Χ. Κεφαλίδου:Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Written by

Αλλαγή ορίου μελών σύστασης δασικών συνεταιρισμών

Λύση στο θέμα των Δασικών Συνεταιρισμών δεν δόθηκε στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής. Η Τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Χαράς Κεφαλίδου δεν έγινε δεκτή από τον Υπουργό κ. Βορίδη.
«Κρυφτήκατε πίσω από τη δικαιολογία ότι δεν είναι στη δική σας αρμοδιότητα. Θα σας παρακαλούσα κύριε Υπουργέ να κοιτάξετε την ουσία και όχι τη διαδικασία» σημείωσε η Χαρά Κεφαλίδου.
Η προσπάθεια όμως συνεχίστηκε με κατάθεση σχετικής Ερώτησης στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κωστή Χατζηδάκη
Θέμα: «Αλλαγή ορίου μελών σύστασης δασικών συνεταιρισμών»

Κύριε Υπουργέ,
Η σύσταση και λειτουργία των δασικών συνεταιρισμών είναι καθοριστική για την ορθή διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας, την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών καθώς και την αποφυγή της ερήμωσης των ορεινών χωριών και κοινοτήτων της χώρας.
Με δεδομένη όμως την μείωση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές, όπου κατά βάση βρίσκεται η πλειονότητα των δασών της χώρας καθίσταται όλο και δυσκολότερη η συγκέντρωση του ελάχιστου αριθμού των 21 μελών για να συσταθεί δασικός συνεταιρισμός όπως προβλέπει το άρθρο 3 παράγραφος 1 του νόμου 4423/2016. Επίσης υφιστάμενοι δασικοί συνεταιρισμοί δεν καλύπτουν σήμερα των ελάχιστο αριθμό των 21 μελών με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη διακοπή της δραστηριότητας τους.
Το όριο των 21 μελών δεν ισχύει όμως για άλλες ομαδικές και συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών. Και συγκεκριμένα για τις Ομάδες Παραγωγών προβλέπεται ελάχιστο όριο των 5 μελών ενώ για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τα 10 μέλη που καλύπτει τις περιπτώσεις των ορεινών και νησιωτικών περιοχών. Η εναρμόνιση κρίνεται αναγκαία για την διευκόλυνση της λειτουργίας και των δασικών συνεταιρισμών.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ,
Προτίθεστε να προβείτε σε τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 4423/2016 ώστε να διευκολυνθεί η δυνατότητα σύστασης των δασικών συνεταιρισμών στις ορεινές, μικρές σε πληθυσμό περιοχές της χώρας, δεδομένων του καίριου ρόλου και σημασίας τους;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Απόστολος Πάνας
Χρήστος Γκόκας
Χαρά Κεφαλίδου
Δημήτριος Κωνσταντόπουλος
Ευαγγελία Λιακούλη
Γεώργιος Μουλκιώτης
Μπαράν Μπουρχάν

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Kyriazidis Banner 2

sxoli odigon georgiadis

parxarides triantafillos banner

koutsiana banner

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr