Friday, 26 January 2018 18:50

Πετρούσα: Μπάμπιντεν, Ένα αρχέγονο διονυσιακό έθιμο.

Written by

MPAMPITEN 3

Κάθε χρόνο στις 6 , 7 και 8 του Γενάρη, στην Πετρούσα της Δράμας, τελείται με ευθύνη του Πολιτιστικού Συλλόγου, το «Μπάμπιντεν», ένα δρώμενο που οι ρίζες του χάνονται στο βάθος του χρόνου και αποβλέπει στην καλοτυχία, τη γονιμότητα και την καρποφορία, την απελευθέρωση της γης από τα δεσμά του χειμώνα.
Κυρίαρχο σύμβολο του εθίμου είναι η «καμήλα» .
Ο σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητη αληθινή βακτριανή καμήλα, το Ζαχαρία) .
Ο συμβολισμός αυτού του καρτερικού ζώου με την απαράμιλλη αντοχή στην πείνα και τη δίψα κάτω από αντίξοες συνθήκες, δείχνει τις περιπέτειες του ανθρώπου μέσα στη ζωή και το χρόνο και την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να παλεύει κόντρα στις ελλείψεις και τις στερήσεις
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της γιορτής είναι οι τραγόμορφες αμφιέσεις (χαράπηδες-χαραπτσκι).
Άντρες φορούν δέρματα ζώων και κουδούνια στην μέση τους και με τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν, διώχνουν τα κακά πνεύματα και καλωσορίζουν τη νέα χρονιά, εξευμενίσουν τη φύση στην αναγέννηση της-πρέπει να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί για την άνοιξη, τη νέα σοδειά.
Οι προετοιμασίες ξεκινούν με την είσοδο του νέου έτους.
Οι νέοι δοκιμάζουν τα κουδούνια, δένονται με τρόπο τελετουργικό και……..
το βράδυ των Φώτων όλα είναι έτοιμα. Η πομπή ξεκινά και η νύχτα γεμίζει χορό τραγούδι και κουδούνια.

MPAMPITEN 4

Στο τέλος της βραδιάς ανάβουν μεγάλες φωτιές που έχουν αποτρεπτική και καθαρτική δύναμη καθώς καταδιώκουν τα δαιμόνια και τις αρρώστιες και αποτρέπουν κάθε κακό.
Στις 7 του Γενάρη ,γύρω στο μεσημέρι ξεκινά το «φώτισμα» του χωριού από την πλατεία .
Με μπροστάρη την καμήλα ,με τους ήχους των λαϊκών οργάνων ( της λύρας και του νταχαρέ), με τη συνοδεία των αράπηδων που ξεσηκώνουν με το θόρυβο των κουδουνιών τους , -με τους παππούδες και τις γκιλίγκες και πλήθος κόσμου που πίνουν και χορεύουν ακατάπαυστα, η πομπή γυρίζει όλες τις γειτονιές δίνοντας ευχές , προαναγγέλλοντας και καλώντας τους κατοίκους να συμμετέχουν στο δρώμενο που θα γίνει την επόμενη μέρα.
Την επομένη, στις 8 του μήνα, γύρω στις 4 το απόγευμα ξεκινά η πομπή με τη συνοδεία της καμήλας και των αράπηδων από την πλατεία και καταλήγει στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου όπου εκεί τελείται το πατροπαράδοτο μουσικοχορευτικό δρώμενο με αναπαράσταση οργώματος και σποράς καθώς και άλλων εργασιών, με την παρουσία του σταχτή και των «ανδρίκελων» που αναπαραστούν την γενετήσια ορμή , και με γλέντι που συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.
Στους επισκέπτες προσφέρεται γίδα βραστή, κρασί και τσίπουρο.
Το μουσικοχορευτικό δρώμενο αυτό συνεχίζει να λειτουργεί αναλλοίωτο και αυθεντικό και να ενισχύει την πίστη των πολιτών της Πετρούσας ότι στην Πετρούσα διασώζουν αρχαιότατη παράδοση.

MPAMPITEN 5
Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει αυτές της μέρες στην Πετρούσα και να ζήσει από κοντά αυτό που βιώνουμε το τελευταίο τριήμερο του Δωδεκαημέρου.
Η ντόπια μουσική τα χαμόγελα και τα πειράγματα όσων συμμετέχουν θα σας παρασύρουν στο χορό και ....τότε σίγουρα θα γίνετε και εσείς …λάτρεις του Μπάμπιντεν.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr