Είμαστε εξαρτημένοι από τα κινητά(;) NOMOPHOBIA (NO MObile PHOne phoBIA) –Μια σύγχρονη ασθένεια.

Written by

Γράφει ο Γιάννης Δερμεντζόγλου

 εικόνα 1

Η εξάπλωση των «έξυπνων τηλεφώνων» είναι γεγονός, όπως επίσης και η διείσδυσή τους την καθημερινότητα όλων. Παρατηρείται ειδικά στους νέους, που έχουν στην κατοχή τους κινητό και στην ουσία αποτελούν προέκταση του χεριού τους.
Τα smartphones σήμερα έχουν ένα σωρό λειτουργίες και δυνατότητες. Είναι μεταφραστής, πλοηγός, προσωπικός μας ιατρός, γραμματέας,
υπολογιστής, παιχνιδομηχανή, πυξίδα, ημερολόγιο, σημειωματάριο.
Το τσεκάρισμα του κινητού έχει καταντήσει ψυχαναγκαστικό - αφού σύμφωνα με μετρήσεις – ασχολούμαστε με το κινητό μας έως και 32 φορές την ημέρα. Οδηγώντας, συνομιλώντας, δουλεύοντας, περπατώντας, πίνοντας καφέ.

mobiles vs love
Ο μέσος χρήστης απασχολείται τρεις ώρες και δεκαέξι λεπτά την ημέρα, κάτι που σημαίνει παραπάνω από ένα 24ωρο την εβδομάδα. Κοινώς, η εβδομάδα των χρηστών αυτών διαρκεί 6 ημέρες και όχι 7.

nomophobia cartoon vector design 70978269
Η συνεχής ενασχόλησή μας με το κινητό λοιπόν έχει εξελιχθεί σε παθολογική εξάρτηση. Αυτή η αίσθηση μας αποσπά την συγκέντρωση, δημιουργεί άγχος και ένταση. Είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που παρατηρούμε στους καπνιστές όταν δεν μπορούν να καπνίσουν. Το 43% των χρηστών ηλικίας μικρότερης των 25 ετών νιώθουν έντονη ενόχληση και άγχος όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το τηλέφωνό τους.

 mobile during driving

Διαταραχές στον ύπνο: To μπλέ φθορίζον φως της οθόνης μπερδεύει τη μελατονίνη μας, την ορμόνη που εκκρίνεται νύχτα και μας προκαλεί νύστα.

Έλλειψη κοινωνικότητας: Παρατηρούμε συχνά το γεγονός να βρισκόμαστε πολλοί μαζί σε έναν χώρο, αλλά ο καθένας να είναι απορροφημένος στο κινητό του. Η λέξη phubbing είναι μια νέα ορολογία – από το phone και το snubbing. Δηλώνει το «σνομπάρισμα» που κάνει κάποιος στον συνομιλητή του όταν δίνει περισσότερη σημασία στο κινητό του.
mobiles during cafe
Μνήμη «χρυσόψαρου»: Το μυαλό «φρακάρει» από τον καταιγισμό πληροφοριών και «καλομαθαίνει». Το μυαλό πλέον δεν μπορεί να ξεχωρίσει την χρήσιμη πληροφορία από την άχρηστη, με αποτέλεσμα να ξεχνά σημαντικές λεπτομέρειες.

Προβλήματα στην όραση: Παρατηρούνται βραχυχρόνιες βλάβες: Θόλωμα, ερεθισμός, ξηρότητα. Μακροχρόνια, η χρήση μπορεί να βλάψει τα μάτια, προκαλώντας σύνδρομο ωχράςκηλίδας.

Μειωμένη παραγωγικότητα: To μυαλό του ανθρώπου χρειάζεται στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Το τικ του smartphone απασχολεί όλες τις αισθήσεις. Το multitasking αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης – της ορμόνης που προκαλεί το στρες – αλλά και της αδρεναλίνης, οδηγείται σε υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια νοητική θολούρα, και μείωση της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας.

Λοιπές σωματικές βλάβες: Πόνοι σε αυχένα, πλάτη καρπούς, πρόκληση τενοντίτιδας. Ειδικά σε γυναίκες από 18 έως 39 ετών, το σκύψιμο στην οθόνη του κινητού προκαλεί χαλάρωση του δέρματος, σακούλιασμα στα μάγουλα και ρυτίδα πάνω από την κλείδα.

Σε έρευνα που διεξήχθη στην Ευρώπη, κατά παραγγελία της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford, η πλειονότητα των πεζών παραδέχτηκε πως χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο ακόμη και όταν διασχίζει το δρόμο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά στην νεαρή ηλικία.


mobile during crossing the road
Συμπερασματικά: Τα smartphones μπορούν να εξελιχθούν σε πραγματική παγίδα, εάν δεν βάζουμε όρια στη χρήση τους. Η ευθύνη ξεκινά από τους γονείς που οφείλουν να δώσουν το σωστό παράδειγμα.

“Technology should be a servant, not a master”

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

sxoli odigon georgiadis

georgiadis banner

revoil banner

dunamis asfalistiki

olive n flower banner

vasilis anthopoulos banner

parxarides triantafillos banner

koutsiana banner

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr