Sunday, 11 February 2024 18:02

Ανοιχτή διαβούλευση στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης δήμου Δράμας

Written by

Ο Δήμος Δράμας πραγματοποίησε εκδήλωση ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης για την επικαιροποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) Δήμου Δράμας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 στις 18:00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, και συμμετείχαν πολίτες και φορείς.
Στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Σας καλωσορίζουμε στην σημερινή συνάντηση παρουσίασης και διαβούλευσης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας, την οποία θα υποβάλλουμε προς έγκριση και χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΑ 2021-2027).
Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σχεδιασμού που συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας πόλης. Έτσι και για την Δράμας μας, με την Στρατηγική που σας παρουσιάζουμε, σχεδιάζουμε να αντιμετωπίσουμε σύγχρονα ζητήματα αστικής ανάπτυξης όπως:
• Η αστική αναγέννηση,
• Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός,
• Η αστική βιωσιμότητα,
• Η προσέλκυση επενδύσεων,
• Ο κοινωνικός διαχωρισμός.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΒΑ 1

Η πόλη της Δράμας και ειδικότερα το συμπαγές κέντρο της, είναι ο βασικός πόλος οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης της ευρύτερης περιοχής, αποτελώντας συγχρόνως το κέντρο της ευρύτερης αγροτικής περιοχής και την πύλη προς τους ορεινούς όγκους. Επίσης η πόλη της Δράμας ως κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας αναπτύσσει έντονες σχέσεις αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης με τους υπόλοιπους Δήμους. Όλες αυτές οι ιδιότητες πρέπει να ληφθούν υποχρεωτικά υπόψη στο σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας Βιώσιμης και Ανθεκτικής πόλης.
Έτσι η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2021-2027 εστιάζει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ιστορικού, πολιτιστικού, οικονομικού και διοικητικού λειτουργικού κέντρου της πόλης της Δράμας και έρχεται να συμπληρώσει χωρικά, περιβαλλοντικά, πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά την περιοχή παρέμβασης της ΣΒΑΑ 2014-2020.
Η νέα περιοχή παρέμβασης είναι συνέχεια της προηγούμενης και μέσω των έργων και δράσεων της ΣΒΑΑ 2021-2027, η πόλη της Δράμας θα αποκτήσει έναν αστικό πυρήνα με μοναδικά χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις και στην κλιματική αλλαγή.
Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια μας έχει διαδραματίσει η συμβολή της δωρεάς του κ. Κωνσταντίνου Αποστολίδη, ιδιοκτήτη της εταιρείας RAYCAP, οποίος εκδηλώνοντας την μεγάλη του αγάπη για τον τόπο του, ανέλαβε τη πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα μελετητικά γραφεία στον κόσμο και να προσφέρει στο δήμο τη δυνατότητα να υλοποιήσει το οραματικό πλάνο αστικής ανάπτυξης του κέντρου της πόλης.
Η ΣΒΑΑ του δήμου Δράμας πέρα από το σημαντικό έργο παρέμβασης στο κέντρο της πόλης – το οποίο θα σας παρουσιάσουμε και αναλυτικά- αποτελείται από άλλα 12 έργα που θα συμπληρώσουν τη στρατηγική και θα της αποδώσουν ένα ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΣΒΑ 2

Μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια έχουμε τους εταίρους μας:
1. Αναπτυξιακή Δράμας
2. Επιμελητήριο Δράμας
3. Ένωση Κυριών Δράμας
4. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
5. ΔΕΥΑ Δράμας.
Ως νέα δημοτική Αρχή διαβεβαιώνουμε ότι θα υποστηρίξουμε την υλοποίηση της στρατηγικής, αφουγκραζόμενοι πάντα τις ανάγκες και τα προβλήματα των δημοτών μας ώστε στο τέλος να ωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό από τη Στρατηγική, τόσο με τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος που καθημερινά θα χρησιμοποιούν όσο και με τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.»

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr