rena

rena

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δράμας αποτελούμενη από το βουλευτή Δράμας Ξανθόπουλο Θεόφιλο, το μέλος της ΚΕ και πρώην βουλευτή Καραγιαννίδη Χρήστο, το Γραμματέα της ΝΕ Καρβούνη Δημήτρη και το μέλος της ΝΕ Παρασχίδη Κυριαζή συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 28/9 με το Δήμαρχο Δράμας Μαμσάκο Χριστόδουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Παπαδόπουλο Γεώργιο.
Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε, αντάλλαξε απόψεις και έκανε προτάσεις στους δύο αυτοδιοικητικούς αιρετούς για θέματα της πόλης και του νομού μας.
Συγκεκριμένα: Με τον κ. Μαμσάκο συζητήθηκαν τα θέματα της Ονειρούπολης, του ΒΑΑ, της Σχολής Κινηματογράφου, του νέου Κολυμβητηρίου και του δικτύου ύδρευσης της πόλης και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της καθαριότητας των σχολείων. Με τον κ. Παπαδόπουλο συζητήθηκαν τα θέματα της σύνδεσης Δράμας – Εγνατίας μέσω Αμφίπολης, η σύνδεση Δράμας – Καβάλας και η Σιδηροδρομική Εγνατία. Ειδικά για την χάραξη της τελευταίας, ζητήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη να πάρει πρωτοβουλία δημιουργίας μετώπου δυνάμεων του νομού πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Κατσιμίγας Κώστας, ώστε να μην έχουμε δυσμενείς εξελίξεις για τη Δράμα. Παράλληλα ενημερώσαμε για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε εμείς σε θεσμικό επίπεδο για το συγκεκριμένο θέμα.

Ξεκίνησαν οι ομάδες δημιουργικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους της τρίτης ηλικίας από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση οι συμμετέχοντες πήραν χρήσιμες πληροφορίες για την Νόσο Αλτσχαϊμερ και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν παιχνίδια μνήμης Σκοπός των μαθημάτων του εργαστηρίου είναι να βγουν οι ηλικιωμένοι από το σπίτι, να ενταχθούν σε μια ομάδα-παρέα έτσι ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους, συζητώντας για διάφορα θέματα, κάνοντας χειροτεχνίες , τραγουδώντας, διαβάζοντας, συμμετέχοντας σε παιχνίδια γνωστικού περιεχομένου καθώς και σε περιπάτους στην πόλη με θεματικές συζητήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή πρωί , στους χώρους της Ένωσης Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας από τις 09:30 έως τις 11:30.

 

Από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.

Ξεκίνησαν οι ομάδες δημιουργικής απασχόλησης για τους ωφελούμενους της τρίτης ηλικίας από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση οι συμμετέχοντες πήραν χρήσιμες πληροφορίες για την Νόσο Αλτσχαϊμερ και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν παιχνίδια μνήμης Σκοπός των μαθημάτων του εργαστηρίου είναι να βγουν οι ηλικιωμένοι από το σπίτι, να ενταχθούν σε μια ομάδα-παρέα έτσι ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους, συζητώντας για διάφορα θέματα, κάνοντας χειροτεχνίες , τραγουδώντας, διαβάζοντας, συμμετέχοντας σε παιχνίδια γνωστικού περιεχομένου καθώς και σε περιπάτους στην πόλη με θεματικές συζητήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή πρωί , στους χώρους της Ένωσης Κυριών Δράμας - Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας από τις 09:30 έως τις 11:30.

 

Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ηρωική εξέγερση της Δράμας το ’41, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στις 10:00 π.μ., στο μνημείο για τους δολοφονημένους από τους φασίστες κατακτητές στο Δοξάτο Δράμας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μήτρου, μέλος της ΕΠ ΑΜ-Θ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δράμας για το ζήτημα της πεζοδρόμησης μέρους δρόμου περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας και τα προβλήματα που προέκυψαν από την ενέργεια αυτή

Για ακόμα μία αφορά η διοίκηση του Δήμου Δράμας χρησιμοποιώντας τη γνώριμη τακτική της να αιφνιδιάζει , προχώρησε στην πεζοδρόμηση μέρους δρόμου περιμετρικά της Πλατείας Ελευθερίας. Μετά την αντικατάσταση του δαπέδου στο συγκεκριμένο κομμάτι και χωρίς μελέτη, χωρίς γνωμοδότηση της Τροχαίας, χωρίς τη γνώμη των επαγγελματιών του κέντρου της Δράμας που βιώνουν στο πετσί τους τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19, χωρίς γνωστοποίηση στον Εμπορικό Σύλλογο και στο Επιμελητήριο, τοποθέτησε τρεις κώνους και άρχισε να υπερηφανεύεται ότι λίγο-πολύ το κέντρο της Δράμας έγινε «πράσινο».

Για να δούμε τα πράγματα απλά και λογικά:
1. Οι επαγγελματίες του κέντρου δεν συμφωνούν, σύμφωνα και με το κείμενο υπογραφών που επιδόθηκε στον Δήμο.
2. Το Επιμελητήριο δεν συμφωνεί.
3. Ο Εμπορικός Σύλλογος δεν συμφωνεί.
4. Το Αστικό ΚΤΕΛ Δράμας δεν συμφωνεί.
5. Οι οδηγοί ταξί δεν συμφωνούν.
6. Έχουμε την εντύπωση ότι και η Τροχαία δεν συμφωνεί.
7. Με δηλώσεις τους στον τοπικό Τύπο, ειδικοί συγκοινωνιολόγοι είναι αντίθετοι με τη συγκεκριμένη πεζοδρόμηση.

Εμείς συμπληρώνουμε ότι μια κυκλοφοριακή μελέτη που επικαλείται ο Δήμος, η οποία έγινε πριν από 20 και πλέον χρόνια, είναι ακατάλληλη καθώς οι κυκλοφοριακές συνθήκες έχουν αλλάξει.
Επίσης, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες που διαταράσσουν τις λεπτές ισορροπίες της αγοράς αυτήν τη δύσκολη περίοδο, πρέπει να γίνονται τεκμηριωμένα και εφόσον έχουν προβλεφθεί τα αντίμετρα που θα αμβλύνουν τις όποιες επιπτώσεις.
Εδώ και έναν μήνα στην πράξη βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη πεζοδρόμηση μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει, γι’ αυτό ζητάμε την άμεση άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία στη συγκεκριμένη οδό καθώς και να έρθει το θέμα προς ψήφιση με τη μορφή του έκτακτου στο δημοτικό συμβούλιο.

Με απογοήτευση διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά την ανακολουθία λόγων και πράξεων του Περιφερειάρχη Ανατολικής – Μακεδονίας Χρήστου Μέτιου.
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 17/09 ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης μας από την Π.Ε. Ξάνθης Ιρφάν Χατζηγκενέ έθεσε ένα πολύ σοβαρό θέμα: Οι κάτοικοι του Δήμου Μύκης έμειναν σε καραντίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως όλοι γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να μην είναι συνεπείς στον έλεγχο ΚΤΕΟ των οχημάτων τους. Η αδυναμία προσέλευσης τους στον σταθμό ελέγχου λόγω καραντίνας θα έπρεπε να αποτελεί λόγο εξαίρεσής τους από την επιβολή προστίμου, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθώς τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και οι οφειλέτες ήδη τα καταβάλουν ώστε να μπορούν να κινούν τα οχήματά τους.
Ο κος Μέτιος εμφανίστηκε έκπληκτος σχετικά με την εξέλιξη αυτή, και ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η Περιφέρεια έχει κάνει τη σχετική διαδικασία περί απαλλαγής των οφειλετών από πρόστιμα για την περίοδο της καραντίνας.
Δυστυχώς για τον ίδιο, υπάρχουν και τα σχετικά ντοκουμέντα, καθώς το ΚΤΕΟ Ξάνθης διαβεβαιώνει γραπτώς ότι ουδέποτε έλαβε από το γραφείο του κου Μέτιου εντολή εξαίρεσης των κατοίκων του Δήμου Μύκης από την διαδικασία επιβολής προστίμων λόγω καραντίνας.
Καλούμε τον κο Μέτιο να αναλάβει έστω και τώρα μία πρωτοβουλία προκειμένου να λυθεί το θέμα που επιβαρύνει οικονομικά και εν αδίκω τους κατοίκους του Δήμου Μύκης και να αποδείξει ότι όντως μπορεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα της ήδη δύσκολης καθημερινότητας των κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

 

Ζωντανεύουν και πάλι οι μνήμες του μαύρου Σεπτέμβρη του Ελληνισμού! Μνήμες των αγρίως σφαγιασθέντων της Σμύρνης του 1922, των αθώων της Ανατ. Μακεδονίας – Θράκη του 1941, των τραγικών θυμάτων της Κωνσταντινούπολης του 1955!
Χρέος της γενιάς μας είναι να ανάβουμε κερί για να φωτίζουμε τις ψυχές τους και να διαλύουμε τα σκοτάδια της λησμονιάς. Να καλλιεργούμε την εθνική αυτογνωσία, την πατριωτική μας συνείδηση. Να ξεδιψάμε από τα δροσερά νάματα της ιστορίας, να εντρυφούμε στις σελίδες της και να διδάσκουμε στους νεότερους τα γεγονότα που σημάδεψαν το πρόσφατο παρελθόν του λαού μας. Αυτά που σηματοδοτούν το μέλλον του διατηρώντας στη συλλογική μας μνήμη ακοίμητο το καντήλι της προσφοράς των αγώνων του έθνους μας ενάντια στη μισαλλοδοξία, της προσφοράς των Ελλήνων στην έννοια του ανθρωπισμού.
Χρέος όμως είναι και των ιστορικών να ανοίξουν, να διεισδύσουν και να καταγράψουν την αλήθεια των δραματικών γεγονότων, όσο βαθιά κι αν είναι αυτή κρυμμένη στα αρχεία κομματικών σχηματισμών ή και ξένων πρεσβειών που έπαιξαν ρόλο στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την εξέλιξή τους. Να προχωρήσουν στην καταγραφή των ληστρικών ενεργειών των δυνάμεων της Κατοχής, να αναζητηθούν όλα εκείνα τα πολιτιστικά κειμήλιά που έχουν κατά καιρούς κλαπεί ώστε να ζητηθεί, να απαιτηθεί επίσημα από την Πολιτεία η επιστροφή τους για να εμφυσήσουμε στη νέα γενιά την αγάπη για την Πατρίδα και την προστασία της στο διηνεκές, μέσα από την ανάδειξη και στους γείτονές μας την αδήριτη ανάγκη συνύπαρξης και διαρκούς φιλίας των λαών μας με την αποφυγή σφαλμάτων του παρελθόντος!
Οι Θερμοπύλες πάντοτε ήταν στενές!
Αιωνία η μνήμη των θυμάτων του Σεπτεμβρίου!


Ολοκληρώθηκε χθες το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον κινηματογράφο και τους φίλους του, λόγω πανδημίας, αποκομίσαμε ορισμένα θετικά στοιχεία από τη φετινή διοργάνωση. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Σακαρίδης, έφερε αναμφισβήτητα νέο αέρα, την πρώτη χρονιά μετά την απώλεια του Αντώνη Παπαδόπουλου, του οποίου η παρουσία υπήρξε εμβληματική για πολλά χρόνια για το φεστιβάλ.
Κρατάμε τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας, σημείο των καιρών βεβαίως, η οποία όμως βοήθησε στην εξωστρέφεια του φεστιβάλ και τα σημαντικά ονόματα στο χώρο, με πρώτο του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι. Χαιρόμαστε για την αξιοποίηση του θερινού κινηματογράφου, πρόταση που έχουμε κάνει από το 2014 ως παράταξη. Παρότι χρειαζόταν μεγαλύτερη προετοιμασία του χώρου, λόγω και του καλού καιρού, αναδείχθηκε σε έναν ακόμη όμορφο χώρο του φεστιβάλ. Ακόμη και η παρουσία των δημιουργών ήταν τελικά ικανοποιητική για τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη το φεστιβάλ.
Θεωρούμε απολύτως αποτυχημένη την επιλογή του drive-in κινηματογράφου στο Κραχτίδη. Θεωρούμε ότι αυτή η επιλογή έγινε για πολιτικούς σκοπούς, ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Και, εικάζουμε, αλμυρό σε κόστος.
Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τελικά, όσο δημοτικές αρχές είναι αυτές που διοικούν το δήμο της Δράμας από το 2010 και μετά, είναι η προσπάθεια εξαπάτησης των Δραμινών. Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε για την αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα για τις ανάγκες του φεστιβάλ. Το ζητούμενο ήταν πάντα οι καλύτερες υποδομές, με βασικότερη αυτή των αιθουσών. Η απάντηση των διοικούντων τόσα χρόνια ήταν ότι θα αξιοποιηθεί η Καπναποθήκη. Μόνο που αποδείχθηκε πλέον ότι αυτό αποτελεί απλά το άλλοθι για να μην προσπαθήσουν να βρούνε πραγματικές λύσεις. Κάποια χρόνια πριν, στο «παραμύθι» της Καπναποθήκης προστέθηκε και η Σχολή Κινηματογράφου. Χθες, για δεύτερη φορά σε τρία χρόνια, ξαναπαρουσιάστηκε η Σχολή Κινηματογράφου από τον κύριο Μαμσάκο. Όλα ήταν σα να έγιναν πρώτη φορά. Ο πρόεδρος του ΕΑΠ και πάλι δε μίλησε για χρονοδιάγραμμα, παρά μόνο για ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Παιδείας. Κανείς δεν αναφέρθηκε στο πρόγραμμα σπουδών, στον αριθμό των φοιτητών, αν υπάρχει χώρος για να φιλοξενήσει τη Σχολή Κινηματογράφου και, βεβαίως, αν θα έρθει ποτέ κάποιος φοιτητής στη Δράμα ή θα είναι όλα εξ’ αποστάσεως. Ο δήμαρχος Δράμας βέβαια έσπευσε να ανακοινώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σε ένα χρόνο θα λειτουργεί η σχολή. Προφανώς, δεν τον ενοχλεί να λέει πράγματα που ξέρει ότι δεν θα γίνουν. Άλλωστε, αν έλεγε αλήθειες, ήδη φέτος θα λειτουργούσε τουλάχιστον το δεύτερο έτος της περιβόητης πλέον Σχολής Κινηματογράφου.
Είναι ξεκάθαρο ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να υλοποιήσει την πλειονότητα των υποσχέσεών της. Θα περίμενε κανείς να απολογηθεί για αυτό. Ο κύριος Μαμσάκος όμως επιλέγει αντ’ αυτού να τις εξαγγέλλει εκ νέου, λες και το κάνει για πρώτη φορά. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τελείωσε και το αποτέλεσμα έχει θετικό πρόσημο. Δυστυχώς, για τη Δράμα, η δημοτική αρχή συνεχίζει το (μη) έργο της, γράφοντας παντού αποτυχίες.

Άρθρο του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Δράμας στην εφημερίδα Documento

Ο χώρος της Δικαιοσύνης είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος χώρος, όπου «καθρεφτίζονται» κοινωνικές αλλά και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδειξε εξ αρχής την «αλλεργία» στην θεσμική της υποχρέωση για ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και με σειρά παρεμβάσεων επιχείρησε να τιθασεύσει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της και να ποδηγετήσει αποφάσεις της. Στοχεύοντας φυσικά στην προστασία, ασυλία και φροντίδα των «φίλιων δυνάμεων» σε πολιτικό και κοινωνικό Επίπεδο.
Η επιχείρηση «αμνήστευσης» των τραπεζιτών για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας με διάταξη που καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη τους και απαιτεί την κατάθεση έγκλησης εκ μέρους των Τραπεζών ήταν ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίας παρέμβασης. Όμως δύο βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας (2165/2020 και 2147/2020) έκριναν την ρύθμιση αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των πολιτών και εισάγονται απαράδεκτες διακρίσεις υπέρ των τραπεζικών στελεχών. Αυτό βεβαίως είναι ο κορυφή του παγόβουνου και δείχνει με τον πιο ωμό τρόπο την κάλυψη που προσπαθεί να παράσχει η Ν.Δ. σε παράνομες συμπεριφορές τραπεζικών στελεχών.
Χρήσιμο είναι να θυμίσουμε εδώ ότι ανάλογα «μηνύματα» εστάλησαν από τη Δικαιοσύνη στην κυβέρνηση και κατά τη διαδικασία της λεγόμενης επιτροπής Παπαγγελόπουλου. Αρχικά με την απόπειρα να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευομένων μαρτύρων, όπου υπήρξε Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας του Α.Π. ότι οι μάρτυρες εξετάζονται με τους όρους του νόμου, ήτοι την τήρηση της ανωνυμίας τους. Στη συνέχεια με την προσπάθεια της πλειοψηφίας για να κληθούν στην επιτροπή και μη πολιτικά πρόσωπα, όπου το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αποφάνθηκε ότι η Επιτροπή διερευνά ευθύνες ΜΟΝΟΝ πολιτικών προσώπων. Διαπιστώνεται δηλ. όπου οι αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ελέγχθηκαν από θεσμικά ανεξάρτητα όργανα (Δικαιοσύνη & Επιστημονικό Συμβούλιο), η Ν.Δ. υπέστη ήττα. Αυτό βέβαια δεν την κατέστησε σοφότερη αλλά γι’ αυτό θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό.
Την ίδια στιγμή, στελέχη της κυβέρνησης επεμβαίνουν, παρά τις διακηρύξεις, σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ζητώντας είτε να τεθούν στο αρχείο είτε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των Εισαγγελέων!!!!
Είναι προφανές λοιπόν ότι στην συντηρητική λογική δεν χωρά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και γενικά των θεσμών αλλά ο απόλυτος έλεγχός τους. Το Επιτελικό Κράτος αποτελεί κεντρική επιλογή, μέσω της οποίας η Κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κάθε φορέα και θεσμό, προκειμένου να επιβάλει με τον πλέον ανέξοδο για την ίδια τρόπο την εφαρμογή της πολιτικής της.
Ειδικά όμως στην περίπτωση της Δικαιοσύνης η προσπάθεια αυτή πρέπει να μείνει ατελέσφορη. Η Δικαιοσύνη δεν αποτελεί «μακρύ χέρι» του Κράτους, αποτελεί τον χώρο διαλεκτικής σύνθεσης των κοινωνικών αντιθέσεων καθώς και των ατομικών αντιπαραθέσεων. Αυτό οφείλουν να το διασφαλίσουν πρώτοι απ’ όλους οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς, στηριζόμενοι στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία τους και στην συνείδησή τους. Αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις, στο μέτρο της ευθύνης της η κάθε μία, να συμβάλλουν στην θωράκιση της Δικαιοσύνης, στην ελευθεροφροσύνη των Δικαστών και στην απρόσκοπτη και ασφαλή άσκηση του λειτουργήματός τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόσο ως Κυβέρνηση όσο και ως αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε δείγμα γραφής και απέδειξε ότι ο σεβασμός στους θεσμούς, και εν προκειμένω στη Δικαιοσύνη, αποτελεί συστατικό στοιχείο της Ανανεωτικής Αριστεράς και ταυτοτικό τμήμα της Δημοκρατικής Παράταξης. Αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά της εποχής μας.

 

 

Στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περίσσεψαν οι πανηγυρισμοί και τα μεγάλα λόγια σχετικά με τη δημοπράτηση των έργων για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης, της Δράμας, της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής.

Αλήθεια, θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη που φτάσαμε το 2020 να περιμένουμε ακόμα το φυσικό αέριο την ώρα που 2 αγωγοί περνάνε από την περιοχή μας; Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη από όλους αυτούς που σκέφτονται υποκριτικά το περιβάλλον που ανάγκασαν με την πολιτική τους το λαό της περιοχής να έχει κάψει περισσότερο από ένα «δάσος» στις σόμπες για να ζεσταθεί όλη αυτή την περίοδο;

Σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για «οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη» αφού «το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μειωθεί σημαντικά», «θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 700 νέες θέσεις εργασίας», «το φυσικό αέριο είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας και θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος».

Όλα αυτά βέβαια η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις και τα χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, τα έχουμε ξανακούσει όταν άλλα μεγάλα «αναπτυξιακά» έργα προχωρούσαν στη φάση της υλοποίησης. Αυτά ακούγαμε για την κατασκευή της Εγνατίας οδού που σήμερα χρυσοπληρώνουμε με τα πανάκριβα διόδια. Αυτά και με τον TAP που «θα καθιστούσε την περιοχή μας γεωπολιτικό κόμβο μεταφοράς ενέργειας» και αυτό δήθεν θα ήταν προς το συμφέρον όλων! Αυτά συνεχίζουμε να ακούμε για το LNG στην Αλεξανδρούπολη, για το κρατικό σχέδιο παρέμβασης στα πετρέλαια της Καβάλας που είναι στα σκαριά για τη «διάσωσή» τους. Σε κάθε περίπτωση το ίδιο προπαγανδιστικό μοτίβο: ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη!

Η εμπειρία του λαού της περιοχής μας ωστόσο άλλα καταμαρτυρά: η Περιφέρειά μας παραμένει μια από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, από τις πρώτες στην ενεργειακή φτώχεια. Οι θέσεις εργασίας σε κάθε περίπτωση αποτέλεσαν «σταγόνα στον ωκεανό» της τεράστιας ανεργίας. Κάποιες εκατοντάδες θέσεις κακοπληρωμένες, με εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» - εγκλήματα πότε δηλωμένα και πότε αδήλωτα, ακόμα και με νεκρούς που στην Περιοχή μας πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Θέσεις εργασίας που μόλις τελειώσει η φάση της κατασκευής οδηγούν ξανά στις ουρές του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του TAP που στη φάση της κατασκευής απασχόλησε εκατοντάδες εργαζομένους, ενώ στο εξής για τη συντήρηση του αγωγού απασχολούνται μερικές δεκάδες!!!

Τα «αντισταθμιστικά οφέλη» για να περάσει ο TAP ακόμα και από περιοχές με καλλιέργειες σε γη υψηλής παραγωγικότητας (Τενάγη Φιλίππων Καβάλας) αποδείχτηκαν τελικά το πιο σύντομο ανέκδοτο! Ο TAP περισσότερα δαπάνησε σε διαφημίσεις, «καμπάνιες ενημέρωσης» για να πείσει τους κατοίκους από όπου περνούσε, διάφορες προσφορές (χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς) στα πλαίσια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης»!

Η ενέργεια για το λαό της περιοχής μας παραμένει πανάκριβο εμπόρευμα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις.
Γιατί:
- Η εγκατάσταση παραμένει δυσβάσταχτο έξοδο για τα λαϊκά νοικοκυριά ακόμα κι αν επιδοτηθούν τα τέλη σύνδεσης στο 100%.
- Η πρόσβαση των νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων θα είναι περιορισμένη. Είναι απορίας άξιο πως ο κύριος Περιφερειάρχης μιλά για 50.000 συνδέσεις, όταν ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δηλώνει πως ως το 2024 θα καλυφθούν σε πρώτη φάση 57.000 καταναλωτές αναφερόμενος στο σύνολο του προγράμματος της ΔΕΔΑ που αφορά 30 πόλεις σε όλη τη χώρα. Όταν επιπλέον η ίδια η ΔΕΔΑ στο εγκεκριμένο Πρόγραμμά της για την περίοδο 2018-2022 (παρατάθηκε λόγω των καθυστερήσεων για την περίοδο 2020-2024) προβλέπει για το τέλος της πενταετίας κατασκευή δικτύου 496 χλμ και 15.000 συνδέσεις καταναλωτών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Ακόμα περισσότερο που το δίκτυο για Ορεστιάδα και Καβάλα παραπέμπεται στις «καλένδες», ενώ κωμοπόλεις, μεγάλα και μικρά χωριά αποκλείονται αρχής εξαρχής (περίπου ο μισός πληθυσμός της περιοχής μας), αφού «το κόστος είναι μεγάλο» και η επένδυση όχι τόσο κερδοφόρα όσο θέλουν οι όμιλοι που θα διαχειρίζονται το δίκτυο.

Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης έχει συσσωρευμένη πείρα ικανή να τον βοηθήσει να μην παγιδευτεί στις μεγαλόστομες διακηρύξεις. Κερδισμένοι από την κατασκευή και λειτουργία του δικτύου θα βγουν και πάλι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ενώ ο ίδιος θα συνεχίσει να ματώνει για τη στοιχειώδη κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί δραστικά το κόστος πρόσβασης σε Ενέργεια για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής μας, αν φύγει από τη μέση το κριτήριο του κέρδους και η εμπορευματοποίηση του αγαθού αυτού, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Η χρήση του φυσικού αερίου προς όφελος του λαού μπορεί να γίνει μέσα από έναν ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα εξασφαλίζει φθηνή πρόσβαση στην κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Μόνο χαράσσοντας έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των υποδομών, μόνον τότε τέτοια έργα μπορεί να αξιοποιούνται για τη λαϊκή ευημερία. Σε αυτόν τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, τις πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής Ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Διεκδικούμε:
• Διεύρυνση της χρηματοδότησης για άμεση σύνδεση του πληθυσμού όλων των πόλεων αλλά και των οικισμών της υπαίθρου με το δίκτυο φυσικού αερίου.
• Την πρόσβαση του λαού σε φθηνή θέρμανση. Δωρεάν σύνδεση για όλους στο σχεδιαζόμενο δίκτυο φυσικού αερίου οικιακής χρήσης και παράλληλα μέτρα στήριξης των ανέργων, χαμηλόμισθων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων για την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού.
• Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τόσο στο φυσικό αέριο αλλά και στο πετρέλαιο για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά».

Page 1 of 332
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

parxarides triantafillos banner

koutsiana banner

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr