Friday, 03 July 2020 20:19

Trend Άγιο Όρος: Χαλαρώνουν τα μέτρα εισόδου.

Written by

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ: H άρση των περιορισμών, που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο Άγιον Όρος που δέχεται καθημερινά μικρό αριθμό προσκυνητών, ενώ άλλες χρονιές τέτοιες μέρες κατακλύζονταν από επισκέπτες κυρίως Ρώσους, Σέρβους, Βούλγαρους και Ρουμάνους.
Οι Μονές είναι σχεδόν άδειες από προσκυνητές και η Ουρανούπολη στενάζει, καθώς βλέπει πτώση της τουριστικής κίνησης πάνω από 80% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σε μια προσπάθεια να τονωθεί η κίνηση στην Αθωνική Πολιτεία, η Ιερά Κοινότητα που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε να αυξηθεί ο αριθμός των εισερχόμενων επισκεπτών, από 15 που είναι σήμερα, σε 20 άτομα ανά Μονή, ενώ σκήτες και κελιά μπορούν να δέχονται 3-5 προσκυνητές κάθε μέρα.
Επιπλέον επιτρέπεται η μετακίνηση από μοναστήρι σε μοναστήρι -κάτι που μέχρι τώρα απαγορεύεται- ενώ οι επισκέπτες μπορούν να διανυκτερεύουν στο μοναστήρι, όπου θα φτάνουν, μετά όμως από συνεννόηση με την εκεί αδελφότητα.

koytloymoysioy
Οι μοναχοί εμφανίζονται διστακτικοί στην αύξηση του αριθμού επισκεπτών, αποφάσισαν ωστόσο να εκδίδονται κάθε μέρα από την Ιερά Κοινότητα 60 διαμονητήρια επιπλέον από αυτά που θα ζητήσουν οι Μονές και τα κελιά, με ισχύ για 3 ημέρες και πάλι σε συνεννόηση με το εκάστοτε μοναστήρι.
«Οι περισσότεροι προσκυνητές και φίλοι του Αγίου Όρους φοβούνται να έρθουν, κυρίως για να μην μεταφέρουν κάτι σε μας που όλο αυτό το διάστημα είμαστε στην απομόνωση. Ελπίζουμε ότι με την χαλάρωση των μέτρων και πάντα με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα σαββατοκύριακα θα έρχονται περισσότεροι επισκέπτες, ενώ θα τονωθούν και οι πανηγύρεις των μονών που μέχρι τώρα γίνονται σε πολύ περιορισμένο κύκλο και μόνο με τους μοναχούς», ανέφεραν αγιορείτικες πηγές.
Η σχετική εγκύκλιος με τα νέα μέτρα θα εκδοθεί την Παρασκευή 3 Ιουλίου, ενώ ανάλογα με την κίνηση και την πορεία του κορονοϊού, οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν και άλλο τον επόμενο μήνα, οπότε και αναμένονται και ξένοι προσκυνητές, καθώς το 40% των επισκεπτών του Αγίου Όρους είναι από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ρουμανία.
Είναι χαρακτηριστικό πως τα δρομολόγια των πλοίων από την Ουρανούπολη προς τη Δάφνη γίνονται με ελάχιστο κόσμο, ενώ γενικά στην περιοχή οι φορείς του τουρισμού βιώνουν μια πρωτοφανή κρίση. Την Τετάρτη 1 Ιουλίου το τουριστικό σκάφος που αναχωρεί από τον Όρμο Παναγιάς στη Σιθωνία και κάνει τον περίπλου του Αγίου Όρους μετέφερε μόλις 30 άτομα, όταν τις προηγούμενες χρονιές τέτοιες μέρες είχε κοντά στους 1000 επιβάτες.
«Είμαστε στο κόκκινο και δυστυχώς δεν βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης για το άμεσο μέλλον. Ελπίζουμε να αρχίσει μια κάποια κίνηση μετά τις 15 Ιουλίου και να επιστρέψουν οι τουρίστες τον Αύγουστο», μας δήλωσε ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ουρανούπολης, Χρήστος Τσακούλης.
Η περιοχή στηρίζεται κατά 70% στο θρησκευτικό τουρισμό. Οι προσκυνητές που θέλουν να μπουν στο Άγιον Όρος, αφήνουν στην Ουρανούπολη τις οικογένειές τους για λίγες μέρες διακοπών. Τουλάχιστον τρία από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία και αρκετά μικρότερα δεν έχουν ανοίξει ακόμη, ενώ ένα από τα πιο γνωστά της περιοχής που ήταν προγραμματισμένο να υποδεχτεί 400 Άγγλους τουρίστες στις 15 Ιουλίου, μεταθέτει το άνοιγμά του για τις 31 του μήνα, αφού τότε αναμένει μόλις τους μισούς, περίπου 200 άτομα.
Πηγή: Vimaorthodoxias.gr

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr