Wednesday, 07 February 2018 18:34

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αδριανής 127 χρόνια ιστορία

Written by

ADRIANH AGISO NIKOLAOS 1

«Ου γαρ είσι δύο ή τρεις συνηγμένοι εις το εμόν όνομα εκεί ειμί εν μέσω αυτών». Με τα απλά και σοφά αυτά λόγια, ο Χριστός έδωσε τον ορισμό της εκκλησίας, που αποτελεί τον προαιώνιο σύνδεσμο των ανθρώπων με τον λόγο του Θεού, ενώ θεμέλιο της είναι ο τριαδικός Θεός. Πατήρ Υιός και Άγιο Πνεύμα.
Μ’ αυτή τη πίστη και μ’ αυτή τη δύναμη ψυχής, οι τότε κάτοικοι της Αδριανής,(70-80 οικογένειες χριστιανών), κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Αγά στις 20 Φεβρουαρίου του 1884 εγκαινίασαν τον οίκο του Θεού στη χάρη του Αγίου Νικολάου.
Στο νάρθηκα, στο υπέρθυρο της εκκλησίας υπάρχει εντοιχισμένη λίθινη πλάκα που μας πληροφορεί πέρα από την ημερομηνία τέλεσης των εγκαινίων, και για τον αρχιερέα της περιόδου που δεν ήταν άλλος από τον Γερμανό Μιχαηλίδη, αλλά και για τον Αρχιτέκτονα, Δούκα Λαζαρολίτη.

ADRIANH AGISO NIKOLAOS 9
Το κόστος της ανέγερσης του Ιερού Ναού επιβαρύνθηκαν οι χριστιανοί της περιοχής. Σύμφωνα πάντα με ιστορικές μαρτυρίες ζητήθηκε από τον Αγά η παραχώρηση ανάλογης έκτασης για την ανέγερση του ναού. Στο χώρο όπου χτίστηκε τελικά ο ναός προϋπήρχε μικρός ημιυπόγειος ναός. Τόσο ίσως παλιός, όσο και οι κατακόμβες.
Ο Ναός κτίστηκε με τεχνικά και υλικά μέσα της εποχής και του τόπου. Όπως πέτρα που μετέφεραν οι κάτοικοι, με τα γαϊδουράκια τους, από το αντικρινό βουνό. Ο Ναό σώζεται μέχρι σήμερα και μαρτυρεί τη θέληση, τις θυσίες, αλλά και την πίστη την Αγία, του υπέροχου κόσμου της Αδριανής.
Από αρχιτεκτονικής πλευράς, πρόκειται για έναν ναό με τρικλιτή ξυλόστεγη Βασιλική, με νάρθηκα και γυναικωνίτη. Δύο κωδωνοστάσια κατασκευασμένα στις αρχές του 20ου αι. και μια ιδιαιτερότητα: στο κεντρικό κλίτος υπάρχει μικρός τρούλος με υψηλό τύμπανο.
Ο πρώτος Ιερέας του Ναού ήταν ο Παπά Χρήστος. Το 1884 ντυμένος στα λιτά του άμφια, προχώρησε από το ιερό και στάθηκε μπρος στην Ωραία πύλη. Με μάτια δακρυσμένα αντικρίζοντας το εκκλησίασμα των σκλάβων, πρόφερε: «ευλόγισον δέσποτα». Στον Δεσποτικό Θρόνο, σοβαρός, περήφανος και συγκινημένος, ο σεπτός Ιεράρχης, Γερμανός Μιχαηλίδης. Σήκωσε το ικετευτικό του βλέμμα προς τον ύψιστο και είπε: «Κύριε Κύριε επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε. Ίδε τον οίκο σου. Ίδε το έργο των πιστών σου. Ίδε τις πράξεις του ποιμνίου σου. Ίδε το θαύμα των σκλαβωμένων.»

ADRIANH AGISO NIKOLAOS 4
Στα 126 χρόνια που πέρασαν από την ευλογημένη εκείνη μέρα, παρέλασαν από το ναό πλήθος Ιερέων λειτουργών του Υψίστου.
Από το 2002, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αδριανής ιερουργεί ο πατήρ Δημήτριος Καρράς, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για το σύνολο των πληροφοριών που μας παραχώρησε για το αφιέρωμα αυτό.
Στο διάστημα αυτό έγιναν πολλές εργασίες, όπως ο καθαρισμός και η συντήρηση εικόνων που αγιογραφήθηκαν το 1885-1887 (επί βουλγαρικής κατοχής, άγνωστο πως και από ποιους, οι εικόνες παραποιήθηκαν και μετά τον καθαρισμό τους, ήρθε στο φως η αρχική τους μορφή). Τη συντήρηση τους επιμελήθηκε ο συντηρητής έργων τέχνης Άγγελος Καστρίτης.
Να σημειωθεί επίσης ότι την περίοδο του 1960 έγιναν κάποιες εργασίες (επιχρίσματα) στην εξωτερική όψη του ναού, με αποτέλεσμα αυτός να αλλάξει όψη. Τα τελευταία όμως χρόνια ξεκίνησαν εργασίες αποψίλωσης του επιχρίσματος , προκειμένου ο ναός να επανέλθει στην ορχική του όψη ( λιθόχτιστος)

ADRIANH AGISO NIKOLAOS 5
Στο ναό υπάρχουν πολλές εικόνες, ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, οι οποίες κοσμούν το ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και το ιερό. Υπάρχουν πανάρχαια αντιμήνσια, αλλά και τα πρώτα εξαπτέρυγα, τοποθετημένα σε ειδικές προθήκες. Αναμφίλεκτα πρόκειται για ένα ναό κόσμημα, που όμοιο του δεν συναντάς στην ευρύτερη περιοχή. Η επιμέλεια και η τάξη που επικρατεί στο χώρο σε συνδυασμό με τα Ιερά κειμήλια της Θρησκείας μας προσδίδουν στο χώρο μια μοναδική μεγαλοπρέπεια, αλλά και επιβλητικότητα στους πιστούς που ανελλιπώς προσέρχονται στον οίκο του Θεού για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.
Στη συνέχεια παραθέτουμε πληροφορίες για μια σειρά από τις Ιερές Εικόνες που κοσμούν το Ναό και τυγχάνουν της θητείας των πιστών.

ADRIANH AGISO NIKOLAOS 6
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ
Οι Τρεις Ιεράρχες εμφανίζονται πάνω σε σκαλοπάτι και είναι ενδεδυμένοι με επισκοπικά άμφια. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος φορεί σάκο και κρατεί ράβδο, ενώ ο Μέγας Βασίλειος και ο Γρηγόριος κρατούν ευαγγέλια. Συντηρήθηκε το 2004.
Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ
Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εικονίζεται στηθαίος με πολύχρωμη ενδυμασία κρατώντας κάλαμο και ειλητάριο. Συντηρήθηκε το 2005.
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Άγιος Νικόλαος σε μετωπική στάση φορώντας αρχιερατική ενδυμασία. Με το δεξί χέρι ευλογεί ενώ στο αριστερό κρατεί ευαγγέλιο. Πάνω απ’ τους ώμους του εικονίζονται ο Χριστός και η Παναγία καθώς του προσφέρουν τα διακριτικά του αρχιερατικού αξιώματος, το Ευαγγέλιο και το ωμοφόριο. Η εικόνα χρονολογείται από το 1884. Συντηρήθηκε το 2005
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Άγιος Γεώργιος εμφανίζεται έφιππος με στρατιωτική στολή να καρφώνει το δράκο στο στόμα με το δόρυ. Πίσω αριστερά μπροστά στην πόρτα του κάστρου στέκεται η βασίλισσα, ενώ πάνω σε νεφέλες άγγελος στεφανώνει τον άγιο.. Συντηρήθηκε το 2005.
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο Άγιος Δημήτριος έφιππος με πολεμική εξάρτυση, να καρφώνει το δόρυ στο κεφάλι του άπιστου στρατιώτη, τον οποίο πατά με τα πόδια του το άλογο, ενώ πίσω διακρίνεται τοπίο και κάστρο. Συντηρήθηκε το 2005.

ADRIANH AGISO NIKOLAOS3
ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Στο κέντρο της παράστασης εμφανίζονται οι θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα και ο αρχιερέας Ζαχαρίας που την υποδέχεται, μπροστά από το κιβώριο της Αγίας Τραπέζης. Πίσω στα άδυτα του ναού η Παναγία δέχεται τροφή από άγγελο. Τους Θεοπάτορες ακολουθούν οι επτά κόρες των Ιουδαίων. Η εικόνα χορνολογείται από το 1885 και συντηρήθηκε το 2004.
Ο ΠΑΝΤΟΚΡΆΤΟΡΑΣ
Ο Χρίστος εμφανίζεται σε στάση μετωπική. Ο χαρακτήρας είναι δογματικός και ιερατικός. Με το αριστερό χέρι κρατεί ανοιχτό ενεπίγραφο ευαγγέλιο, ενώ με το δεξί ευλογεί. Φορά σκούρο μπλε ιμάτιο και ερυθρό χιτώνιο. Χρονολογείται από το 1884. Συντηρήθηκε το 2004.
Η ΟΔΗΓΙΤΡΙΑ
Η Παναγίας Οδηγήτρια εμφανίζεται σε στάση μετωπική με επίσημη ενδυμασία. Με το αριστερό χέρι κρατεί το Χριστό, ο οποίος στο αριστερό χέρι κρατεί ευαγγέλιο, ενώ με το δεξί ευλογεί. Χρονολογείται από το 1884. Συντηρήθηκε το 2005.

ADRIANH AGISO NIKOLAOS 7
Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Ο Άγιος εμφανίζεται σε στάση μετωπική. Φέρει ερυθρό χιτώνιο με χρυσά διακοσμητικά και βαθύ πράσινο μανδύα. Με το δεξί χέρι ευλογεί, ενώ στο αριστερό κρατεί κλειστό ευαγγέλιο. Συντηρήθηκε το 2005.
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο Άγιος εικονίζεται με φτερά. Φορεί πορτοκαλοκόκκινη προβιά και πράσινο ιμάτιο. Κρατεί με το αριστερό χέρι τη λεκάνη με το κομμένο κεφάλι του και σταυροφόρο ραβδί, ενώ με το δεξί ευλογεί. Κάτω από τη λεκάνη εικονίζεται ειλητάριο που αναγράφει: «ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΗΓΓΙΚΕ ΓΑΡ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ» Χρονολογείται από το 1877. Συντηρήθηκε το 2004.
Ρένα Τριανταφυλλίδου

ADRIANH AGISO NIKOLAOS 8

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr