Friday, 08 December 2023 17:47

Θ. Ξανθόπουλος: Παραδοχή της διακοπής των στατιστικών στοιχείων για τα σωφρονιστικά καταστήματα από την κυβέρνηση και αποκατάσταση του προβλήματος μετά την κατάθεση σχετικής Ερώτησης-Σε "ανακύπτοντα ζητήματα διαχείρισης τηε ιστοσελίδας της Γ.Γ Αντεγ

Written by

Σε " ανακύπτοντα ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Αντεγκληματικής ολιτικής (www.ggap.gov.gr)" που όπως αναφέρει "αντιμετωπίστηκαν και πλέον, από τις αρχές του μηνός Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, τα ως άνω στατιστικά στοιχεία είναι διαθέσιμα προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου", απέδωσε η κυβέρνηση την ξαφνική διακοπή της δημοσίευσης των στατιστικών δεδομένων για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τον περασμένο Ιούλιο.
Αυτο αναφέρει τουλάχιστον στην επίσημη έγγραφη απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σε Ερώτηση που κατέθεσε στις 2 Νοεμβρίου 2023 για το θέμα, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Οπως επεσήμανε: "Η τακτική δημοσιοποίηση των στατιστικών δεδομένων, για τον αριθμό αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές (υπόδικοι, αλλοδαποί, είδος εγκλημάτων και εκτιόμενων ποινών κ.λπ.), αποτελούν όρο διαφάνειας στο σωφρονιστικό σύστημα και θεμέλιο για την χάραξη μιας ουσιαστικής πολιτικής αλλά και την άσκηση πολιτικού ελέγχου στην κυβέρνηση",
Και είναι ενδεικτικό, ότι λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεση της Ερώτησης επανήλθαν τα αριθμητικά στατιστικά στην ιστοσελίδα της Γ.Γ Αντεγκληματικης Πολιτικής!
Κάλιο αργά λοιπόν και ελπίζουμε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες άστοχες και απαράδεκτες ενέργειες, ιδιως την στιγμή που η χώρα μας εγκαλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CPT) για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και την εν γένει σωφρονιστική της πολιτική.
Επισυνάπτονται η Ερώτηση και η Απάντηση
Διακοπή στατιστικών στοιχείων Σωφρονιστικών Καταστημάτων
Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής (www.ggap.gov.gr) υπό τον τίτλο «Στατιστικός Πίνακας 1ης και 16ης εκάστου μήνα έτους 2023» αναρτάτο, για πάρα πολλά χρόνια, ένας πίνακας (excel) με όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα, τις διαθέσιμες θέσεις και τον αριθμό των κρατουμένων (Ενηλίκων, Νεαρών ενηλίκων και ανηλίκων), την 1η και 16η εκάστου μηνός. Η ενημέρωση του πίνακα αυτού, με επίκαιρα δεδομένα, σταμάτησε στις 16 Ιουλίου 2023, καθώς έκτοτε δεν έχει αναρτηθεί κανένα νεότερο στοιχείο. Συνεπώς, δεν υπάρχει πλέον εικόνα ούτε καν για τον αριθμό των προσώπων που κρατούνται στα Σωφρονιστικά Καταστήματα. Για την ενέργεια αυτή δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα κάποια πληροφορία, δηλ. από ποιον και για ποιο λόγο αποφασίστηκε, μέχρι πότε θα διαρκέσει κλπ. Ο αριθμός των κρατουμένων συνιστά βασικό στοιχείο για τη διαφάνεια στο σωφρονιστικό σύστημα, ιδίως μάλιστα αν ληφθεί υπόψη η πίεση που ασκείται στη χώρα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CPT) για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Παλαιότερα, και σίγουρα μέχρι το 2019, αναρτώντο στην ίδια ως άνω ιστοσελίδα της Γεν. Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ένας επιπλέον ξεχωριστός πίνακας στοιχείων με αναλυτικότερα δεδομένα για τους κρατουμένους, όπως αριθμός υποδίκων, αλλοδαπών, γυναικών, ανηλίκων, καταδικασμένων για ναρκωτικά, για χρέη, με ισόβια κάθειρξη, με πρόσκαιρη κάθειρξη (5-10 χρόνια, 10-15 χρόνια, από 15 και άνω), κατάδικοι με φυλάκιση (μέχρι 6 μήνες, από 6 μήνες έως 1 έτος, από 1-2 έτη, από 2-5 έτη), φιλοξενούμενοι. Ο πίνακας αυτό δεν αναρτάται πλέον και συνεπώς δεν υπάρχουν καθόλου ποιοτικά στοιχεία για τους κρατουμένους των Σωφρονιστικών Καταστημάτων.

Επειδή τα στατιστικά στοιχεία των κρατουμένων (αριθμητικά και ποιοτικά) συμβάλλουν στη διαφάνεια του σωφρονιστικού συστήματος.
Επειδή τα στατιστικά στοιχεία των κρατουμένων συμβάλλουν στην χάραξη της αντεγκληματικής πολιτικής και την εξέταση της ποινικής/σωφρονιστικής νομοθεσίας.
Επειδή τα στατιστικά στοιχεία αποτελούν τον "καθρέφτη" της κατάστασης που επικρατεί στο Σωφρονιστικό Σύστημα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γιατί έπαυσε η ανά δεκαπενθήμερο ανάρτηση του αριθμού των κρατουμένων ανά Κατάστημα Κράτησης;
2) Προτίθεται ο κ. Υπουργός να επαναφέρει την ανάρτηση των ανά 15νθήμερο στατιστικών για τον αριθμό των κρατουμένων ανά Σωφρονιστικό Κατάστημα;
3) Προτίθεται ο κ. Υπουργός να μεριμνήσει για την επαναφορά της ανάρτησης στατιστικών δεδομένων για το αδίκημα και την ποινή των κρατουμένων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr