Tuesday, 16 April 2019 08:33

Παρουσίαση βιβλίου «Το σύνθημα» του Μουράτη Κοροσιάδη

Written by

 Μουράτης

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

«Το σύνθημα» του Μουράτη Κοροσιάδη. Ένα βιβλίο που στις 175 σελίδες του βρίσκουν καταφύγιο εννέα μοναδικά διηγήματα, που σε ταξιδεύουν σ’ έναν άλλο κόσμο, γεμάτο αγάπη, προσμονή, όνειρα, αυταπάτες.
«Το σύνθημα» το πρώτο έντυπο βιβλίο του κ. Μουράτη Κοροσιάδη σε ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο πραγματικό και συνάμα φανταστικό.
Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το ταξιδεύσετε μαζί του να χαθείτε στις λέξεις, τις σκέψεις που σιωπούν εγκλωβισμένες μέσα στις σελίδες του βιβλίου, περιμένοντας καρτερικά εσάς, τον αναγνώστη, για να ζωντανέψουν, να ανασάνουν, να μιλήσουν, να βγουν από τη σιωπή και το σκοτάδι.
Να γίνουν μάρτυρες γλυκόπικρων ιστοριών, σε μια άλλη διάσταση που κόβει ανάσες.
Τα συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από τις πικάντικες ιστορίες του βιβλίου ομοιάζουν με μετεωρίτες, που άλλοτε καίγονται αφήνοντας μια λάμψη ή την τέφρα τους, κι άλλοτε ανοίγουν κρατήρες, πληγές ανεπούλωτες, ωστικά κύματα καταστροφής.
Ένας λόγος ποιητικός, μεστός, περίτεχνος που εισβάλει παράτολμα στη ζωή μας κάνοντας μας κοινωνούς καλά κρυμμένων μυστικών.
Ας μη ξεχνάμε άλλωστε πως τα μυστικά έχουν πάντα τη δική τους γοητεία.
Φλερτάρουν παράτολμα με τις σκιές και τις σιωπές.
Ιστορίες καθημερινές, της διπλανής πόρτας ή και της δικής μας.
Ιστορίες μονοπάτια στον χρόνο που κοιτάζουν πότε μπρος και πότε πίσω.
Λέξεις οχήματα, χρονομηχανές, όπως τις αποκαλεί ο συγγραφέας, λέξεις που φωτίζουν το παρελθόν, που βάζουν τις βάσεις για ένα φωτεινό παρόν.
Ο συγγραφέας μέσα από τις ιστορίες του μας διδάσκει όλα αυτά που ξεχάσαμε στη δύνη του χρόνου.
Τα απλά, τα αυτονόητα που γίναν δυσανάγνωστα, τυλιγμένα στο πέπλο της αλαζονείας μας.
Ξεχάσαμε έτσι απλά χωρίς κόπο, χωρίς προβληματισμό, πως το να είμαστε ψηλά σημαίνει πως ανελκυθήκαμε πατώντας στο ανθρώπινο βάρος κάποιου άλλου, κι όταν αυτός ο άλλος αποφασίσει να εγκαταλείψει την τραμπάλα τσακιζόμαστε, έτσι απρόσμενα, χωρίς στηρίγματα, χωρίς, πως, γιατί… δαίδαλοι με ψεύτικα φτερά.
Σιωπηλά, μα τόσο κραυγαλέα μηνύματα ζωής και αγάπης, από ανθρώπους μοναχικούς που έζησαν το μεγαλείο της αγάπης.
Αλλά η ζωή, όπως αναφέρει και ο συγγραφέας, «η ζωή χωρίζει, όχι ο θάνατος. Αυτή διακόπτει την αγάπη. Αυτή μας κάνει άπληστους. Ο θάνατος θυμίζει και διδάσκει. Μας κρατά χαμηλά στην τραμπάλα».
Και αλήθεια, όταν στη ζωή σου καταφέρεις να είσαι αυτάρκης, λογίζεσαι για μόνος;
Αν κάνεις δεν ξέρει τίποτα για τη μοναξιά σου, κανείς δεν σε βλέπει, είσαι ή λογίζεσαι για μόνη-μόνος, μοναχική-μοναχικός;
Μόνος είσαι όταν το ξέρουν και οι άλλοι. Αν δεν το ξέρουν δεν είσαι, γιατί απλά εσύ ο ίδιος λογίζεσαι ως αυτόπτης μάρτυς της ζωής σου.
Ας γίνουμε λοιπόν όλοι εμείς αυτόπτες μάρτυρες της αναμφίλεκτης προσμονής του ταλαντούχου μας συγγραφέα κ. Μουράτη Κοροσιάδη, να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά του από την παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου και να του ευχηθούμε όλοι μαζί να είναι καλοτάξιδο και απαρχή μιας νέας διαδρομής για τον ίδιο.
Ενημερωθείτε για τον χώρο και την ώρα της παρουσίασης του βιβλίου από την πρόσκληση που ακολουθεί.

 IMG 20190408 173213

Βιογραφικό
Μουράτης Κοροσιάδης
Ο Μουράτης Κοροσιάδης γεννήθηκε στη Δράμα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας και Γλώσσας του ΑΠθ. Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠθ αναφέρονται στις απόψεις του Αυστριακού φιλοσόφου L. Wittgestein σχετικά με τη γλώσσα, τα όριά της και τη σιωπή, καθώς επίσης και με τα πολιτικά-εντροπικά χαρακτηριστικά της τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα. Εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών του ΑΠθ σχετικά με τον λαϊκισμό.
Το 2017 εξέδωσε μια διαδικτυακή συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Επιστολές στον καθρέφτη".

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr