Monday, 11 May 2020 07:05

Η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ τίμησε την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Written by

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και του παραρτήματος Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τιμώντας την 9η ΜΑΗ, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στη Χωριστή Δράμας, στο μνημείο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές από τους Βουλγάρους φασίστες τον Σεπτέμβρη του 1941. Στην εκδήλωση εκ μέρους της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ χαιρετισμό απεύθυνε η Μάλη Μαρία μέλος της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Σήμερα τιμάμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι, όσες και όσους μετείχαν στον αγώνα μαχόμενοι στα διάφορα μέτωπα του πολέμου, από στεριά, θάλασσα και αέρα, στις πόλεις και τα χωριά, στα εργοστάσια και τους αγρούς, στη μάχη της παραγωγής. Εκείνες και εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη στο χέρι, που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, στις απεργίες και τα σαμποτάζ, που κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια ή μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Σαν σήμερα η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων, σφραγίζοντας ουσιαστικά τη μεγάλη νίκη των λαών επί του φασιστικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του «Άξονα» και των συμμάχων του. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα, ο οποίος συνολικά κράτησε 2.194 μέρες, απλώθηκε σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χλμ. και στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, εμπόλεμους και άμαχους μαζί.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος (1914 - 1918), γεννήθηκε από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Αντιθέσεις που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο από τη διεθνή καπιταλιστική κρίση του 1929 - 1933, τη νέα κρίση που εκδηλώθηκε μόλις στις παραμονές του πολέμου και -βεβαίως- από την ίδια την ύπαρξη της ΕΣΣΔ (που αποτελούσε στόχο όλων εξίσου των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - συνασπισμών). Ενδεικτικό των προθέσεων των “Συμμάχων» υπήρξε, μεταξύ άλλων, η καθυστέρηση στο άνοιγμα του δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε μόλις στις 6/6/1944. Και αυτό, αφού είχαν προηγηθεί οι εποποιίες του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, κ.ά., που σήμαναν την αλλαγή του ρου του πόλεμου κατά του «Άξονα». Οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ - Βρετανίας δικαιολογημένα φοβούνταν ότι ο Κόκκινος Στρατός μπορούσε να μπει μόνος στο Βερολίνο.

Ο ίδιος ο φασισμός υπήρξε μια εναλλακτική λύση για τη διάσωση του καπιταλιστικού συστήματος και εμφανίστηκε, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, σε όλες σχεδόν τις καπιταλιστικές χώρες της εποχής. Ο φασισμός στηρίχθηκε οικονομικά και πολιτικά από το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο με τη σειρά του αποκόμισε τεράστια κέρδη από το φασισμό. Ο βαθύτατος δε αντικομουνισμός του, καθώς και η διακηρυγμένη επιθετικότητά του απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, προσέλκυσε την αμέριστη οικονομική στήριξη, όχι μόνο των «εθνικών» αρχουσών τάξεων, αλλά και των διεθνών μονοπωλίων.

Αποτίουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια των νεκρών της πείνας, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, κάθε τόπου φρίκης και μαρτυρίου, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ξεπέρασε κάθε όριο, φτάνοντας στην απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σ’ αυτή τη μεγάλη νίκη των λαών ξεχωριστός υπήρξε ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων ως ψυχή, οργανωτή και κύριου αιμοδότη των απανταχού εθνικοαπελευθερωτικών - αντιφασιστικών κινημάτων και σίγουρα καθοριστική η προσφορά στον αντιφασιστικό αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης, του Κόκκινου Στρατού. Η ΕΣΣΔ έδωσε στον αγώνα αυτό πάνω από 20 εκατομμύρια νεκρούς. Στη μάχη έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 2.000.000 μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μπολσεβίκων, δηλαδή πάνω από τα μισά του μέλη! Συνολικά, οι ανθρώπινες θυσίες της, μαζί με τους ανάπηρους και τους τραυματίες, πλησίασαν τα 30 εκατομμύρια. Ανυπολόγιστες ήταν ακόμη οι υλικές καταστροφές που υπέστη η Σοβιετική χώρα.

Βαρύς ήταν ο φόρος του αίματος για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα σε απόλυτα νούμερα και στην πρώτη πεντάδα, παγκοσμίως, σε ότι αφορά τους νεκρούς ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα είχε απώλειες 35.100 ζωών στα πεδία των μαχών, 171,800 από εκκαθαρίσεις πληθυσμών ενώ οι απώλειες από τις συνθήκες ασιτίας και κακουχίας εκτιμώνται μεταξύ 300.000 και 600.000. Τα μαζικά εγκλήματα των Ναζί κατά του άμαχου ελληνικού πληθυσμού απλώθηκαν σε όλη την επικράτεια της χώρας, από την Κρήτη μέχρι και τη Βόρεια Ελλάδα. Μαζικά κατοχικά εγκλήματα σε περισσότερα από 60 σημεία της ελληνικής επικράτειας. Σ’ έναν τέτοιο τόπο θυσίας απ’ αυτούς που ‘ναι διάσπαρτοι σ’ όλη την Ελλάδα βρισκόμαστε σήμερα, εδώ στη Χωριστή. Η Χωριστή είναι από τους τόπους που οι άνθρωποί του κράτησαν το νήμα του αγώνα σ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα και συνεχίζουν

Στην Ελλάδα, η κατάκτηση και τριπλή Κατοχή (Γερμανία, Ιταλία, Βουλγαρία), βρήκε τη ντόπια αστική τάξη «τριχοτομημένη»: Ενα μέρος της επέλεξε την ανοιχτή συνεργασία με τους κατακτητές, δοσίλογοι-μαυραγορίτες. Ένα άλλο διέφυγε στη Μέση Ανατολή μαζί με το Παλάτι, κι ένα τρίτο, που έμεινε στην Ελλάδα, απείχε από τον αγώνα, προσβλέποντας καιροσκοπικά σε μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και υποστηρίζοντας τη δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας.
Στον αντίποδα, οι κομμουνιστές ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στην οργάνωση της αντίστασης του λαού. Αμέσως μετά την έναρξη της Κατοχής, το Κόμμα έβαζε άμεσα καθήκοντα από τη μία το τσάκισμά των καταχτητών και από την άλλη την επιβίωση του λαού και την οργάνωση της πάλης του. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δημιουργήθηκε στις 27/9/1941 το ΕΑΜ. Στο ΕΑΜ και τις οργανώσεις του (ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ) συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα. Δημιούργησε φύτρα εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές. Τροφοδότησε τη λαϊκή πολιτιστική ανάταση.

Χάρη στη δράση του ΕΑΜ ούτε ένας εργάτης δεν στάλθηκε για δουλειά στα γερμανικά εργοστάσια, με εξαίρεση αυτούς που είχαν συλλάβει ομήρους οι Γερμανοί. Ούτε ένας δεν στάλθηκε στο Ανατολικό μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

 εκδηλωση ΚΚΕ Χωριστή

Η δημιουργία αντάρτικων ομάδων και στη Δράμα, συνδέεται με την απόφαση για αντίσταση στη Μακεδονία στα τέλη του Ιούνη του 1941 του Γραφείου Μακεδονίας-Θράκης (Μακεδονικό Γραφείο) του ΚΚΕ, από τις λίγες οργανώσεις που είχε καταφέρει το Κόμμα να διατηρήσει μέσα στις μεταξικές διώξεις. Η Εξέγερση της Δράμας ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη απέναντι στους φασίστες κατακτητές.

Το καλοκαίρι του ’41 έχουμε στην περιοχή αντάρτικη ομάδα στο Τσαλ- Νταγ . Το Σεπτέμβρη του ‘41, μετά από συσκέψεις στην περιοχή, αποφασίζεται ταυτόχρονη, συντονισμένη εξέγερση στη Δράμα και τα χωριά της με κατάληψη κοινοτικών γραφείων και σταθμούς χωροφυλακής ενάντια στους Βούλγαρους κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Η λαϊκή εξέγερση κατά των Βουλγάρων κατακτητών στην οποία πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές είναι το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα κατά του Άξονα.

Η εξέγερση απέτυχε και οι Βούλγαροι προχώρησαν σε αντίποινα σε όλη την περιοχή. Αεροπορικοί βομβαρδισμοί, εκτελέσεις, βασανισμοί, φυλακίσεις.

Στη Χωριστή το βράδυ στις 29του Σεπτέμβρη πήραν όμηρους 17 παλικάρια και τους οδήγησαν σε στρατόπεδο της Δράμας. Την Τρίτη συνέλαβαν περίπου 200 άντρες, τους οδήγησαν στη Γκιόλα , όπου 106 απ’ αυτούς εκτελέστηκαν. Το ίδιο βράδυ εκτελέστηκαν και οι 17 όμηροι. Τα αντίποινα στη Χωριστή συνεχίστηκαν και μετά την 30η Σεπτέμβρη. Ο αριθμός των νεκρών της φτάνει τους 147 μαζί με τους 15 που καταδικάστηκαν από το βουλγάρικο Στρατοδικείο κι εκτελέστηκαν ως κομμουνιστές που συμμετείχαν στην Εξέγερση.

Η Χωριστή είχε μεγάλη προσφορά στους αγώνες. Η προηγούμενη δράση στο καπνεργατικό κίνημα, η δράση του Κόμματος σ’ εργάτες και αγρότες και γενικότερα οι στενοί δεσμοί της με το ΚΚΕ ήταν σημαντικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Χωριστιανών από το καλοκαίρι του ’41 κιόλας στην αντάρτικη ομάδα του Τσαλ Νταγ και σ’ όλη την περίοδο της Αντίστασης.

Ο κατάλογος της προσφοράς και της θυσίας δε σταματά εδώ. Μετά την Απελευθέρωση, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της Αντίστασης, είχαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέλη και εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές. Το ΚΚΕ, που ήταν ο οργανωτής και καθοδηγητής αυτής της πάλης, ήταν το Κόμμα που γιγαντώθηκε μέσα σε συνθήκες ένοπλου αγώνα και βαθιάς παρανομίας από τη δεκαετία του '30, με χτυπημένες τότε τις Οργανώσεις, έφτασε να μετρά εκατοντάδες χιλιάδες μέλη.

Αγωνιστές από τη Χωριστή στη δύναμη του ΕΛΑΣ στο Τσαλ- Νταγ, εκτελεσμένοι κομμουνιστές από έκτακτα στρατοδικεία, μαχητές του ΔΣΕ στη διάρκεια του εμφύλιου , φυλακισμένοι κι εξόριστοι αγωνιστές δίνουν την εικόνα της προσφοράς αυτού του τόπου στον αγώνα κατά του φασισμού και στην υπόθεση της ταξικής πάλης.

Σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της πάλης, στο καπνεργατικό κίνημα η Καπνεργατική Ένωση Τσατάλτζας πρωτοστατεί.
Μέρα Μαγιού, σαν σήμερα στις 9 τον «Ματωμένο Μάη» του ’36 η κυβέρνηση του φασίστα Ιωάννη Μεταξά, χτυπά τη μεγαλειώδη γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη που στηρίζει τα αιτήματα των καπνεργατών.
Ο Ρίτσος, συγκλονισμένος από το σπαραγμό της μάνας του νεκρού απεργού Τάσου Τούση, γράφει σε μια νύχτα τον Επιτάφιο. Παίρνω δυο στίχους απ’ το ποίημα:
«Γιέ μου, στ' αδέλφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,
σου πήρα το ντουφέκι σου, κοιμήσου εσύ, πουλί μου»
Δεν υπάρχει πιο ταιριαστός τρόπος να τιμήσουμε τη θυσία τους απ’ τη συνέχεια του αγώνα τους.

rzGGmAdg

Σ/φοι και σ/φισσες, φίλες και φίλοι,

Τιμάμε κάθε αγωνιστή που μπήκε στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, σε κάθε γωνιά της γης. Τιμάμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, που εκτελέστηκαν, που κράτησαν στάση παλικαρίσια. Είναι αυτοί που αποτελούν σύμβολο ζωής!
Συνεχίζουμε σ’ αυτό το δρόμο του αγώνα γιατί έχει σημασία για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Σήμερα, οι συνθήκες της πανδημίας που βιώνουν οι λαοί όλου του κόσμου φέρνουν επιθετικά στο προσκήνιο τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Η κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων υγείας, οι εκατόμβες νεκρών λόγω του κορωνοϊού, ακόμα και στην μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, οι δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι μέσα σε λίγες μέρες, η μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων που συνοδεύεται με γενναία ενίσχυση των μονοπωλίων από τα καπιταλιστικά κράτη, η επιδίωξη να πληρώσουν ξανά οι λαοί την καπιταλιστική κρίση, οι οξυμένοι ανταγωνισμοί διαμορφώνουν τη νέα βαρβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι κάθε χώρας, οι λαοί όλου του κόσμου.

Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα των λίγων, τα συμφέροντα τους ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Όλοι αυτοί όταν δεν τα βρίσκουν με συμφωνίες, τα μοιράζουν αφού έχει χυθεί το αίμα του λαού. Γι αυτό ξεσηκωνόμαστε ενάντια στους επικίνδυνους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επεμβάσεις, στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε μια απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση.
I XQ4ZQQ
Συνεχίζουμε σ’ αυτόν τον δρόμο του αγώνα για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα. Ξέρουμε ότι οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι φοβούνται τη φλόγα της αγωνιστικής διεκδίκησης. Γι αυτό παραχαράσσουν την Ιστορία, επιχειρούν το ξαναγράψιμό της.
Κεντρικό ρόλο στη διαστρέβλωση της ιστορικής μνήμης των λαών κατέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπαθεί να «διαγράψει» την 9η Μάη ως μέρα της «Αντιφασιστικής Νίκης», καθιερώνοντας στη θέση της τη λεγόμενη «Ημέρα της Ευρώπης». Ακολουθεί το τσουβάλιασμα φασισμού κομμουνισμού με το «Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο», 2006) και τον ορισμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ναζισμού και του Σταλινισμού». Γενικά, ο ρόλος της ΕΣΣΔ και των ένοπλων λαϊκών αντιστασιακών κινημάτων, είτε υποβαθμίζεται (έως εξαφανίζεται), είτε συκοφαντείται. Ο Κόκκινος Στρατός βαφτίζεται κατακτητικός - κατοχικός και οι απανταχού συνεργάτες των ναζί ηρωοποιούνται.
Καμιά πλαστογραφία όμως δεν είναι ικανή να σβήσει την αλήθεια. Η παραχάραξη, διαστρέβλωση της Ιστορίας, η ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού δεν αποτελούν παρά αναπόσπαστο τμήμα του αστικού ιδεολογικοπολιτικού πολέμου, που στόχο έχει τη διαμόρφωση υποταγμένων συνειδήσεων και τον παροπλισμό της εργατικής τάξης.

Εβδομήντα πέντε χρόνια από την «Αντιφασιστική Νίκη των Λαών» τιμάμε και διδασκόμαστε από την Ιστορία μας. Η εποχή μας είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Ο 21οςαιώνας θα είναι αιώνας νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, οπλισμένοι με τη δύναμη της κοσμοθεωρίας μας, αλλά και την εμπειρία του παρελθόντος, των νικών και των ηττών του κινήματος, θα τραβήξουν μπροστά τους τροχούς της κοινωνικής εξέλιξης, με μεγαλύτερη ωριμότητα και αυτοπεποίθηση από ποτέ.

Το θάνατό τους, τη θυσία τους μόνο μια ανταμοιβή τους πρέπει. Να μη λυγίσουμε, να μην κάνουμε βήμα πίσω, να παλέψουμε για το δίκιο, για μια ζωή λεύτερη από βαρβαρότητα, πολέμους, εκμετάλλευση. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Η μνήμη δεν σβήνει.

ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

καταθεση στεφάνου παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ

καταθεση στεφανου ΚΚΕ ΚΝΕ

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr