rena

rena

Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησαν και στο νομό μας, fake news περί σύστασης νέας δομής μεταναστών στη Δράμα, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ρητά και ξεκάθαρα ότι καμία νέα δομή δεν δημιουργείται στο νομό μας.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε τη σύσταση Περιφερειακών Υπηρεσιών στις 28 υφιστάμενες δομές, όπως αυτή που υπάρχει στη Δράμα από το 2016, στην περιοχή της Βιομηχανικής Ζώνης.
Στόχος είναι, η εύρυθμη λειτουργία των δομών προς όφελος των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης: «Η θεσμοθέτηση των νέων νομικών οντοτήτων στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των δομών, πολλές εκ των οποίων σήμερα λειτουργούν υπό την διοίκηση διεθνών οργανισμών ή ΜΚΟ».
Ως πολίτης και εκπρόσωπος της λαϊκής ετυμηγορίας του λαού της Δράμας στο κοινοβούλιο, καλώ τους συμπολίτες μου να επιλέγουν προσεκτικά τις πηγές πληροφόρησής τους και να λαμβάνουν υπόψη τους την επίσημη ενημέρωση.

Γραφείο Βουλευτή Ν. Δράμας
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δ. ΜΠΛΟΥΧΟΥ

Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται αρμαγεδώνας, αναδιατάσσει το παγκόσμιο σκηνικό. Με τη κοινή και υπεύθυνη στάση όλων μας αισιοδοξούμε ότι θα ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση της πανδημίας. Τα αποτελέσματα της όμως στην οικονομία θα είναι δραματικά και μάλιστα μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια. Εδώ λοιπόν γίνονται ξανά καθαρές οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Και το θεμελιώδες ερώτημα είναι και πάλι ένα: Ποιος θα πληρώσει αυτή τη κρίση;¨, τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky και την εκπομπή Παρεμβάσεις με τον Γ. Παπαδόπουλο.

«Δες τε τι γίνεται στο τομέα της εργασίας. Θα μειωθούν κατά 50% οι αποδοχές των εργαζομένων; Θα απολύονται με sms οι εργαζόμενοι; ‘Η θα υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα ενεργοποιήσει την παραγωγική διαδικασία και θα διασφαλίσει τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού; Αυτό είναι το δίλημμα που μπαίνει στη κοινωνία. Βεβαίως το πρόβλημα είναι υγειονομικό τώρα, αλλά βλέπετε τι γίνεται. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», υπογράμμισε ο βουλευτής. Και συμπλήρωσε:

«Από την άλλη, η κυβέρνηση πριμοδοτεί με 11 εκ. ευρώ την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού αν και υπάρχει υποχρέωση των ΜΜΕ για δωρεάν μετάδοση μηνυμάτων κοινωνικού χαρακτήρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι κατά της λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά έχει προτείνει μέτρα ενίσχυσής τους, καθώς έχουν ελαστικοποιηθεί τα όρια των πρωτογενών πλεονασμάτων από την ΕΕ και υπάρχει ένα τεράστιο «μαξιλάρι» 37 δις ευρώ που δημιουργήσαμε και η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει.

«Όμως οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση κινείται με ιδεολογικά κριτήρια. Η πολιτική κρίνεται τελικά από τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Η 15νθημερη εκ περιτροπής εργασία, οι απολύσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, δείχνουν και πάλι ότι ο κόσμος της εργασίας θα πληρώσεις τις συνέπειες της κρίσης», σημείωσε.

«Η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα. Εμείς ως Αριστερά βλέπουμε την επόμενη μέρα. Είμαι αισιόδοξος ότι ο ιός θα νικηθεί αλλά παλεύουμε να μην αφήσει πίσω του κοινωνικά αποκαϊδια, να μην καταργηθούν κεκτημένα δικαιώματα», τόνισε.

Οσον αφορά την διάλυση του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών από τις τουρκικές αρχές στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε ότι πρόκειται για μία υποχώρηση του Ερντογάν που οφείλεται και στην πανδημία ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση τις απαραίτητες εκείνες πρωτοβουλίες ώστε να μην μεταφερθεί από την Τουρκία ανάλογη κρίση σε άλλα σημεία των συνόρων μας.

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου
Δύο νέοι θάνατοι ασθενών με κορωναϊό σημειώθηκαν σήμερα ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 28. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 966 μετά την επιβεβαίωση 74 νέων κρουσμάτων σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.
Δυστυχώς, παρά τα αυστηρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό μετάδοσής του, ο κορωνοϊός κατάφερε τελικά να εισβάλει και σε μέχρι πρότινος καθαρές περιοχές, όπως αυτή του Νομού Δράμας, αν και δεν υπήρξε μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση, για την περίπτωση μιας 50χρονης αεροσυνοδού, με καταγωγή από τη Χωριστή, κατοίκου Δράμας, που διαγνώστηκε θετική στο τεστ για τον κορωνοϊό.
Επίσης, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση αν τελικώς μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη ή αν παραμένει σε απομόνωση στο Νοσοκομείο της Δράμας. Αναφορά ωστόσο γίνεται και για προσβολή από τον ιό και του συζύγου της, απομένει να επιβεβαιωθεί κι αυτό.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι μέχρι την επίσημη ανακοίνωση από το Νοσοκομείο ή τον ΕΟΔΥ καλό είναι να μη πανικοβάλλεται ο κόσμος.
Αυτό που οφείλει να κάνει είναι να ακολουθεί τις ανακοινώσεις τις πολιτείας και αν είναι δυνατόν να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις μετακινήσεις του, στις άκρως αναγκαίες και να μη κάνει κατάχρηση των δυνατοτήτων μετακίνησης του.
Το «Μένουμε σπίτι», είναι η ασφαλέστερη αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία σε γειτονικές μας χώρες έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και φυσικά δεν θέλουμε να υποστούμε τα ίδια και εδώ στη χώρα μας.
Αυτό που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας οφείλεται κυρίως από τους εισερχόμενους από το εξωτερικό ανθρώπους.
Έκκληση προς κάθε τέτοιο συμπολίτη μας, να τηρήσει με ευλάβεια την καραντίνα των 14 ημερών που λένε οι ειδικοί.
Ας είμαστε υπεύθυνοι ως άνθρωποι. Το αν δεν ενδιαφερόμαστε για τη δική μας ζωή είναι προσωπική μας υπόθεση, δεν έχουμε όμως δικαίωμα να μεταδώσουμε τον ιό, που ενδεχομένως έχουμε, σε άλλους συμπολίτες μας. Δεν μας φταίνε σε τίποτα.
Και οι δυο πρόσφατες περιπτώσεις, που ταρακούνησαν την κοινωνία της Δράμας, η περίπτωση της 50χρονης αεροσυνοδού της Γερμανικής Lufthansa που είχε αφιχθεί στη Ελλάδα μέσω Αιγύπτου, αλλά και η περίπτωση του δημότη Αλιστράτης, μονίμου κατοίκου Σερρών, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό και πριν λίγες μέρες επέστρεψε και μπήκε σε καραντίνα στο σπίτι των γονιών του στην Αλιστράτη, μολύνοντας και τον πατέρα του, καλό είναι λοιπόν και για τις δυο αυτές περιπτώσεις να είμαστε συγκρατημένοι στα όσα λέμε και γράφουμε για να μη σπείρουμε τον πανικό στον κόσμο.
Για την περίπτωση της Δράμας δεν γνωρίζουμε αν η αεροσυνοδός τηρούσε με ευλάβεια την καραντίνα, ωστόσο αυτό που έγινε γνωστό είναι πως προσήλθε για το τεστ δυο φορές, γεγονός που δείχνει μια υπευθυνότητα και ευχόμαστε να ήταν γενικότερη.
Σ’ ότι αφορά την περίπτωση της Αλιστράτης, διαφαίνεται ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος κυκλοφορούσε στην Αλιστράτη, μέχρι που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα του ιού.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ν. Ζίχνης οι υπηρεσίες του δήμου έκλεισαν για τις απαραίτητες απολυμάνσεις για την προστασία των πολιτών. Θα απολυμανθούν όλα τα δημοτικά κτήρια και δομές του Δήμου Ν. Ζίχνης, Αλιστράτης, Γάζαρου και Δραβήσκου.
Παράλληλα ενημερώθηκαν και τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με το συγκεκριμένο άνθρωπο και τον πατέρα του.
Σήμερα Παρασκευής 27/3 επιβεβαιώθηκε το 8ο κρούσμα κορωναϊού στο Ν. Σερρών. Πρόκειται για 42χρονο ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σερρών και τα αποτελέσματα του τεστ βγήκαν σήμερα.
Το 7ο κρούσμα αφορά Πυροσβέστη στην Ροδόπολη, ο οποίος ανακοίνωσε ο ίδιος μέσα από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι έκανε ιδιωτικά το τεστ και βρέθηκε θετικός.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων είναι:
-2 κρούσματα στην περιοχή Σιντικής (Η ιατρός και ο Πυροσβέστης)
-2 κρούσματα στην περιοχή της Αλιστράτης (Πατέρας και γιός)
-4 κρούσματα στις Σέρρες (42χρονος, 45χρονος, 30χρονος και ο 66χρονος πατέρας του)
Τέλος να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων Δράμας και Σερρών, σε αντίθεση με άλλα Νοσοκομεία (π.χ. Καβάλας, Ξάνθης) με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες που εντείνουν την ανησυχία των πολιτών!
Καλό είναι να υπάρξει άμεσα κάποια ενημέρωση!

Friday, 27 March 2020 21:06

Ο αόρατος εχθρός

Του Μαργαρίτη Τζίμα,

Φταίει το σύστημα λέμε πολλές φορές. Χωρίς να κάνουμε μια συγκεκριμένη αναφορά. Εδώ όμως δεν έχουμε να παλέψουμε με ένα σύστημα, πολιτικό ή κοινωνικό. Έχουμε να κάνουμε με έναν αόρατο εχθρό. Και όπως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να φυλάγεσαι από παντού. Δεν τον βλέπεις. Ούτε αυτός σε βλέπει. Σαρώνει και χτυπάει. Πολεμιέται όμως. Όπως και κάθε εχθρός, ορατός ή αόρατος.
Πολεμιέται αν του κόψουμε το κύκλωμα μετάδοσης όπως λέμε στη φυσική. Τότε στριφογυρίζει .Δεν έχει αντικείμενο να δράσει.
Είμαστε οι στόχοι του. Αν χαθούμε, αν φύγουμε από το πεδίο δράσης του τότε το αποτέλεσμα του είναι μηδενικό.
Θέλει στρατηγική για να τον αποφύγεις και πειθαρχία. Οι άνθρωποι της κοινωνίας, της ανθρώπινης κοινωνίας, πρέπει να απομονωθούν.
Ο αόρατος εχθρός τότε θα αποτελεί μια θλιβερή ανάμνηση. Το ζήτημα είναι να είναι ανάμνηση με τα λιγότερες απώλειες.
Τότε θα είμαστε νικητές.
Και τώρα η ανθρωπότητα χρειάζεται τη νίκη.
Η επιστήμη πρέπει να τον νικήσει και γρήγορα και αποτελεσματικά.
Εμείς, οι πολλοί, ένα χρέος έχουμε.
Να μη χάσουμε την πίστη μας στη ζωή.
Να πειθαρχήσουμε.
Η νίκη στο σημερινό αόρατο εχθρό δεν είναι μόνο υποχρέωση της επιστήμης αλλά είναι υποχρέωση όλων μας.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά στους γονείς μας στους συγγενείς μας στους φίλους μας.
Έχουμε υποχρέωση να τον νικήσουμε.
Και θα τον νικήσουμε τον αόρατο εχθρό που μας ανέτρεψε τη ζωή μας.

Στην επικαιροποιημένη λίστα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τους κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, δεν συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος των δασεργατών.
Οι δασεργάτες, λόγω των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού, έχουν σταματήσει να εργάζονται και δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στους εμπόρους. Επιπλέον επειδή απαιτείται υψηλού φόρτου χειρωνακτική εργασία κάτω από αντίξοες συνθήκες είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν ζώα, τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται καθημερινή φροντίδα.
Υπενθυμίζουμε ότι λόγω της υπαγωγής τους σε ειδική κατηγορία απασχολούμενων - ασφαλισμένων δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα και δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «ΕΡΓΑΝΗ».
Ζητάμε απαντήσεις για τα παραπάνω θέματα γι’ αυτό και κατατέθηκε σήμερα Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς : - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση,
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη Κωστή.

Θέμα: « Ένταξη δασεργατών στην επικαιροποιημένη λίστα με ΚΑΔ, κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊου-Προγραμματισμός για τους υπό σύσταση δασικούς συνεταιρισμούς που δεν μπορούν να λάβουν έγκριση από τα Πρωτοδικεία εξαιτίας της πανδημίας ».

Κύριοι Υπουργοί ,

Στην επικαιροποιημένη λίστα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρατίθενται κλάδοι που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περί τις 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1.200.000 μισθωτούς, όπως και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων. Από τη συγκεκριμένη λίστα όμως, εξαιρείται ο κλάδος των δασεργατών (κωδικός 220000).
Ο συγκεκριμένος κλάδος των δασεργατών λόγω των μέτρων για την εξάπλωση του κορονοϊού έχει σταματήσει να εργάζεται και δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα στους εμπόρους. Επιπλέον στην εργασία τους χρησιμοποιούν ζώα, τα οποία εξακολουθούν να χρειάζονται καθημερινή φροντίδα.
Ακόμη οι περισσότεροι υπό σύσταση δασικοί συνεταιρισμοί έχουν στείλει τα καταστατικά τους στα Πρωτοδικεία της χώρας και η έγκριση των καταστατικών αλλά και η εγγραφή τους στα βιβλία σωματείων που τηρούνται στα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία, καθυστερεί λόγω της λήψης προληπτικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας.
Επιπλέον δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα και δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «ΕΡΓΑΝΗ».

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί :
1) Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την ένταξη του κλάδου των δασεργατών στην επικαιροποιημένη λίστα ΚΑΔ του Υπουργείου, δεδομένου ότι η λίστα είναι δυναμική και μεταβάλλεται με ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης;

2) Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης για τους υπό σύσταση δασικούς συνεταιρισμούς που έχουν στείλει τα καταστατικά τους στα Πρωτοδικεία της χώρας και δεν μπορούν να πάρουν έγκριση καθώς έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω λήψης μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού;

3) Με ποιο τρόπο θα λάβουν το έκτακτο επίδομα λόγω πανδημίας - σε περίπτωση που ενταχθούν στη λίστα ΚΑΔ - δεδομένου, ότι δεν διαθέτουν μηχανογραφημένα ένσημα στον ΕΦΚΑ;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Πάνας Απόστολος
Κεφαλίδου Χαρά

Οι στιγμές που ζούμε είναι πολύ δύσκολες. Μόλις σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στη Δράμα, αλλά αυτό ήταν κάτι που, απολύτως ρεαλιστικά, θα γινόταν κάποια στιγμή. Τώρα χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία από όλους. Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και να φερόμαστε σαν φορείς του ιού, ώστε να μηδενίσουμε τις πιθανότητες να νοσήσουμε. Είναι ακόμη πιο δύσκολες όμως οι στιγμές για τους κοινωνικά πιο αδύναμους συμπολίτες μας και οφείλουμε να στεκόμαστε, ως δήμος Δράμας, δίπλα τους.

Το Project Δράμα 2020, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, έστειλε στο Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων μια πρόταση με 10, αρχικά, μέτρα. Χαιρόμαστε που η δημοτική αρχή έκανε αποδεκτές και τις 10 προτάσεις μας. Συνεχίζουμε να είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τη δημοτική αρχή και να καταθέτουμε προτάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτήν την συγκυρία, υπάρχει μόνο ο δρόμος της συνεργασίας και της υπευθυνότητας.

Αυτήν την υπευθυνότητα προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε και στην αντιμετώπιση του θέματος του συσσιτίου άπορων συνδημοτών μας. Όχι μόνο αυτών που σιτίζονταν στο συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, η οποία αποφάσισε ότι δεν μπορεί να στηρίξει πλέον τη λειτουργία του για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά όλων των συνδημοτών μας που βρίσκονται σήμερα σε ανάγκη. Και το πετύχαμε, με συνεννόηση, χρήση των νομοθετημάτων που βγαίνουν καθημερινά και ρεαλισμό, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Σκοπός μας δεν ήταν να λαϊκίσουμε, φωνάζοντας για να γίνουμε αρεστοί ή να φανούμε ευαίσθητοι. Σκοπός μας ήταν να βρεθεί λύση και να μπορέσουμε, όσο πιο άμεσα, να έχουμε συσσίτιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κοινωνικά αδύναμων Δραμινών.

Χθες, λοιπόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έγινε δια περιφοράς, παρουσιάστηκε μια πρόταση, που είχε συζητηθεί προηγουμένως με την Κοινωνική Υπηρεσία και με τη δημοτική αρχή, καθώς και με τις υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις και καταλήξαμε, ομόφωνα, σε μια απόφαση, που περιλαμβάνει:

1) Στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου με επιπλέον 20.000€, ώστε να καλυφθούν επιπλέον ανάγκες των δικαιούχων αυτές τις δύσκολες στιγμές.

2) Στήριξη οικονομικά αδύναμων συνδημοτών μας με επιπλέον 20.000€, που απευθύνονται κυρίως σε ανθρώπους που δεν παίρνουν κάποια βοήθεια από το δήμο ή το κράτος και αυτές τις στιγμές χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, πάντα βέβαια μέσα στα πλαίσια των θεσμοθετημένων κριτηρίων.

3) Άμεση λειτουργία (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) συσσιτίου του δήμου, τουλάχιστον ως τις 31 Μαΐου, για αδύναμες ομάδες πληθυσμού. Τα κριτήρια θα εξειδικευτούν το αργότερο ως τη Δευτέρα και θα μπορέσει ο δήμος να σιτίζει τους δικαιούχους, με μεταφορά έτοιμων γευμάτων στα σπίτια τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιφέρει, παγκοσμίως, ο COVID-19. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό και έχοντας πάντα σε πρώτο πλάνο την κοινωνική αλληλεγγύη απέναντι στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, συνεχίζουμε, προσπαθώντας να είμαστε χρήσιμοι και όχι επικοινωνιακά αρεστοί.

Το βράδυ της Πέμπτης 26-3-2020 το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έχασε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του και η ταινία μικρού μήκους τον μεγάλο υποστηρικτή της.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, που μετρούσε τριάντα χρόνια στο τιμόνι του Φεστιβάλ Δράμας, υπέκυψε χθες στον Ερυθρό Σταυρό, μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο που διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο. Ήταν 64 ετών.
Ταγμένος στην μικρού μήκους ταινία μέχρι τέλους, ο σκηνοθέτης Αντώνης Παπαδόπουλος, εκτόξευσε διεθνώς το κρατικό Φεστιβάλ για την μικρού μήκους ταινία, υπογραμμίζοντας με έργα και λόγια την σημασία του είδους, και επινοώντας συνεχώς τρόπους να το φέρνει στο προσκήνιο.

Papadopoulos photo

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1956. Πήρε το πτυχίο του και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Ακαδημία του Κιέβου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δίδαξε στη σχολή κινηματογράφου Χατζίκου. Στενή υπήρξε και η συνεργασία του με τη δημόσια τηλεόραση, για την οποία γύρισε αρκετά ντοκιμαντέρ. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει πολλές και βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης, όπως τη «Γενοκτονία της μνήμης» (2010) και τη μεγάλου μήκους ταινία του «Βαρέα ανθυγιεινά» (2003).

Από το 2003 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ διετέλεσε επίσης μέλος της κριτικής επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 έως το 2009 και από το 2005 έως το 2006 συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟΑ ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας.

Παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον.

Κάθε χρόνο, τους υποδεχόταν με θέρμη, με το γνωστό του ζεστό χαμόγελο και τη μεγάλη του αγκαλιά. Αξιοπρεπής και έντιμος, θεωρούσε με πάθος την ταινία μικρού μήκους αυτόνομο καλλιτεχνικό είδος, όπως ακριβώς και το διήγημα, και καμάρωνε τα παιδιά των οποίων η καριέρα, στην πορεία εκτοξεύτηκε.

Σεμνά και αθόρυβα, παρέμεινε ο φύλακας άγγελος των "μικρομηκάδων", διακρίνοντας τη δυναμική και το επίπεδο της μικρού μήκους ταινίας, και υπογραμμίζοντας το συνεργατικό πνεύμα παραγωγής της στα χρόνια της κρίσης, πολύ πριν το ελληνικό σινεμά γίνει της μόδας στο εξωτερικό. Βαθιά καλλιεργημένος και λάτρης της κλασικής μουσικής, πίστευε με πάθος πως η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει "αιμοδότη" του κινηματογράφου - γι' αυτό και εισήγαγε τα "Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια" στο Φεστιβάλ, ενώ απλωσε τη δράση της διοργάνωσης σ’ολόκληρο τον χρόνο μέσω του επιτυχημένου προγράμματος "Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει", που έφτασε σε όλον τον κόσμο.

Η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει τη νέα ταινία μυθοπλασίας του «Άγουρα πορτοκάλια». Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ζήσει την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στην Καπναποθήκη της Οδού Περδίκα, αίτημα και όραμά του ετών, ούτε να δεί την υλοποίηση του οράματός του για λειτουργία Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην αγαπημένη του Δράμα -κι ας πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και για τα δύο.
Υπήρξε άλλωστε ψυχωμένος μαχητής και στην μεγάλη περιπέτεια υγείας του.

Το Φεστιβάλ και η πόλη της Δράμας εκφράζουν την συμπαράστασή τους στην σύζυγό του Κάλλη και στην κόρη του Ιωάννα, που έδωσαν μαζί του τον μεγάλο αγώνα.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής ο Οργανισμός προτίθεται να ονομάσει την αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Δράμας «Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος» .

Θα τον θυμόμαστε πάντα με ευγνωμοσύνη και αγάπη.

Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΙΣ 12.30, ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ.

 A.Papadopoulos

Ανακοίνωση ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ για το θάνατο του Αντώνη Παπαδόπουλου

Με θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Αντώνη Παπαδόπουλο, σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Δράμας, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος ταύτισε, όσο λίγοι, το όνομα του με την υπόθεση της μικρού μήκους ταινίας στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας νέους Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές, μέσω του φεστιβάλ Δράμας στο τιμόνι του οποίου στάθηκε σταθερά για πάνω από 20 χρόνια. Υπήρξε φύλακας -φρουρός της μικρού μήκους ταινίας και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη διάδοσή της. Με τη σθεναρή πάλη του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για τη διατήρηση του χαρακτήρα του θεσμού σε όφελος της κινηματογραφικής τέχνης και των δημιουργών της, άφησε σε αυτόν το προσωπικό του αποτύπωμα.

Στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, με το οποίο διατήρησε καλή σχέση και επαφή ως το τέλος της ζωής του.
Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν πάνω στην τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του «10 ατελείωτες ώρες», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή.
Το ΚΚΕ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Στην επιστολή που έστειλε το ΠΕΣΥ προς τον πρωθυπουργό της χώρας για την αναστολή λειτουργίας των συνοριακών σταθμών Βουλγαρίας-Ελλάδος υπογράφουν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Συμβουλίου ΑΜΘ και συνυπογράφουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι μέχρι σήμερα ληφθείσες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αδιαμφισβήτητα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχετε καταφέρει να προστατεύσετε τους πολίτες στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Δεδομένων, όμως, των παγκόσμιων εξελίξεων και των αυξανόμενων κρουσμάτων στις γείτονες χώρες θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες της κυβέρνησης και παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους.
Όπως γνωρίζετε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υφίστανται πέντε οδικοί συνοριακοί σταθμοί Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα ο κορωνοϊός στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών από την Βουλγαρία προς τη χώρα μας, την οποία θεωρούν ασφαλέστερη και με καλύτερες υποδομές υγείας.

Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων των πολιτών της Περιφέρειάς μας αλλά και τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο καλείται να περιθάλψει περισσότερα κρούσματα. Ήδη, χθες, τέθηκαν σε καραντίνα για δυο εβδομάδες χωριά της Ξάνθης, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, ενώ αρκετά είναι τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω και κυρίως του γεγονότος ότι οι πολίτες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, θεωρούμε ότι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία πολιτών από και προς την Βουλγαρία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων των Ελλήνων. Προτείνουμε, λοιπόν, την αναστολή λειτουργίας των συνοριακών σταθμών Ελλάδας – Βουλγαρίας, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την μετακίνηση των εργαζομένων και από τις δύο πλευρές υπό την προϋπόθεση ελέγχου των υγειονομικών προϋποθέσεων.
Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα και θα λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία όλων μας.

 

Με εκτίμηση,
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Α.Μ.Θ
&
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΓΡΑΒΑΝΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΔΕΜΠΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

 

Κοινοποίηση:
Κο Γεώργιο Πιτσιλή
Διοικητή ΑΑΔΕ
Κο Νικόλαο Χαρδαλιά
Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
κ. Χρήστο Μέτιο
Περιφερειάρχη ΑΜΘ
κ.Γιαλούρη Ειρήνη
Προϊσταμένη στην Γενική Δ/νση Τελωνείων &ΕΦΚ

Στο πλαίσιο της συστράτευσης στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης γνωστοποιεί ότι θέτει το φιλοξενείο ανάδοχων – θετών γονέων «Αριάδνη και Θησέας» στη διάθεση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.
Ήδη, η πρόεδρος του Κέντρου κ. Αναστασία Τζαμπαζλή επικοινώνησε με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ντ. Κλειτσιώτη και με την πρόεδρο των ιατρών του ΕΣΥ κ. Κλ. Λαμπίρη, ενημερώνοντάς τους ότι ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, στην περίπτωση που κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής χρειαστεί να τεθεί σε καραντίνα.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 2

Τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου με θέμα την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στον οικισμό Εχίνο του Δήμου Μύκης.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της απόφασης του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά για την κήρυξη του Εχίνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας το διάστημα από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 7 Απριλίου με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην περιοχή.
Συζητήθηκαν ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν καθώς και τρόποι επίλυσής τους.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων Βαρσάμης, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Δαδούδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ξάνθης Πύραρχος κ. Θεόδωρος Κοσμίδης, ο Γενικος Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής ΑΜΘ Ταξίαρχος κ. Πασχάλης Συριτούδης, ο Διευθυντής Αστυνομίας Ξάνθης Αστυνομικός Διευθυντής κ. Πασχάλης Γιώρης, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Δ’ Σώματος Στρατού Συνταγματάρχης κ. Μιχαήλ Θωμάς, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα, η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σοφία Παπαναστασίου, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Ζωή Κοσμίδου, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Κώστας Χουβαρδάς, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Λουκάς Γεωργίου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης κ. Λάμπρος Τσούργιαννης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης κ. Ευστάθιος Βαφειάδης.

Κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη ο κ. Μέτιος τόνισε στους συνομιλητές του ότι τα μέτρα μπορεί να είναι δύσκολα, κρίνονται όμως απαραίτητα για να υπάρξουν αποτελέσματα στην προστασία της δημόσιας υγείας και ότι ο σωστός συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και η υπευθυνότητα από την πλευρά των πολιτών είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία της προσπάθειας.

Page 1 of 268
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - [email protected]