Thursday, 28 February 2019 15:30

Απολογισμός δράσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ

Written by

Οχτώ χρόνια λειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης αποδείχτηκε ότι ήταν όπως είχαμε επισημάνει ένας ακόμα οδοστρωτήρας των αναγκών και της ζωής της λαϊκής οικογένειας.
Στο Π.Σ. τόσο ο Περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του, όσο και οι άλλες παρατάξεις των αστικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ διαγκωνίζονται για το ποιος θα σηκώσει πιο ψηλά την σημαία “της αποκέντρωσης και της επιχειρηματικότητας”.
Διαχειρίστηκαν σε πλήρη σύμπνοια την πολιτική της συγκυβέρνησης και υλοποίησαν την πολιτική επιβολής φόρων, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων.
Αποδέχτηκαν την περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης, την διεύρυνση της ανταπόδοσης, της διασύνδεσης των τοπικών οργάνων με τις επιχειρήσεις και τις επιδιώξεις τους.
Γι’αυτό τα κυβερνητικά επιτελεία δεν είχαν καμία δυσκολία να είναι συνδαιτυμόνες στο “αναπτυξιακό συνέδριο” με τους “αντιπολιτευόμενους” Περιφερειάρχη και Δημάρχους της Περιφέρειας, όπου από κοινού συμφώνησαν στο στόχο να αναδείξουν την Περιφέρεια σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο με την παράλληλη ανάπτυξη της Τουριστικής Επιχειρηματικότητας (που τώρα την μετονομάσανε σε «Τουριστικό προορισμό Αριστείας»).
Έτσι Κυβέρνηση με τη συναίνεση Περιφέρειας και Δημάρχων προχώρησαν στο ξεπούλημα σε μονοπωλιακούς ομίλους, βασικές υποδομές της περιοχής όπως Αεροδρόμια, Εγνατία Οδό, ακτές, ορυκτό πλούτο, γεωθερμικά πεδία, δημόσιες γεωργικές εκτάσεις, δασικές εκτάσεις και τώρα τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα εξασφάλισαν στους μεγάλους επιχειρηματίες την χωρίς εμπόδια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, την αλλαγή χρήσης γης στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», το ξεπούλημα Δημοσίων έργων και υπηρεσιών. Ώστε να βγουν αλώβητα από την κρίση τα μονοπώλια και το πολιτικό τους σύστημα σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.
Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι :
• Η Περιφέρειά μας να βρίσκεται σε μια από τις τελευταίες θέσεις των Περιφερειών της Ευρωζώνης με βάση τους δείκτες ανάπτυξης και με το χαμηλότερο ΑΕΠ κατά κεφαλή όπως και οι ίδιοι αναγκάζεστε να ομολογήσετε.
• Να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, με παράλληλη μείωση των μισθών. Ενώ σε μεγάλους ομίλους που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται τα τελευταία χρόνια επιβάλλονται εργόσημα, ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς , συμβάσεις των 400 και 500 ευρώ.
• Είναι η περιοχή που περνάει ήδη ένας αγωγός φυσικού αερίου, έχει κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο, ολοκληρώνεται ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ και γίνονται γεωτρήσεις για δεύτερο κοίτασμα στη Θάσο, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή πλωτών εξεδρών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτός ο ενεργειακός πλούτος όμως συνοδεύεται με την πρωτιά στην “ενεργειακή φτώχεια” του πληθυσμού.
• Το ράλι στις τουριστικές αφίξεις, οι κρατήσεις 100% στα μεγάλα ξενοδοχεία, συνοδεύτηκε με συμβάσεις των 500, 400 και 300 ευρώ για την εργατική τάξη, με τη μη εφαρμογή σε κανένα ξενοδοχείο όλης της περιοχής της κουτσουρεμένης σε σχέση με το παρελθόν κλαδικής σύμβασης, Με τη δημιουργία εργασιακών κάτεργων στις μεγάλες μονάδες.
• Παράλληλα οι φτωχοί αγρότες βρέθηκαν μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα στη φορολογία, την ασφάλιση, τις αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν τις πραγματικές καταστροφές και καθυστερούν, τη φορολογία στο πετρέλαιο. Την ώρα που με κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά και τη στήριξη της Τοπικής Διοίκησης, δίνονται τσάμπα σε μονοπωλιακούς ομίλους οι πηγές της γεωθερμίας, προκρίνονται και χρηματοδοτούνται επενδύσεις που ενισχύουν τη δράση των μονοπωλίων στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.
• Στην περιοχή χτύπησαν μέσα σε τρία χρόνια τρεις φορές τουλάχιστον οι ζωονόσοι τους κτηνοτρόφους κύρια της Θράκης, εξαφανίζοντας τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων στην περιοχή του Έβρου και η κυβέρνηση έδωσε αποζημιώσεις ψίχουλα, ενώ από την άλλη συνεχίστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, στην πρόληψη και τις υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
• Μαζί με τις καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Θάσο, τις απαγορεύσεις για βοσκή χωρίς καμία μέριμνα για δωρεάν ζωοτροφές, παράλληλα με την ΚΑΠ(Κοινή Αγροτική Πολιτική) της ΕΕ και την ανοιχτή στήριξη των μονοπωλίων γάλακτος, που λεηλάτησαν το εισόδημα των κτηνοτρόφων, έφεραν αποφασιστικό χτύπημα ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους,
• Οι αυτοαπασχολούμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με τη φορολεηλασία, τη συρρίκνωση του τζίρου τους. Είδαν τις επιπλέον εκπτώσεις και τις “λευκές νύχτες” να μη σταματούν τις μαύρες μέρες τους, τα αυξημένα χρέη και τα λουκέτα.
• Στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν τα κενά, μειώθηκε το προσωπικό, ολόκληρες περιοχές που καλύπτονταν με υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, βρέθηκαν με μεγαλύτερες ελλείψεις τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας “καρκινοβατεί” ανάμεσα στο ΠΕΔΥ των προηγούμενων και τα ΤΟΜΥ των σημερινών. Για παράδειγμα, σε ολόκληρη την ηπειρωτική Καβάλα δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος. Η υγεία του λαού κινδυνεύει, χιλιάδες παιδιά παραμένουν χωρίς τα απαραίτητα εμβόλια.
Κυβέρνηση και Περιφέρεια, προσπαθούν να παρουσιάσουν το 5ο ΚΠΣ σαν κοσμογονία που θα οδηγήσει την ελληνική καπιταλιστική οικονομία έξω από την κρίση. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό ότι έχει να κερδίσει από το 5ο ΚΠΣ και ότι η ανάπτυξη που αυτό θα τροφοδοτήσει – στο βαθμό που θα το κάνει – θα είναι προς όφελος της λαϊκής οικογένειας.
Είναι ψέμα ολκής. Από το 5ο ΚΠΣ και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως γινόταν τόσα χρόνια και με τον πακτωλό των κρατικών επιδοτήσεων και άλλων ενισχύσεων, κερδισμένη έβγαινε πάντα μια δράκα πλουτοκρατών, ενώ τα βάρβαρα μέτρα πλήθαιναν για το λαό.
Η ένταξη στο 5ο ΚΠΣ κάποιων υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες είναι ελάχιστες με βάση τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και δεν αλλάζουν το βασικό φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των προγραμμάτων.
Προωθούν τις περίφημες συμπράξεις ιδιωτικού - δημόσιου τομέα ξεπουλώντας στο μεγάλο κεφάλαιο δημοτική και δημόσια περιουσία, υπηρεσίες.
Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται για όλα τα Δημόσια έργα και γι αυτά που συζήτησε το Π.Σ. είναι: «Δημόσιο έργο: Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό». «Δημόσιο έργο από ποιόν και για ποιόν».
Τα πανηγύρια τόσο του κ. Περιφερειάρχη και των άλλων παρατάξεων των αστικών κομμάτων όσο και της Κυβέρνησης πως η περιοχή μετατρέπεται πέρα από μεταφορικός (σιδηροδρομική σύνδεση με Βουλγαρία, ξεπούλημα των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας σε πολυεθνικούς κολοσσούς των logistics και σύνδεσή τους με το σιδηρόδρομο) και σε ενεργειακό κόμβο, πως αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με την κατασκευή του ΤΑΡ, του IGB, των πλωτών σταθμών για το LNG, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα.
Τα συνεχή πηγαινέλα του αμερικάνου πρέσβη, πιο πριν για τα ενεργειακά έργα που παίρνουν προτεραιότητα, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που αξιοποιήθηκε δύο φορές για τα ΝΑΤΟΙΚΑ στρατεύματα, μόνο ανησυχία μπορούν να γεννήσουν.
Αυτές τις επιδιώξεις υπηρετούν στο ακέραιο τα κόκκινα χαλιά που του έστρωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και νυν υποψήφιος από το χώρο της ΝΔ κ. Τοψίδης καθώς και ο ρόλος του ντίλερ που ανέλαβε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης για την υπηρέτηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων.
Τα σχέδια για γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής που επικαλούνται η Κυβέρνηση, Περιφέρεια και παρατάξεις των αστικών κομμάτων δεν έχουν με τίποτα να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες για φθηνή θέρμανση, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ειρήνη και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς.
Η δημιουργία –εγκατάσταση της ΝΑΤΟικης βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο δε γίνεται για τη διασφάλιση των συνόρων και δεν εγγυάται την ειρήνη, αλλά έχει στόχο την ετοιμότητα για νέες επεμβάσεις στην περιοχή, για υπεράσπιση των ανταγωνιστικών ενεργειακών σχεδίων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, αν χρειαστεί ακόμη και στρατιωτικά .
Ακόμα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής και των ανταγωνιστικών συμφερόντων είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα της μειονότητας που είτε κατά χιλιάδες τα τελευταία χρόνια αναζητούν το μεροκάματο στο εξωτερικό, με τα δουλεμπορικά να δρουν ανενόχλητα, είτε φυτοζωούν στον μικρό τους κλήρο. Στις πλάτες τους παίζονται γεωπολιτικά παιχνίδια επικίνδυνα για όλο το λαό της περιοχής
Είναι φανερό ότι ο δρόμος που επέλεξαν ο Περιφερειάρχης καθώς και οι παρατάξεις του ευρωμονόδρομου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.
Στόχος να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και τα λαϊκά στρώματα από τις ανάγκες τους, να προσαρμόσουν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών τους στο άρμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της επανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομιλών ντόπιων και ξένων.
Η δικιά μας αντίληψη και οι παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το περιφερειακό Συμβούλιο κινείται σε εντελώς διαφορετική πορεία. Έχει σαν βάση της άλλο δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Τα οχτώ χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο επικεντρώσαμε και επικεντρώνουμε τη δράση μας στα μεγάλα λαϊκά και εργατικά προβλήματα και προβάλλαμε θέσεις και προτάσεις με κριτήριο την υπηρέτηση των εργατικών λαϊκών συμφερόντων.
Θέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της επιπτώσεις και τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και ζητήσαμε να παρθούν μέτρα προστασίας και ανακούφισης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των ανέργων, των ΜΕΑ και γενικότερα της εργατικής τάξης.
Διεκδικήσαμε έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τον τόπο και τις λαϊκές ανάγκες, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αντιπλημμυρική προστασία, η κατασκευή αρδευτικών έργων και φραγμάτων, η αντισεισμική θωράκιση, η πυρασφάλεια, λαϊκή στέγη, έργα και υποδομές για δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κ.ά..
Στη βάση αυτής της αντίληψης, της αναγκαιότητας του εργατικού - λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλλαμε και διεκδικήσαμε πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντά στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων σήμερα της λαϊκής οικογένειας.
Οι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν να κοιτάν στα ματιά τους εργάτες, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους στην ύπαιθρο της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπως και σε όλη τη χώρα. Ποτέ δεν υποσχέθηκαν εύκολες λύσεις εντός του συστήματος της εκμετάλλευσης, με το λαό στη γωνία.
Η θέση όλων αυτών που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν τα “σπασμένα” της καπιταλιστικής κρίσης και τώρα καλούνται να πληρώσουν για το «φαγοπότι» της ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου βρίσκεται με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ.
Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, η συμπόρευση μαζί του είναι δύναμη και όρος για τη λαϊκή αντεπίθεση, για να πάρει πραγματικές ανάσες ο λαός, για ριζικές αλλαγές και ανατροπές προς όφελός του.
Αυτή είναι η ρεαλιστική, μαχητική απάντηση στα προβλήματα, στα βάσανα του λαού, για να δυναμώσει η φωνή του, η ελπίδα και η αισιοδοξία, για να δυναμώσουμε τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ή οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, για να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης και πάλης για σύγχρονα δικαιώματα, με στόχο να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής, της τεχνολογίας.
Είναι σήμερα δύναμη και όρος για μια ισχυρή εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και στις κυβερνήσεις του που τις υλοποιούν, στις κατευθύνσεις και τα δεσμά της ΕΕ, τους δήμους και τις περιφέρειες που τις στηρίζουν, τις εξειδικεύουν, τις προωθούν.
Σε αυτή τη μάχη σας καλούμε να συναντηθούμε όλοι μαζί στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και στις βουλευτικές όποτε και αν γίνουν.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος
Της Λαϊκής Συσπείρωσης
Τρέλλης Χρήστος

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr