Tuesday, 04 October 2022 19:24

Η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», διοργανώνει για τέταρτη χρονιά, το 4ο Brevet Φίλιπποι-Brevet Philippi

Written by

ΞΕΚΙΝΗΣΕ η αντίστροφη μέτρηση, για μια ιστορική ποδηλατοδρομία στα χνάρια της μεγάλης ιστορίας της περιοχής του Πάρκου Φιλίππων.
Η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους», διοργανώνει για τέταρτη χρονιά, το 4ο Brevet Φίλιπποι-Brevet Philippi, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.
Πρόκειται για μια ποδηλατοδρομία 210 χιλιομέτρων, στο «δρόμο» των 8.000 ετών πολιτισμού της περιοχής. Στη διαδρομή περιλαμβάνονται 7 Δήμοι (Δήμος Καβάλας, Δήμος Δράμας, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Προσοτσάνης, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Νέας Ζίχνης) και 20 τοπικοί οικισμοί, αλλά και όλη η ιστορία του Πάρκου Φιλίππων.
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναδεικνύεται μέσα από αυτήν, η μεγάλη ιστορικότητα της περιοχής.
Εκκίνηση από τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων. Στη συνέχεια η διαδρομή φτάνει στα Κοκκινόγεια όπου συμπληρώνονται 50 χλμ. και από εκεί οδεύει προς τον Λέων της Αμφίπολης 130 χλμ. Από εκεί κατευθύνεται στην Ελευθερούπολη στα 190 χλμ. και επιστρέφει στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων όπου και τερματίζει.
Πυρήνας της όλης δράσης είναι η ευρύτερη περιοχή των Πάρκου Φιλίππων, όπου οι λάτρεις του ποδηλάτου θα γνωρίσουν 20 τοπικούς οικισμούς και 7 περιοχές πλούσιες σε φύση και ιστορία, όπως είναι η Καβάλα, η Δράμα, το Δοξάτο, η Προσοτσάνη, το Παγγαίο, η Αμφίπολη και η Νέα Ζίχνη.
Η διαδρομή των 210 χιλιομέτρων, ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν γύρω από το Πάρκο Φιλίππων, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και φέρει πολιτισμό 8.000 και πλέον χρόνων.

Η πλήρης διαδρομή
Μετά την εκκίνηση από τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, οι ποδηλάτες θα κινηθούν προς το χωριό του Καλαμώνα και αφού περάσουν από το Καλαμπάκι, τη Φτελιά και το Μικροχώρι, θα κάνουν την είσοδό τους στη πόλη της Δράμας. Από εκείνο το σημείο, θα ακολουθήσουν την εθνική οδό Δράμας-Νευροκοπίου μέχρι να βρουν την αριστερή στροφή προς τα Κοκκινόγεια, όπου θα είναι και ο πρώτος σταθμός ελέγχου.
Έπειτα ακολουθούν το δρόμο με κατεύθυνση την Πρώτη Σερρών, όπου μετά από λίγα χιλιόμετρα, θα φτάσουν στη διασταύρωση που οδηγεί στην Καβάλα. Εκεί στρίβουν αριστερά, προς Ελευθερούπολη, όπου τους περιμένει ο τρίτος σταθμός ελέγχου. Αφήνοντας την Ελευθερούπολη, κατευθύνονται προς την Καβάλα μέχρι τη διασταύρωση του Σταυρού, όπου στρίβουν αριστερά προς τις Κρηνίδες. Στο σημείο αυτό, στην πλατεία Πελεκανίδη, τους περιμένει ο τελευταίος σταθμός ελέγχου και ο τερματισμός των 210 χιλιομέτρων που χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακές εικόνες και άφθαρτο ιστορικό πλούτο.
Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.
Σημειώνεται ότι τα Βrevet είναι αθλητικές και τουριστικές ποδηλατοδρομίες μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες διοργανώνονται σε όλον τον κόσμο, από κατά τόπους συλλόγους και εποπτεύονται κεντρικά από τη Γαλλία και το Audax Club Parisien, μέσω των εθνικών αντιπροσώπων.
Μεταξύ άλλων, σκοπός της δράσης είναι η ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής ως κέντρου πολιτισμικού και αθλητικού τουρισμού, καθώς αποτελεί τόπο με πλούσιο γεωμορφολογικό, ιστορικό, πολιτιστικό, τουριστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα. Περαιτέρω, ο θεσμός Brevet Φιλίππων στοχεύει στην αξιοποίηση της παγκοσμίου φήμης Μάχης των Φιλίππων, δημιουργώντας αναγνωρισιμότητα, ανταγωνιστικότητα και επισκεψιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την οικονομία του τόπου.

Brevet Philippi Αθλητισμός και τουρισμός μέσα από την ποδηλατοβόλτα 1

Η πολύπλευρη σημασία της περιοχής
Ανάμεσα στα βουνά του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Μενοικίου και του Συμβόλου, εκεί όπου κάποτε στραφτάλιζε η λίμνη Πρασιάδα, σήμερα βρίσκεται ο πανέμορφος κάμπος των Φιλίππων, ο οποίος εδώ και 8.000 χρόνια σφύζει από τις δημιουργίες και τις δραστηριότητες των ανθρώπων.
Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής, αναφέρονται προϊστορικά, το 6.400 π.Χ. και μετέπειτα, στις Εποχές του Χαλκού και του Σιδήρου, όπου εμφανίζονται τα θρακικά φύλα.
Στη συνέχεια, οι Φίλιπποι συνδέονται με την ορφική και διονυσιακή λατρεία, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, το Νύσιον πεδίο της Ελευσίνας και κατ’ επέκταση με τις μυστηριακές αναζητήσεις που χαρακτηρίζουν από πάντα την ανθρώπινη ψυχή.
Στην ίδια περιοχή εγκαταστάθηκαν αργότερα και οι Θάσιοι, οι οποίοι κατακτήθηκαν από τον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ ο τόπος αναπτύσσεται συνεχώς μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, αλλά και εκτός, εκεί που βρίσκονται τα χρυσοφόρα μεταλλεία του Παγγαίου και ο εύφορος κάμπος.
Μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους και την περίφημη Μάχη των Φιλίππων, η οποία έχει επηρεάσει την ιστορία ολόκληρου του δυτικού κόσμου, στην περιοχή εδραιώθηκε ο Χριστιανισμός, με το βάπτισμα της πρώτης Χριστιανής, της Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο Παύλο των εθνών.
Τέλος, ο πολυποίκιλος τόπος προσφέρει στους επισκέπτες αμέτρητες επιλογές ξενοδοχείων, εστιατορίων και καταστημάτων, όπου οι ποδηλάτες και οι συνοδοί τους μπορούν να ξεκουραστούν και να χαρούν τα τοπικά προϊόντα, καθώς και τα ήθη και έθιμα των οικοδεσποτών τους.
Πηγή: www.proinos-typos.gr

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr