Sunday, 04 March 2018 20:23

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Καλλιθέα

Written by

105 576

Στο ρέμα που περνά νότια του χωριού, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Η παράδοση λέει πως ο Μάρκος Γκίκας είδε στον ύπνο του πολλές φορές τη Αγία, η οποία του ζητούσε επανειλημμένα να κτίσει ένα Ναό για να στεγάσει την εικόνα της. Ο Μάρκος Γκίκας σκάβοντας βρήκε το Αγίασμα επιβεβαιώνοντας έτσι τα όνειρά του για την επιλογή της τοποθεσίας. Όταν οι κάτοικοι του χωριού είδαν την αποκάλυψη του αγιάσματος άρχισαν και αυτοί να συμμετέχουν και να βοηθούν στην ανέγερση. Για λόγους σκοπιμότητας η Υψηλή Πύλη συνέβαλε στην δημιουργία της Εξαρχίας και έτσι επήρθε ο διαχωρισμός της ορθόδοξης πίστης σε εξαρχικούς και πατριαρχικούς. Η προσχώρηση του χριστιανού πατριαρχικού Μάρκου Γκίκα στην εξαρχία την περίοδο της Τουρκοκρατίας σήμαινε και την απάρνηση του ελληνισμού και την προσχώρηση στον βουλγαρισμό. Οι κάτοικοι του χωριού χωρίστηκαν σε εξαρχικούς και πατριαρχικούς και η Αγία Παρασκευή έγινε η εκκλησία των εξαρχικών.

105 577

Η Αγία Παρασκευή είναι χτισμένη με πέτρα, τούβλο και λάσπη και οι τοίχοι της έχουν πάχος ένα μέτρο. Ο Ρυθμός του ναού είναι Μονόχωρη βασιλική χωρίς τρούλο, με γυναικωνίτη και χαγιάτι. Στο αριστερό μέρος του ναού βρίσκεται ξύλινος άμβωνας ο οποίος δεν είναι πλέον προσβάσιμος καθώς έχει αφαιρεθεί ένα μέρος από τα σκαλοπάτια για να τοποθετηθούν τα στασίδια. Παραπλεύρως της εισόδου βρίσκεται χωνευτήρι που χρησιμοποιείται ως και σήμερα για την ρήψη των Ιερών νερών από το μυστήριο της Βάφτισης. Οι εργασίες για την ανέγερση της ξεκίνησαν το 1886 και περατώθηκαν το 1891. Στο τέμπλο, το οποίο είναι ξυλόγλυπτο σκαλιστό, διακρίνονται μαζί με τον εσταυρωμένο το περιστέρι, που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο παλαιοτέρα ανεβοκατέβαινε με έναν μηχανισμό κουνώντας και τα φτερά του για να ανάψει το καντήλι, καθώς επίσης και η λόγχη, το σφυρί και η τανάλια σύμβολα της Σταυρικής Θυσίας Του Ιησού. Στο κεντρικό μέρος του τέμπλου διασώζονται εικόνες οι οποίες χρονολογούνται την περίοδο της ανέγερσης του Ναού (1891), μετά από δωρεές των κατοίκων της Καλλιθέας και των γύρω χωριών.

105 578

Η παλαιότητα και η τεχνοτροπία των εικόνων έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών από διάφορα μέρη του κόσμου. Το κάτω μέρος του τέμπλου κοσμούν εικόνες της Γένεσης με τον Αδάμ και την Εύα. Όπως και στις περισσότερες εκκλησίες της προπολεμικής Ελλάδας, χτίστηκε δυο μέτρα πιο χαμηλά ώστε να είναι καταφύγιο για τους αμάχους σε περιόδους κρίσης για να περνούν οι σφαίρες από πάνω τους. Στο παρελθόν, υπήρχε ένα κτήριο διπλά στο ναό, που χρησίμευε σαν ξενώνας για τους προσκυνητές. Το κτήριο αυτό το έκτισαν οι κάτοικοι του χωριού γιατί όπως και σε κάθε απομακρυσμένο χωριό οι προσκυνητές ερχόταν από μακριά και έπρεπε να διαμείνουν. Στον επάνω όροφο υπήρχαν δωμάτια και κάτω στάβλοι για τα ζώα που τους μετέφεραν. Μεταγενέστερα δημιουργήθηκε η ανάγκη για επέκταση του Ναού και προστέθηκε στην αρχική κατασκευή πρόναος με πέτρα ,τούβλο και τζάμι. Επίσης επιδιορθώθηκε η στέγη εσωτερικά του Ναού και αντικαταστάθηκε το πέτρινο πάτωμα με μάρμαρο. Ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού εμπλουτίστηκε με αγιογραφίες το 2010.

Φορέας: Ιερά Μητρόπολη Δράμας
Τηλ. +302521032362

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η Αγία Παρασκευή τιμόταν και τιμάτε την 26ην Ιουλίου με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη και πανήγυρη.

Από τα πολύ παλιά χρόνια οι θρησκευτικές εκδηλώσεις άρχιζαν από την προηγούμενη ημέρα. Πλήθος φιλόθρησκων από τα γύρω χωριά, ντυμένοι με τα καλά τους ρούχα της εποχής, με τις οικογένειές τους, καβάλα στα ζώα, τα σαμάρια των οποίων ήταν στολισμένα με υφαντά κιλίμια, συνέρεαν στην Αγία Παρασκευή».

105 582

Πολλές φορές η άφιξη τους, ξεχωριστά από κάθε χωριό γίνονταν ομαδική. Έβλεπες τότε το πλήθος αυτό των επισκεπτών «συν γυναιξί και τέκνοις», καβάλα επάνω στα στολισμένα ζώα, στο λαιμό των οποίων κρεμούσαν ηχηρά κουδούνια διαφόρων κτύπων τα οποία ειδοποιούσαν την άφιξη τους βγάζοντας όλους από τα σπίτια να τους υποδεχθούν. Συνήθως στα οργανωμένα αυτά «γκρουπς» ηγούνταν στην κεφαλή της φάλαγγας τα ζώα που φέρνανε τους οργανοπαίκτες με τα όργανα της εποχής, γκάιντες και νταχαρέδες το πλείστο.

Μπαίνοντας στο χωριό άρχιζαν να παίζουν έως ότου φθάσουν στην «Αγία Παρασκευή», όπου και κατέληγαν (ήταν κάτι το πολύ θεαματικό και συγκινητικό).

105 579

Εθεωρείτο μεγάλη τιμή και χαρά προς την εορτάζουσα να κοιμηθούν με τα παιδιά τους μέσα ή γύρω από το χώρο της εκκλησίας μια βραδιά. Η Τοπική Εκκλησιαστική Επιτροπή, με την συμμετοχή όλων των Δημοτών, επιθυμώντας να εξυπηρετήσουν κατά το δυνατόν καλύτερα τους προσκυνητές, έκτισε δίπλα από την Εκκλησία κτίσμα τεσσάρων (4) δωματίων και το κάτω μέρος στάβλος για τα ζώα για κακές καιρικές συνθήκες. Από την παραμονή επίσης άρχιζαν να καταφθάνουν οι μικροπωλητές και να καταλαμβάνουν το χώρο δίπλα στα ρέοντα νερά όπου και το αγίασμα και να εκθέσουν τα εμπορεύματά τους.

105 580

Η πληθώρα των πολλών παιδιών, οι ντουντούκες και οι φωνές έδιναν πραγματική πανηγυρική ατμόσφαιρα. Το εσπέρας της Παραμονής τελούνταν ο Πανηγυρικός Εσπερινός και τώρα τελευταία και η περιφορά της εικόνας με αθρόα συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.Το πρωί της 26ης, την ώρα της Θείας Λειτουργίας, στην οποία πολλές φορές ήταν παρών και ο Μητροπολίτης παρατηρούνταν το αδιαχώρητο εντός και εκτός εκκλησίας, στο χώρο δε των μικροπωλητών που ήταν έξω από την περίφραξη τα πολλά παιδιά με τις μικρές οικονομίες που μάζευαν για την ημέρα έδιναν το δικό τους τόνο.

ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Μετά την απόδοση της εκκλησίας άλλοι από τους επισκέπτες διασκορπίζονταν στον πέριξ χώρο κάτω από την σκιά των δέντρων και άρχιζε το γλέντι και το φαγοπότι, για το οποίο είχαν μαζί τους όλα τα απαραίτητα, άλλοι δε επισκέπτονταν φίλους ή συγγενείς στο χωριό.Τις απογευματινές ώρες άρχιζε η αποχώρηση των προσκυνητών με τον ίδιο τρόπο για τα χωριά τους και αργότερα οι μικροπωλητές για άλλο πανηγύρι. Μετά το 1950 στο θρησκευτικό εορτασμό προσετέθη και το ψυχαγωγικό με ορχήστρες στα τοπικά κέντρα, με φαγοπότι και χορό την παραμονή και το βράδυ της Πανήγυρης.

Σήμερα με την συνένωση των Κοινοτήτων σε Δήμους, ο Δήμος μας έγινε συμμέτοχος σε συνεργασία με τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, στις πανηγυρικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις του χωριού μας. Χώρος δε των εκδηλώσεων είναι ο χώρος της «Λιάσκουνιτσας» ή «Κρύα νερά». Σ΄ αυτό συνετέλεσαν τα Δημοτικά έργα για τον εξωραϊσμό του χώρου.

Χρήστος Γ. Δασκάλου - 2006

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr