Monday, 04 March 2019 16:06

Προσβασιμότητα στην πόλη …

Written by

Του Νίκου Γ. Γεωργιάδη
Επίτιμου Δντή Π.Ε. Καβάλας

Χρόνια τώρα ακούω πολιτικούς, κυρίως υποψηφίους αλλά και ήδη εκλεγμένους, να προσπαθούν να μας πείσουν για τα μεγαλεπήβολα πολιτικά τους οράματα –μέχρι και τελεφερίκ για τον Κορύλοβο πρότειναν στο παρελθόν- ή για τα υψηλά επιτεύγματα της δημιουργικής πολιτικής τους κατά την περίοδο που μας διακυβέρνησαν ως τοπικοδημοτικοί άρχοντες, σύμφωνα με την επίζηλη ρητορική τους δεινότητα, που δυστυχώς είναι επίπλαστη, όπως και τα καρφιτσωμένα χαμόγελα της αυταρέσκειάς τους.
Έχει γίνει πολύς λόγος για το δικαίωμά στην κίνηση και την προσβασιμότητα στους δρόμους και τα πεζοδρόμια του αστικού μας περιβάλλοντος (πάρκα, ναοί, πλατείες, δημόσια κτίρια κλπ).
Θα παρακαλούσα τον οποιονδήποτε καλοπροαίρετο συμπολίτη μου να έρθει στη θέση εκείνων των συμπολιτών μας, όχι μόνο εικονικά αλλά και ουσιαστικά, για να κατανοήσει τα προβλήματα που βιώνουν κατά την κίνησή τους μέσα σ’ αυτήν, είτε ως άτομα που κάνουν χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, είτε όταν συνοδεύουν ένα βρέφος, είτε αυτών που φέρουν άλλες κινητικές δυσκολίες π.χ. λόγω ηλικίας ή τραυμάτων. Εν δυνάμει, δηλαδή, όλων μας!
Δυστυχώς θα διαπιστώσει ότι τα προαναφερόμενα άτομα βιώνουν αδιέξοδες καταστάσεις! Στο εμπορικό κέντρο, στους περί την Πλατεία Ελευθερίας δρόμους, όπου τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα πεζοδρόμια έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα των «Καφέ». Που τα πεζοδρόμια δεν έχουν ράμπες πρόσβασης, έστω κακοφτιαγμένες, και τα ρείθρα τους έχουν ύψος είκοσι και πλέον (!) εκατοστών!
Άκουσα μια ηλικιωμένη γυναίκα, για τις δυσκολίες που συναντούσε, μονολογώντας να λέει:
-Σχώρα με Θεέ μου! Όλοι αυτοί οι Δημαρχαίοι να σπάσει το πόδι τους και να δουν αν μπορούν να περπατήσουν εδώ! Δεν έχουν παιδιά αυτοί; Δεν έχουν μάνες;
Παράλληλα, αν διερευνήσει ο καλοπροαίρετος πολίτης, όχι εγώ, θα διαπιστώσει ότι γύρω από τα «Καφέ των κολλητών» υπάρχουν ράμπες πρόσβασης για διευκόλυνση των πελατών τους, αλλά και να έχουν αποκλειστεί διαβάσεις και στοές!
Μια γενική αρχή λέγει ότι η επίλυση των μικρών προβλημάτων κάνει την επίλυση των μεγάλων ευχερέστερη, ενώ όταν επιδιώκουμε τη λύση των μεγάλων και αδιαφορούμε για τα μικρά αλλοτριώνεται το νόημα της κοινωνικής συνύπαρξης!
Είναι αυτός ο απροσπέλαστος ιδιόλεκτος φανφαρονισμός του μεγαλοσχήμονος τίποτα της Πόλης των Νερών και του Πολιτισμού, της (π) Ονειρούπολης και του Fesitval, της επικυριαρχίας των πλαστικών κολονακίων, των απροσπέλαστων και ανύπαρκτων πεζοδρομίων που φταίει; Είναι αυτή η «ταυτοτική» μας (κατά τους νεολόγους) παραδοχή και συμβιβασμός; Ή πρέπει επιτέλους να σταματήσει η δημαρχιακή κομπορρημοσύνη, που αγγίζει τα όρια της διαστροφής, όπου το ελάχιστο και το αυτονόητο εμφανίζεται ως δημιουργικό πλεόνασμα;
Θυμάμαι τον Χρήστο Γιανναρά, σε μια περιήγησή του στην πόλη μας, ύστερα από μια ομιλία του, που αναρωτιόταν:
-Πώς τα καταφέρατε να κάνατε την πόλη σας τόσο άσχημη, τόσο άξενη και σε σας τους ίδιους τόσο εχθρική;
Μελέτες και μελετητές, κατασκευές και κατασκευαστές, υπεύθυνοι παραλαβής των έργων, μια πιότερο οι έχοντες την πολιτική ευθύνη φέρουν απόλυτα αυτό άχθος αυτής της κατάντιας και όταν μια πόλη είναι εχθρική προς τους πολίτες της, δεν αλλάζουμε τους πολίτες! Αλλάζουμε την πόλη!
Παραφράζοντας την παρέμβαση της Ελένης Άρβελερ στο 4ο FORUM των Δελφών που επικαλέσθηκε το σύνθημα της Silicon Valley, πως «αν θέλεις να δαμάσεις το μέλλον, πρέπει να το δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος», συμπληρώνω εγώ ότι «αν θέλεις να αλλάξεις το παρελθόν, πρέπει να το ξεπεράσεις» και αυτό όπως είπε η 92 ετών σήμερα σπουδαία βυζαντινολόγος «είναι η ευθύνη όλων μας. Είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε το μέλλον».
Σε όλους εμάς επαφίεται η δημιουργικότητα και η αλλαγή, με ευελιξία και προσαρμοστικότητα για να αντιμετωπισθεί η χαοτικότητα στην προσβασιμότητα στην πόλη μας, μαζί με όλα τα άλλα τριτοκοσμικά προβλήματά της, που έρχονται από το χθες και δεν πρέπει να σηματοδοτήσουν το αύριο! Έχουμε τον τρόπο μας…
Δράμα, 5 του Μάρτη στα 2019

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr