Friday, 24 June 2022 21:27

Το θείο πρόσωπο της Μεγαλόχαρης δια χειρός Ελένης Αντωνακάκη.

Written by

Στο πλαίσιο των Ελευθερίων Καβάλας οι «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας»

IMG 20220624 160252

Έπεσε η αυλαία, το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουνίου 2022, της εμπνευσμένης και πρωτοποριακής έκθεσης Αγιογραφίας με τίτλο: «Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας» που εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στο χώρο της Μεγάλης Λέσχης του Δήμου Καβάλας στα πλαίσια των Ελευθερίων.
Η ταλαντούχος Αγιογράφος-εικαστικός Ελένη Αντωνακάκη, σημαιοφόρος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, δημιουργεί και εκφράζεται μέσα από την τέχνη της Αγιογραφίας, με απόλυτο θεολογικό σεβασμό, μεταλαμπαδεύοντας σε όλους εμάς πνευματική ανάτασή και ευλάβεια.
Οι είκοσι ανέγνωρες μορφές της Παναγίας μας, αποτυπώνονται από την Αγιογράφο πάνω σε ξύλο με μοναδικά εντυπωσιακό τρόπο, παντρεύοντας το λαϊκό στοιχείο με την καθαρή γραφή και έκδηλο το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης προς την Θεοτόκο μας.

IMG 20220624 161903

Η εικαστικός αγιογράφος και στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων, Ελένη Αντωνακάκη αναφερόμενη στο έργο της υπογραμμίζει: «Για να μετατραπεί ένα κομμάτι ξύλο σε ένα λατρευτικό μέσο, όπως εικόνα, χρειάζεται υπομονή, πειθαρχία, απλότητα, σιωπή, κατάνυξη. Για ενασχόληση με την τέχνη της αγιογραφίας προσφέρει την ηρεμία ένα ταξίδι σε έναν κόσμο τόσο παλιό όσο και η πίστη μας. Θέλοντας να δείξω το πρόσωπο που έχουμε όλοι στην σκέψη μας και την καρδιά μας η ελπίδα μας για βοήθεια και ευχαριστία συγχρόνως ,αποφάσισα να απεικονίσω τις Ανέγνωρες μορφές της Παναγίας - είναι τόσες πολλές όσες εμείς οι πιστοί άγνωστοι και γνωστοί οι άνθρωποι , τόσο ευάλωτοι μπροστά στο θείο πρόσωπο της Μεγαλόχαρης ελπίζοντας στην βοήθεια και στην προσοχή της».
Αναμφίβολα η προσέγγιση των ανέγνωρων μορφών της Παναγίας μας από την Ελένη Αντωνακάκη, είναι πρωτότυπη, χρήσιμη και ενδεικτική της προσωπικής της σχέσης με το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού.
Πρόκειται για τις πιο ακριβοθώρητες και λιγότερο γνωστές απεικονίσεις της Παναγίας. Εικόνες που ελάχιστοι αγιογράφοι “τόλμησαν” να δημιουργήσουν ξεφεύγοντας από την “πεπατημένη” της Ορθόδοξης αγιογραφίας.

IMG 20220624 160314

Σπανιότατη και ελάχιστα γνωστή. Η “Παναγία Εγκυμονούσα” είναι ένα από τα πλέον σπάνια εικονογραφικά θέματα, γνωστό ωστόσο στη βυζαντινή Τέχνη ήδη από τον 11ο αιώνα μ.Χ., όπου το πρότυπο της Παναγίας Βλαχερνίτισσας απεικόνιζε τον Ιησού σε μετάλλιο στο στήθος της Παναγίας, για να δείξει τον ευρισκόμενο στην κοιλιά της Θείο Λόγο. Παρά, όμως, τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Εκκλησία μας στη μητρότητα μέσω των εορτών της -εορτασμός της συλλήψεως της Αγίας Άννης και του Προδρόμου, του γενεθλίου της Θεοτόκου και του Προδρόμου κ.λπ- και παρά τον θεματικό συσχετισμό της παράστασης με τον Ακάθιστο Ύμνο, αυτό είναι ένα πρότυπο με περιορισμένη διάδοση.

IMG 20220624 160156
Το πρώτο ταξίδι της έκθεση έγινε στο ακριτικό Καστελλόριζο, υπό την Αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Πολεμικού Μουσείου και του Δήμου Μεγίστης Καστελλόριζου. Ακολούθησε η παρουσίαση της έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ολοκληρώθηκε στο Δήμο Καβάλας στο πλαίσιο των Ελευθερίων, ενώ προγραμματίστηκε η παρουσίαση της στο Σπίτι του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη συνέχεια στην Ερμούπολη της Σύρου.

IMG 20220624 160002
Ευχή όλων όπως αυτή περάσει τα σύνορα της χώρας μας και αγκαλιστεί με την ίδια θέρμη από τους Έλληνες της διασποράς και όχι μόνο.

IMG 20220624 160054

Να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε και ένα λεύκωμα με τις σπάνιες απεικονίσεις της Παναγιάς μας συνοδευόμενες από χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση της εικόνας.
Επιγραμματικά να αναφέρουμε τα ονόματα των εικόνων ξεκινώντας από τη Παναγιά τριών ετών, την Παναγιά εγκυμονούσα, την Γαλακτοφορούσα, τα πρώτα βήματα του Χριστού, την Παναγιά τη Γοργόνα, τη Θαλασσινή, την Αγία Ζώνη. Εντυπωσιακή είναι και απεικόνιση της Επτάσπαθης Παναγιάς, της Εσφαγμένης, της Καιόμενης Βάτου, του Κρίνου, της Καλαμάτας, της Παναγιάς της Θρηνωδούσας, καθώς επίσης της Παναγιάς του Χάρου, της Κεριώτισσας, της Παραμυθιάς, της Τριχερούσας, της Ακαθής και φυσικά της Παναγιάς της Νίκης

IMG 20220624 155745

Δυο λόγια για την Αγιογράφο
Η Αντωνακάκη Ελένη γεννήθηκε στις 07 Οκτωβρίου το 1971 στην Μυρτιά χωριό γεννήσεως του μεγάλου ποιητή – συγγραφέα Νικολάου Καζαντζάκη στο νομό Ηρακλείου της Κρήτης. Ξεκίνησε την Βυζαντινή Αγιογραφία σε εργαστήρι που υπάρχει στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιερόθεου στο Περιστέρι το 2005.
Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών έχει αγιογραφήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες, διαφόρων μεγεθών και διατάσεων.
Στην μέχρι τώρα ερασιτεχνική καριέρα της πέρα από τις πολλές φορητές εικόνες, έχει αγιογραφήσει μεγάλο μέρος της εκκλησίας της αγίας Βαρβάρας ναός που βρίσκεται μέσα στην περιοχή ευθύνης του Ναυστάθμου Κρήτης στην Σούδα Χανίων.
Είναι μητέρα του Νίκου ηλικίας 22 ετών.
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6956610250
E mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

IMG 20220624 160017

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr