Friday, 19 April 2019 18:47

Παρέμβαση Δ. Κυριαζίδη για την συνεχιζόμενη οδική απομόνωση της Δράμας

Written by

Αποκαλυπτικός και συνάμα κυνικός ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση – συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου προπαγανδιστικά – προεκλογικά «ενημέρωσε» τα μέλη της Επιτροπής. Στην εν λόγω επιτροπή μετείχε εμβόλιμα, για «ευνόητους – αυτονόητους» λόγους και ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.
Ως ήταν επόμενο από τον κ. Βουλευτή τέθηκε το πρόβλημα της συνεχιζόμενης οδικής «απομόνωσης» του Νομού μας, καθώς η Κυβέρνηση επί τέσσερα (4) και πλέον χρόνια εμπαίζει τη Δραμινή κοινωνία.

Έτσι ο κ. Κυριαζίδης ρώτησε τον κ. Σπίρτζη γιατί, ο ίδιος και η Κυβέρνησή του μας κορόιδευαν, καθώς, ο κ. Τσίπρας, ο ίδιος και ο κ. Καραγιαννίδης δεσμεύονταν ότι «η ωρίμανση του έργου Δράμα-Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2018», όπως επίσης και ότι: «”Οι μελέτες θα είναι έτοιμες το Φθινόπωρο του 2018, προσδοκώντας να γίνει η δημοπράτηση του έργου των 30 χλμ μέχρι το τέλος του 2018.»

Όμως με την Β-472/20-03-2019 απάντηση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο (ερώτηση) του κ. Κυριαζίδη απροκάλυπτα και κυνικά ο κ. Σπίρτζης απαντά «ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα πέραν του 1,5 έτους και θα υπάρχει η δυνατότητα να προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός για την κατασκευή του οδικού άξονα «Δράμα-Αμφίπολη», υπό τον όρο ότι η δαπάνη υλοποίησης του έργου θα έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.».

Ο κ. Σπίρτζης κατά τη χθεσινή συζήτηση προσπάθησε απαντώντας αποπροσανατολιστικά, με τη συνήθη τακτική και πρακτική του, να μας πείσει ότι για όλα φταίει: «Η Ν.Δ., λοιπόν, και ο νεοφιλελευθερισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όταν μια υποδομή αναπτύσσει μια περιοχή, δεν κοιτάει ούτε την οδική ασφάλεια ούτε την κοινωνική αναγκαιότητα. Κοιτάει τη βιωσιμότητα ενός έργου, την κερδοφορία ενός έργου.» και επανέλαβε πολλάκις «τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία που θα γίνει Κυβέρνηση;», αναγκάζοντας τον κ. Κυριαζίδη να δώσει στα χέρια του κ. Σπίρτζη και την τελευταία απάντησή του, που δήθεν δεν θυμόταν, αλλά και την απάντηση προς τον Βουλευτή της Ευρωπαίας Επιτρόπου, όπου αναφέρεται ότι:

‘’Όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού (2014-2020) δεν προβλέπεται κανένα έργο μεταξύ Σερρών και Δράμας-Καβάλας ούτε στο Εθνικό, ούτε στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά προγράμματα Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης τις επιλογές που έγιναν από τις ελληνικές αρχές. Εάν πιστεύετε ότι αυτό χρήζει περαιτέρω εξέτασης, θα σας συνιστούσα να έλθετε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να συζητήσετε περαιτέρω το θέμα.’’

Προ των δεδομένων αυτών ο κ. Σπίρτζης, ομολόγησε ωμά, ότι για την ωρίμανση των μελετών θα φτάσουμε ως το 2023.
Τέσσερα (4) και πλέον χρόνια δυστυχώς η Δράμα μας βίωσε την μεγάλη πολιτική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε επίπεδο.
Η ώρα για την καταδίκη της «απάτης» ΕΦΤΑΣΕ και βεβαίως έκαστος εξ’ ημών αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Επισυνάπτονται τα σχετικά πρακτικά καθώς και η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μεταφορών.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα, σήμερα, 18 Απριλίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.50΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, Χαράς Καφαντάρη, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, σύμφωνα με το άρθρο 32§9 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τις συμβάσεις για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος και συγκεκριμένα για το Τμήμα 2 (Αμαλιάδα – Δουναίικα).
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης και οι κ.κ. Χρήστος Μέμτσας, Νομικός Σύμβουλος, Χρήστος Ρήγας, Τεχνικός Σύμβουλος, Δημήτριος Αναγνωστόπουλος Διευθυντής, Δημήτριος Τασιόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έκανε την α΄ ανάγνωση του καταλόγου των μελών της Επιτροπής.
[….]
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Κυριαζίδης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ήθελα να ακούσω αρχικά τον Υπουργό και μετά να υπάρχει η τοποθέτησή μου. Παίρνω απλά αφορμή από τον συνάδελφό μου Σιμορέλη, αναφορικά με το δικό του ζήτημα, στη δική του περιοχή. Ως Βουλευτές νοιώθουμε μια ικανοποίηση όταν βλέπουμε έργα που πραγματοποιούνται και, πράγματι, διευκολύνουν την ασφαλή διακίνηση όχι μόνο των οδηγών αλλά και της περιοχής όλης, ώστε να μην έχουμε τροχαία ατυχήματα και οι υποδομές να διευκολύνουν και τη ζωή των συμπολιτών μας.


(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ)

θα αναφερθώ αναγκαστικά στη δική μου περιοχή. Ξέρετε, ο νομός της Δράμας, είναι ο μόνος νομός στη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος δεν συνδέεται με την Εγνατία οδό. Ο κ. Υπουργός, είχε δεσμευτεί, ότι μέχρι τέλος του 2018, θα έχουν περατωθεί όλες οι διαδικασίες και θα μπούμε σε υλοποίηση αυτή της σύνδεσης της Δράμας με έναν ασφαλή οδικό άξονα, Δράμας - Αμφίπολης, έτσι ώστε, επιτέλους, αυτή η απομόνωση της Δράμας από το εθνικό δίκτυο, θα έλεγα από τον κορμό της Ελλάδας, να παύσει να υπάρχει. Πήρα, δυστυχώς, μια απάντηση οδυνηρή προσφάτως, ότι δυστυχώς, χρειάζεται τουλάχιστον ενάμιση χρόνος και αυτό για την όποια περάτωση των μελετών και αυτό αν θα υπάρχει χρηματοδότηση.

Κύριε Υπουργέ, είχατε δεσμευτεί, ότι θα έχουμε τα πρώτα κατασκευασμένα χιλιόμετρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, το ίδιο και ο Πρωθυπουργός. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και την αποτυπώνεται και εκεί αιφνιδιαστήκαμε όλοι μας, καθότι και ο Ε-61, ένας ευρωπαϊκός άξονας, ως που μου απάντησε η ευρωπαία επίτροπος, από πλευρά σας δεν έχει συζητηθεί το παραμικρό, έτσι ώστε να ενταχθεί ως χρηματοδότηση, προκειμένου, εν πάση περιπτώσει, με έναν άλλο τρόπο, να υπάρξει αυτή η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και βεβαίως, φαίνεται, ότι ο χρόνος απομόνωσης της Δράμας, είναι μακρύς.
Εμείς, έχουμε χαρακτηρίσει όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά και την κατασκευή, ως γεφύρι της Δράμας. Ελπίζουμε, ότι η επόμενη κυβέρνηση, θα το πραγματοποιήσει αυτό, καθότι, είναι μέσω δημοσίων δαπανών, καθότι, στη σύνδεση της Εγνατίας με την Δράμα μέσω Αμφίπολης, υπεισέρχονται δύο περιφέρειες, ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Θεσσαλονίκης. Άρα, αυτό το έργο, ως είχε σχεδιαστεί, το ανέλαβε το 2013 η Εγνατία Α.Ε., προκειμένου, να μελετήσει, να κατασκευάσει, να περατωθεί, δυστυχώς, φαίνεται, ότι αυτό το όνειρο είναι μακρύ και δεν ξέρουμε αν τελικά θα πραγματοποιηθεί.
[….]
ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ (Πρόεδρος της Επιτροπής) : Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών) : Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
[….]
Όσον αφορά για τη Δράμα, κ. Κυριαζίδη, εσείς, δεν είπατε για το δρόμο Δράμα - Αμφίπολη στο πρόγραμμα της Ν.Δ., είπατε για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία. Για το Δράμα - Αμφίπολη, λέμε εμείς. Να το διευκρινίσει η ομάδα του προγράμματός σας. Γιατί αυτό που δημοσιεύτηκε και το άκουσα με μεγάλη προσοχή, είναι για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Το παράρτημα δεν το είδατε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ): Τα δημόσια έργα δεν είναι κάτι αφηρημένο, μια έννοια που θα την ερμηνεύουμε μετά, είναι πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό, λοιπόν, που ανακοινώθηκε από την ομάδα και την εκδήλωση που κάνατε, είναι η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία. Δεν είναι συγκεκριμένα ο δρόμος Δράμα - Αμφίπολη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνω, λάθος κάνετε, δέστε το, κ. Υπουργέ. Εκτίθεστε, κύριε Υπουργέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ): Δεν εκτίθεμαι καθόλου. Να δείτε την παρουσίαση και να δούμε ποιος θα είναι εκτεθειμένος. Εσείς είσαστε εκτεθειμένοι, που δεν είπατε Δράμα - Αμφίπολη και είπατε σύνδεση Δράμας με Εγνατία, όταν ξέρετε, ότι στην περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη αντίφαση ή διχογνωμία, αν θα συνδεθεί η Δράμα με την Καβάλα ή η Δράμα με την Αμφίπολη, στην Εγνατία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Η Δράμα – Καβάλα, έχει να κάνει με την περιφέρεια της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ξέρετε πολύ καλά το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε των 95 εκατομμυρίων ευρώ για τη σύνδεση Δράμας - Καβάλας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ): Θα δείτε το βίντεο της παρουσίασης και θα πάρετε εσείς τις απαντήσεις σας.

Απάντηση Ευρωπαίας Επιτρόπου VIOLETA ®У1С
Mitglied der Europδischen Kommission

Βρυξέλλες,
AC/Ares (2018) 12. 03. 2018

K. Δημήτριο ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ
Βουλευτή της Βουλής των Ελλήνων
Βουλής 4
105 62 Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αξιότιμε κ. Κυριαζίδη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας σχετικά με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα EOI2 (Ε61) Σερρών - Δράμας - Καβάλας.

Ο εν λόγω οδικός άξονας ανήκει στο εκτεταμένο δίκτυο του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ). Το εκτεταμένο δίκτυο πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2050 σε αντίθεση με το κεντρικό δίκτυο, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2030.

Δαμβανομένων δεόντως υπόψη των προτεραιοτήτων που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την περίοδο από το 2014 έως το 2020, η χρηματοδότηση έχει εστιαστεί στην ολοκλήρωση των διαδρόμων του κεντρικού δικτύου και στα άλλα τμήματα του κεντρικού δικτύου. Οι ελληνικές αρχές δεν αμφισβήτησαν τις προτεραιότητες αυτές.

Όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού (2014-2020) δεν προβλέπεται κανένα έργο μεταξύ Σερρών και Δράμας/Καβάλας ούτε στο εθνικό ούτε στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα. Αυτό αντικατοπτρίζει επίσης τις επιλογές που έγιναν από τις ελληνικές αρχές. Εάν πιστεύετε ότι αυτό χρήζει περαιτέρω εξέτασης, θα σας συνιστούσα να έλθετε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να συζητήσετε περαιτέρω το θέμα.

Με εκτίμηση.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr