Friday, 26 January 2024 17:18

Η κ. Έλενα Σώκου Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Βόρεια Ελλάδα, σε συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο, με τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη

Written by

Την Πέμπτη 25/1/2024, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Δράμας, σε μια προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη, η κυρία Έλενα Σώκου, Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα. Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π Δράμας κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης και ο συνεργάτης του βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη.

Σε άριστο κλίμα συνεργασίας, η κυρία Έλενα Σώκου συζήτησε με τον Πρόεδρο σημαντικά θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και τα αναγκαία αναπτυξιακά έργα που αφορούν την ΠΕ Δράμας. Στο Υπόμνημα του Επιμελητηρίου Δράμας συμπεριλαμβάνονται ζητήματα όπως:
• το πρόβλημα που προκαλούν στα οινοποιεία και τους αμπελώνες τους οι μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις διαφόρων εταιρειών με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων
• η επιτάχυνση των διαδικασιών στον διαγωνισμό του οδικού άξονα Δράμας -Αμφίπολης καθώς και την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από τα αρμόδια Υπουργεία για την εξεύρεση των αναγκαίων πόρων που αφορούν τον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας.
• η ενίσχυση των υποσταθμών και του Δικτύου Ηλεκτρικού Ρεύματος ώστε να υπάρξει χώρος για τις συνδέσεις μικρών ενεργειακών επενδύσεων και επενδύσεων net metering των επιχειρήσεων, για την μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
• η ανάγκη αύξησης των πόρων για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 ώστε να ενταχθούν τελικά όλες οι θετικά αξιολογημένες επενδύσεις,
• την ανάγκη μεταφοράς στο ΠΔΕ όσων επενδυτικών σχεδίων ΕΣΠΑ 2014-2020 νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν και δεν έχουν δυνατότητα παράτασης λόγω του καθεστώτος de-minimis.
• η επαναπροκήρυξη του προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την χρηματοδότηση αγοράς pos για τις επιχειρήσεις εστίασης (λόγω του μεγάλου κόστους), για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και για όσες επιχειρήσεις είχαν εξαιρεθεί στους προηγούμενους κύκλους όπως πχ τα ιχθυοπωλεία.
Ζητήθηκε η παρέμβαση στις Τράπεζες, ώστε να μην αρνούνται την χορήγηση pos σε όσους έχουν οφειλή σε αυτές, διότι με την τακτική τους αυτή καταστρατηγούν την νομοθεσία, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να έχουν pos μέχρι 31/1/2024.
• την επιτάχυνση στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων, που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης «Έξυπνη Μεταποίηση» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια»
• την ανάγκη τροποποίησης του Ν.4635/2019 και συγκεκριμένα του άρθρου 13, παρ 3 9β ώστε μια επιχείρηση να μπορεί να επεκτείνεται σε αντίθετη κατεύθυνση από υφιστάμενο οικισμό
• την δέσμευση επιπλέον ανάλογου ποσού από την υπερδέσμευση, που προβλέπεται για την δράση 4.1.5 του προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ενταχθούν όλα τα Σχέδια Βελτίωσης Αγροτών στην ΠΕ Δράμας και να αποκατασταθεί η άνιση κατανομή στην περιφέρεια μας.
• την απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των οφειλών του Υπουργείου προς τις επιχειρήσεις ΚΔΑΠ ΑμεΑ, για το πρόγραμμα voucher.
• Την επέκταση της χαλαζοπροστασίας με εναέρια μέσα και της αντιπαγετικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ στην ΠΕ Δράμας ώστε να προστατευτούν όλες οι καλλιέργειες. (αμπελώνες, δενδροκαλλιέργειες κλπ)
Η κυρία Έλενα Σώκου παραλαμβάνοντας το Υπόμνημα του Επιμελητηρίου δεσμεύτηκε να ενημερώσει για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων τα αρμόδια Υπουργεία.

Τέλος ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Γεωργιάδης αφού ευχαρίστησε την κ. Σώκου για το άριστο κλίμα συνεργασίας, τόνισε την σημαντικότητα του συντονισμού των ενεργειών για την επίλυση προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου καθώς επίσης εξέφρασε και την ικανοποίηση του για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει το γραφείο του Πρωθυπουργού στην Βόρεια Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr