Monday, 11 May 2020 22:32

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Καταβολή νέου επιδόματος 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες για την επιστροφή τους στην οικονομική κανονικότητα-Ερώτηση 50 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Written by

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και 49 ακόμη συνάδελφοί του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνυπέγραψαν ερώτηση ζητώντας την καταβολή νέου επιδόματος 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες για την επιστροφή τους στην οικονομική κανονικότητα.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Πέλλας Θ. Τζάκρη επσημαίνεται ότι από τις 17 Μαρτίου 2020, που έγινε το διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο ανακοινώθηκε ουσιαστικά η επιβολή του lockdown στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και ως τα μέσα Ιουνίου που επανεκκινούν οι περισσότεροι κλάδοι, 900.000 περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες έλαβαν στήριξη 800 ευρώ (ή 600 ευρώ) για ένα διάστημα που τελικά θα κυμανθεί από ενάμιση έως δύο ή τρεις μήνες, αφού προηγουμένως οι τελευταίοι επιχειρήθηκε να εξαπατηθούν μέσα από αμφισβητούμενης ποιότητας προγράμματα ψευτοεκπαίδευσης και voucher.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν επίσης ότι η επανεκκίνηση της αγοράς μετά από ενάμιση ή δύο μήνες ερμητικού κλεισίματος δεν είναι εύκολη υπόθεση πολλώ δε μάλλον όταν οι όροι με τους οποίους επιχειρείται το άνοιγμα για τα καταστήματα εστίασης εν γένει (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων.

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της δυσπραγίας, της αναδουλειάς και της φτώχειας που καθιστά αναγκαία τη στήριξή τους από την κυβέρνηση με νέο επίδομα της τάξεως των 800 ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες χωρίς δική τους ευθύνη έχουν περιέλθει, τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν το υπουργό Αναπτυξης και Επενδύσεων, αν προτίθεται να το καταβάλει.
Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Θέμα: "Καταβολή νέου επιδόματος 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες για την επιστροφή τους στην οικονομική κανονικότητα"
Ήδη η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στην άρση των περιορισμών στην εμπορική δραστηριότητα και τη δημόσια μετακίνηση (άρση του lockdown) που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταστρώσει το κυβερνητικό επιτελείο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε, στις 4 Μαΐου άνοιξαν κομμωτήρια, χώροι αισθητικής, μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης, στις 11 Μαΐου άνοιξαν και τα φροντιστήρια, στα μέσα Μαΐου θα αρχίσει η πλήρης λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα τέλη Μαΐου προγραμματίζεται το άνοιγμα εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ που έχουν εξωτερικό χώρο, στα μέσα Ιουνίου προγραμματίζεται η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων, το άνοιγμα των ξενοδοχείων, των χώρων ομαδικής άθλησης, των οργανωμένων παραλιών, στα τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η πραγματοποίηση πτήσεων εξωτερικού και στις αρχές Ιουλίου το άνοιγμα τουριστικών καταλυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Μαρτίου που έγινε το διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο ανακοινώθηκε ουσιαστικά η επιβολή του lockdown στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και ως τα μέσα Ιουνίου που επανεκκινούν οι περισσότεροι κλάδοι, 900.000 περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες έλαβαν στήριξη 800 ευρώ (ή 600 ευρώ) για ένα διάστημα που τελικά θα κυμανθεί από ενάμιση έως δύο ή τρεις μήνες, αφού προηγουμένως οι τελευταίοι επιχειρήθηκε να εξαπατηθούν μέσα από αμφισβητούμενης ποιότητας προγράμματα ψευτοεκπαίδευσης και voucher.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η επανεκκίνηση της αγοράς μετά από ενάμιση ή δύο μήνες ερμητικού κλεισίματος δεν είναι εύκολη υπόθεση πολλώ δε μάλλον όταν οι όροι με τους οποίους επιχειρείται το άνοιγμα για τα καταστήματα εστίασης εν γένει (καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) όπως η υποχρέωση τήρησης αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών, λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους κ.λπ. οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων. Ήδη οι Ενώσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δηλώνουν μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης με την αξιοποίηση μόνον των εξωτερικών τους χώρων "καλύτερα να μη μας άνοιγαν" και ανακοινώνουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης δεν πρόκειται να ξανανοίξουν, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης -με εξαίρεση όσα λειτουργούν απρόσκοπτα όπως π.χ. τα κομμωτήρια-, λόγω των όρων λειτουργίας και της μειωμένης καταναλωτικής ζήτησης.

Με λίγα λόγια η ανακοίνωση και μόνο του ανοίγματος της αγοράς δεν σημαίνει την αυτόματη μετάβασή τους στην κανονικότητα και την ομαλότητα καθώς χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιστήμονες που οι δραστηριότητές τους είτε άνοιξαν είτε πρόκειται να ανοίξουν τους δύο επόμενους μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της δυσπραγίας, της αναδουλειάς και της φτώχειας που καθιστά αναγκαία τη στήριξή τους από την κυβέρνηση με νέο επίδομα της τάξεως των 800 ευρώ προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες χωρίς δική τους ευθύνη έχουν περιέλθει.
Για τους λόγους αυτούς,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Θεωρεί επαρκές το ποσό των 800 ευρώ (ή 600 ευρώ), που πριν από λίγες ημέρες κατέβαλε, για ένα διάστημα που τελικά θα κυμανθεί από ενάμιση έως δύο ή τρεις μήνες, ως χρηματική ενίσχυση για την άρση των συνεπειών που το lockdown επέφερε στην οικονομική τους δραστηριότητα;
2) Προτίθεται να προβεί στην καταβολή νέας χρηματικής ενίσχυσης της τάξεως των 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες για την υποστήριξή τους μέχρι την επάνοδο στην οικονομική κανονικότητα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τζάκρη Θεοδώρα
Μπουρνούς Γιάννης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παππάς Νίκος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Ελισάβετ
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr