Thursday, 07 March 2019 10:33

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας, αφιέρωμα στις γυναίκες διαιτητές της ΕΠΣ Καβάλας

Written by

Οι γυναίκες που έσπασαν
το «άβατο» της διαιτησίας

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Με δεδομένο ότι στερεότυπα και κανόνες υπάρχουν παντού, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να τους αλώνεις, αφήνοντας το δικό σου στίγμα. Εκεί που συναντάς εμπόδια, να συνεχίζεις, να παλεύεις, για να κατακτήσεις τα όνειρα σου.
Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, χώροι επί αιώνες ανδροκρατούμενοι, ακόμη και σήμερα δύσκολα κατακτούνται. Ωστόσο, η αγάπη και το μεράκι, η θέληση και το πείσμα, μπορούν να γκρεμίσουν τα όποια ανδροκρατούμενα φρούρια.
Οι επαγγελματικές επιλογές των γυναικών έπαψαν να ξαφνιάζουν, εμπνέουν όμως θαυμασμό. Τις συναντάμε να πιλοτάρουν στρατιωτικά αεροσκάφη, να είναι καπετάνιοι σε τάνκερ, να οδηγούν τριαξονικά φορτηγά, αλλά και να διαιτητεύουν σ’ ένα ανδρικό κατά το πλείστον άθλημα, το ποδόσφαιρο.
Σ’ αυτές τις τελευταίες, τις γυναίκες διαιτητές, ας αφιερώσουμε την ημέρα αυτή, την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

kartes

Γυναίκα διαιτητής
Είναι κάποιες γυναίκες, που όχι απλά κατάφεραν να επιβιώσουν σ’ ένα ανδροκρατούμενα χώρο, αλλά να κάνουν και τη διαφορά. Οι ιστορίες όλων αυτών των γυναικών μπορεί να είναι φανταστικές για όλους εμάς, όχι όμως και για τις ίδιες, που θεωρούν πολύ φυσιολογικό αυτό που κάνουν, γιατί απλά στα «θέλω» δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.
Είναι μορφωμένες, δυναμικές, μέσα στο αγωνιστικό χώρο συμπεριφέρονται ως επαγγελματίες διαιτητές. Κάνουν αυτό που αγαπούν, αυτό που ονειρεύτηκαν από παιδιά. Ξέρουν να κάνουν τη διαφορά.
Χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού, κατά πλείστον. Ίσως, κάποιες φορές, οι φίλαθλοι από τις κερκίδες να λένε πολλά, ανάλογα βέβαια και με τη διάθεσή τους. Μπορεί τα σχόλια τους να είναι περιπαικτικά, χιουμοριστικά, ή πιο προσβλητικά, είναι κι αυτό μέρος του «παιχνιδιού», είτε είσαι γυναίκα διαιτητής, είτε άνδρας!
Ακόμη κάποιοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι το να είσαι διαιτητής δεν έχει να κάνει με το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα. Έχει να κάνει με το αν γνωρίζεις και εφαρμόζεις τους κανόνες του παιχνιδιού. Έχει να κάνει με την ορθότητα των αποφάσεων σου, με το ήθος σου, κι αυτά δεν έχουν να κάνουν με το γένος αυτού που κρατά στη σφυρίχτρα!

Η ΕΠΣ Καβάλας ξέρει να τιμά
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας ξέρει διαχρονικά να τιμά τη γυναικεία παρουσία στα γήπεδα, η οποία και είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια.
Η Βακαλίδου Μαριάννα, η Ελευθεράκου Κατερίνα, η Παυλίδου Μαρία, η Μαυρομάτη Ειρήνη, η Μυλοπούλου Αναστασία, η Τοπουζάκη Μάγδα και η Τυρακίδου Κατερίνα, ανήκουν στο δυναμικό της ΕΠΣ Καβάλας, εκπροσωπώντας την επάξια στα γήπεδα.
Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα μία-μία ξεχωριστά

 ΒΑΚΑΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ53484801 1401027273370667 4547962022448332800 nΗ Βακαλίδου Μαριάννα στο γήπεδο

Βακαλίδου Μαριάννα: «Ασχολούμαι με την διαιτησία τα τελευταία χρόνια αλλά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα θα ήμουν με μια μπάλα στο χέρι να παίζω με τους φίλους μου και μετέπειτα συναθλητές μου στα γήπεδα. Ως λάτρης του αθλήματος αυτού και ως ενεργή διαιτητής, έχω πάρει αρκετά μαθήματα ζωής που με έχουν βοηθήσει στην μετέπειτα πορεία μου και στην προσωπικότητα μου. Σου μαθαίνει πολλά ο αθλητισμός, πιστεύοντας ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα «σχολειά» της ζωής. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση κάθε γονιού να παρακινήσει τα παιδιά του να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό γιατί έχει πολλά θετικά να αποκομίσει από τον αθλητισμό, τα οποία θα τον βοηθήσουν στην μετέπειτα πορεία του ως πολίτης».

Κυρία Βακαλίδου, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διαιτησία;
Από μικρή ηλικία αγαπούσα το ποδόσφαιρο, καθώς μεγάλωσα σε μια γειτονιά όπου όλα τα παιδιά μετά το σχολείο μαζευόμασταν στο πάρκο και παίζαμε. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι ήθελα να ενταχθώ σε κάποια γυναικεία ομάδα της πόλης μου, όπου και έγινε. Συμμετείχα σε αρκετούς εφηβικούς αγώνες στον νομό Έβρου, βέβαια σε έναν από τους αγώνες που είχα τραυματίστηκα σοβαρά στο γόνατο με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Μετά από δύο χρόνια απουσίας από τα γήπεδα και μετά από την παρακίνηση του μεγαλύτερου μου αδερφού, ο οποίος είναι και αυτός διαιτητής, αποφάσισα να ξανά ασχοληθώ σοβαρά με το άθλημα αυτό. Αυτή την φορά βέβαια ως διαιτητής.

Με δεδομένο ότι εξακολουθεί ο χώρος αυτός να είναι ανδροκρατούμενος, αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσα στα γήπεδα και τι είδους είναι αυτά;
Δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα τέσσερα χρόνια που βρίσκομαι στον κλάδο αυτό. Ειδάλλως πολλοί από τους παρελκόμενους του αθλήματος αυτού το θεωρούν πολύ όμορφο το να διαιτητεύει μια γυναίκα τον αγώνα της ομάδας του. Κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό όταν βλέπουν ότι η κοπέλα έχει άριστές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο αυτό, διαιτητεύοντας δίκαια και χωρίς ενδοιασμούς. Υπήρξαν ελάχιστες στιγμές όπου ήρθα σε λογομαχία με κάποιον από τους παραβρισκόμενους, εντός και εκτός γηπέδων.

Θα θέλατε να διαιτητεύσετε σ' ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου;
Σαφώς και θα ήθελα από την στιγμή που αγαπώ αυτό που κάνω. Το θεωρώ μεγάλη πρόκληση για μια γυναίκα να διαιτητεύει σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου από την στιγμή που όπως προαναφέρατε είναι ένας καθαρά ανδροκρατούμενος χώρος. Είναι αναγκαίο να επισημάνω ότι για να μπορέσει μια γυναίκα να ανταπεξέλθει στον χώρο αυτό σε υψηλό επίπεδο θα πρέπει να δείξει μεγάλη προσήλωση και υπομονή σε αυτό που κάνει.

Ποιο είναι το πιο «τρελό» περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο;
Όπως προανέφερα δεν μου έχει τύχει κάποιο σοβαρό περιστατικό μέσα στα γήπεδα, που να μην μπορέσω να το διαχειριστώ ήρεμα μέσα από τον διάλογο.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ53117705 394707541079928 765712245614182400 n

Ελευθεράκου Κατερίνα: «Είμαι απόφοιτη Λυκείου και έχω συμμετάσχει σε πρόγραμμα μηχανολογίας πετρελαίου αγροτικών μηχανημάτων του ΤΕΙ Καβάλας. Επίσης έχω παρακολουθήσει πρόγραμμα Μηχανολογία Γεωργικών Μηχανημάτων στη Ν.Ε.Λ.Ε. Έχω εργαστεί ως Ιδιωτικός Υπάλληλος σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μου και σήμερα είμαι επαγγελματίας αγρότισσα».

Κυρία Ελευθεράκου, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διαιτησία;
Δεν ήταν δύσκολο για μένα. Λατρεύω το ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα την αγαπημένη μου ομάδα η οποία με οδήγησε από μικρή στα γήπεδα. Έτσι η διαιτησία ήταν για μένα ο μόνος τρόπος να κάνω το χόμπι μου πραγματικότητα.

Με δεδομένο ότι εξακολουθεί ο χώρος αυτός να είναι ανδροκρατούμενος, αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσα στα γήπεδα και τι είδους είναι αυτά;
Τα προβλήματα έχουν να κάνουν τις περισσότερες φορές με την άγνοια των κανονισμών από τους φιλάθλους. Και εκεί ακούμε τα γνωστά κοσμητικά επίθετα. Δε λογαριάζουν όμως αν απέναντι τους έχουν άντρα ή γυναίκα. Το πάθος τους παρασύρει σε απρεπείς συμπεριφορές.

53248421 2214228855301622 3454717894418497536 n

Θα θέλατε να διαιτητεύσετε σ’ ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου;
Τώρα δε νομίζω! Έχουν περάσει αυτά από μένα. Έχω χαρεί τη συμμετοχή μου όλα αυτά τα χρόνια στο τοπικό πρωτάθλημα, οπότε, τόπο στα νιάτα.

Ποιο είναι το πιο «τρελό» περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο;
Σε αγώνα που είχε λήξει και αφού μπήκαν οι παίκτες στα αποδυτήρια ξαφνικά ακούω από έξω κοσμητικά επίθετα, βγαίνω να τους ηρεμήσω και τι να δω… δε θα ήθελα να το περιγράψω. Αλλά ρίξαμε πολύ γέλιο.

 

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑPAYLIDOY MARIA 2

Μαρία Παυλίδου: «Είμαι παντρεμένη έχω δύο παιδιά τον Αρίσταρχο μαθητή Λυκείου ο οποίος είναι και εν ενεργεία διαιτητής και τον Παύλο μαθητή Δημοτικού. Είμαι απόφοιτη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ιδ. Πανεπιστήμιο Middlesex University DEI (Θεσσαλονίκη), Γραμματέας Διοίκησης στο ΙΕΚ Δράμας, ιδ. Σχολή Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη), έχω παρακολουθήσει πρόγραμμα εξειδίκευσης Δημόσιες Σχέσεις και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Είμαι εκπαιδευόμενη Life Coaching στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Coaching. Είμαι πιστοποιημένη εκπαιδευτή ενηλίκων και μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών Καβάλας. Ήμουν ελεύθερος επαγγελματίας για 6 χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης. Έχω εργαστεί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ως υπάλληλος γραφείου. Ασχολούμαι ενεργά με τα κοινά του τόπου μου. Τώρα εργάζομαι ως γραμματέας υπάλληλος γραφείου».

Κυρία Παυλίδου, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διαιτησία;
Από μικρή ο αθλητισμός ήταν στη ζωή μου. Η αυλή του Σχολείου ήταν το αγαπημένο μου γήπεδο. Τα λιγοστά κορίτσια της ηλικίας μου ακολουθούσαμε τα παιχνίδια των αγοριών, έτσι το ποδόσφαιρο έγινε το αγαπημένο μου άθλημα. Αργότερα στα εφηβικά και νεανικά μου χρόνια με κέρδισε ο στίβος και μετέπειτα το τένις. Οι τραυματισμοί στα χέρια όμως δε μου επέτρεψαν να συνεχίσω. Όλα αυτά τα χρόνια το ποδόσφαιρο το είχα μέσα στο σπίτι. Ο σύζυγος για χρόνια ποδοσφαιριστής και αργότερα προπονητής, ο μεγάλος γιος στην ακαδημία ποδοσφαίρου οπότε η επαφή μου με το άθλημα ήταν καθημερινή. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τη διαιτησία γιατί αγαπώ το ποδόσφαιρο, αλλά οι οικογενειακές υποχρεώσεις δε μου το επέτρεπαν. Το 2011 πήρα την απόφαση να κάνω “το θέλω μου” πράξη! Και έτσι από τότε υπηρετώ με σεβασμό το άθλημα.

PAYLIDOY MARIA

Με δεδομένο ότι εξακολουθεί ο χώρος αυτός να είναι ανδροκρατούμενος, αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσα στα γήπεδα και τι είδους είναι αυτά;
Τα προβλήματα έχουν να κάνουν πάντα με τις αποφάσεις μας. Υπάρχουν φορές που κάποια ομάδα μπορεί να θεωρήσει ότι έχει αδικηθεί και δυστυχώς τις περισσότερες φορές είναι η ηττημένη. Έτσι ίσως κάποιος παίκτης η παράγοντας να πει μια κουβέντα παραπάνω. Αν κάνουμε κάποιο λάθος και μείς, είναι ανθρώπινο. Είμαστε υποχρεωμένοι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να πάρουμε μία απόφαση, να εφαρμόσουμε τον κανονισμό και ίσως η απόφαση να μην είναι αρεστή. Οπότε εκεί ξεκινούν και τα προβλήματα. Κατανοώ ότι την ώρα εκείνη η λογική κάνει στην άκρη και τη θέση της παίρνουν το πάθος και η υπερένταση. Ζούμε και μείς το παιχνίδι μαζί τους, αφουγκράζεσαι την αγωνία τους. Ανήκουμε στην 3η ομάδα που συμμετέχει στον αγώνα. Ακούμε διάφορα παράπονα τα οποία μεταφράζονται σε έντονες διαμαρτυρίες, αλλά πάντα στην πίσω άκρη του μυαλού μου υπάρχει η κατανόηση. Προσωπικά ελάχιστες φορές έχω έρθει σε δύσκολη θέση. Νιώθω το σεβασμό τους τον οποίο ανταποδίδω από καρδιάς.

Θα θέλατε να διαιτητεύσετε σ’ ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου;
Θα το πω χαριτολογώντας… κάθε πράγμα στον καιρό του. Θεωρώ ότι για μένα αυτός ο κύκλος έχει κλείσει. Πέρσι έζησα μια από τις ομορφότερες στιγμές της διαιτητικής μου καριέρας με τη συμμετοχή μου στον Τελικό Κυπέλου. Γι’ αυτήν και για όλες τις υπόλοιπες στιγμές που με εμπιστεύτηκαν η ΕΠΣ Καβάλας και η Επιτροπή Διαιτησίας, όλα αυτά τα χρόνια, θα ήθελα να τους πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ποιο είναι το πιο «τρελό» περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο;
Κάποιες φορές φεύγοντας από το γήπεδο λέω “ μια μέρα θα γράψω ένα βιβλίο ”. Συμβαίνουν διάφορα ευχάριστα “τρελά” είτε αυτά έχουν να κάνουν με ποδοσφαιριστές και παράγοντες είτε με φιλάθλους. Είναι αυτή η όμορφη ανθρώπινη πλευρά του αθλήματος που μέσα από αυτές τις στιγμές καταλαβαίνεις ότι “το χιούμορ πάει παντού”. Είμαστε σε αγώνα η μπάλα παίζει στην απέναντι εστία από τη δική μου και ξαφνικά βλέπω τον αμυντικό να πέφτει με την πλάτη στο έδαφος και να φέρνει σβούρες γύρω από τον εαυτό του. Μου κόπηκαν τα πόδια. Είπα πάει το παιδί του γύρισε η γλώσσα. Φωνάζω το διαιτητή του αγώνα πάμε έντρομοι από πάνω του. Το ρωτάει ο διαιτητής παίκτη είσαι καλά θέλεις γιατρό; Όχι όχι καλά είμαι ξύθηκε η πλάτη μου. Τη συνέχεια μπορείτε να τη φανταστείτε. Το γέλιο!!!

 

ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Μαυρομάτη Ειρήνη: «Προτιμώ η προσωπική μου ζωή να είναι έξω από τα πλαίσια της διαιτησίας».

Κυρία μαυρομάτη, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διαιτησία;
Την απόφαση να ασχοληθώ με την διαιτησία την οφείλω σ’ έναν καλό μου φίλο, ο οποίος είναι και ο ίδιος διαιτητής.. Ήμασταν για καφέ μια φορά μαζί και σχολιάσαμε διαφορά για τον αθλητισμό. Μέσα στην συζήτηση ανέφερα ότι θα μου άρεζε και μένα να γίνω διαιτητής, σε κάποιο άθλημα που μου αρέσει να βλέπω. Έτσι πήρε την ευκαιρία και με ρώτησε άμα θέλω να γίνω στο ποδόσφαιρο.

Με δεδομένο ότι εξακολουθεί ο χώρος αυτός να είναι ανδροκρατούμενος, αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσα στα γήπεδα και τι είδους είναι αυτά;
Εγώ προσωπικά δεν έχω συναντήσει κάποιο πρόβλημα μέσα στα γήπεδα, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είμαι νέα στην διαιτησία και δεν έχω παίξει πολλά παιχνίδια, αλλά ελπίζω και στο μέλλον να μείνει όπως έχει η κατάσταση.

Θα θέλατε να διαιτητεύσετε σ' ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου;
Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να γίνω διαιτητής σε υψηλό επίπεδο, αλλά αρχικός μου στόχος τώρα είναι, να μάθω όσα περισσότερα μπορώ στα παιχνίδια που για να έχω εμπειρίες και να είμαι πιο άνετη μέσα στο γήπεδο, γιατί όπως προανέφερα είμαι καινούργια διαιτητής και έχω να μάθω πολλά ακόμα.

Ποιο είναι το πιο «τρελό» περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο;
Ευτυχώς ή και δυστυχώς για μένα δεν έχω συναντήσει κάτι τρελό μέσα σε γήπεδο λόγο το ότι είμαι καινούργια, αλλά θα ήθελα να αντιμετωπίσω για να δω άμα θα μπορέσω να ανταπεξέλθω.

 

ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

IMG 5415 1 1

Μυλοπούλου Αναστασία: «Είμαι 25 χρόνων και έχω σπουδάσει Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κι αυτή τη στιγμή εργάζομαι ως Ιδιωτική Υπάλληλος. Ο τόπος καταγωγής μου είναι το Δοξάτο Δράμας. Ξεκίνησα τη διαιτησία το 2013 και πέρα από αυτήν ασχολούμαι με τους παραδοσιακούς χορούς, καθώς ανήκω στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μου.

Κυρία Μυλοπούλου, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διαιτησία;
Ο Αθλητισμός μπαίνει στη ζωή μου από πολύ μικρή, μόλις στα 8 μου χρόνια. Ασχολήθηκα με τον στίβο, όχι όμως σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ο λόγος που ασχολήθηκα με τη διαιτησία είναι γιατί μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Παρακολουθούσα από πολύ μικρή αγώνες ποδοσφαίρου, λίγο περίεργο για μια γυναίκα. Εξαιτίας του στίβου δεν μπορούσα να παίξω ποδόσφαιρο, δεν ήξερα να παίζω εξάλλου. Όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα σε μια σχολή διαιτησίας στη Καβάλα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα αλλά αγαπώ τη διαιτησία!

Με δεδομένο ότι εξακολουθεί ο χώρος αυτός να είναι ανδροκρατούμενος, αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσα στα γήπεδα και τι είδους είναι αυτά;
Το πιο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως γυναίκες στα γήπεδα είναι η δυσπιστία προς το πρόσωπό μας. Όσο περνάει ο καιρός οι ομάδες σιγά-σιγά μας αποδέχονται. Για το φίλαθλο κοινό όμως αυτό είναι πιο δύσκολο να δεχθεί ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι εξίσου καλή με τον άνδρα. Η αλήθεια είναι ότι λέγονται πολλά από την κερκίδα, αλλά η γνώμη του καθενός είναι αποδεκτή και δεν μπορούμε να κρίνουμε κανέναν. Εμείς δίνουμε κάθε φορά τον καλύτερο εαυτό μας και προσπαθούμε για το καλύτερο.
Ο φίλαθλος κόσμος πολλές φορές κρίνει τον χαρακτήρα μας και την προσωπικότητα μας από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να καταφέρει να διαχειριστεί 22 διαφορετικούς τύπους παιχτών και ανθρώπων, βάσει των κανόνων παιχνιδιού. Αυτό είναι κάτι που αναγκαστικά μας κάνει πιο δυναμικές εντός αγωνιστικών χώρων.

IMG 7725

Θα θέλατε να διαιτητεύσετε σ’ ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου;
Θα έλεγα ότι αυτό είναι το όνειρο κάθε διαιτητή, το σήμα FIFA. Το να γίνω δηλαδή διεθνής διαιτητής είναι το όνειρό μου και ένας από τους στόχους μου. Όταν ξεκίνησα κάτι τέτοιο ήταν απλά στη φαντασία μου ως ένα απίστευτο όνειρο. Όμως, με τους ανθρώπους που είχα δίπλα μου, στην αρχή της καριέρας μου, οι οποίοι πίστεψαν σε μένα και με εμπιστεύτηκαν και τους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, φτάνω όλο και πιο κοντά στο όνειρό μου. Ήδη στο τέλος της πρώτης μου χρονιάς έπαιξα το πρώτο μου παιχνίδι ως διαιτητής. Βέβαια δεν αδικό τις ομάδες για τις διαμαρτυρίες τους, ειδικά στο πρώτο μου παιχνίδι. Από τα λάθη μας όμως μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι!

Ποιο είναι το πιο «τρελό» περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο;
Έχουν συμβεί πολλά τρελά περιστατικά στο γήπεδο, αλλά αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι έναν παίχτη κατά τη διάρκεια του αγώνα να μου λέει: «Σ΄ αγαπώ». Ήταν στα πρώτα μου παιχνίδια και ακόμη θυμάμαι την αντίδρασή μου, είχα παγώσει και φυσικά δεν απάντησα, δεν ήξερα τι να πω, μπορεί να μη τον είχα κοιτάξει για το υπόλοιπο του αγώνα.

 

ΤΟΠΟΥΖΑΚΗ ΜΑΓΔΑ

 ΜΑΓΔΑ 2

Τοπουζάκη Μάγδα: «Είμαι 25 ετών, κατάγομαι από την πανέμορφη Χαλκιδική και πρόσφατα μετακόμισα στην Καβάλα! Είμαι απόφοιτη της Σχολής επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού και πιστοποιημένη βοηθός φυσικοθεραπείας μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης μου σε αντίστοιχο Ι.Ε.Κ. Αυτή την περίοδο εργάζομαι σε ένα γυμναστήριο στην Καβάλα και ασχολούμαι και με το personal training.
Με τον χώρο της διαιτησίας ασχολούμαι από το 2013 και μου αρέσει πάρα πολύ καθώς αποτελεί μέρος του αθλητισμού».

Κυρία Τοπουζάκη, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διαιτησία;
Από μικρή παρακολουθούσα ποδόσφαιρο μαζί με τον πατέρα μου και μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον και μου άρεσε πολύ. Ο θείος μου, Απόστολος Σημαιάκης ο οποίος ήταν αξιολογημένος διαιτητής β' εθνικής με έπαιρνε μαζί του σε πολλούς αγώνες και μου μετέδωσε την αγάπη του για την διαιτησία.

 ΜΑΓΔΑ 1

Με δεδομένο ότι εξακολουθεί ο χώρος αυτός να είναι ανδροκρατούμενος, αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσα στα γήπεδα και τι είδους είναι αυτά;
Δεδομένου ότι είναι ένα ανδροκρατούμενο άθλημα συχνά υπάρχει προκατάληψη απέναντι στο γυναικείο φύλο. Συχνά αμφισβητούν τις αποφάσεις μας καθώς μας θεωρούν "άσχετες" με το αντικείμενο.

Θα θέλατε να διαιτητεύσετε σ' ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου;
Φυσικά και θα ήθελα να διαιτητεύσω σε έναν αγώνα υψηλού επιπέδου καθώς αποτελεί σημαντική εμπειρία στην αθλητική πορεία και εξέλιξη ενός διαιτητή και αυτός είναι ένας από τους επόμενους στόχους μου.

Ποιο είναι το πιο «τρελό» περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο;
Δεν μου έχει τύχει να αντιμετωπίσω κάποιο «τρελό» περιστατικό μέσα στο γήπεδο. Αλλά θα το ήθελα πολύ!!

 

ΤΥΡΑΚΙΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Τυρακίδου Κατερίνα: Ονομάζομαι Κατερίνα Τυρακίδου, είμαι 18 ετών και μένω στο Παλαιοχώρι Καβάλας. Πηγαίνω στο Γενικό Λύκειο Νικήσιανης, και θέλω να σπουδάσω Λογιστική & Χρηματοοικονομική. Από πολύ μικρή μου άρεσε το ποδόσφαιρο, και στα 17 μου αποφάσισα να ασχοληθώ με την διαιτησία. Έκτοτε, παίζω σε αγώνες μικρής κατηγορίας. Είμαι τυχερή που οι κοντινοί μου άνθρωποι με στηρίζουν στις επιλογές μου και σε αυτό το δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον για μένα μονοπάτι που διάλεξα. Θέλω επίσης να πω, προς όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο (ή θέλουν να ασχοληθούν), να μην το παρατήσουν και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Κυρία Τυρακίδου, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διαιτησία;
Αποφάσισα να ασχοληθώ με την διαιτησία, μετά από μια συζήτηση με έναν πρώην διαιτητή της ένωσης μας. Ούτως ή άλλως, το ποδόσφαιρο είχε μια σημαντική θέση στην καρδιά μου.

Με δεδομένο ότι εξακολουθεί ο χώρος αυτός να είναι ανδροκρατούμενος, αντιμετωπίζετε προβλήματα μέσα στα γήπεδα και τι είδους είναι αυτά;
Καταρχάς, κανένα άθλημα κατά την άποψή μου δεν είναι ανδρικό ή γυναικείο. Όλοι έχουν δικαίωμα στην άθληση ανεξαιρέτως φύλου. Προσωπικά δεν μου έχει τύχει μέχρι στιγμής κάποιο περιστατικό που να υποδεικνύει ότι η γυναίκα έχει κατώτερη θέση από τον άντρα στον αγωνιστικό χώρο.

Θα θέλατε να διαιτητεύσετε σ' ένα παιχνίδι υψηλού επιπέδου;
Θα το ήθελα πάρα πολύ διότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μου όνειρα, να ξεκινήσω από μικρές κατηγορίες και να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ.

Ποιο είναι το πιο «τρελό» περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει μέσα στον αγωνιστικό χώρο;
Δεν μου έχει τύχει κάποιο «τρελό» περιστατικό στο γήπεδο.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr