Thursday, 06 January 2022 19:39

Ερώτηση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απρόκλητη, πρωτοφανή και επικίνδυνη επέμβαση της Αστυνομίας απέναντι στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Πετρελαίων Καβάλας

Written by

Τα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από την επέμβαση δυνάμεων ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, απέναντι στους απεργούς της βιομηχανίας Πετρελαίων, το ξημέρωμα της 21ης Δεκεμβρίου του 2021, αναδεικνύει η ερώτηση 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Η πρωτόγνωρη επέμβαση της Αστυνομίας, όχι μόνο ήταν αναίτια αλλά και έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων, οι οποίοι περιφρουρούσαν την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, προς όφελος όχι μόνο δικό τους αλλά και της ευρύτερης περιοχής., αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τ. Ελευθεριάδου.
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, η προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να κόψουν τα σύρματα της περίφραξης και να εισχωρήσουν σε, άγνωστο για αυτούς, περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας (όπως είναι το Εργοστάσιο Πετρελαίων) για να επιτεθούν σε απλούς εργαζόμενους, σαν να επρόκειτο για κοινούς ποινικούς εγκληματίες, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ζωή αμφοτέρων. Η ενσυναίσθηση των εργαζομένων απέτρεψε τα χειρότερα καθώς, περιόρισαν τους εαυτούς τους σε συγκεκριμένη εργοστασιακή μονάδα και παρέδωσαν ουσιαστικά τις εγκαταστάσεις στα σώματα ασφαλείας. Μάλιστα το Σωματείο των εργαζομένων, καταγγέλλει το από 21-12-2021 δελτίου τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜΘ για τα γεγονότα, ως προσβλητικό, παραπλανητικό και ψευδέστατο.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός, ποιός ήταν ο επιχειρησιακός υπεύθυνος και ποιοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι έδωσαν την εντολή για την διενέργεια της συγκεκριμένης επιχείρησης και ενεπλάκησαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά την διάρκεια αυτής.
Επισυνάπτεται η ερώτηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Απρόκλητη, πρωτοφανής και επικίνδυνη επέμβαση της Αστυνομίας απέναντι στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Πετρελαίων Καβάλας

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την επέμβαση δυνάμεων ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, οι οποίες κατέφθασαν από όλη την Βόρεια Ελλάδα, απέναντι στους απεργούς της βιομηχανίας Πετρελαίων, το ξημέρωμα της 21ης Δεκεμβρίου του 2021, και κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, έπειτα από μήνυση της διοίκησης. Η πρωτόγνωρη επέμβαση της Αστυνομίας, όχι μόνο ήταν αναίτια αλλά και έθεσε σε κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων, οι οποίοι περιφρουρούσαν την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, προς όφελος όχι μόνο δικό τους αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Συγκεκριμένα, η προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να κόψουν τα σύρματα της περίφραξης και να εισχωρήσουν σε, άγνωστο για αυτούς, περιβάλλον υψηλής επικινδυνότητας (όπως είναι το Εργοστάσιο Πετρελαίων) για να επιτεθούν σε απλούς εργαζόμενους, σαν να επρόκειτο για κοινούς ποινικούς εγκληματίες, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ζωή αμφοτέρων. Η ενσυναίσθηση των εργαζομένων απέτρεψε τα χειρότερα καθώς, περιόρισαν τους εαυτούς τους σε συγκεκριμένη εργοστασιακή μονάδα και παρέδωσαν ουσιαστικά τις εγκαταστάσεις στα σώματα ασφαλείας.
Μεγαλύτερη όμως εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι μέλη του Σωματείου, Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E. το «ΒΑΡΕΛΙ», κατά την διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας εντός των χερσαίων εγκαταστάσεων του Πρίνου, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με πέτρες, μπουλόνια, αυτοσχέδιες σφεντόνες και υδρόθειο, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους και την δημόσια υγεία. Η - σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων- απολύτως ψευδής δημόσια τοποθέτηση της Αστυνομίας προσβάλει τους εργαζόμενους, εκφεύγει των υπηρεσιακών καθηκόντων της και αποτελεί ευθεία προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης αλλά και των δικαστικών αρχών, προς όφελος της εταιρείας. Το πιο εξοργιστικό, πάντως, στην ανακοίνωση είναι η (σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων) ψευδέστατη καταγγελία για σκοπούμενη διαρροή υδρόθειου, γεγονός απολύτως αβάσιμο, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα είχε επισυμβεί σοβαρό ατύχημα ακόμη και θανατηφόρο.
Είναι προφανές ότι οι μόνοι που ενήργησαν εγκληματικά είναι εκείνοι που έλαβαν την απόφαση και έδωσαν την εντολή διενέργειας αυτής της επιχείρησης μέσα σε εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, αδιαφορώντας για τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων, με μοναδικό σκοπό να βοηθήσουν την εργοδοσία να κάνει επίδειξη δύναμης, εργαλειοποιώντας τις αστυνομικές δυνάμεις. Είναι δεδομένο ότι σκοπός της επιχείρησης δεν ήταν η επιβολή της τάξης και της νομιμότητας, αλλά o εκφοβισμός των εργαζομένων και η βίαιη πάταξη της συνδικαλιστικής τους δράσης.
Επειδή, είναι απρόκλητη η ασκούμενη αστυνομική βία απέναντι σε εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία.
Επειδή, το από 21-12-2021 δελτίου τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜΘ είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, προσβλητικό, παραπλανητικό και ψευδέστατο.
Επειδή, η κοινωνία της Καβάλας δεν πρόκειται να ανεχτεί την χρήση των αστυνομικών δυνάμεων με σκοπό την κατασυκοφάντηση Καβαλιωτών εργαζομένων και την προπαγάνδα υπέρ της εταιρείας.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποιος ήταν ο επιχειρησιακός υπεύθυνος και ποιοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι έδωσαν την εντολή για την διενέργεια της συγκεκριμένης επιχείρησης και ενεπλάκησαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά την διάρκεια αυτής; Ήταν εν γνώσει του η συγκεκριμένη επέμβαση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr