Thursday, 11 January 2024 20:09

Αναστάσιος Νικολαΐδης: Χωρίς άμεση προοπτική η άρση της οδικής απομόνωσης της Δράμας

Written by

Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε ερώτηση του Βουλευτή Αναστάσιου Νικολαΐδη


Μετά από 4 χρόνια η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη εφόσον ακολουθηθεί πιστά το υπάρχον χρονοδιάγραμμα
Απαιτείται η εκπόνηση μελετών και η εύρεση πηγής χρηματοδότησης για την κατασκευή όλων των υποτμημάτων του οδικού άξονα Δράμα – Καβάλα

Χωρίς άμεση προοπτική παραμένει η άρση της οδικής απομόνωσης της Δράμας, όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα σε σχετική ερώτηση του Αναστάσιου Νικολαΐδη, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας, με την οποία ζητούνταν συγκεκριμένες απαντήσεις όσον αφορά τους οδικούς άξονες Δράμα – Αμφίπολη και Δράμα – Καβάλα και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους.
Όπως προκύπτει από έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη, εντός του τρέχοντος μήνα θα ξεκινήσει το στάδιο Β.Ι της Β’ φάσης του διαγωνισμού – πρόσκληση υποβολής συμμετοχής σε διάλογο. Θα ακολουθήσει το επόμενο στάδιο με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2025 με την υπογραφή της σύμβασης σύμπραξης. Όπως αναφέρεται, η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι τρία χρόνια και η περίοδος λειτουργίας και συντήρησης 27 χρόνια. Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι εφόσον τηρηθεί πιστά το υπάρχον χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, τότε ο οδικός άξονας Δράμα – Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί το 2028, δηλαδή μετά από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.
Όσον αφορά τον οδικό άξονα Δράμα – Καβάλα, σύμφωνα με έγγραφο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», στο τμήμα Κρηνίδες – Σταυρός, το οποίο έχει συμβασιοποιηθεί, εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και κατασκευάζονται μικρά τεχνικά έργα, καθώς αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τις απαλλοτριώσεις, ώστε να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις. Σχετικά με τα υπόλοιπα τμήματα του οδικού άξονα, για το υποτμήμα Δράμα – Αγ. Αθανάσιος απαιτείται η επικαιροποίηση των μελετών οδοποιίας και υδραυλικών, ενώ για το υποτμήμα Σταυρός – Αγ. Σύλλας οι μελέτες έχουν σταματήσει. Πάντως, ενώ η κατασκευή του υποτμήματος Κρηνίδες – Σταυρός κινείται έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς, για την κατασκευή των υπόλοιπων τμημάτων δεν έχει εξασφαλιστεί πηγή χρηματοδότησης, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον η κατασκευή μόνο των 8,3 χλμ. ενός άξονα συνολικού μήκους 28,5 χλμ.
Σε δήλωσή του ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Ως πολίτες του Νομού Δράμας έχουμε κουραστεί να γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και να ενημερωνόμαστε για χρονοδιαγράμματα τα οποία τελικά δεν τηρούνται. Θεωρώντας ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, έλαβα την πρωτοβουλία για την κατάθεση μιας πλήρους και εμπεριστατωμένης ερώτησης για την πορεία κατασκευής των οδικών αξόνων που θα συνδέσουν την περιοχή μας με την Εγνατία Οδό και την Καβάλα και θα συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης της Δράμας.
Από την απάντηση δεν προκύπτει κάποια πηγή αισιοδοξίας, καθώς απαιτείται η παρέλευση σημαντικού χρονικού διαστήματος για να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες σημαντικές υποδομές που θα συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και στην αύξηση της οδικής ασφάλειας των πολιτών. Η υπομονή των Δραμινών έχει εξαντληθεί και οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή. Είναι χρέος των θεσμικών εκπρόσωπων της τοπικής κοινωνίας να παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων και να πιέζουμε ούτως ώστε τα όποια χρονοδιαγράμματα υπάρχουν, αυτή τη φορά να τηρηθούν».

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr