Saturday, 05 October 2019 22:53

Ο ελέφαντας και η δύναμη της συνήθειας.

Written by

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου
Διάβασα πρόσφατα μια πολύ διδακτική ιστορία που είχε να κάνει με τη δύναμη της συνήθειας. Η ιστορία είχε ως παράδειγμα έναν ελέφαντα, ο οποίος από μωρό ήταν δεμένος σ’ ένα πάσαλο και μεγαλώνοντας, αν και είχε τη σωματική δύναμη να τον ξεριζώσει και να ελευθερωθεί, αυτός παρέμενε εκεί δεμένος, στον μικρό πλέον πάσαλο, χωρίς να αντιδρά. Η δύναμη της συνήθειας…
Αυτή η τεράστια δύναμη της συνήθειας, που σε καθηλώνει στο χθες, στις επιλογές που έχεις κάνει, στον τρόπο που διαχειρίζεσαι τη ζωή σου, αλλά και τον τρόπο που επιλέγεις να διαμαρτυρηθείς ως πολίτης, αλλά και να επαναστατήσεις ενάντια σε μια συνήθεια, που σε έχει καθηλώσει στην αφάνεια και τη μιζέρια.
«Η συνήθεια είναι μια βολική αντιμετώπιση του ασυνείδητου του εγκεφάλου μας, που μας κρατά δέσμιους και καθηλωμένους στο χθες, στις πρακτικές του χθες, αν και βαθειά μέσα μας γνωρίζουμε ότι οι επιλογές μας δεν ήταν πάντα και οι πλέον ενδεδειγμένες.
Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι σκεφτόμαστε πολύ λιγότερο απ’ ότι νομίζουμε. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι αποφάσεις που λαμβάνουμε καθημερινά, δεν είναι συνειδητές αποφάσεις, αλλά «αυτόματες συμπεριφορές» που βασίζονται κυρίως στη συνήθεια. Η λογική μας λαμβάνει ρόλο στο γίγνεσθαι, ως εκλογίκευση των αποφάσεων που έλαβε το ένστικτο μας», λένε οι επιστήμονες και πραγματικά, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

«Έξις δευτέρα φύσις» (η συνήθεια είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου), είπε ο Αριστοτέλης, αιώνες πριν, αναγνωρίζοντας πρώτος ότι οι συνήθειες μας είναι αυτές που κυβερνούν την καθημερινότητά μας.
Μπορεί οι θετικές συνήθειες να δημιουργούν ευημερία, αφθονία και χαρά στην ανθρωπότητα, οι αρνητικές όμως συνήθειες μας προξενούν καταστροφές, πολέμους, μίση και δυστυχία.
Όσο κι αν φαίνεται παράλογο, οι συνήθειες ενός ατόμου δεν επηρεάζουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, λίγο έως πολύ, ανάλογα με τη θέση του ατόμου μέσα στην κοινωνική και πολιτική δομή.
Δεν θα ‘ταν υπερβολή αν λέγαμε ότι ολόκληρη η εξέλιξη της ανθρωπότητας βασίστηκε στη δύναμη της συνήθειας των ανθρώπων, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.
Αυτό που είμαστε τώρα (σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά) είναι το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα συνηθειών μας και αυτό που θα είμαστε στο μέλλον θα είναι επίσης το αποτέλεσμα των συνηθειών που θα έχουμε υιοθετήσει από σήμερα μέχρι τότε.
Ας δούμε κάποια μικρά πεζά παραδείγματα
Από συνήθειας πηγαίνουμε στην κάλπη και ψηφίζουμε. Και από συνήθεια επιλέγουμε αυτόν που χαϊδεύει τα αυτιά μας. Η λογική, η επεξεργασία των δεδομένων, η σκέψη ως πεμπτουσία του ανθρώπινου γένους, αναπαύεται εμπιστευόμενη τη συνήθεια μας…
Κάπως έτσι, από συνήθεια βρισκόμαστε, ως νομός, ουραγός της περιφέρειας μας και της χώρας χωρίς ίχνος υπερβολής.
Αιτία; Η δύναμη της συνήθειας μας να ψηφίζουμε αυτούς που μας υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα, γιατί αν μας τάξουν κάτι λιγότερο θα μας κακοπέσει…
Από συνήθεια δεν αντιδρούμε κι όταν διαπιστώνουμε ότι μας κορόιδεψαν για άλλη μια φορά, ότι άλλα μας έταξαν κι άλλα έκαναν. Λέμε ότι, έτσι είναι η πολιτική και οι πολιτικοί και κουρνιάζουμε κάτω από το πέπλο της συνήθειας… Ξέρετε τι δύναμη έχει αυτή….
Από συνήθεια κάνουμε χιλιάδες πράγματα, όχι μόνον θετικά, αλλά κυρίως αρνητικά. Από συνήθεια καπνίζουμε, καταναλώνουμε αλκοόλ, εθιζόμαστε στα τυχερά παιχνίδια και τόσα άλλα πράγματα.
Ακόμη και η κατάθλιψη, η απογοήτευση, η αίσθηση ότι τίποτε δεν μας πάει καλά, η αρνητική κριτική, η κακή διαχείριση των χρημάτων μας, είναι αποτελέσματα κακών συνηθειών που έχουμε υιοθετήσει για μεγάλη χρονική περίοδο της ζωής μας.
Σ’ αυτή τη μεγάλη χρονική περίοδο και στη λήθη μας, ποντάρουν οι άρχοντες του σκότους, που μοναδικός στόχος τους είναι η υποδούλωση του ανθρώπινου γένους και η παγκόσμια κυριαρχία τους. Ψιλά γράμματα… για τους ανθρώπους της συνήθειας… Μόνον, όταν το κατανοήσουν θα είναι πολύ αργά…
Η επικράτηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων θα μοιάζει με ιό εγκατεστημένο σ’ έναν υπολογιστή που διαβρώνει, αποπροσανατολίζει και ελέγχει τις ενέργειες, τις σκέψεις μας, την ελευθερία μας.
Το να αλλάξουμε μια κακή συνήθεια δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πρωταρχικά θα πρέπει να υπάρξει η αποδοχή και στη συνέχεια, κόπος πολύς, για να την αποτινάξεις από πάνω σου, για να εξόντωσης τη δύναμης της.
Η αλλαγή μίας συνήθειας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε μπορεί να γίνει βιαστικά, βίαια ή εξαναγκαστικά.
Η αλλαγή μίας συνήθειας δεν γίνεται με το να ρίχνουμε γροθιά στο μαχαίρι, γιατί πολύ απλά, αν το κάνουμε αυτό, θα πονέσουμε.
Η δύναμη της θέλησης και η συνέπεια έναντι των επιλογών και αποφάσεων μας, είναι ο μόνος δρόμος για τη χάραξη μιας άλλης ρότας στη ζωή μας.
Άραγε πόσοι θα τολμούσαν να πάνε κόντρα στη δύναμη της συνήθειας;

Η δύναμη της συνήθειας είναι, η δύναμη που κυβερνάει την ανθρωπότητα. Το καλό με αυτόν τον “κυβερνήτη” είναι ότι έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτόν ...

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr