Thursday, 12 May 2022 11:34

Τελετή απονομής πτυχίων στους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στη Δράμα

Written by

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 11 Μαΐου 2022, στην αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Δράμας η τελετή απονομής πτυχίων Εθελοντών Τομέα Υγείας και Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ερυθρού Σταυρού Τμήματος Δράμας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ελλάδος Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα ιδεώδη τις αρχές και τις αξίες που υπηρετεί, ανά τον κόσμο, το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, προσφέροντας τις υπηρεσίες του όπου κι όταν χρειαστεί υπηρετώντας με πίστη τις επτά θεμελιώδεις αρχές του Κινήματος.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Νίνα Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει το τοπικό τμήμα προσφέροντας τις υπηρεσίες του με ανιδιοτέλεια και ανθρωπισμό. Παράλληλα η κ. Παπαδοπούλου εξήρε το έργο των εθελοντών που ανέρχονται περίπου στους εκατό, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στο έργο του Ερυθρού Σταυρού.

ΕΡΥΘΡΟΣ 4

ΕΡΥΘΡΟΣ 3

 

Οι θεμελιώδεις αρχές

Aνθρωπισμός
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, που δημιουργήθηκε από την επιθυμία παροχής βοηθείας χωρίς διάκριση στους τραυματίες του πεδίου της μάχης, προσπαθεί, υπό τη διεθνή και εθνική του ιδιότητα να προλάβει και να ανακουφίσει τον πόνο οπουδήποτε πιθανόν βρεθεί. Σκοπός του είναι να προστατεύει τη ζωή και την υγεία και να εξασφαλίζει τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Προάγει την αμοιβαία κατανόηση, φιλία, συνεργασία και διαρκή ειρήνη μεταξύ των λαών.

Αμεροληψία
Δεν κάνει διάκριση ως προς εθνικότητα, φυλή, θρησκευτικές πεποιθήσεις, τάξη ή πολιτικές απόψεις. Προσπαθεί να ανακουφίζει τις ταλαιπωρίες των ατόμων, ωθούμενο μόνο από τις ανάγκες τους και να δίνει προτεραιότητα στις πλέον επείγουσες περιπτώσεις δυστυχίας.

Ουδετερότητα
Για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη όλων των μερών, το Κίνημα δεν δύναται να μεροληπτεί στις εχθροπραξίες ή να εμπλέκεται οποτεδήποτε σε αντιθέσεις πολιτικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής φύσεως.

Ανεξαρτησία
Το Κίνημα είναι ανεξάρτητο. Οι Εθνικοί Σύλλογοι, ενώ είναι βοηθητικοί στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες των κυβερνήσεών τους και υπόκεινται στους νόμους των χωρών τους, πρέπει πάντοτε να διατηρούν την αυτονομία τους έτσι ώστε να μπορούν να ενεργούν πάντοτε σύμφωνα με τις Αρχές του Κινήματος.
Εθελοντισμός
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι ένα εθελοντικό κίνημα βοηθείας κατ’ ουδένα τρόπο εμπνευσμένο από την επιθυμία για κέρδος.

Ενότητα
Μόνο ένας Σύλλογος Ερυθρού Σταυρού ή Ερυθράς Ημισελήνου δύναται να υπάρχει σε μία χώρα. Πρέπει να είναι ανοικτός σε όλους και να εκτελεί το ανθρωπιστικό του έργο σε όλη την περιοχή του.

Παγκοσμιότητα
Το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι παγκόσμιο και όλοι οι Σύλλογοι έχουν ίση θέση και μοιράζονται εξίσου τις ευθύνες και τα καθήκοντα στην αλληλοβοήθεια.

ΕΡΥΘΡΟΣ 8

Ιστορική αναδρομή
Από το 1859 και το πεδίο της μάχης στο Σολφερίνο, το έργο του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου διευρύνθηκε και σήμερα περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που αφορούν τόσο σε περιόδους πολέμου όσο και ειρήνης. Σε όλες τις εκφάνσεις της δράσης και της προσφοράς του όμως, το Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου θεμελιώνεται πάνω στην μακρόχρονη εμπειρία του και σε ανθρωπιστικές αξίες που παραμένουν αδιαπραγμάτευτες με στόχο πάντα «να ανακουφίσει ο καθένας μας όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί» (Ερρίκος Ντυνάν, «Αναμνήσεις από το Σολφερίνο»).
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

 

ΕΡΥΘΡΟΣ 10

 

Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ε.Ε.Σ.

- Σε καιρό πολέμου: η συνδρομή και επικουρία στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου.

- Σε καιρό ειρήνης: η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του. Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας

Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

ΕΡΥΘΡΟΣ 6

Απονομή πτυχίων
Για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία πενταετία ο Ερυθρός Σταυρός Δράμας προχωρά στην απονομή πτυχίων Εθελοντών Τομέα Υγείας και Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, καθώς και στην αναβάθμιση στελεχών του. Τα πτυχία στους αποφοιτήσαντες των μαθημάτων και των εξετάσεων που ακολούθησαν αυτών, όπως και της πρακτικής του άσκησης, απένειμαν τόσο ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Δρ. Αντώνιος Αυγεριμός, όσο και η Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος κ. Νίνα Παπαδοπούλου. Επίσης πτυχία στους Εθελοντές απένειμαν πολιτικοί παράγοντες του τόπου, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση τιμώντας με την παρουσία τους την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται κυρίως τα τελευταία χρόνια από το δυναμικό Διοικητικό Συμβούλιο του Τοπικού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Δράμας.

ΕΡΥΘΡΟΣ 11

Η υπόσχεση των Εθελοντών του Ε.Ε.Σ.
«Υπόσχομαι Πίστη στο ανθρώπινο ιδεώδες. Να προστατεύω την υγεία και τη ζωή των συνανθρώπων μου και να σέβομαι την ανθρώπινη προσωπικότητα.
Να προσφέρω πάντα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης ή πολιτικής τοποθέτησης.
Να παραμένω πάντοτε κάτω από οποιουσδήποτε συνθήκες πιστός φορέας του συνθήματος μας: Δια του Ανθρωπισμού προς την Ειρήνη»

ΕΡΥΘΡΟΣ 1

 

Το τελετουργικό
Την εκδήλωση άνοιξε Μουσικό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Ακολούθησαν χαιρετισμοί, απονομή των πτυχίων και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο νυν και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχες Δράμας, εκπρόσωποι του Δήμου Δράμας, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και πλήθος κόσμου.

 ΕΡΥΘΡΟΣ 2

 

Ένα εύγε και ένα ευχαριστώ
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί το δέος που αισθάνεται κάποιος, αλλά και η εκτίμηση και η υπερηφάνεια που νιώθει αντικρίζοντας τους Εθελοντές της ζωής με τις στολές τους, είτε γαλανόλευκες, είτε κόκκινες, σύμβολα της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, μια προσφορά που πηγάζει από την καρδιά τους και ρέει στο αίμα τους.
Δεν είναι ο Εθελοντισμός στον τομέα της Υγείας ένα χόμπι, είναι στάση ζωής, είναι ανθρωπιά, είναι φιλότιμο, είναι έρωτας.
Προσωπικά συγχαίρω από καρδιάς όλα αυτά τα πρόσωπα που αφιέρωσαν και αφιερώνουν τη ζωή τους υπηρετώντας τις αρχές και αξίες του Ελληνικού Σταυρού και είμαι βέβαιη ότι όπως εγώ νοιώθω δέος και υπηρηφάνεια για τις γενιές των Ελλήνων που θυσιάστηκαν στο βωμό της προσφοράς, σε περιόδους πολέμου αλλά και ειρηνικούς, το αυτό νιώθουν όλοι οι συμπολίτες μου.
Προσωπικά νιώθω ασφαλείς ξέροντας πως δίπλα μου υπάρχουν τόσοι μα τόσοι πολλοί εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και όπως είπαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους τόσο η Πρόεδρος του Νοσοκομείου Δράμας κ. Καρατζόγλου, όσο και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης: «Σας ευχαριστούμε που υπάρχετε! Χωρίς εσάς το έργο μας θα ήταν πιο δύσκολο!»

 

ΕΡΥΘΡΟΣ 13

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr