Wednesday, 13 October 2021 18:01

Θ. Ξανθόπουλος: Ποιά μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να αντιμετωπισθεί η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής με τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή;-Συνυπογραφή ερώτησης 40 βουλευτών

Written by

Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και οι επιπτώσεις της στην αγροτική παραγωγή. Η ερώτηση που συνυπογράφεται συνολικά από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου.
Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν μεταξύ άλλων:
- Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους αγρότες η κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού βλέπουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που λαμβάνουν, με το αγροτικό τιμολόγιο του ρεύματος αυξημένο κατά 50% λόγω μίας επιπλέον χρέωσης της λεγόμενης «ρήτρας αναπροσαρμογής» που επέβαλε η ΔΕΗ.
- Η επιβάρυνση μάλιστα είναι και για χρήσεις προγενέστερων περιόδων από τις 5/8/2021 οπότε και αποφασίστηκε ο νέος τρόπος τιμολόγησης της ΔΕΗ.
- οι μεγάλες αυξήσεις όπως αυτές στην ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης καθώς και τις μεγάλες και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού των σιτηρών, θα εκτινάξουν δραματικά το κόστος παραγωγής
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: αν προτίθεται να λάβει μέτρα προκειμένου να επιδοτηθεί η χρήση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος, να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο καθώς και αν πρόκειται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και τη χονδρική των γεωργικών εφοδίων (λιπασμάτων κλπ).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Τι μέτρα θα λάβετε για να αντιμετωπισθεί η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής με τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή;

 

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους αγρότες και της ΠΕ Ροδόπης ιδιαίτερα στους βαμβακοπαραγωγούς, η κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού βλέπουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που λαμβάνουν, με το αγροτικό τιμολόγιο του ρεύματος αυξημένο κατά 50% λόγω μίας επιπλέον χρέωσης της λεγόμενης «ρήτρας αναπροσαρμογής» που επέβαλε η ΔΕΗ. Η επιβάρυνση μάλιστα είναι και για χρήσεις προγενέστερων περιόδων από τις 5/8/2021 οπότε και αποφασίστηκε ο νέος τρόπος τιμολόγησης της ΔΕΗ.

Είναι βέβαιο ότι οι μεγάλες αυξήσεις όπως αυτές στην ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης καθώς και τις μεγάλες και συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού των σιτηρών, θα εκτινάξουν δραματικά το κόστος παραγωγής με συνέπεια να ασκηθούν πιέσεις στην παραγωγική δραστηριότητα, στην αγροτική οικονομία και τα εισοδήματα των παραγωγών. Σε μια μάλιστα χρονικά περίοδο, που οι αγρότες προετοιμάζονται για τις καλλιεργητικές εργασίες αλλά και για τις χειμερινές τους σπορές με έντονα τα προβλήματα της ρευστότητας.

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ παρακολουθούν το ράλι των αυξήσεων στην ενέργεια και στα αγροτικά εφόδια άπραγοι, ενώ περιορίζονται μόνο σε εκκλήσεις και ευχολόγια χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση, προκειμένου να ανακοπούν κατά το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της οικονομίας. Οι αναιμικές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για το ηλεκτρικό ρεύμα, που άφησαν εκτός το αγροτικό ρεύμα, γρήγορα εξανεμίστηκαν αφήνοντας διπλά εκτεθειμένο τον αγροτικό κόσμο. Ενώ η δέσμευση για μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο εγκαταλείφτηκε. Το ίδιο και οι συστηματικοί έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα των γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων, σπόρων κ.α.

Επειδή, οι επιπτώσεις από την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και των γεωργικών εφοδίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.

Επειδή, η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ οφείλει να παρέμβει άμεσα προκειμένου να ανακοπούν κατά το δυνατόν οι συνέπειες στην αγροτική οικονομία ώστε αυτή να συμβάλλει στη συνολική ανάκαμψη της χώρας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να λάβει μέτρα όπως:
α) Να επιδοτηθεί η χρήση του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος.
β) Να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
γ) Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και τη χονδρική των γεωργικών εφοδίων (λιπασμάτων κλπ.).

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr