Tuesday, 27 December 2022 17:55

Πώς να βιώσετε διαφορετικά τις φετινές γιορτές (ειδικά αν δε σας αρέσουν τα Χριστούγεννα…)

Written by

Τα Χριστούγεννα είναι για πολλούς η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Αλλά όχι για όλους…
Σε λίγες μέρες φτάνουν οι μέρες των Χριστουγέννων και τα συναισθήματά μας είναι πιο έντονα. Ο πήχης των προσδοκιών ανεβαίνει και οι απαιτήσεις είναι αυξημένες. Πρέπει να περάσουμε όμορφα. Πρέπει να είναι όλα όσο πιο τέλεια γίνεται. Πρέπει να είμαστε αγαπημένοι και περικυκλωμένοι από χαμογελαστά πρόσωπα.
Την εποχή αυτή βομβαρδιζόμαστε από μηνύματα αγάπης και χαράς και εικόνες οικογενειακής τελειότητας από τα κανάλια και όλες τις βιομηχανίες, οι οποίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την πιο εμπορική περίοδο του χρόνου (βλέπεις αν πρέπει να είσαι με τους αγαπημένους σου ανθρώπους σου και πρέπει να τους κάνεις δώρα τότε αναγκαστικά θα καταναλώσεις).

Μέρες αγάπης, λοιπόν, αυτές που διανύουμε.
Κι όμως τα Χριστούγεννα για πάρα πολλούς ανθρώπους απέχουν πολύ από την περιγραφή αυτή. Σύμφωνα με τις έρευνες η περίοδος αυτή είναι η πιο πιθανή εποχή για να πάθει κάποιος κατάθλιψη ή για να νιώσει σημαντικά χειρότερα από την υπόλοιπη χρονιά. Τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι τα υψηλότερα και ένα 45% των ανθρώπων (σχεδόν ένας στους δύο) δηλώνουν ότι απεχθάνονται αυτές τις γιορτές.
Αν λοιπόν είσαι κι εσύ ο ένας από τους δυο να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Ακόμα και αν πολλοί δεν τολμούν να το παραδεχτούν.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ένας από τους βασικότερους λόγους φαίνεται να είναι οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες με τις οποίες οι γιορτές είναι συνδεδεμένες. Τα Χριστούγεννα είμαστε σχεδόν αναγκασμένοι να είμαστε ευτυχισμένοι και να περάσουμε καλά. Δεν υπάρχει χώρος για τα πολύ φυσιολογικά αρνητικά συναισθήματα τα οποία δε γνωρίζουν εποχικότητα και μπορεί να δίνουν το παρόν και τις ημέρες αυτές.
Έτσι όταν όμως κάποιος νιώθει φυσιολογικά άσχημα τις ημέρες των γιορτών, τότε η «προβληματικότητά» του υπερτονίζεται από την κοινωνία. Όταν όλοι γύρω σου είναι χαρούμενοι (ή φέρονται σαν να είναι) τότε η δική σου συναισθηματική δυσκολία πολλαπλασιάζεται.
Επιπροσθέτως, αν για κάποιο λόγο ένας άνθρωπος έχει βρεθεί να διανύει μόνος τις γιορτές, τα Χριστούγεννα τονίζουν ακόμα περισσότερο τη μοναξιά του. Στις μέρες αυτές υποτίθεται ότι πρέπει να είμαστε με τους συγγενείς και τους φίλους μας. Αν για κάποιο λόγο δεν είσαι, το συναισθηματικό φορτίο γίνεται βαρύτερο.
Ταυτόχρονα η υπερβολική εμπορευματοποίηση της γιορτής, όπου πρέπει να πάρουμε δώρα, να στολίσουμε, να ντυθούμε καλά και να συμμετέχουμε σε μια σειρά από «τέλειες» κοινωνικές δραστηριότητες, δημιουργεί μια έξτρα συναισθηματική πίεση. Σε όλα αυτά προστίθεται και η διόλου ασήμαντη οικονομική δυσκολία και το έξτρα χρέος που μπορούν όλα τα «απαραίτητα» ψώνια των ημερών να προκαλέσουν.
Πολλοί άνθρωποι, επίσης, επιδίδονται σε έντονο ιδεομηρυκασμό όταν κάνουν τον απολογισμό του έτους. Πόσα κατάφεραν τη χρονιά που πέρασε; Έπιασαν τους στόχους τους;
Όπως μας έλεγαν και οι γονείς μας, ήμασταν καλά παιδιά; Δικαιούμαστε δώρο από τον Άγιο Βασίλη;
Μια όχι εξαιρετικά πετυχημένη χρονιά και μια «υγιής» δόση χαμηλής αυτοεκτίμησης (κάτι που οι περισσότεροι διαθέτουμε) αρκούν για να νιώσουν πόσο άδικη είναι η ζωή. Ειδικά όταν συγκρίνονται με τους υπόλοιπους που φαίνεται να τα έχουν όλα!

Τι να κάνεις για να ξεπεράσεις το άγχος των Χριστουγέννων
Αν είσαι κι εσύ ένας από τους δυο ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν τις μέρες όσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προστάζει, οι παρακάτω ιδέες ίσως σου φανούν χρήσιμες.
 Αν η θλίψη που νιώθεις είναι έντονη ζήτησε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
 Βάλε όρια στο πόσα χρήματα θα ξοδέψεις για δώρα ή σε πόσες κοινωνικές εκδηλώσεις θα συμμετάσχεις. Το δώρο δε χρειάζεται να είναι ακριβό. Είναι καλύτερα να είναι χρηστικό.
 Κάνε δώρο την εμπειρία σου σε κάποιον. Κάνε δώρο το χρόνο σου να μάθεις σε κάποιον κάτι που ξέρεις καλά. Πχ. να μαγειρεύει κάποια φαγητά ή μίλησέ του για την ιστορία του κόσμου που θέλει, ή χάρισε τρία απογεύματα όπου θα μεταφέρεις τις γνώσεις σου πάνω στο πώς να βρίσκει τα πάντα στο ίντερνετ!
 Μην δέχεσαι την τέλεια εικόνα που τα ΜΜΕ προβάλλουν για τα Χριστούγεννα. Ένας στους δυο ανθρώπους περνάει πολύ δύσκολα τις ημέρες αυτές. Δεν είσαι ο μόνος.
 Αν είσαι μόνος, βρες ένα φιλανθρωπικό οργανισμό και δώρισε το χρόνο σου εκεί. Θα σε κάνει να νιώσεις πολύ πιο όμορφα για σένα και θα αλλάξει σημαντικά τη διάθεσή σου.
 Εστίασε στα όσα έχεις στη ζωή σου. Όχι σε όσα σου λείπουν. Πάρε μια κόλλα χαρτί και γράψε όλα όσα υπάρχουν στη ζωή σου και για τα οποία είσαι ευγνώμων. Κάνε την άσκηση και δε θα το μετανιώσεις. Υπάρχουν πολλά μικρά καθημερινά πράγματα από τα οποία μπορείς να αντλήσεις χαρά.
 Προσπάθησε να αποφύγεις την υπερβολική αυτοκριτική. Δε θα είναι πάντα εύκολο, όμως γίνεται. Θυμήσου πως όλοι μας κουβαλάμε μια δόση τρέλας. Είναι αποτέλεσμα του ότι είμαστε άνθρωποι…

Η εποχή των Χριστουγέννων είναι μια δύσκολη εποχή για πολλούς.
όσους από εμάς είναι μια ενθουσιώδης γιορτή αγάπης είναι η ευκαιρία μας να μοιράσουμε την αγάπη μας και την κατανόησή μας σε όσους νιώθουν λιγότεροι τυχεροί από εμάς.
Για όσους νιώθουμε να μας δυσκολεύει το κλίμα της εποχής είναι μια ευκαιρία να αναλάβουμε τις κατάλληλες δράσεις ώστε να απεγκλωβιστούμε, αν θέλουμε, από τα άσχημα συναισθήματα του παρελθόντος. Αλλά και αν δε θέλουμε και αν νιώθουμε πως απλά δεν έχουμε τη δύναμη αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας απασχολεί και αυτό είναι οκ.
Εξάλλου αύριο είναι μια καινούρια μέρα. Και ένας καινούριος χρόνος!
Καλές γιορτές να έχουμε!

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr