rena

rena

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έγκριση ποσού 3.820.00,00€ για το έργο «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της ΔΚ Κάτω Νευροκοπίου». Πρόκειται για έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον», με τίτλο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Λυμάτων».
Η επιμονή, η υπομονή και η θέληση για προσφορά τόσο από την μεριά του Βουλευτή Δράμας κ. Μπλούχου όσο και η στοχοπροσήλωση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Ιωάννη Κυριακίδη έφεραν θετικό αποτέλεσμα με την έγκριση του ανωτέρω ποσού, ανοίγοντας τον δρόμο μετά από πολλές δυσκολίες, για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου.
Ο Βουλευτής για άλλη μια φορά νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Κυβέρνηση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της κ. Στυλιανό Πέτσα, που συνεχίζουν να είναι έμπρακτα δίπλα στους Δραμινούς, δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας. Η γενναία αυτή χρηματοδότηση, η δεύτερη σε σειρά σε περιφερειακό δήμο μας καταδεικνύει την διαρκή έγνοια της κυβέρνησης προς κάθε γωνιά της επικράτειας.
Ο κ. Μπλούχος δήλωσε σχετικά: "Στόχος μας είναι, να είμαστε ουσιαστικά δίπλα στους συμπολίτες μας και να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, αλλά και να δίνουμε λύσεις σε αυτά. Μαζί θα συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο έργο που ξεκινήσαμε".

 

Γραφείο Βουλευτή Ν. Δράμας
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κωνσταντίνου Δ. Μπλούχου

Η Δραμινή κοινωνία παρακολουθεί έκπληκτη, για ακόμα μία φορά, τον κ.Μαμσάκο και τη δημοτική αρχή να επιδίδονται σε έναν ανεπιτυχή αγώνα δρόμου προκειμένου όχι μόνο να δώσουν λύση στα προβλήματα του τόπου που χρονίζουν, αλλά και για να καλύψουν τα προβλήματα που δημιουργεί η αδιαφορία, η προχειρότητα και η ανικανότητά τους.
Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν να ανοίγουν τεράστιες τρύπες προκειμένου να τοποθετηθούν οκτώ νέα συστήματα κάδων απορριμμάτων δίχως όμως πρώτα να τηρηθεί η προβλεπόμενη και νόμιμη διαδικασία της πρότερης έγκρισης από το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Έπειτα και από την κατακραυγή στα social media για την επιλογή σημείων, αναγκάστηκαν να παραδεχθούν δημοσίως ότι έκαναν λάθος και προχώρησαν σε μερική (προς το παρόν) αποκατάσταση σε κάποιες περιοχές, όπως στους «Πέντε δρόμους». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσα συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 23/7/2021 ο κ. Μαμσάκος επέρριψε τις ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες και κατ’ επέκταση στον «δικό του» Αντιδήμαρχο. Γνωρίζαμε ότι είναι πάγια τακτική του δημάρχου να μεταφέρει τις ευθύνες για ό,τι στραβό συμβαίνει στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά, πλέον, αποδεικνύεται ότι τα προβλήματα της Δημοτικής Αρχής είναι πολυεπίπεδα, καθώς και εσωτερικά. Δυστυχώς, όλο αυτό είναι εις βάρος της Δραμινής κοινωνίας.
Κ.Μαμσάκο, ποιος και γιατί έδωσε εντολή, αγνοώντας τα αρμόδια θεσμικά όργανα, να προχωρήσει το έργο αυτό; Η υπηρεσία από μόνη της; Ο Αντιδήμαρχος; Ή εσείς προσωπικά;
Ποιος θα πληρώσει το κόστος των εργασιών που έγιναν άσκοπα;
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η δημοτική αρχή και στο θέμα της παράτασης συμβατικού χρόνου παράδοσης της δημόσιας σύμβασης «προμήθεια & εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων, ποδηλάτων & scooter» που συζητήθηκε στην κατεπείγουσα επίσης συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 22/7/2021. Ενώ ο ανάδοχος έχει τελειώσει το έργο, τον ανάγκασαν να ζητήσει παράταση για να ζητήσουν, εκ των υστέρων και πάλι, την έγκριση από τα αρμόδια όργανα, όπως η Δημοτική Κοινότητα Δράμας και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Τόσο στην Δημοτική Κοινότητα Δράμας όσο και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με τα μέλη μας θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις παραλείψεις και, τελικά, την ανικανότητα του κ. Μαμσάκου.
Η παράταξή μας ψήφισε τόσο την επιλογή των θέσεων των υπόγειων κάδων όσο και την παράταση για τους σταθμούς φόρτισης γιατί τα λάθη και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής δεν πρέπει να την πληρώνουν οι Δραμινοί ή οι συνεργάτες του Δήμου. Αλλά, αυτό δεν θα μας σταματήσει να κάνουμε τη δουλειά μας, δηλαδή τη σωστή και επωφελή αντιπολίτευση στον ανεπαρκή δήμαρχο Δράμας.

Η 17η Ιουνίου 2018, μπορεί να ήταν μία ημέρα προδοσίας, επειδή μία ελληνική κυβέρνηση με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών παρέδωσε τον όρο Μακεδονία, τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς, όμως ταυτόχρονα ήταν μία ημέρα κατά την οποία ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε και αγωνίστηκε κατά της συγκεκριμένης υπογραφής με αποκορύφωση τα γεγονότα στο Πισοδέρι της Φλώρινας. Για εμάς αυτή η ημέρα δεν αρκεί να είναι μόνο μία ημέρα μνήμης. Τα μνημόσυνα είναι καλά αλλά από μόνα τους δεν αρκούν. Για εμάς είναι μία ημέρα Αντίστασης και Αγώνα και με αφορμή αυτή την ημέρα, βρισκόμαστε συνεχώς σε μία κατάσταση αντεπίθεσης μέχρι να ακυρώσουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία.
Συνεπείς στη Διακήρυξή μας στρεφόμαστε κυρίως και πάνω απ’ όλα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και ορίζουμε την ημέρα της υπογραφής της ως Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Δ.Σ. της Επιτροπής Ελληνισμού

της Χαράς Κεφαλίδου*
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά δεν αργεί. Τα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και οι αρρυθμίες που προκλήθηκαν, ενάμιση χρόνο τώρα, είναι φανερές και στην Γ’ βάθμια εκπαίδευση.
Σύγχρονα, λειτουργικά πανεπιστήμια είναι τα ανοιχτά πανεπιστήμια. Κι όσο χρήσιμη είναι η τηλεκπαίδευση, άλλο τόσο ανεπαρκής και προβληματική αποδείχθηκε ως υποκατάστατο της ζωντανής διδασκαλίας. Είναι Ιούλιος και τα περιθώρια, για την ασφαλή πλήρη επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, είναι ασφυκτικά.
Στις ΗΠΑ, από το φθινόπωρο, πολλά από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των φοιτητών ως μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους. Συγχρόνως οι πρώτες μηνύσεις κατά πανεπιστημίων για παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων έχουν κάνει την εμφάνισή τους.
Ο διχασμός των κοινωνιών σε αυτό το θέμα, είναι διάχυτος.
Στη χώρα μας, οι προκλήσεις, που θα κληθούμε να απαντήσουμε άμεσα, υγειονομικές και μη, αφορούν και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας: διοίκηση, καθηγητές, φοιτητές. Ο χρόνος κυλά -και όσο οι ρυθμοί εμβολιασμού επιβραδύνονται- τόσο οι απαιτήσεις γίνονται ακόμη πιο μεγάλες.
Η άνωθεν επιβολή εμβολιασμού δεν είναι λύση. Θα φέρει ακόμη περισσότερη ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα και οι αναμενόμενες αντιδράσεις που ψάχνουν αφορμή για πυροδότηση γενικευμένων επεισοδίων στα ΑΕΙ, θα καταφέρουν αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε: άλλο ένα εξάμηνο με κλειστά πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα, το ροκάνισμα του χρόνου με το πρόσχημα της θερινής ραστώνης, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα. Κλειστά Πανεπιστήμια.
Τι κάνουμε; H απάντηση είναι στα χέρια των ίδιων των πανεπιστημίων. Ήδη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με επιστολή που έστειλε στους φοιτητές του, τους καλεί με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια για εξομάλυνση της ακαδημαϊκής λειτουργίας υπό ασφαλείς συνθήκες, εμβολιαζόμενοι.
Είναι βέβαιο, ότι αντιδράσεις θα υπάρξουν. Είναι επίσης βέβαιο, ότι η συνεργασία των πανεπιστημίων, η συντονισμένη και επίμονη δράση των πρυτανικών αρχών, η διαρκής επικοινωνία της ανάγκης εμβολιασμού από την ηγεσία των ΑΕΙ, θα δώσει τον τόνο της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς, που οι φοιτητές, οι οικογένειες, η κοινωνία και η χώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε.
Χρειαζόμαστε καλά πανεπιστήμια. Ανάγκη χιλιοειπωμένη, σε όλους τους τόνους με όλους τους τρόπους από το σύνολο των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Χρειαζόμαστε ανοιχτά πανεπιστήμια που δεν θα υπολειτουργούν. Στον αγώνα αυτό καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι διοικήσεις τους, οι ηγεσίες των ΑΕΙ, που έχουν το knowhow και οφείλουν να ξέρουν γιατί αυτόν τον ρόλο τους εμπιστεύτηκε η πολιτεία.
Tα πανεπιστήμια χρειάζονται ελευθερία από μπαχαλάκηδες, από επαγγελματίες ινστρούχτορες και από αστυνομικούς. Ο δρόμος γι’ αυτή την ελευθερία περνά μέσα από αμφιθέατρα γεμάτα φοιτητές και καθηγητές. Κυρίως όμως περνά μέσα από την εγκαθίδρυση μιας νέας καθημερινότητας.
Η ώρα για δουλειά και δράσεις που θα μας επιτρέψουν την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστημιακά έδρανα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη είναι τώρα. Όχι, αύριο, όχι μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Η ανασύσταση του φοιτητικού χώρου έχει να κάνει με τον προγραμματισμό των σχολών, την εντατικοποίηση των σπουδών, την ποιότητα του μαθήματος, την πραγματική διαρκή παρουσία του εκπαιδευτικού προσωπικού. Έχει να κάνει με όλα αυτά που παρέχει ένα ανοιχτό, ασφαλές πανεπιστήμιο.
Η λούφα και η αδιαφορία είναι μεταδοτική και ανατροφοδοτούμενη. Όσο υποστηρίζεται από μέρος της φοιτητιώσας νεολαίας που έχει πάψει να είναι νεολαία από δεκαετίας, άλλο τόσο διαχέεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Μικρή σημασία έχει η συζήτηση από που ξεκίνησε αυτή η εγκατεστημένη νοοτροπία. Είναι σαν την αντιπαράθεση αν το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό. Σημασία έχει ότι αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει και η αλλαγή ξεκινά από την νοοτροπία που καλλιεργείται.
Στο Πανεπιστήμιο όμως, όπως και το Σχολείο, η νοοτροπία καλλιεργείται και εξαρτάται κυρίως από τον Δάσκαλο.

2

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου
Στον κατάμεστο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ευγενείου του Τραπεζουντίου, στον Αρκαδικό Δράμας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουλίου 2021 η παρουσίαση του βιβλίου: «ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ των δικών μας η λαλιά την ιστορία μαρτυρά», του συντοπίτη Φαρμακοποιού Λεωνίδα Γαλανόπουλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Δράμας, ο πρώην υπουργός ΑΜΘ και Πρώην Δήμαρχος Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας , μετά της συζύγου του Μελίνας Μποτέλλη, ο νυν Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης και πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων του Δήμου Δράμας.

1
Η εκδήλωση, μια γιορτή και μια τιμή στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον Αρκαδικό, πλαισιώθηκε από την χορωδία του Π.Σ Αρκαδικού, με διευθυντή τον Μανώλη Παργεντάκη. Στην απόδοση των τραγουδιών ήταν ο Κώστας Θεοδοσιάδης και στη λύρα ο Γιώργος Αυγητιδης.
Το βιβλίο παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο τόσο ο Σελβιαριδης Παναγιώτης, καθηγητής νευροχειρουργικής Α.Π.Θ, όσο και η πολυτάλαντη Κοσσυφίδου Μαρία, εκπαιδευτικός. Στο τέλος, για το βιβλίο του, τις μνήμες που με κόπο και πολυετή προσπάθεια κατέγραψε σένα πολυσέλιδο πόνημα, αναφέρθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Λεωνίδας Γαλανόπουλος.

3
Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, την οποία εξέδωσε η ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας, πριν την οριστική διάλυσή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου Δράμας εξέδωσε στην πολυετή παρουσία της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου, σειρά βιβλίων για την ιστορία του τόπου, τα οποία αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και είναι πραγματικό λυπηρό που το έργο της δεν θα έχει πλέον συνέχεια.

IMG 20210724 222019
Σ’ ότι αφορά το πόνημα του κ. Γαλανόπουλου, για το οποίο όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια, αποτελεί μια πληρέστατη καταγραφή της ζωής των πρώτων προσφύγων κατοίκων στον Αρκαδικό. Μνήμες που ζωντάνεψαν ξανά μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου ακολουθώντας το αιώνιο ταξίδι της παρακαταθήκης τους για τις επόμενες γενιές.
Η ιστορία μιας ολάκερης γενιάς, που βίαια ξεριζώθηκε, μα ποτέ δεν ξέχασε τα όσα πέρασε, τους αγώνες που έδωσε για να γλυτώσουν τα παιδιά τους από τη φτώχια και τη μιζέρια.

4
Ιστορίες και μνήμες και των δικών τους παιδιών, καταγεγραμμένες για να μη μπουν στη λήθη του χρόνου, σε μια εποχή που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.
Μια επίπονη και αξιέπαινη δουλειά, που αξίζει τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας. Όπως θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαδικού, που στήριξε ένθερμα της προσπάθεια αυτή.
Συγχαρητήρια και στον αδελφό του Λεωνίδα τον Χαράλαμπο Γαλανόπουλο για τη φιλοτέχνιση του εξώφυλλο του βιβλίου και σ’ όλους όσους έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στηρίζοντας τον κ. Λεωνίδα Γαλανόπουλο προκειμένου να φέρει εις πέρας το έργο του.

5

6

7

209864322 496322405005409 6166742513045137246 n

"Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση είναι μεγάλη ευκαιρία αποτίμησης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και εθνικού αναστοχασμού.
2 αιώνες αγώνα για ελεύθερη πολιτική ζωή δεν φτιάχνουν ασφαλώς ένα παραδείσιο πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο κοινού εθνικού βίου. Όμως είναι ξεκάθαρο το ότι η καλύτερη περίοδος της σύγχρονης Ελλάδας, είναι η περίοδος της Μεταπολίτευσης, από την πτώση της δικτατορίας το 1974 μέχρι σήμερα.
Συχνά συμπολίτες που λησμονούν να κοιτάξουν το «όλον» της σύγχρονης Ελλάδας, θεωρούν τα τελευταία 47 χρόνια ως περίοδο απαξιωμένη, λόγω της παρελθούσης κρίσεως. Ασφαλώς ουδέν ψευδέστερον. Διότι σε τούτη την περίοδο άνθησαν όλα τα λουλούδια του κήπου.
Μεταπολίτευση grossomodo σημαίνει θεσμικότητα, ευημερία, ανάπτυξη και εξευρωπαϊσμός. Μετά την πολιτική και οικονομική περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και την πανδημική κρίση των τελευταίων 18 μηνών, καλούμαστε να μεταμορφώσουμε ποιοτικά την Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης με εργαλεία κατά κεφαλήν καλλιέργειας.
Καλούμαστε επίσης να διασφαλίσουμε το ύψιστο αγαθό, την υγεία των συμπολιτών μας! Η επιστήμη συντάσσεται σε αυτόν τον αγώνα προσφέροντας το πιο χρήσιμο όπλο της το οποίο δέν είναι άλλο από τον εμβολιασμό! Μια ύψιστη πράξη ατομικής ευθύνης και απόδειξη της δημοκρατικής μας συνείδησης.
Για να νικιέται πάντα το σκοτάδι από το φως. Για να υψώνεται πάντα η ελπίδα, η ευγένεια κι η αισιοδοξία, υψηλότερα από την αναίδεια, την μεμψιμοιρία και την οπισθοδρόμηση".

 

Γραφείο Βουλευτή Ν. Δράμας
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κωνσταντίνου Δ. Μπλούχου

Στα πλαίσια των Ακριτείων Κ.Νευροκοπίου 2021, το κέντρο ευρωπαϊκής πληροφόρησης Europe Direct, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ,με την υποστήριξη του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, διοργανώνει παιδική εκδήλωση με θέμα: «Τοφιδάκι της Ευρώπης», ένα διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά από7 έως 15 χρονών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Ιουλίου, στις 19:00 μμ στο γήπεδο
Κ. Νευροκοπίου, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της
εξάπλωσης COVID-19. Είσοδος δωρεάν με τη συνοδεία γονέα.
Με τη διάδραση του παιχνιδιού αυτού τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την πολυπολιτισμικότητα, την αλληλεγγύη και το σεβασμό.
Η Ευρώπη έρχεται στη γειτονιά του Νευροκοπίου και καλεί όλους, μικρούς και μεγάλους σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Περισσότερες πληροφορίες:https://bit.ly/2V6SV7c

Στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων, που διεξήχθη στο Μεγάλο Αρσενάλι Χανίων, η πόλη της Δράμας είχε μια σπουδαία σκακιστική διάκριση. Ο Καζάκος Μάρκος του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας κατέκτησε, ανάμεσα σε 42 αθλητές, τη δεύτερη θέση με επτά βαθμούς, σε ισοβαθμία με τον πρώτο νικητή. Συνολικά είχε έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα.
Να σημειωθεί η αξία της επιτυχίας αυτής, καθώς το επίπεδο των νεαρών σκακιστών είναι υψηλότατο. Ανάμεσά τους, οι πρώτοι επτά της αρχικής λίστας έχουν βαθμολογία άνω των 2000 ΕΛΟ. Η επιτυχία του Μάρκου αποδεικνύει την άνοδο του σκακίου στην πόλη μας και είναι παράδειγμα για τα υπόλοιπα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Ως Σκακιστικός Όμιλος Δράμας, συγχαίρουμε τον Μάρκο αλλά και τους υπόλοιπους νικητές και ευχόμαστε στο μέλλον κι άλλες τέτοιες, αλλά και μεγαλύτερες επιτυχίες!

(Μία παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη
«Ο Γύρος του Θανάτου»)

Παραγωγή: Goo Theater Company

Φρούριο Καβάλας
Πέμπτη 29 Ιουλίου, ώρα 21.30

Η βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου «Αρίστος» , με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», έχοντας συγκεντρώσει την ευρεία αποδοχή του κοινού και των κριτικών, έρχεται την Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 21.30, στο Φρούριο Καβάλας, στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του Αρίστου.
Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια - οι δύο έρωτες του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς.
Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται, που είναι ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέϊχ σου», τον οποίο ο τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

* Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο Γύρος του Θανάτου» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος
* Η παράσταση τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης παράστασης από το ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Δούσος
Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Υπεύθυνη περιοδείας: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Παίζουν

Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος, Ιωάννης Αθανασόπουλος

«Αρίστος»
Φρούριο Καβάλας
Πέμπτη 29 Ιουλίου, ώρα 21.30

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Τιμές εισιτηρίων: 15 € Γενική Είσοδος, 12 € Φοιτητικό (με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας) – Παιδιά μέχρι 12 ετών, Ανέργων (με προσκόμιση ηλεκτρονικής ανανέωσης της κάρτας ανεργίας), Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, Ομαδικά (άνω των 10 ατόμων)

Προπώληση: www.ticketservices.gr, καταστήματα public

Πληροφορίες:
- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)

- Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00.

 

*Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

ΣΑΒΒΑΤΟ 24-7-2021 ώρα έναρξης 21.30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Οι programmers του Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζουν τις δικές τους μικρού μήκους
Αλήθεια του Γιάννη Σακαρίδη 14’
Η περίεργη αυτοκτονία ενός επιστήμονα που εργάζεται σε μια πετρελαϊκή εταιρία αλλάζει οριστικά τη ζωή δύο φίλων, οδηγώντας τους να ερευνήσουν και να αποκαλύψουν την αλήθεια.

Χαμάμ της Βαρβάρας Δούκα 20’
Δύο οικογένειες από το 1843, στις απαρχές της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού κράτους , ως το 1973, την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών, χωρίζονται και ενώνονται , στη διάρκεια των χρόνων, περνώντας ίντριγκες, θανάτους, ταραγμένες εποχές, όπως ακριβώς και η χώρα.... Ένας πίνακας αγαπιέται, μισιέται, αλλάζει χέρια, ακριβώς όπως και η χώρα.... Έχει τη δική του ψυχή ή αντανακλά ότι του προβάλλουμε; Όμως εξάλλου και η ζωή δεν είναι ένα τεράστιο μηχάνημα προβολής που κανείς δεν έχει δει τον χειριστή του;
Διαδρομή-3 του Θανάση Νεοφώτιστου 13’
Ως κάποιος που έχει αισθανθεί αρκετά συχνά το δυσάρεστο συναίσθημα του να φόβου να εκφράσω την ερωτική μου έλξη για κάποιον σε δημόσιο χώρο, ταυτίζομαι με τον Αμάρ, αυτό τον έφηβο που ανακαλύπτει την απαγορευμένη ερωτική έλξη του γι αυτή την όμορφη μουσουλμάνα κοπέλα. Καταλαβαίνω πως αισθάνεται παγιδευμένος και υπό κρίση από τους ξένους σε αυτό το συντηρητικό πλην γεμάτο σεξουαλική ενέργεια τραμ που κάνει την ιστορική Διαδρομή-3 στο κέντρο της γοητευτικής πόλης του Σαράγιεβο..

Βερίκοκα του Σπύρου Σιάκα 6’
Μυθοπλασία/Fiction, 6΄, 2015
Προσέγγιση της έννοιας του "Ανεκπλήρωτου" μέσα από την ιστορία ενός αγοριού και μιας πιατέλας με βερίκοκα στην παραλία.
Λεωφόρος Πατησίων του Θανάση Νεοφώτιστου 12’
Η μαμά του Γιάννη καθώς κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για το ρόλο της Σαιξπηρικής Βιόλας, ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μιας από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της.

Page 1 of 430

Kyriazidis Banner 2

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr