rena

rena

Για τα δημοτικά τέλη

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας την ερχόμενη Δευτέρα, η Δημοτική Αρχή φέρνει αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 26,5%, για παροχές που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν. Μάλιστα, η πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας ήταν για αύξηση κατά 57,5%. Η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις, προτείνει για φέτος να εφαρμοστεί μέρος της αύξησης και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στα δημοτικά τέλη του 2021, 2022, 2023. Δηλαδή θα υπάρχουν αυξήσεις και τα επόμενα χρόνια.
Πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε ότι έχει προηγηθεί αύξηση των τελών περίπου 50% και στην προηγούμενη θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουν διπλασιαστεί τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οι λόγοι που επικαλούνται για την αύξηση είναι η «αστοχία» πρόβλεψης των εξόδων για το 2019, καθώς και η αύξηση της εισφορά του Δήμου στη ΔΙΑΜΑΘ ΑΕ.
Η αύξηση του κόστους λειτουργίας προέρχεται από συνειδητή επιλογή υποβάθμισης των υπηρεσιών καθαριότητας, κακής συντήρησης και αναγκαίας ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού, την παραχώρηση υπηρεσιών συντήρησής του σε ιδιώτες. Στη μη πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού, συνολικά της υποχρηματοδότησης του δήμου προς την υπηρεσία καθαριότητα.
Όσο αφορά την αιτιολογία της αύξησης του ποσοστού που καταβάλλει ο δήμος στη ΔΙΑΜΑΘ, αυτή είναι παραπλανητική, γιατί όλες οι άλλες παρατάξεις συμφώνησαν στη συγκρότηση της ΔΙΑΜΑΘ και στον τρόπο λειτουργίας της. Τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης λειτουργίας που στόχο έχει στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, δίνοντας εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες.
Η Δημοτική Αρχή υιοθετεί και υλοποιεί την πολιτική όλων των κυβερνήσεων για τους δήμους, μια ταξική πολιτική, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μετατρέποντας τον δήμο σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Επιβάλλει αυξήσεις ενός ακόμα χαρατσιού που έρχεται να προστεθεί στην υπέρογκη φορολογία που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα στην κεντρική διοίκηση. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες πληρώνουν ήδη δυσβάσταχτους φόρους και προβλέπεται νέα αύξηση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν το 93% των φόρων και οι μεγάλες επιχειρήσεις το 7%.
Στην ίδια λογική κινείται και η Δημοτική Αρχή, στη λογική δηλαδή της ανταποδοτικότητας και της ενίσχυσης από ίδια έσοδα, αφού πλέον έχει μειωθεί κατά πολύ η κρατική χρηματοδότηση.
Η Δημοτική Αρχή, προεκλογικά , δεν είπε κουβέντα για τις αυξήσεις, ενώ γνώριζε την κατάσταση, μάλιστα ο δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε για επίδειξη πολιτικού θάρρους για το γεγονός ότι προχώρησε παλιότερα αλλά και σήμερα σε αυξήσεις των δημοτικών τελών. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέες αυξήσεις από τον επανυπολογισμό των τετραγωνικών μέτρων με άντληση στοιχείων του δήμου από το Ε9, που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις ιδιαίτερα στις κοινότητες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει την πρόταση για αύξηση των δημοτικών τελών και προτείνει:

- Μηδενικές αυξήσεις στους συντελεστές για τη λαϊκή κατοικία και για την επαγγελματική στέγη. Μειώσεις στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.), μέχρι την οριστική κατάργησή τους.
- Την κατάργηση των εκπτώσεων στον υπολογισμό των τετραγωνικών μέτρων στους ειδικούς συντελεστές για ακίνητα άνω των 1000 τ.μ., που είναι σήμερα στο 30%, και για τα ακίνητα άνω των 6000 τ.μ., που είναι σήμερα στο 40%. Αύξηση των τελών σε αυτές τις κατηγορίες, καθώς και στην περιοχή της ΒΙΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το τέλος για μια λαϊκή κατοικία είναι 1,21 ευρώ ανά τ.μ., όταν οι αντίστοιχες χρεώσεις στη ΒΙΠΕ κυμαίνονται από 0,46 ως 0,78 ευρώ και με τις αντίστοιχες μειώσεις των τετραγωνικών.
- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους, επιστροφή όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων από το κράτος.

Καλούμε τα λαϊκά στρώματα του δήμου να καταδικάσουν την πολιτική της δημοτικής αρχής, να οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστούν οι επικείμενες αυξήσεις, να διεκδικήσουν μειώσεις στα ήδη δυσβάσταχτα τέλη, την πλήρη κατάργηση των ανταποδοτικών.

Για την τοποθέτηση της προτομής του Αντών Τσαούς

Κατά τη διάρκεια της κατοχής δημιουργήθηκαν, πέρα από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, των οποίων βασικός αιμοδότης και καθοδηγητής υπήρξε το ΚΚΕ, αντάρτικες ομάδες από «εθνικόφρονες», όπως η ομάδα του Αντών Τσαούς, που έδρασε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι ομάδες αυτές «μοίρασαν» τη δράση τους κάνοντας «αντίσταση» στον κατακτητή και κυρίως επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους μαχόμενοι κατά του ΕΑΜ. Στην πλειοψηφία τους στηρίχτηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν τόσο από τους κατακτητές (Γερμανούς και Βούλγαρους), όσο και από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές. Κύριος λόγος ύπαρξής τους ήταν να ανακόψουν την επιρροή και τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Οι φρικαλεότητες και οι δολοφονίες που διέπραξαν σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε εκατοντάδες. Με τη λήξη του πολέμου, οι αστικές κυβερνήσεις δε δίστασαν να τις αναγνωρίσουν ως «αντιστασιακές», ενώ πολλοί από τους πρωταγωνιστές τους, όπως ο Αντών Τσαούς, τιμήθηκαν ή έκαναν καριέρα στον κρατικό -και παρακρατικό- μηχανισμό.
Ορισμένα μόνο ιστορικά παραδείγματα αποδεικνύουν τα έργα και τις ημέρες του Αντών Τσαούς:

- Στις 18 Σεπτεμβρίου 1944 υπεγράφη σύμφωνο του αρχηγού των εθνικιστικών αντάρτικων ομάδων Αντώνη Φωστερίδη με τον Διοικητή των βουλγάρικων στρατευμάτων Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης Α. Συράκωφ, προκειμένου να χτυπήσουν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία της Αθήνας (φύλλο της 10ης του Νοέμβρη 1944) αναφέρεται ότι κατά το υπουργικό συμβούλιο της 9ης του Νοέμβρη 1944: «Γενομένης ακολούθως συζητήσεως επί του ζητήματος υπογραφής Συμφωνίας μετά της Βουλγαρικής Κυβερνήσεως διά την παραμονήν των Βουλγάρων εις την Ανατολικήν Μακεδονίαν και Θράκην, διεπιστώθη εκ των γενομένων ανακοινώσεων από μέρους των κ.κ. Λαμπριανίδη και Πορφυρογένη, ότι ουδεμία συνεννόησις υπήρχε μεταξύ του τοπικού ΕΑΜ και των Βουλγάρων. Η συμφωνία είχεν υπογραφή παρά τίνος Τσαούς-Αντών, ο οποίος διά την προδοτικήν του αυτήν πράξιν, συμφώνως προς τον νόμον περί κυρώσεων, θα παραπεμφθή εις την Δικαιοσύνην. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου είπεν ότι, πραγματικά ο Τσαούς Αντών υπέγραψε συμφωνία με τους Βουλγάρους και διάβασε το κείμενό της. Αλλά, πρόσθεσε, σημασία θα είχε από διεθνή και Ελληνική άποψη, αν είχε υπογράψει το ΕΑΜ. Καμμιά όμως συμφωνία με τους Βουλγάρους δεν υπέγραψε το ΕΑΜ».
- Την Πρωτοχρονιά του 1944, οι Αντών Τσαούσηδες δολοφόνησαν τους ΕΛΑΣίτες του Τσαλ Νταγ, αν και την ημέρα εκείνη είχαν συνεννοηθεί οι δύο πλευρές να τη γιορτάσουν μαζί. Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηνικολάου (καπετάν Μαύρο), στις 5 το πρωί της 1ης του Γενάρη 1944 οι εθνικιστές έφτασαν στο υπαρχηγείο των ΕΛΑΣιτών στον Δρυμότοπο και, αφού αφόπλισαν τον σκοπό που τους περίμενε χαμογελαστός λόγω της συμφωνίας, τον σκότωσαν. Στη συνέχεια, κύκλωσαν τα καλύβια, δόθηκε το σύνθημα από τον Αντών Τσαούς και άρχισαν να χτυπούν με πυροβόλα κατά των ΕΛΑΣιτών που κοιμούνταν. Σε συνεργασία με τους Βούλγαρους κατακτητές σκότωσαν 18 αντάρτες και, αφού τους έκοψαν τα κεφάλια, τα έστειλαν στον Βούλγαρο πρόεδρο της Πλατανιάς και εκείνος τους έδωσε δύο αυτόματα όπλα και 700.000 λέβα. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με την επίδειξη των κεφαλιών των ανταρτών στην πλατεία της Καβάλας, με σκοπό την τρομοκράτηση του ΕΑΜικού κινήματος.
- Λίγες μέρες αργότερα, στις 11 του Γενάρη 1944, ο Άγγλος ταγματάρχης Μίλερ οδήγησε τον στρατιωτικό διοικητή του ΕΛΑΣίτικου τάγματος του Μποζ Νταγ (Μενοικίου) Σερρών, Ζαχαρία Χαρτομάτζη (Άγι), στο Φαλακρό Δράμας, επειδή θα γινόταν ρίψη εφοδίων στη Ζιρνοβίτσα. Μετά από μάχη με τους Βουλγάρους οι ΕΛΑΣίτες αιχμαλωτίστηκαν με δόλο από τους εθνικιστές Αντών Τσαούσηδες, οι οποίοι σκότωσαν τον Ζαχαρία Χαρτομάτζη και οκτώ αντάρτες, όσους χαρακτήρισε κομμουνιστές ο Μίλερ.
- Αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ο Αντών Τσαούς ηγήθηκε παραστρατιωτικού τάγματος χωροφυλάκων άνευ θητείας (τάγμα Φωστερίδη), τα μέλη του οποίου καταδίωκαν αντάρτες του ΔΣΕ, έκοβαν τα κεφάλια σκοτωμένων αντιπάλων τους και τα επιδείκνυαν ως τρόπαια σε κοινή θέα στην πόλη της Δράμας.

Στη Δράμα του καπνεργατικού κινήματος και των ταξικών αγώνων, της ηρωικής εξέγερσης του Σεπτέμβρη του ’41 ενάντια στους φασίστες κατακτητές, των εκατοντάδων εκτελεσμένων, εξορισμένων και φυλακισμένων κατά τον ηρωικό αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των δεκάδων εκτελεσμένων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας, η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση.
Άλλωστε ο Αντών Τσαούς δεν είναι μια οποιαδήποτε ιστορική προσωπικότητα, αλλά αποτελεί το έμβλημα της αντικομμουνιστικής επίθεσης και διαστρέβλωσης του ένδοξου αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην ψηφίσει θετικά για την τοποθέτηση της προτομής. Καλούμε τον λαό του νομού και ιδιαίτερα τη νέα γενιά να ψάξουν, να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα της εποχής, να μην αφήσουν να περάσει η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας που επιχειρείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αιχμή του δόρατος τον αντικομμουνισμό.

Για το προσφυγικό

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας και στην περιοχή μας, μέσω του Έβρου. Η αύξηση αυτή δεν είναι άσχετη με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή μας, αφού οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται και ως μέσο για την προώθηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.
Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, συνολικά η πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, από τη μια συμβάλουν στην όξυνση των προβλημάτων, στη δημιουργία των αιτιών της μετανάστευσης και προσφυγιάς, με τους πολέμους και επεμβάσεις που εξελίσσονται στην περιοχή, και από την άλλη δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού τους στη χώρα μας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είναι αθώες για τους απελπισμένους που φτάνουν στη χώρα μας.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους κατοίκους των νησιών και της περιοχής μας. Οι άθλιες συνθήκες στα hot spots, τα τραγικά ναυάγια, οι πνιγμοί στον Έβρο, αλλά και τα δυστυχήματα στην Εγνατία, στις σιδηροδρομικές γραμμές, τα ασυνόδευτα παιδιά που αγνοούνται και ο πρόσφατος θάνατος βρέφους 9 μηνών αποτελούν εγκλήματα αυτής της πολιτικής. Η κατάσταση διογκώνεται και από την εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών.
Τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στα προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά οδηγούν στο να γεμίσει η χώρα φυλακές, με την κράτηση των προσφύγων και μεταναστών να φτάνει μέχρι και 36 μήνες.
Όσο συνεχίζεται να υλοποιείται μια πολιτική που για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τον ανταγωνισμό τους στα μερίδια των αγορών, της ενέργειας, στους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, θα γίνονται πόλεμοι και θα οξύνεται η καπιταλιστική εκμετάλλευση, τόσο δε θα λύνονται όλα τα παραπάνω προβλήματα. Μάλιστα, θα εμπλέκεται ο λαός μας και οι υπόλοιποι λαοί σε ολοένα και πιο επικίνδυνες εξελίξεις.
Παράλληλα, θα δυναμώνει η προσπάθεια όλων αυτών να στρέψουν το λαό μας ενάντια στα θύματα αυτής της πολιτικής, ώστε να παραμένουν αλώβητοι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Τέτοιες είναι και οι προσπάθειες από γνωστούς ρατσιστικούς – εθνικιστικούς κύκλους να πραγματοποιούν συλλαλητήρια με περιεχόμενο που δεν ακουμπάει τους πραγματικούς υπεύθυνους και σε τόπους που εύκολα μπορούν να γίνουν προβοκάτσιες, να βγαίνουν ψηφίσματα που καλλιεργούν τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό. Δεν είδαμε κανέναν από όλους αυτούς τους «γνωστούς-άγνωστους» να λένε το παραμικρό για την επέμβαση στη Συρία, για το γεγονός ότι έχει γίνει η χώρα μας «ξέφραγο αμπέλι» για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δεν είδαμε κανέναν από αυτούς να διαμαρτύρεται για τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή βάση, στον πρόσφατο ελλιμενισμό του αμερικάνικου πολεμικού πλοίου που σηματοδοτεί και την περεταίρω εμπλοκή της περιοχής μας.
Ζητάνε περισσότερη καταστολή στα σύνορα λες και αυτή θα σταματήσει τους απελπισμένους, ενώ το μόνο που θα γίνει είναι να αυξηθεί η ταρίφα των διακινητών και οι θάνατοι. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε προβλήματα που δημιουργούνται, όμως αυτά προέρχονται ακριβώς από αυτή την πολιτική που κάποιοι θέλουν να γίνει ακόμα πιο αντιδραστική.
Γίνεται προσπάθεια να διοχετευτούν θεωρίες περί ισλαμοποίησης, να καλλιεργηθούν ρατσιστικά και ξενοφοβικά ένστικτα για να υπάρξει ένα τυφλό ξέσπασμα και ιδίως για να παρθούν μέτρα καταστολής και αφαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους πρόσφυγες και μετανάστες, που η πείρα έχει δείξει ότι τέτοιου είδους μέτρα επεκτείνονται και γενικεύονται ενάντια στο κίνημα, τον ίδιο το λαό.
Οι πρόσφυγες-μετανάστες είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι, που η πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από την Ελλάδα! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ! Κανείς δεν παίρνει το παιδί του αγκαλιά για να διασχίσει βουνά και θάλασσες, γιατί δεν έχει τι να κάνει. Η διαφορετική φυλή, η θρησκεία και ο πολιτισμός, δεν είναι ο εχθρός μας. Το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός είναι ο αντίπαλος και είναι κοινός με του πρόσφυγα-μετανάστη. Είναι ο ίδιος που βιώνουμε στη δουλειά μας, στην ανεργία μας, στα αδιέξοδα της ζωής μας, της δικής μας ξενιτιάς. Άλλωστε, ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη πείρα από προσφυγιά και μετανάστευση.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό της περιοχής μας να μην «τσιμπήσει» σε αυτά τα καλέσματα, να απομονώνει όσους προσπαθούν να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και το μίσος ανάμεσα στους λαούς.
Ο ελληνικός λαός μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες χρειάζεται μέσα από τον οργανωμένο αγώνα των εργατικών σωματείων, των υπόλοιπων φορέων, να πρωτοστατήσει στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα στη χώρα μας και διεθνώς, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, να συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στα θύματα αυτής της πολιτικής.

Να απαιτήσει άμεσα:
 Να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο-φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.
 Να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο, έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου
 Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
 Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην Εκπαίδευση.
 Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.
 Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα μας.
 Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων των νησιών και της ενδοχώρας έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Δράμας»
Γιώργος Μήτρου

«Συζητάμε το φορολογικό υπό το κράτος της απομάκρυνσης του υφυπουργού των Εξωτερικών κ. Διαματάρη. Επιτέλους. Καιρός να παίρνετε σειρά και οι υπόλοιποι των «αρίστων» που συνωθείστε γύρω από το κυβερνητικό και όχι μόνο, σχήμα», τόνισε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε αναφορά στις καταγεγραμμένες από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής προχειρότητες αλλά και τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νομοσχεδίου, όπως εκείνη που επιβάλει φορολογικά πρόστιμα σε όσους δεν δαπανήσουν το 30% των εισοδημάτων τους με ηλεκτρονικά μέσα.

«Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει την βαθιά της προσήλωση στην εξυπηρέτηση των «εχόντων και κατεχόντων». Παίρνετε ξανά από τους πολλούς για να τα δώσετε στους λίγους», επεσήμανε ο κ. Ξανθόπουλος.

Η δίκαιη φορολογική νομοθέτηση προϋποθέτει μια αναδιανεμητική λειτουργία προς τα κάτω, προς όσους έχουν μειωμένα εισοδήματα, σημείωσε ο βουλευτής και πρόσθεσε πως το επίμαχο φορολογικό νομοσχέδιο, παραμένει πιστό στην πάγια θέση της συντηρητικής παράταξης ότι πρέπει οι πολλοί να ευνοούν τους λίγους.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά δημιούργησε και το απόθεμα που σας επιτρέπει να τρώτε από τα έτοιμα», είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα και τόνισε πως «αν δεν υπήρχε η καθαρή, έντιμη και συνετή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης δεν θα μπορούσατε να επικαλείσθε όσα θετικά επικαλείσθε για την οικονομία. «Σήμερα το περίσσευμα του ελληνικού λαού πηγαίνει σε αυτούς που δεν το έχουν ανάγκη. Γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης λογικής σας. Σε αυτή τη λογική θα είμαστε απέναντι. Η κοινωνία απαιτεί μια άλλη πολιτική που να προωθεί την κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και φορολόγηση», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Η ομιλία:
https://www.youtube.com/watch?v=ouBlDEVLf00&feature=youtu.be

Σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 5 ατόμων

Συνελήφθησαν οι 4 από τους δράστες

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας, επτά (7) διαρρήξεις Ιερών Ναών, που διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα από 4-10-2019 έως 7-12-2019, στο νομό Δράμας.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 18χρονου αλλοδαπού και τεσσάρων ημεδαπών, ηλικίας 19, 17, 17 και 13 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Συνελήφθησαν χθες (7-12-2019) το μεσημέρι, στη Δράμα, από τους παραπάνω αστυνομικούς με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, οι τέσσερις (4) από τους δράστες, ηλικίας 19, 18, 17 και 13 ετών.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το μεσημέρι, στην πόλη της Δράμας, τους τέσσερις δράστες να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν διότι όπως προέκυψε, τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, διέρρηξαν Ιερό Ναό σε χωριό της Δράμας, προκαλώντας φθορές, χωρίς να αφαιρέσουν οτιδήποτε από το εσωτερικό του.

Από την συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε επιπλέον ότι κατά το χρονικό διάστημα από 4-10-2019 έως 5-12-2019 οι τέσσερις δράστες από κοινού με τον έτερο 17χρονο, επιβαίνοντες στο παραπάνω όχημα μετέβησαν σε χωριά του νομού Δράμας, όπου διέρρηξαν έξι (6) Ιερούς Ναούς, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους το χρηματικό ποσό των 1.087 ευρώ περίπου.

Κατασχέθηκαν το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και δύο διαρρηκτικά εργαλεία που βρέθηκαν στο εσωτερικό του.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

79215827 2565473956835529 982916799131549696 n

Ημέρα μνήμης την Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019 τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο εις ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στον Εθνικό Ήρωα Εμμανουήλ Παπά Αρχιστράτηγο των Μακεδονικών δυνάμεων της Ελληνικής Επανάστασης 1821, στο ομώνυμο χωριό των Σερρών πρώην (Δοβίστα) . Την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Νικόλαος Σμολοκτός με την ιδιότητα του Γενικού Συμβούλου της ΑΣΠΕ για να καταθέσει στεφάνι στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά.
Η ΑΣΠΕ πιστεύει ότι η εμβληματική μορφή του ήρωα Εμμανουήλ Παπά καθόρισε με τον αγώνα του την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Τουρκικό ζυγό , αφ ενός μεν έδωσε την ζωή του, αφ' ετέρου άφησε παρακαταθήκη έντιμου και αγωνιστή οικογενειάρχη υπέρ πολύτεκνος με οκτώ αγόρια και τρείς θυγατέρες που όλη η οικογένεια του θυσιάστηκε για την ελευθερία του Γένους των Ελλήνων. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε γίνεται επιτακτική η ανάγκη να έχουμε ως παράδειγμα τον Ήρωα Εμμανουήλ Παπά για να επιλύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα στην Πατρίδα μας που αποτελεί <ωρολογιακή> βόμβα στα θεμέλια του Έθνους μας.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο του ομωνύμου Δήμου κ. Νότα Δημήτριο και τον Πρόεδρο της ομώνυμης Κοινότητας κ. Πάνου Γεώργιο για την φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν για να συμπεριληφθεί η ΑΣΠΕ στους φορείς που θα καταθέσουν στεφάνι στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά.
Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος ο Γενικός Γραμματέας
Σμολοκτός Νικόλαος Στάικος Αντώνιος
Ελάχιστο φόρο τιμής στον εμβληματικό Ήρωα Αρχιστράτηγο της Εθνικής Επαναστάσεως 1821 Εμμανουήλ Παπά υπέρ πολύτεκνο πατέρα με οκτώ γιους και τρεις θυγατέρες ,ως εκπρόσωπος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Αιώνια η Μνήμη του. ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

LOGO OEBES AMTH

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στην έδρα της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, σύσκεψη μεταξύ των Προέδρων των Oμοσπονδιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Σερρών. Παρευρέθηκαν οι κ.κ. Βαφειάδης Ανέστης, Χατζηχρήστος Θεόδωρος, Μουρμούρης Όθων, Κοτσαμπάς Σωτήριος, Πρόεδροι των ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών αντίστοιχα.
Στη σύσκεψη επίσης παρευρέθηκε και συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κύριος Νικολόπουλος Αθανάσιος, και ο κ. Σιωμάδης Βασίλειος, Διευθυντής του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, οι Γενικοί γραμματείς των ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Καβάλας, κύριοι Δεμίρης Αθανάσιος και Κωνσταντινίδης Παναγιώτης, όπως επίσης και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, κύριος Τζενετίδης Γρηγόρης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν:
1. Το παραεμπόριο με ως πρώτιστη προτεραιότητα την πάταξή του, καθώς αυτό αποτελεί την κύρια πληγή των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων της Περιφέρειας. Εν όψει εορτών καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους ειδικά στους συνοριακούς σταθμούς.
2. Σημαντικό επίσης θέμα που συζητήθηκε ήταν η κατάσταση στην Εγνατία οδό, όπου παρατηρείται ένας δρόμος γεμάτος αλλοιώσεις και λακκούβες αφενός, αφετέρου δε η προγραμματισμένη ανάπτυξη διοδίων τόσο παράπλευρων όσο και κύριων δημιουργεί και θα δημιουργήσει ακόμη μία τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής, ειδικά στην επικοινωνία μεταξύ των Νομών της Περιφέρειας. Παραμένουμε αρνητικοί στη δημιουργία νέων διοδίων και παράλληλα προτείνουμε την καθιέρωση του εισιτηρίου -βινιέτας ώστε να προμηθεύονται από τα σύνορα οι αλλοδαποί οδηγοί για να χρησιμοποιούν την Εγνατία οδό και όχι το παράπλευρο οδικό δίκτυο με ότι αυτό συνεπάγεται.
3. Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θάσο τώρα και στη Σαμοθράκη προγενέστερα καθώς επίσης και οι όποιες αποζημιώσεις στους επαγγελματίες να χορηγηθούν και να χορηγούνται άμεσα και όχι με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και φτάνουν ως και τα δύο χρόνια, όπως ακριβώς αναφέρονται και στην σχετική επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ προς τα αρμόδια υπουργεία
4. Επαναδιατυπώθηκαν οι θέσεις μας για το φορολογικό νομοσχέδιο και για το ασφαλιστικό όπως φυσικά εκφράζονται από τη ΓΣΕΒΕΕ
5. Έγινε ενημέρωση από τον κ. Σιωμάδη για τις δυνατότητες συνεργασίας των Β’ βάθμιων οργανώσεων (Ομοσπονδίες) όπως και των α’ βάθμιων (σωματεία) με τις δομές της ΓΣΕΒΕΕ, που είναι το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Τέλος αποφασίστηκε η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ομοσπονδιών μέσω της πραγματοποίησης κοινών δράσεων με άξονα την προάσπιση των συμφερόντων του επιχειρηματικού κόσμου της Περιφέρειας ΑΜΘ και των Σερρών και η συμμετοχή όλων στην εκδήλωση «100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ και μικρές επιχειρήσεις» που θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 ωρα 19:00.

 

 

Το Επιμελητήριο Δράμας ενημερώνει ότι την Τετάρτη το πρωί 4 Δεκεμβρίου 2019 ο Πρόεδρος & Υπεύθυνος Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Στέφανος Γεωργιάδης, στα πλαίσια αρμοδιοτήτων του, είχε ιδιαίτερα σημαντική και ουσιαστική συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας κ. Κώστα Φραγκογιάννη. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατέθεσε υπόμνημα προτάσεων το οποίο περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
1. Συνεργασία Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και ENTERPRISE GREECE για την ολοκλήρωση του έργου «Υποστήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων HELPDESK”, που αφορά ως υπηρεσία όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.
2. Συνεργασία της ΚΕΕΕ και των Επιμελητηρίων της χώρας με το Υπουργείο Εξωτερικών σε Επιχειρηματικές Αποστολές & Εκθέσεις.
3. Επαναφορά του μητρώου Εξαγωγών στα Επιμελητήρια. Μέσω μιας ψηφιακής εφαρμογής, δημιουργία βάσης δεδομένων & στοιχείων των Εξαγωγικών επιχειρήσεων παράλληλα με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
4. Δημιουργία ενός portal εξαγωγών ή αναβάθμιση του υφιστάμενου agora.gr, σε cloud τεχνολογία με σύνδεση του σε βάσεις δεδομένων που θα διευκολύνουν κάθε εξαγωγική επιχείρηση.
5. Η έξυπνη εξειδίκευση με την πολιτική RIS3 σε κάθε Περιφέρειας ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας. Με στόχευση κλαδική στις Περιφέρειες της χώρας, να υπάρξει συγκροτημένο σχέδιο υποστήριξης των εξαγωγών μέσω προγραμμάτων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ αλλά και σχεδιασμός δράσεων για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
6. Δημιουργία απλοποιημένων και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων εξαγωγικών πιστώσεων.
7. Προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων με αντικείμενο την Εξωστρέφεια, μέσω καινοτόμων μεθόδων και καλών πρακτικών.
Ο κ. Υφυπουργός συζήτησε ένα προς ένα τα θέματα του υπομνήματος, με μια καθόλα τεκμηριωμένη & ουσιαστική προσέγγιση και πάντα στα πλαίσια ενός κοινού σχεδίου προώθησης της εξωστρέφειας, που δίνει τις δυνατότητες ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Τέλος επιβεβαίωσε την βούληση του για ουσιαστική & εποικοδομητική συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας για θέματα αρμοδιότητας.

Επιμελητήριο Δράμας

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 μ.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Γεώργιος Παπαδόπουλος δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των Τμημάτων του που λειτουργούν στη Δράμα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος κ.Γεώργιος Στάμου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών κ.Πέτρος Σαμαράς, η Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας κα Θεοδώρα Μέρου και η Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ κα Ευφημία Παπαθεοδώρου..
Στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς η λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου που εδρεύουν στη Δράμα δηλαδή των Τμημάτων Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
Επεξηγήθηκαν οι προοπτικές εξέλιξης τους και η ανάγκη για ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσωπικού, για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και εγκαταστάσεων, στα οποία στεγάζονται τα δύο Τμήματα, καθώς και του εργαστηριακού εξοπλισμού τους.
Μετά από γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, προτάθηκαν τρόποι αντιμετώπισης και επίλυσης των ως άνω προβλημάτων, με την υλική, τεχνική και χρηματοδοτική συνδρομή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στο τέλος της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δήλωσε ότι : «Ήδη, η Περιφέρεια μας, δια μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» δύο σημαντικά τεχνικά έργα, με τίτλο «Προμήθεια νέου και αναβάθμιση/συμπλήρωση εκπαιδευτικού εξοπλισμού» και «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Βιβλιοθήκης». Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν άμεσα τις υποδομές σε εργαστήρια, με προμήθεια οργάνων τεχνολογικής αιχμής και θα αναβαθμίσουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Αποτελεί βούλησή μας η ενίσχυση με κάθε μέσο και χρηματοδοτικό εργαλείο των Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος πλέον, που λειτουργούν στη Δράμα και συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα διοργανώνει την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 στις 5.30 το απόγευμα στο «Καπνομάγαζο» εκδήλωση – παρουσίαση του ιστορικού διηγήματος του συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη «Το κόκκινο ποτάμι» .
Στο βιβλίο έχει στηριχθεί η τηλεοπτική σειρά με τον ομώνυμο τίτλο σε σκηνοθεσία Μ. Μανουσάκη.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Χ. Τσιρκινίδης.
Τον συντονισμό θα έχει ο κ. Μιχάλης Μερκουρόπουλος ενώ θα μιλήσουν για το βιβλίο και τον συγγραφέα η κ. Σοφία Πεϊμανίδου – Τσιμπουκλή και ο κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς .
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός – παιδαγωγός κ. Κατερίνα Τσίρμπα.
Στην μουσική επένδυση της εκδήλωσης θα είναι ο Χρήστος Λεμονίδης στην λύρα και ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης στο τραγούδι.

Page 1 of 236
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr