Friday, 27 July 2018 21:40

Τα αποκαΐδια, οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι

Written by

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Ακούω όλες αυτές τις μέρες, με κομμένη την ανάσα, τις διηγήσεις ανθρώπων που βγήκαν ζωντανοί μέσα από την πύρινη κόλαση, και την μια πονώ και την άλλη οργίζομαι.
Έχουμε ως πολίτες αποκτήσει τόσες δεξιότητες και γίναμε γνώστες διαχείρισης των ηλεκτρονικών μέσων και το γραφειοκρατικό κράτος μας, ακόμη και τώρα πάνω στα αποκαΐδια δηλώνει αδύναμο, οι δε υπηρέτες του, αποποιούνται των ευθυνών τους.
Πετούν την πυρακτωμένη μπάλα δεξιά και αριστερά, δηλώνοντας αναρμόδιοι γενικώς και αορίστως.
Ένα δραματικό πινγκ πονγκ, με μπαλάκι τους καμένους συνανθρώπους μας.
Σ’ αυτή τη χώρα, στα δύσκολα, οι αρμόδιοι μεταλλάσσονται σε ποντίκια και πηδούν πρώτοι στα θολά νερά…
Ναι να δεχτούμε ότι στο Μάτι δεν υπήρχε ρυμοτομικό σχέδιο, ναι να δεχτούμε ότι τα σπίτια ίσως να ήταν αυθαίρετα ή κάποια απ’ αυτά. Αν και εσείς κύριοι τα νομιμοποιήσατε τον Ιούνιο του 2017.
Ναι να δεχτούμε ότι ήταν επικίνδυνο να έχεις σπίτι μέσα σε πεύκα που είναι εύφλεκτα.
Ναι να δεχτούμε ότι φυσούσε πολύς αέρας, ότι η φωτιά ήταν εμπρησμός, ότι υπήρχαν πολλά μέτωπα, ότι ήταν δύσκολο να την ελέγξετε.
Ναι εμείς να δεχτούμε τα πάντα, ο αρχηγός της πυροσβεστικής, έχει το σθένος να παραδεχτεί ότι αδυνατούσε να κάνει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που έκανε;
Έχει το σθένος να πει «συγνώμη αλλά δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε την πυρκαγιά!».
Δεν θα πω αν ήταν ικανός ή ανίκανος να το κάνει, γιατί πολλές φορές δεν μπορείς να τα βάλεις με τα στοιχεία της φύσης, όμως, μπορούσε ο λόγος του να έχει άλλο ύφος και όχι να κάνει τους πολίτες να νοιώσουν ότι ευθύνονται οι ίδιοι που κάηκαν.
Και μετά από την αχαρακτήριστη φιέστα του κυβερνητικού πάνελ που ήρθε να δικαιολογήσει -αποτυχημένα- την ολιγωρία του, ήρθε ο πρωθυπουργός να αναλάβει λέει, ακέραια την ευθύνη.
Αλήθεια τι σημαίνει αναλαμβάνω την ευθύνη;
Μήπως σημαίνει πακτωλό μέτρων ελάφρωσες ως αντίβαρο της βεβαρημένης, ίσως , συνείδησή του;
Όπως και να έχει κ. Τσίπρα, αυτή τη στιγμή έχουμε 87 θύματα και 100 αγνοούμενους. Και αυτό δεν αλλάζει .
Επειδή δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, θα πρέπει να δεχτούμε ότι με αυτοθυσία Πυροσβέστες και Αστυνομικοί προσπάθησαν να ελέγξουν την φωτιά και να βοηθήσουν τον κόσμο.
Η ευθύνη αναλογεί στον αρχηγό, στον έχον το γενικό πρόσταγμα, που μέσα από το γραφείο του, κάνοντας άσκηση επί χάρτου και ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό, δεν αντιλήφθηκε το τι γινόταν εκεί έξω.
Ο έχον το γενικό πρόσταγμα, το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να ενημερώσει τον κόσμο, με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και μέσα από τα κακόβουλα για τους κυβερνητικούς ΜΜΕ, για να εγκαταλείψουν άμεσα οι άνθρωποι τα σπίτια τους.
Όσοι το έπραξαν σώθηκαν. Το είδαμε στα τηλεοπτικά πλάνα των δημοσιογράφων. Είδαμε ανθρώπους να μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους και να φεύγουν, έγκαιρα. Αυτοί σώθηκαν.
Υπήρχαν όμως κι άλλοι, που δεν εκτίμησαν ή δεν γνώριζαν το μέγεθος της πυρκαγιάς και ολιγώρησαν. Αυτοί πάλεψαν με τις φλόγες, άλλοι τα κατάφεραν άλλοι όχι.
Και τέλος υπήρχαν και οι ηλικιωμένοι, αυτοί που μπορεί να κοιμόντουσαν να μην κατάλαβαν ότι η φωτιά έφτασε έξω από την πόρτα τους και δυστυχώς κάποιοι είχαν στην επίβλεψή τους και τα εγγόνια τους. Αυτοί θυσιάστηκαν για να κάθονται κάποιοι με έπαρση σήμερα στις καρέκλες τους και να λένε: «δεν θα άλλαζα τίποτα απ’ όσα έκανα».
Ντροπή και μόνο που το ξεστόμισες αρχηγέ της Πυροσβεστικής.
Εντάξει λειτούργησε η επετηρίδα για να γίνεις αρχηγός, ως αρεστός της κυβέρνησης, αλλά για τον απλό λαό , αυτόν που κάηκε, αλλά και για όλους εμάς είσαι αποτυχημένος, πρώτα ως άνθρωπος και μετά ως επαγγελματίας.
Και ξέρεις γιατί; Γιατί έβαλες την καρέκλα σου πάνω από την ανθρωπιά σου.
Η πολιτική είναι καλή μόνο όταν εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον, αν κάποιοι την χρησιμοποιούν για να νοιώσουν ανώτεροι των συνανθρώπων τους, για να απολαμβάνουν ασυλίες και εύπορη ζωή, τότε θα πρέπει να δεχτούν και την δική μας σκληρή κριτική όταν, και όπου τους αναλογεί.
Και τέλος, μιας και μιλάμε για πολιτική, ας αναρωτηθούμε, όλοι αυτοί που μας διοικούν, αλλά και αυτοί που θα έρθουν στο μέλλον, έχουν την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων;
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ικανοί μόνο για να παραβρίσκονται σε γιορτές και πανηγύρια και να βγάζουν σέλφι. Έ μα πιά!
Επιτέλους να εφαρμοστούν οι νόμοι. Η ατιμωρησία, ο ωχαδερφισμός μας κατέστρεψαν ως Έθνος και ως προσωπικότητες.
Κλείνοντας θα πω ότι, μοναδική μας ελπίδα είναι οι νέα γενιά, αυτή που κάποιοι σπεύδουν να κατηγορήσουν, κι όμως είναι αυτή που θα βάλει τις νέες γερές βάσεις ανάκαμψης της χώρας μας.
Ας τους εμπιστευτούμε, εξάλλου εμείς αποδείξαμε περίτρανα πως αποτύχαμε!

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr