Saturday, 02 May 2020 21:42

Η Εργατική Πρωτομαγιά τιμήθηκε στο Νομό Δράμας

Written by

Πραγματοποιήθηκε η συμβολική εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας. Στην εκδήλωση πήραν μέρος και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας και ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος της ΟΓΕ).
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν.Δράμας μεταξύ άλλων σημείωσε «1η ΜΑΗ, μέρα σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων ενάντια σε όλους όσοι μας στερούν το δικαίωμα να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Μέρα τιμής και μνήμης των νεκρών της εργατικής τάξης στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.
Τιμάμε τους νεκρούς στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το 1936, στην Καισαριανή το 1944.
Τιμάμε τους νεκρούς καπνεργάτες της Δράμας, τους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης τον Σεπτέμβρη του 1941. Τιμάμε όλους αυτούς που άφησαν την ζωή τους στα λατομεία του νομού.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν για μια ακόμη φορά τις συνέπειες της «υγειονομικής» κρίσης, που επιταχύνει μια νέα πιο βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων……
Σαν έτοιμοι από καιρό, εργοδότες και τα κόμματα τους, έχοντας ήδη τα μέτρα στο συρτάρι τους, προχωρούν, εκμεταλλευόμενοι την αντικειμενική ανασφάλεια που υπάρχει στους εργαζόμενους, σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων. Επιδιώκουν την υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου.

Η εμπειρία στον νομό είναι χαρακτηριστική
Οι επιχειρηματίες στον κλάδο του μαρμάρου έκαναν χρήση όλων των αντεργατικών διατάξεων που τους έχουν εξασφαλίσει μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας έχουμε αναγκαστικές άδειες, εκ περιτροπής εργασία, παύση εργασιών, αναστολή συμβάσεων εργασίας και για όσους εργαζόμενους δουλεύουν ακόμα ερωτηματικό αποτελεί τι μέτρα προστασίας εφαρμόζονται, αφού φρόντισε η κυβέρνηση να «παροπλίσει» τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ιδιαίτερο πλήγμα δέχτηκαν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι που «μπαίναν» για δουλειά κάθε Γενάρη ή Φλεβάρη και σήμερα με πρόσχημα τις «μειώσεις παραγγελιών» από την Κίνα έχουν μείνει στην ανεργία χωρίς κανένα εισόδημα και με κίνδυνο να μην ξαναπιάσουν δουλειά. Οι εργαζόμενοι στα μάρμαρα έχουν πλούσια πείρα.

Στ’ όνομα της «ανάπτυξης της επιχείρησης», στο «να μην χαθούν θέσεις εργασίας» είδαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να καταργούνται δικαιώματα, όπως κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση του 5νθήμερου και εφαρμογή εξαήμερου, ανύπαρκτα μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας, γιατί αποτελούν κόστος, με αποτέλεσμα να μετρούν δεκάδες σακατεμένους και νεκρούς συναδέλφους.
Την ίδια περίοδο η κερδοφορία των μαρμαράδων έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μόνο το 2018 παρουσίασαν έσοδα 408,4 εκατ. ευρώ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, τα κέρδη εκτινάχτηκαν.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα μάρμαρα, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες, να μη δεχτούν να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο. Να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια τους καλούσαν να βάλουν «πλάτη» για την κερδοφορία των επιχειρήσεων καλλιεργώντας την ταξική συνεργασία, που θεωρούσαν υπευθύνους τους ίδιους τους εργαζόμενους για τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, που απέρριπταν κάθε πρόταση για αγωνιστική διεκδίκηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, μην τυχόν και δυσαρεστήσουν τους μεγαλοεργοδότες

Στα Σουπερ Μαρκετ οι εργαζόμενοι περισσότερο από ενάμιση μήνα είναι στην πρώτη γραμμή, δουλεύοντας με αυτοθυσία για να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Εργάζονται μέχρι εξαντλήσεως, υπερωρίες, τις Κυριακές και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό. Τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο (γάντια, μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα). Όπου και όσα μέτρα προστασίας πάρθηκαν ήταν με καθυστέρηση και αυτά κάτω από την συλλογική πίεση που ασκήθηκε από δεκάδες σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα.
Βρεθήκανε στη πρώτη γραμμή αυτής της πανδημίας. Το αναγνωρίζουν όλοι, φαίνεται και από τις καμπάνιες και από τα δημόσια «ευχαριστώ» των επιχειρήσεων, των καναλιών, της κυβέρνησης.
Δεν φτάνει να τους αποκαλούν ήρωες όταν πίσω από τη βιτρίνα, τα μεγάλα λόγια και τις κολακείες κρύβεται εκμετάλλευση, υποκρισία, ψέματα, όταν δεν σέβονται ούτε την ζωή τους.

file 5

Δεν φτάνει να δίνουν έκτακτα μπόνους- δωροεπιταγές και αυτά σε πολλές περιπτώσεις κουτσουρεμένα, τα οποία μάλιστα υπερπροβάλλουν με στόχο να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας έμμεσα απλήρωτη διαφήμιση.
Όλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι οι εργαζόμενοι στα Super Market, δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με μισθούς πείνας των 300-400 ευρώ και την ίδια περίοδο ο τζίρος των σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στα 740 εκατ. ευρώ έναντι 566 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 30,4%. Όταν αρνούνται να μετατρέψουν τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρης τώρα που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες..

Στα θερμοκήπια είχαμε εντατικοποίηση της εργασίας, μάλιστα έφτασαν στο σημείο οι εργοδότες να δίνουν «μπόνους» 35 ευρώ σε όσες εργαζόμενες δεν έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, τέτοια αθλιότητα, όλα στο βωμό του κέρδους.
Είχαμε καταγγελίες για επιστροφή στους εργοδότες το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ ή μέρος του, αντίστοιχα πολλοί εργαζόμενοι δεν πήραν το δώρο Πάσχα…..
Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να βρει την εργατική τάξη που ζει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πανδημίας και συνειδητοποίει ότι η επόμενη μέρα θα είναι πιο αντεργατική, πιο αποφασισμένη.

Αποφασισμένη να δώσει μάχες και να δυναμώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής της. Αποφασισμένη να οικοδομήσει μια κοινωνία όπου θα ικανοποιούνται οι ανάγκες της, με βάση τις σημερινές δυνατότητες βάσει της εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Δεν μένουμε μόνοι! Μένουμε δυνατοί!! Με όπλο μας την συλλογική οργάνωση δίνουμε την μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, για την υπεράσπιση όλων των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για την αναχαίτιση της εργοδοτικής και κυβερνητικής επίθεσης.
Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά! Παραμένουμε όρθιοι και δυνατοί γιατί ο αγώνας τώρα ξεκινά.

Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά, τους αγώνες & τις θυσίες των εργατών όλου του κόσμου ενάντια στην εκμετάλλευση &στην κοινωνική αδικία. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων & των ανθρώπων!!
Και όπως έγραψε ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής
«Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε, σου ῾ναι γραφτὸς ο δρόμος της συντριβής
και δεν μπορείς να μας λυγίσεις σκοτώνοντας τ᾿ αδέρφια μας της μάχης
και να το ξέρεις, θα βγούμε νικητές και ας είναι βαριές οι θυσίες μας.
Μαύρη εσὺ θάλασσα γαλήνεψε τα κύματά σου και θα ῾ρθει η μέρα η ποθητή, η μέρα της ειρήνης, της λευτεριάς σου,
Ω, ναι, θάρθει η μέρα που θ' αρπάξουμε τις λόγχες που μες το δικό μας αίμα έχουν βαφτεί».

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗ ΜΑΣ.

 κατάθεση Συλλόγου Γυναικών Δράμας

Η ΚΟ Δράμας του ΚΚΕ, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, πραγματοποίησε καταθέσεις στεφάνων στην πόλη της Δράμας , στην Χωριστή, στο Δοξάτο και στην Προσοτσάνη.

Στις καταθέσεις παραβρέθηκαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:
- Στεφανίδης Γιάννης, περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ
- Μήτρου Γιώργος, δημοτικός σύμβουλος Δράμας
- Αετοπούλου Κατίνα, δημοτική σύμβουλος Προσοτσάνης
- Γεωργιάδης Γιάννης, δημοτικός σύμβουλος Δοξάτου.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΟΣΟ ΠΟΤΕ!!

 

καταθεση Προσοτσάνη 2

καταθεση Δράμα

καταθεση Δοξατο

καταθεση Δοξατο 2

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr