Sunday, 10 December 2017 23:31

Το ημερολόγιο του 2018, του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης ΑΜ αφιερωμένο «στους μουσικούς της αρχέγονης και μακραίωνης κληρονομιάς μας»

Written by

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2018 και για 9η συνεχή χρονιά ημερολόγιο, που το αφιερώνει «στους μουσικούς της αρχέγονης και μακραίωνης κληρονομιάς μας», σ’ αυτούς που με τον τρόπο τους ο καθένας ξεχωριστά συνέβαλαν στη διαμόρφωση της μουσικής μας ιστορίας.

Η μουσική αυτή είναι η αφομοίωση, διάσωση, διαφύλαξη, διατήρηση της «ιστορικής μουσικής μας συνείδησης», η έκφραση και διάδοση της πλούσιας μουσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι αυθεντικοί ερμηνευτές -που δυστυχώς οι περισσότεροι δεν ζουν πια- ερμήνευαν μοναδικά ο καθένας κάθε ρυθμό  και τραγούδι.
Ο ήχος της γκάιντας, της τρίχορδης αχλαδόσχημης Μακεδονικής λύρας, της φλογέρας («γκλασνίτσας»), του πλαγίαυλου (καβάλι) και του νταχαρέ (νταϊρέ) ως μέσο έκφρασης, των όποιων δημιουργικών  υποκειμένων, έχει τεράστια συμβολή στην υπηρεσία της μουσικής εν γένει, στη συλλογική μας μνήμη, στη ζώσα παράδοσή μας, στα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις αρχέγονες τελετουργίες μας, τα δρώμενά μας, τα μυστήρια.

Οι ήχοι αυτοί θεωρούμε πως είναι ο εκφραστικός λίθος των  αυθεντικών ακουσμάτων των μακρινών μας προγόνων, της χαμένης γλυκιάς αρχέγονης και ακατέργαστης μουσικής, που στη βάση των μουσικών ενστίκτων διαμόρφωνε και  σμίλευε τα όποια μουσικά ταλέντα στο διάβα του χρόνου μέχρι να μας παραδοθεί.

Όλα αυτά τα υπηρέτησαν επάξια με σεβασμό, προσήλωση στις πατρογονικές μας αξίες και παραδόσεις χωρίς «περίσκεψιν». Το αποτύπωμά τους όμως πολύ βαθύ που κανείς από τους επιγόνους στα χωριά μας δεν μπορεί να το αποφύγει έστω ως σημείο αναφοράς. Λειτούργησαν ως γέφυρα της «ιστορικής μουσικής μας συνείδησης» και διασφάλισαν την παράδοσή μας με συνέπεια. Τεράστια η συμβολή τους στη μεταφορά και διατήρηση της μουσικής μας συνέχειας αναλλοίωτα. Ο χρόνος δεν έφθειρε ούτε την απήχηση, ούτε την επιρροή της στον κόσμο. Μια μουσική γεμάτη ενέργεια και χορό.

Εμείς, προσηλωμένοι στην πλούσια μουσική παράδοσή μας, σας ταξιδεύουμε στη Δράμα και στα χωριά μας, σε περιοχές γεμάτες συμβολισμούς, αρχέγονους μύθους, μαγευτικά τοπία και ιστορίες, στις όμορφες αυτές περιοχές και σε όλα εκείνα τα μέρη όπου η μουσική και τα τραγούδια μιλούν ακόμη.    

Τους οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη, επειδή άντεξαν, σώσανε και διατήρησαν ως αυθεντικοί φορείς τη μουσική μας παράδοση και κληρονομιά, που μας πηγαίνει αιώνες πίσω και μας κρατά σε μια ζωντανή λαϊκότητα, που φτάνει στον πυρήνα της ψυχής και της συνείδησης του ανθρώπου. Θέλοντας να παρουσιάσουμε στη νέα γενιά τη μαγεία που ασκεί η μακρά παράδοση, η πολιτιστική κληρονομιά ως συλλογικό μουσικό έργο, την καλούμε να σπάσει τους «μουσικούς κώδικες», να σφιχταγκαλιάσει την ιστορία μας και να προχωρεί περήφανη αναζητώντας τη σύγχρονη ταυτότητα. Είναι η βούλησή μας να μεταλλάξουμε τη μιζέρια, την «ενοχή» και το φόβο σε αναπτυξιακή και δημιουργική ιδεολογία της ατομικής και συλλογικής επιβίωσης.

Το φετινό μας αφιέρωμα στους θεματοφύλακες της μουσικής μας κληρονομιάς και παράδοσης και η ξεχωριστή αναφορά τους για τους μεν ζωντανούς ας είναι οι πιο εγκάρδιες και καλύτερες ευχές για μακροημέρευση για τους δε νεκρούς το μνημόσυνο αέναης θύμησής τους μαζί με την ολόψυχη ευχή για την αιώνια μνήμη τους.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το αναζητήσετε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.
Με αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε να σας ευχηθούμε και φέτος Χρόνια Πολλά.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα το 2018 να σας χαρίσει υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα.  

O Πρόεδρος
Παπουτσής Ιωάννης

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr