανωνυμία που αυτό προσφέρει.

Σκοπός είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να διαχυθούν σε όλα τα μέσα και να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν όσους περισσότερες επαγγελματίες και πολίτες, προκειμένου να σχεδιαστούν κατάλληλα προσαρμοσμένες μελλοντικές παρεμβάσεις.
Ολόκληρη την έρευνα μπορεί κανείς να την βρει στον ιστότοπο https://timetotalk.gr/

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr