Sunday, 13 September 2020 16:23

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εξέδωσε με το "Επίκεντρο" το βιβλίο του Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Σπυρίδωνα Σφέτα "ΟΨΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΉΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1916 - 1918"

Written by

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εξέδωσε με το "Επίκεντρο" το βιβλίο του Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Σπυρίδωνα Σφέτα "ΟΨΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΉΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1916 - 1918" με αίσθημα ευθύνης ως συνεισφορά και αποτύπωμα στην Τοπική μας Ιστορία με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου για ανατροφοδότηση με τα προικώα της ιστορικής μας μνήμης, που ελπίζουμε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας. Ευελπιστούμε:
1. Πως 100 χρόνια μετά οφείλουμε να διαβάσουμε με το σωστό τρόπο τη μικροϊστορία μας ανάγοντάς την στο επίπεδο της μακροϊστορίας, για να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περίοδο 1916 – 1918, ώστε να συμβάλλουμε στη διεύρυνση του πνευματικού ρεύματος που διαμορφώνεται κυρίως από νέους που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της πολύπαθης περιοχής μας.
2. Να οδηγηθούμε στην οφειλόμενη ιστορική αποκατάσταση με την αναγνώριση από πλευράς της Πολιτείας ΗΜΕΡΑΣ ΜΝΗΜΗΣ των ΘΥΜΑΤΩΝ της ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 1916 - 1918 στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Νομοί Δράμας, Καβάλας και Σερρών)
3. Να συμπληρώσουμε ενδεχομένως πτυχές και σελίδες της ορθής ιστορικής μνήμης, που ανέδειξε η επιτυχημένη Ζ’ επιστημονική Συνάντηση: «Η Δράμα και η Περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο : Ενσωμάτωση, δεύτερη Κατοχή, Ανασυγκρότηση»
4. Να θέσουμε νέα ερευνητικά ερωτήματα ...
Καλοτάξιδο!

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η περίοδος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή μας είναι μια επιμελώς αποσιωπημένη και ενοχοποιημένη - λόγω του εθνικού διχασμού - πτυχή της ιστορίας μας με τις ιστορικές συνέπειες και τα θλιβερά επακόλουθά του και για τούτο πολύ ενδιαφέρουσα. Η έκδοση του βιβλίου με τίτλο: «Όψεις της Βουλγαρικής Κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία 1916-1918», του κ. Σπυρίδωνα Σφέτα, καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είμαστε βέβαιοι ότι θα φωτίσει περαιτέρω το άγνωστο αυτό κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας. Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, που βασικός πυλώνας του είναι η εντρύφηση στην τοπική μας ιστορία, επιδιώκει να δώσει το δικό του στίγμα και να αφήσει το αποτύπωμά του ως συνεισφορά και πολύτιμη βιβλιογραφική συμβολή για την εκατονταετηρίδα από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου πέραν των άλλων δράσεών του. Σκοπός μας δεν είναι να προβάλουμε τις αγριότητες του πολέμου και τις μεθόδους εξόντωσης των Ανατολικομακεδόνων από τους ομόδοξους γείτονές μας, ούτε να αναφέρουμε τα θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας για να δημιουργήσουμε συναισθηματική φόρτιση. Σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε αξιόπιστα και αποτελεσματικά την πεποίθηση πως η μνημόνευση των πολύπαθων μαρτύρων προγόνων μας της περιόδου 1916-1918, η απόδοση της προσήκουσας τιμής στα θύματα αυτά, καθώς επίσης η υπόμνηση της λεηλασίας και αρπαγής των εκκλησιαστικών κειμηλίων και των χειρόγραφων κωδίκων ανεκτίμητης ιστορικής και υλικής αξίας αποτελεί ιερό καθήκον μας, διότι όλα τα παραπάνω είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας που εντάσσεται στους θεσμούς του πολιτισμού μας. Ο κ. Σφέτας, ως βαθύς γνώστης του διεθνούς πολιτικού πλαισίου της χρονικής εκείνης περιόδου, υφαίνει με μαεστρία και συστηματική έρευνα τον καμβά της ιστορίας συζευγνύοντας το διεθνές με το τοπικό και μας παραδίδει έργο αξιόπιστο και έγκριτο. Να ευχηθούμε καλοτάξιδο στο βιβλίο του και να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες των συμπατριωτών μας!

Ο Πρόεδρος
Γιάννης Παπουτσής

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr