Monday, 19 October 2020 18:31

Εμμηνόπαυση & Διατροφή

Written by

Αν μπορούσαμε να διακρίνουμε τη ζωή μιας γυναίκας με βάση την αναπαραγωγική φάση στην οποία βρίσκεται, θα βλέπαμε ότι περίπου το 1/3 της ζωής της καταλαμβάνει η φάση της εμμηνόπαυσης. Παρόλο που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μιας γυναίκας, πόσα τελικά γνωρίζουμε για αυτό και πόσο προετοιμασμένη είναι μια γυναίκα για τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα της την περίοδο αυτή; Ας δούμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε με κάποιους ορισμούς για να γίνουν πιο κατανοητοί κάποιοι όροι.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμμηνόπαυση ορίζεται ως οριστική διακοπή της έμμηνου ρύσεως, η οποία είναι αποτέλεσμα της απώλειας της δραστηριότητας των ωοθυλακίων των ωοθηκών. Συνήθως εμφανίζεται στα 49 έως 52 έτη και διαγιγνώσκεται μετά 12 συνεχόμενους μήνες απουσίας έμμηνου ρύσεως, χωρίς αυτό να οφείλεται σε άλλο αιτιολογικό παράγοντα.

Τι είναι η κλιμακτήριος;
Η κλιμακτήριος ή αλλιώς περιεμμηνόπαυση είναι μια περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης και χαρακτηρίζεται από μεταβολές στην διάρκεια και στη συχνότητα της έμμηνου ρύσεως. Διαρκεί περίπου 4 έτη και είναι η φάση όπου παρατηρούμε τα πρώτα συμπτώματα και τις αλλαγές στο σώμα μας.

Ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα;
Τα πρώτα, κιόλας, συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους στο στάδιο της κλιμακτηρίου και ενώ κάποια υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου και το πέρασμα στην εμμηνόπαυση, κάποια άλλα μπορεί να παραμείνουν και να συνεχίζουν να μας προβληματίζουν.
Το πιο σύνηθες σύμπτωμα αλλά και ευρέως γνωστό είναι οι αγγειοκινητικές διαταραχές, δηλαδή το αίσθημα της έξαψης και εφίδρωσης αλλά της νυχτερινής εφίδρωσης. Εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό των γυναικών, περίπου 60-80%, κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου και συνήθως υποχωρεί λίγα χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Η ουρογεννητική ατροφία είναι ένα συμπτώματα που εμφανίζεται, επίσης, στην κλιμακτήριο αλλά επιδεινώνεται κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Η ξηρότητα, ο κνησμός αλλά και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή είναι τα συχνότερα προβλήματα. Συνήθως αντιμετωπίζεται με τοπικά σκευάσματα ορμονικής θεραπείας (όπως κρέμες, υπόθετα κα).
Πολλές από μας στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουμε προβλήματα και διαταραχές ύπνου. Βιώνουμε δυσκολία στην έλευση του ύπνου αλλά και στη διάρκεια του. Η νυχτερινή εφίδρωση, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αλλά και το άγχος, η ποιότητα ζωής, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο και την ποιότητά του.
Τέλος, όπως πολύ συχνά αναφέρεται, πολλές από εμάς έχουμε έντονες εναλλαγές στην ψυχική μας διάθεση. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και συνδέεται με τα προηγούμενα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί και εμφανίζεται κατά την κλιμακτήριο αλλά συνήθως υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση.

Αλλαγή στο σωματικό βάρος ή αλλαγή στη σύσταση σώματος;
Ίσως έχουμε παρατηρήσει το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει και πολλές από εμάς σκεφτόμαστε ότι οφείλεται στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει! Η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας αλλά και στην μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Όμως, αυτό που συμβαίνει στην εμμηνόπαυση είναι η αλλαγή στη σύσταση σώματος, δηλαδή μείωση της μυϊκής μάζας και παράλληλα αύξηση του λιπώδους ιστού, κυρίως στην κοιλιακή χώρα. Η αλλαγή στη σύσταση σώματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας και κυρίως στην μείωση των οιστρογόνων. Εκτός του αισθητικού αποτελέσματος που απασχολεί τις περισσότερες από εμάς, η αύξηση της περιφέρειας μέσης εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία, αφού είναι γνωστό ότι συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω τώρα που μπαίνω στην εμμηνόπαυση;
Ο καρκίνος του μαστού κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου σε εμάς τις γυναίκες και ιδιαίτερα στις μέσης ηλικίας. Ωστόσο, αν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος. Γι αυτό το λόγο προτείνεται για τις γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, να πραγματοποιείται μαστογραφία κάθε 2-3 χρόνια, ενώ για εκείνες τις γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια να εξετάζονται κάθε χρόνο.
Ένα ακόμη πρόβλημα που ακούμε συχνά να αναφέρεται μαζί με την εμμηνόπαυση είναι η οστεοπόρωση. Για την έγκαιρη διάγνωση και την έναρξη θεραπείας συστήνεται η μέτρηση οστικής πυκνότητας στη μέση ή στο ισχίο, έτσι ώστε να γίνει μια εκτίμηση της πιθανότητας για την εμφάνιση της οστεοπόρωση.
Τέλος, είναι πολύ σημαντική η εκτίμηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς η συγκεκριμένη φάση της ζωής συνδέεται με αύξηση του ποσοστού των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποβαλλόμαστε ετησίως βιοχημικές εξετάσεις για τον προσδιορισμό του σακχάρου, των λιπιδίων καθώς και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Ποια είναι σχέση της οστεοπόρωσης με την εμμηνόπαυση;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οστεοπόρωση ορίζεται ως μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα καθώς και αλλοιώσεις στην αρχιτεκτονική του οστού, το οποίο οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα για κάταγμα. Οστεοπενία είναι μια κατάσταση που προηγείται της οστεοπόρωσης με τιμές της οστικής μάζας χαμηλότερες από τις φυσιολογικές.

osteoporisi kai emminopausi

Η οστεοπόρωση και τα οστεοπορωτικά κατάγματα σε μεγάλη ηλικία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Η οστική μας μάζα αυξάνεται και φτάνει τη μέγιστη τιμή της περίπου στα 20 με 25 έτη, έκτοτε σταθεροποιείται και με την πάροδο του χρόνου ξεκινά η μείωση της. Στην εμμηνόπαυση η μείωση των οιστρογόνων επηρεάζει το ρυθμό μείωσης της οστικής μάζας. Μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση οστεοπόρωσης ή κάποιου κατάγματος που σχετίζεται με την οστεοπόρωση έχουν οι γυναίκες που εμφάνισαν πρόωρη εμμηνόπαυση ή έχουν ιστορικό οστεοπόρωσης ή οστεοπορωτικού κατάγματος στην οικογένειά τους.

Πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου;
Οι διατροφικές ανάγκες μας δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με όταν βρισκόμασταν στην αναπαραγωγική ηλικία. Ωστόσο, για την πρόληψη της αύξηση του σωματικού βάρους, καλό είναι να μειώσουμε την ενεργειακή μας πρόσληψη, δηλαδή να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες καθημερινά συγκριτικά με παλαιότερα. Η κατανάλωση συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων προτείνεται σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα.

Συστάσεις για κατανάλωση ομάδων τροφίμων
Ομάδα τροφίμων Διατροφική σύσταση              Ισοδύναμο μερίδας
Λαχανικά                    4 μερίδες/ ημέρα                  150-200g
                                                                          1 φλ. μαγειρεμένα λαχανικά
                                                                          2 φλ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Φρούτα                       3 μερίδες/ ημέρα                 120-200g
                                                                         1 μέτριου μεγέθους φρούτο
                                                                         2 μικρά φρούτα
Δημητριακά & πατάτες 5-6 μερίδες/ ημέρα      1 φέτα ψωμί
                                                                         ½ φλ. ζυμαρικά ή ρύζι
                                                                         ½ φλ. δημητριακά
                                                                         1 πατάτα μέτριου μεγέθους
Γάλα και γαλακτοκομικά 3 μερίδες/ ημέρα        1 ποτήρια γάλα
                                                                          1 κεσεδάκι γιαούρτι
                                                                          30g ή 2 κουταλιές σούπας τυρί
Κόκκινο κρέας          Έως 1 μερίδα/ εβδομάδα 120g μαγειρεμένο κόκκινο κρέας
Λευκό κρέας             1-2 μερίδες/ εβδομάδα     120g μαγειρεμένο λευκό κρέας
Αυγά                          Έως 4/ εβδομάδα             1 αυγό
Ψάρια και θαλασσινά 2-3 μερίδες/ ημέρα          150g. μαγειρεμένο ψάρι ή θαλασσινά
Όσπρια              Τουλάχιστον 3 μερίδες/ ημέρα 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα στραγγισμένα όσπρια
Προστιθέμενα λίπη -έλαια 3-5 μερίδες/ ημέρα   1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια
                                                                           1 χούφτα ξηροί καρποί
                                                                           10-12 ελιές

Η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από τα τρόφιμα θα πρέπει να αξιολογείται από διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να κρίνει και να προτείνει συμπληρωματική χορήγηση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η συμπληρωματική χορήγηση των υπόλοιπων βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν είναι απαραίτητη.

Ποια είναι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο;
Για να αυξήσουμε την πρόσληψη ασβεστίου καθημερινά, καλό θα είναι να προσθέσουμε στα γεύματά μας αλλά και στα ενδιάμεσα σνακ τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο είναι, φυσικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα διάφορα τυριά.

 piges asvestiou

Ιδέες για να εμπλουτίσουμε σε ασβέστιο τα γεύματά μας
Πρωινό                                             • 1 ποτήρι γάλα αγελάδας ή αμυγδάλου
                                                         • 1 γιαούρτι
                                                         • 1 τοστ με τυρί
Μεσημεριανό/ Βραδινό                     • 1 σαλάτα βραστό μπρόκολο ή σπανάκι
                                                          • Τυρί*
                                                          • Μικρά ψάρια με το κόκκαλο
Σνακ                                                  • 1 χούφτα αμύγδαλα
                                                          • 1 γιαούρτι
                                                          • 1 κράκερ με τυρί*

στο μέγεθος ενός σπιρτόκουτου


Περιεκτικότητα τροφίμων σε ασβέστιο
Τρόφιμο                               Ποσότητα                Ενέργεια (kcal)          Ασβέστιο (mg)
Γάλα1,5% λιπαρά                  250ml                             117                         325
Γιαούρτι 2%                           200g                               146                         183
Γραβιέρα                                30g                                117                          287
Παρμεζάνα                             30g                                119                          242
Φέτα                                       30g                                 75                          140
Αμύγδαλα                               30g                               160                           80
Γάλα αμυγδάλου                    250ml                              60                         300
Σπανάκι*                             1 φλιτζάνι                            41                         245
Μπρόκολο*                          1 φλιτζάνι                          54                           60
*βρασμένο

Πόση άσκηση πρέπει να κάνω;
Στα πλαίσια της πρόληψης της αύξησης του σωματικού βάρους, η άσκηση θα πρέπει να υπάρχει ιδανικά καθημερινά στις συνήθειες μας. Περίπου 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως έντονο περπάτημα ή κολύμπι, σε συνδυασμό με κάποιες ασκήσεις με αντιστάσεις, όπως βαράκια, λάστιχα, yoga, pilates κα, έτσι ώστε να έχουν τα οστά μας μεγαλύτερη οστική πυκνότητα.

 gunaika kanei askisi sti fusi

Που μπορώ να απευθυνθώ αν εμφανίσω συμπτώματα εμμηνόπαυσης;
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τμήματα και ειδικά ιατρεία σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την εμμηνόπαυση και όλα τα νοσήματα που σχετίζονται με αυτή. Καλό θα είναι όλες οι γυναίκες που μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης να πραγματοποιούν ετήσιους ελέγχους με σκοπό την πρόληψη.


Ιατρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης
Νοσοκομείο                                  Ονομασία τμήματος                                      Διεύθυνση Τηλέφωνο
Αρεταίειο Νοσοκομείο      Τμήμα Κλιμακτηρίου Εμμηνόπαυσης                 Β. Σοφίας 76, Αθήνα 2107286284
Νοσοκομείο «Αττικόν»      Τμήμα Εμμηνόπαυσης                                      Ρίμινι 4, Χαϊδάρι 21 0583 1000
Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» -Ιατρείο Εμμηνόπαυσης, Ορμονικής θεραπείας και Οστεοπόρωσης- Πλατείας Έλενα Βενιζέλου 2 2132051366
Νοσοκομείο «Ρέα» -Ιατρείο Κλιμακτηρίου Εμμηνόπαυσης και Οστεοπόρωσης- Λ. Συγγρού 383 2109495250-1
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»- Εξωτερικό Ιατρείο Εμμηνόπαυσης και Οστεοπόρωσης -Δήμος Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη 2313323390
Νοσοκομείο Ηρακλείου- Τμήμα Εμμηνόπαυσης και Κλιμακτηρίου Βούτες       Ηρακλείου Κρήτης 2810542107-108
evaggelia avgeraki 15667 XS

Ευαγγελία Αυγεράκη
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.

Σπουδές
Πραγματοποίησα τις σπουδές μου στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου. Ολοκληρώνοντας το βασικό κύκλο σπουδών, αποφάσισα να συνεχίσω την εκπαίδευση μου στον τομέα της Κλινικής Διατροφής μέσα από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου συμμετείχα στη μελέτη MedWeight, διερευνώντας την σχέση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με τη διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρους ενώ στα πλαίσια της διπλωματικής μου διατριβής ασχολήθηκα με τις διατροφικές συνήθειες γυναικών σε εμμηνόπαυση και τη σχέση τους με το σωματικό βάρος.
Απασχόληση
Σήμερα εργάζομαι στον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής με σκοπό την ενημέρωση επιστημόνων υγείας. Παράλληλα, παρέχω διαιτολογικές υπηρεσίες, γεγονός που με κρατά σε επαφή με κόσμο, τον οποίο χαίρομαι να βοηθώ, αξιοποιώντας όλες τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω αποκομίσει από τόσο από τις σπουδές μου όσο και από την μέχρι τώρα επαγγελματική μου εμπειρία.
Στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης, απασχολήθηκα στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», όπου ήρθα σε επαφή με μια ομάδα ασθενών, τους καρκινοπαθείς, που χρήζουν αυξημένης διαιτολογικής φροντίδας αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου παρείχα καθοδήγηση σε ενήλικες με αυξημένο σωματικό βάρος, σακχαρώδη διαβήτη αλλά και σε γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Κατάρτιση
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, προσπαθώ να παρακολουθώ την εξέλιξη της επιστήμης μέσα από τη βιβλιογραφία αλλά τη συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνουν ελληνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς. Μάλιστα, είχα την ευκαιρία να συμμετέχω ενεργά σε κάποια από αυτά με προφορικές ή αναρτημένες ανακοινώσεις αλλά και στη συγγραφή άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά.
Ενδιαφέροντα
Από μικρή ασχολούμαι με το χορό, παρακολουθώντας μαθήματα κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού, γεγονός που με βοηθά να διατηρώ το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας υψηλό. Επίσης, μου αρέσει πολύ το θέατρο για αυτό και προσπαθώ να βλέπω αρκετές ενδιαφέρουσες παραστάσεις κάθε χρόνο. Παράλληλα, αγαπώ πολύ τη μαγειρική και απολαμβάνω να καλώ φίλους στο σπίτι μου και να γεύονται τα πιάτα μου μαζί με ένα ποτήρι κρασί.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr