Tuesday, 31 October 2023 18:53

Επιστολή Θωμά Μαργαρίτη προς Διαπαραταξιακή Επιτροπή Ονειρούπολης

Written by

Επιστολή προς τα μέλη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διοργάνωσης της Ονειρούπολης απέστειλε στις 30/10/2023, ο δικηγόρος και πρώην Δήμαρχος Δράμας, κ. Θωμάς Μαργαρίτης, με θέμα: «Προτάσεις-απόψεις για την ορθότερη οργάνωση και λειτουργία της φετινής εκδήλωσης».

Μεταξύ άλλων ο κ. Θωμάς Μαργαρίτης προτείνει την επαναφορά της ημερομηνίας έναρξης της Ονειρούπολης στις 3 Δεκεμβρίου, παραμονή της πολιούχου της πόλης μας Αγίας Βαρβάρας, την αύξηση των διαφημιστικών κονδυλίων και την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην ποιότητα των παιδικών δράσεων. Η επιστολή του έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμοι κύριοι,
Με σεβασμό στον θεσμικό σας ρόλο, από το αυτονόητο ενδιαφέρον μου για την επιτυχία της εκδήλωσης, επιτρέψτε μου να σας καταθέσω κάποιες σκέψεις μου για την καλύτερη κατά την γνώμη μου διοργάνωσή της.
1) Θυμίζω ότι η έναρξη της Ονειρούπολης τρία χρόνια μετά την αρχική διοργάνωσή της το 2004 και την τεράστια απήχησή της και μέχρι του έτους 2010, γίνονταν στις 3 Δεκεμβρίου, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας αυστηρά μετά το πέρας όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν της πολιούχου μας. Μάλιστα τούτο εγένετο και με την ευχή και συναίνεση της τοπικής μας Εκκλησίας καθόσον η τότε Ηγεσία της κατενόησε και ασπάσθηκε την σκέψη μας, όπως εγώ προσωπικά την μετέφερα, ότι η έναρξη της Ονειρούπολης την παραμονή του εορτασμού της πόλης (πάντα μετά το πέρας όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων): α) θα ενίσχυε την επισκεψιμότητα στον τόπο μας, β) θα αναδείκνυε το καταπληκτικό έθιμο με τα αναμμένα καραβάκια της λίμνης στο Πανελλήνιο και γ) θα στέλνονταν με τον πιο σαφή τρόπο από όλα τα τηλεοπτικά μέσα που έρχονταν τότε για την Ονειρούπολη (και έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για την κάλυψη του εθίμου), το μήνυμα για μαζική επίσκεψη στον Νομό μας που είχε να επιδείξει πλην της Ονειρούπολης και πολλά άλλα τουριστικά αλλά και θρησκευτικά ενδιαφέροντα θέματα.
Πράγματι η υλοποίηση της σκέψης μας απεδείχθη εκ του αποτελέσματος επιτυχής, αφού πετύχαμε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν τεράστια και ανέξοδη Πανελλαδική διαφήμιση της πόλης και του Νομού μας. Ομολογουμένως οι «Ονειρουπόλεις» των Ετών 2007, 2008, 2009 και 2010 ήταν από τις πιο πετυχημένες με αξεπέραστα ρεκόρ επισκεψιμότητας.
ΑΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, από την Ονειρούπολη του 2011 μέχρι και την περσινή το 2022, η ημερομηνία έναρξης μετατέθηκε κατά μία ημέρα για άγνωστους και ανεξήγητους σε μένα και στους συμπολίτες μας λόγους. Αντί δηλαδή οι ενάρξεις να γίνονται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας 3 Δεκεμβρίου, αυτές γίνονταν στις 4 Δεκεμβρίου. Έτσι δυστυχώς διεκόπη η πετυχημένη Πανελλαδική προβολή του εκπληκτικού εθίμου με τα καραβάκια στη λίμνη, η εξιστόριση του γνωστού μύθου που τόσο εντυπωσίαζε και συγκινούσε όλους τους Έλληνες που τηλεοπτικά το παρακολουθούσαν και ήταν οι εν δυνάμει επισκέπτες μας.
Ακούστηκε τότε ότι η αλλαγή της ημερομηνίας έγινε γιατί δήθεν με την έναρξη της Ονειρούπολης την παραμονή, «προσβάλλονταν η πολιούχος μας», αν και γίνονταν αυστηρά μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων όπως προανέφερα. Η άποψη αυτή που εντέχνως διαχέονταν, φρονώ ότι ήταν ενταγμένη σε ένα πλαίσιο κακώς νοούμενου αντιπολιτευτικού σκεπτικού και ουδεμία σχέση είχε με την πραγματικότητα και τούτο διότι και συναίνεση της τότε Ηγεσίας της τοπικής μας Εκκλησίας εξαρχής υπήρξε όπως προανέφερα και συνεργασία ενίοτε των εκπροσώπων της, ώστε να επιτευχθεί ο ζητούμενος για όλους μας κοινός σκοπός και στόχος, δηλαδή η προβολή της Δράμας και η ανάδειξη του εθίμου μας. Πώς άλλωστε θα μπορούσε ένας τέτοιος ισχυρισμός να ευσταθεί όταν εύλογα θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί: «Είναι δυνατόν να προσβάλλεται η πολιούχος μας με την έναρξη της Ονειρούπολης την παραμονή και όχι με την έναρξη ανήμερα της γιορτής της ;;;»
Αυτά ήταν αστεία πράγματα που δυστυχώς ίσως να αποτέλεσαν, εσφαλμένα κατά την γνώμη μου, την αφορμή της αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης. Πάντα τα ανωτέρω προφορικά ανέφερα αρμοδίως όλα αυτά τα χρόνια ευελπιστώντας την αποκατάσταση των πραγμάτων, αλλά εις μάτην.
Αγαπητοί κύριοι
Επειδή πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα ότι και φέτος κατόπιν εισηγήσεών σας, αποφασίστηκε η έναρξη της Ονειρούπολης στις 4 Δεκεμβρίου ανήμερα της γιορτής της πολιούχου μας Αγίας Βαρβάρας που σημειωτέων είναι ημέρα Δευτέρα.
Επειδή αντιλαμβάνεστε ότι θα «χαθεί» το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Δεκεμβρίου, φρονώ ότι θα πρέπει να επανεξετάσετε την έναρξη, αν όχι στις 2 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο, πάντως σε κάθε περίπτωση στις 3 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή παραμονή της πολιούχου μας, που πρέπει και πάλι οριστικά και αμετάκλητα να επανέλθει ως σταθερή ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης.
2) Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της Ονειρούπολης είναι η προβολή και διαφήμισή της. Φέτος πληροφορούμαι ότι το σχετικό κονδύλιο είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα έπρεπε να είναι σημαντικά αυξημένο και στοχευμένα «τοποθετημένο» ώστε να επιφέρει τα επιθυμητά διαφημιστικά αποτελέσματα αυξάνοντας την επισκεψιμότητά μας. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι ενδεχομένως υπάρχουν και άλλες «ευρωβόρες» υποχρεώσεις, όμως σε καμία περίπτωση κατά την γνώμη μου δεν μειώνεται η διαφήμιση από την οποία αναμένεται να επέλθουν κέρδη.
Σε κάθε περίπτωση αν υπάρχει ανάγκη κάλυψης άλλων υποχρεώσεων πρέπει να αυξάνεται η χρηματοδότηση της όλης εκδήλωσης και ουδεμία μείωση να υφίσταται η αναγκαία και απαραίτητη προβολή και διαφήμισή της. Κατόπιν τούτων φρονώ ότι πρέπει να ενισχυθεί το σχετικό διαφημιστικό κονδύλιο και να διατεθεί προσεκτικά και στοχευμένα ώστε να γίνει σωστή προβολή.
3) Όπως είναι σε όλους γνωστό, η επιτυχία της Ονειρούπολης στηρίχθηκε κυρίως στην ποιότητα των παιδικών δράσεων και όχι στο, απαραίτητο βέβαια, εμπορικό της τμήμα. Το παιδί στο οποίο κυρίως απευθύνεται η Ονειρούπολη είναι πολύ σκληρός και δίκαιος κριτής. Αν κάτι δεν αξίζει, όχι μόνο δεν το αποδέχεται άλλα και το αποστρέφεται. Συνεπώς επιβάλλεται να δοθεί βαρύτητα στην ποιότητα των παιδικών δράσεων και στην υλοποίηση νέων ιδεών που ασφαλώς υπάρχουν και προφανώς έχετε επεξεργαστεί. Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο σας ώστε οι πράξεις και οι ενέργειές σας να οδηγήσουν στον ποθούμενο για όλους μας αποτέλεσμα. Σε μία Ονειρούπολη όπως παλιά, επ’ ωφελεία της τοπικής μας κοινωνίας.
Παρακαλώ κατά την συζήτηση των θιγομένων από μένα παραπάνω θεμάτων, όπως με καλέσετε ενώπιον της επιτροπής σας για την περαιτέρω ανάπτυξή τους, θεωρώντας χρήσιμη και γόνιμη μια τέτοια εκ του σύνεγγυς συζήτηση και συνάντησή μας.

Με τιμή»

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr