Sunday, 07 November 2021 17:59

Σχετικά με την αναδιοργάνωση των δομών υγείας του Ε.Σ.Υ. ενόψει πανδημικού κύματος

Written by

Ο βουλευτής Δράμας – Ν. Δ. κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε ρυθμίσεις οργάνωσης και δαπανών των δομών υγείας και του υγειονομικού προσωπικού της επικράτειας, ενόψει ενδεχόμενης έξαρσης πανδημικού κύματος, σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Αν η έλευση του πανδημικού κύματος πάρει εκρηκτικές ή μάλλον ασύμμετρες διαστάσεις, οι οποίες θα εξαντλούν τα αποθέματα δυνάμεων του ΕΣΥ (αποθέματα που σαφέστατα ουδείς εχέφρων μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ανεξάντλητα), είναι αυτονόητη και καθ’ όλα παραδεκτή η αναπροσαρμογή και η αναδιάταξη των υγειονομικών μας δυνάμεων καθώς και η αναζήτηση των όποιων υπηρεσιών -δημόσιων και ιδιωτικών σαφέστατα- οι οποίες μπορούν να καταστούν λειτουργικές στο σύστημα υγείας.
Τι σημαίνει αυτό: σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ανασυντάσσονται οι δυνάμεις μας και μεταφέρονται εκεί που το απαιτούν οι συνθήκες. Δηλαδή στις νοσοκομειακές δομές».

 

ΔΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Την Πέμπτη 4/11/2021, ψηφίσθηκε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αφορά σε:

• θέματα μετακίνησης και αποζημίωσης ιατρικού προσωπικού πέραν των αναισθησιολόγων (τροποποίηση ισχύουσας διάταξης, επεκτεινόμενης στις ειδικότητες της παθολογίας, της πνευμονολογίας / φυματιολογίας, στους ιατρούς των ΜΕΘ και συνάμα στις αμοιβές των εφημεριών τους) – όπου προβλέπεται για κάθε μετακινούμενο επιπλέον ημερομίσθιο/ημέρα και 250€ ανά εφημέρευση,
• θέματα εισόδου ιδιωτών ιατρών αναισθησιολόγων, παθολόγων, πνευμονολόγων και σε εξαιρετικές περιπτώσεις οιασδήποτε άλλης ειδικότητας στο ΕΣΥ για παροχή των υπηρεσιών τους επ’ αμοιβή (250€/ημέρα εφημέρευσης),
• την δυνατότητα αποζημίωσης των υπηρετούντων ιατρών του ΕΣΥ σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου αριθμού εφημεριών που προβλέπονται, με 250€ ανά εφημερία,
• τη δυνατότητα απόδοσης 2ου τίτλου ειδικότητας στην αναισθησιολογία σε ειδικευμένους ιατρούς άλλης ειδικότητας, όπου ιατροί του ΕΣΥ μπορούν -αν θέλουν- να τοποθετούνται ως υπεράριθμοι ειδικευόμενοι ώστε να ασκηθούν για τη λήψη τίτλου β’ ειδικότητας στην αναισθησιολογία διατηρώντας την ενεργή τους θέση και τις αποδοχές τους,
• ρυθμίσεις διακομιδών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο των διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων. Οι διακομιδές θα μπορούν να εκτελούνται πιο ευέλικτα πλέον από ιατρούς οιασδήποτε ειδικότητας ή από έμπειρους ειδικευομένους (με εμπειρία τουλάχιστον 6 μηνών).
Ο βουλευτής Δράμας – Ν. Δ. κ. Κωνσταντίνος Δ. Μπλούχος, ζήτησε και έλαβε το λόγο για να σχολιάσει τις προς ψήφιση διατάξεις και σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Θέλω να χαιρετίσω την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας η οποία είναι προϊόν γόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας μας με την ηγεσία του Υπουργείου. Θεωρώ ότι στοχεύει ξεκάθαρα στην αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου με όρους σοβαρών κινήτρων, αναφορικά με τον ιατρικό κόσμο του ΕΣΥ. Η αναγκαιότητα των προς ψήφιση μέτρων είναι επιβεβλημένη διότι θα αποκαταστήσει λειτουργικά προβλήματα και ανισορροπίες, θα ομαλοποιήσει, την κλινική πρακτική κυρίως στα επαρχιακά νοσοκομεία τα οποία μαστίζονται από χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα.
Αισθάνομαι την ανάγκη να παροτρύνω όλους τους συναδέλφους βουλευτές, να κάνουμε όλοι μας έκκληση στους υγειονομικούς που δεν εμβολιάστηκαν, ότι πρέπει να εμβολιαστούν και πρέπει να επιστρέψουν, γιατί λείπουν από τη δουλειά τους και από τους ασθενείς.
Η συγκεκριμένη τροπολογία, νομοθετεί κάτι πολύ σημαντικό: οι ιατροί του ΕΣΥ που μετακινούνται πλέον για να καλύψουν ανάγκες εφημεριών στα περιφερειακά νοσοκομεία που μαστίζονται από την υποστελέχωση λόγω των άγονων θέσεων και άγονων ειδικοτήτων. Όλοι αυτοί, πλέον των δεδομένων αποδοχών τους, θα λαμβάνουν για καθεμιά εφημέρευση, επιπλέον 250€/εφημερία. Η δυνατότητα μετακίνησης αφορά επιπλέον και στους επικουρικούς ιατρούς, δηλαδή, στο σύνολο των ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ.
Δίδεται έτσι διέξοδος στο πρόβλημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Τούτη η μετακίνηση δεν θα προσκρούει σε κάποια δυσθυμία, αναφορικά με τους ιατρούς μας, και πιστεύω ότι θα είναι πολλοί οι ιατροί που θα προσεγγίσουν την απόφαση με θερμότερη διάθεση.
Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς των συγκεκριμένων ειδικοτήτων οι οποίες είναι αναγκαίες στη μάχη κατά της πανδημίας, να αμείβονται και αυτοί με 250€ / εφημερία.
Είναι ωσαύτως πολύ σημαντικό αυτό που εισάγει τούτη η τροπολογία, για το ιατρικό προσωπικό μας το οποίο εφημερεύει διαρκώς, επιπροσθέτως και υπερβαλλόντως: η υπερβάλλουσα 24ωρη εφημέρευση, να αποζημιώνεται με 250€!!!
Επίσης είναι πολύ σημαντική η πρόβλεψη που γίνεται, αναφορικά με τη β’ ειδικότητα, ώστε κάποιοι ιατροί που μπορούν και θέλουν, να αποκτήσουν ως β΄ ειδικότητα αυτήν της αναισθησιολογίας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν το προέβλεπε ο νόμος. Η τροπολογία δημιουργεί την αναγκαία ευελιξία, ενώ σ’ αυτήν περιλαμβάνεται και η πρόνοια αναφορικά με το θέμα των διακομιδών ασθενών, οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτελούν ένα ακανθώδες πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία ελλείψει αναισθησιολόγων. Ό,τι φαντάζει δυσεπίλυτο, επιλύεται».

Γραφείο Βουλευτή Ν. Δράμας
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κωνσταντίνου Δ. Μπλούχου

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr