Monday, 11 May 2020 21:41

Μαθήματα κορωνοϊού

Written by

Γράφει ο Νίκος Μάτσικας

Αφού ξυπνήσαμε από τον λήθαργο της καραντίνας νωχελικοί, φοβισμένοι, δίχως την δυνατότητα αντίδρασης, σαν να μας είχαν ψεκάσει με κάτι αόρατο, προσπαθούμε να βιώσουμε σταδιακά την λεγόμενη «κανονικότητα» η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή μας πριν της αρχές Μάρτη. Διάγουμε την μετά-κορωνοϊού εποχή και αφού ευχαριστούμε τον Θεό που περάσαμε αλώβητοι από αυτή την δοκιμασία, ήρθε η ώρα να κάνουμε αποτίμηση το τι μάθαμε από την έλευση του κορωνοϊού και τι επιπτώσεις έχει στην καθημερινότητα μας.

Μάθημα πρώτο: η διαπίστωση της κεφαλαιώδης σημασίας του Εθνικού Σύστηματος Υγείας της χώρας μας.
Το Εθνικό Σύστημα της Υγείας μας παρόλες τις αδυναμίες και τα πάθη του είναι το μόνο ασφαλές μέσο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Τα Κέντρα υγείας, τα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν με μόνιμο ιατρικό ,το νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό. Να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη και να χρηματοδοτηθούν έρευνες για την παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων.

Μάθημα δεύτερο: περιορισμός των ατομικών ελευθεριών μας.
Μετακινήσεις ελεγχόμενες με SMS, απαγόρευση διακίνησης από νομό σε νομό, μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί με συγκεκριμένο αριθμό επιβατών, απαγόρευση του θαλάσσιου κολυμπιού, απαγόρευση της συνάθροισης πάνω από δέκα ατόμων μας θύμισαν εποχές επταετίας.

Μάθημα τρίτο: εισαγωγή νέων εννοιών στη ζωή μας.
Το lock-down, η καμπύλη και δείκτες επιδημίας, η ιχνηλάτηση, τα υποκείμενα νοσήματα, ο επιπολασμός της νόσου, η ανοσοθεραπεία, η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι έννοιες που μπήκαν στην καθημερινότητα μας.

Μάθημα τέταρτο: η μάσκα έγινε απαραίτητο αξεσουάρ της ζωή μας.
Παρά τις διφορούμενες απόψεις για τη χρήση ή μη της μάσκας και την αποτελεσματικότητα της το προϊόν αυτό θα μας συνοδεύει για αρκετό καιρό στην ζωή μας και θα ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες που εργάζονται σε νοσοκομεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.

 file 5

Μάθημα πέμπτο: η μηδαμινότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η πανδημία μας δίδαξε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο και προβλέψιμο σε αυτή τη ζωή και διαπιστώσαμε πόσο πάροικοι και παρεπίδημοι είμαστε σε αυτόν τον πλανήτη. Τα πάντα ανατρέπονται και δεν μπορείς να υπολογίσεις και να κάνεις σχέδια στο απώτερο μέλλον. Για την επιστήμη της επιδημιολογίας είμαστε απλώς αριθμοί. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι χάσανε περιουσίες και τις εργασίες τους και παλεύουν να ανορθώσουν οικονομικά. Η νέα πανδημία θα είναι η ανεργία! Θα πρέπει το κράτος να ενισχύσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώνοντας την φορολογία και το Φ.Π.Α. σαν πρώτο μέτρο ανακούφισης για την ανόρθωσή τους.

Μάθημα έκτο: καταστροφή του περιβάλλοντος.
Η κρίση του COVID-19 έχει διευρύνει την παραγωγή πλαστικών προϊόντων όπως χειρουργικών μασκών, πλαστικών γαντιών και προστατευτικών εξοπλισμών με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να δίνουν αγώνα δρόμου για να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Όμως, όλο το πλαστικό καταλήγει στις θάλασσες μας και οι οικολόγοι φοβούνται πως αυτό είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η πανδημία δημιουργεί μια σειρά εμποδίων στις προσπάθειές τους να μειώσουν τη ρύπανση του πλανήτη με πλαστικό. Η θέα των πεταμένων γαντιών και μασκών έξω απο super markets είναι αποκαρδιωτική. Οι επιπτώσεις αυτών των τάσεων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν δραματικά την κατάσταση των ήδη επιβαρυμένων θαλασσών μας.

Μάθημα έβδομο : απεμπόληση των θρησκευτικών μας πιστεύω
Ο φόβος του θανάτου σκίασε τη καθημερινότητα μας και επηρέασε την θρησκευτικότητα μας ως ορθόδοξοι χριστιανοί. Με μεγάλη ευκολία δεχτήκαμε το κλείσιμο των ορθόδοξων εκκλησιών, ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα, δίχως κωδωνοκρουσίες, δίχως επιτάφιο και Ανάσταση, όχι μόνο οι πιστοί αλλά και οι Αρχιερείς μας. Ελάχιστες ήταν οι αντιδράσεις ιδίως μερικών ιερέων που υπεραμύνθηκαν την πίστη μας και τιμωρήθηκαν για αυτό. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας που αποτελεί τον πυρήνα της πίστης μας, λοιδορήθηκε, διακωμωδήθηκε και έγινε αντικείμενο πικρόχολων σχολίων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μερικοί ιερείς κρύβανε την θεία κοινωνία μέσα σε σακούλες με μήλα και πορτοκάλια για να την μεταφέρουν στους πιστούς! Αποδείξαμε περίτρανα την χλιαρότητα μας ως ορθόδοξοι πιστοί κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σε δόγματα άλλων θρησκειών όπως ο ισλαμισμός. Τα τζαμιά μπορεί να ήταν κλειστά αλλά η φωνή του ιμάμη δεν σίγησε καλώντας τους ομόθρησκους του σε προσευχή.

 file 4

Μάθημα όγδοο: τηλεργασία και ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Από τα θετικά της πανδημίας του κορωνοϊού θεωρείται η ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών και της εργασίας απο το σπίτι ιδιαίτερα σε τομείς του δημοσίου. Εργασίες που θα χρειαζόταν την αυτοπρόσωπη παρουσία του εργαζόμενου μπορεί να γίνουν εξ αποστάσεως και ο πολίτης εξυπηρετείτε μέσω μιας πλατφόρμας αναζητώντας πιστοποιητικά και διάφορα έγγραφα. Το αρνητικό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ίσως ανοίξει ο δρόμος μείωσης μισθών και θέσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όταν η εργασία μπορεί να γίνει απο απόσταση η ψηφιακά με λιγότερο προσωπικό.

Μάθημα ένατο: η κίνηση και η άθληση μπήκε στη ζωή μας.
Η κοινωνική αποστασιοποίηση και η καραντίνα μας οδήγησε να βρούμε άλλους τρόπους να κάνουμε την καθημερινότητα μας πιο ευχάριστη, μακριά απο ειδήσεις που μιλούσαν μόνο για θανάτους και ιούς. Το περπάτημα μπήκε στη ζωή μας και ευχόμαστε να το διατηρήσουμε και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μάθημα δέκατο: η ρουφιανιά στη ζωή μας.
Η πανδημία του Κορωνοϊου ανέδειξε και ένα παλιό μας σπορ που ίσως ήταν εν μέρει σε αδράνεια. Ο φόβος της ασθένειας οδήγησε μερικούς πολίτες στο να καταγγέλλουν τους γείτονες τους ότι συναθροίζονται με κόσμο, να καταγγέλλουν καταστηματάρχες γιατί άνοιξαν το κατάστημα τους, να καταγγέλλουν ιερείς ότι άνοιξαν τις εκκλησίες να προσκυνήσει ο κόσμος τον επιτάφιο! Υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό στην περιοχή μας ότι σύζυγος κατήγγειλε την σύζυγο του που ήρθε στην Εκκλησία και πλήρωσε το πρόστιμο ο ιερέας!

Μάθημα ενδέκατο: παραπληροφόρηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media αναπαράγουν διάφορες ειδήσεις που δεν ανταποκρίνονται όλες στην πραγματικότητα. Χρειάζεται προσοχή και διασταύρωση πληροφοριών για την ορθότητα των ειδήσεων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές εν μέσω καραντίνας κατέβαζαν ορισμένα άρθρα και βίντεο απενεργοποιώντας το περιεχόμενο τους.
Μερικά από τα μαθήματα αυτά ίσως διατηρηθούν για πάντα στη ζωή μας! Άλλα από αυτά ίσως μας διδάξουν να γίνουμε καλύτεροι και άλλα από αυτά να τα αποτάξουμε μετά βδελυγμίας. Καλό καλοκαίρι γιατί το χρειαζόμαστε όλοι μας!!

Νίκος Μάτσικας
ΜΑ, MSc, Θεολόγος, Yγιεινολόγος.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr