Wednesday, 06 May 2020 17:42

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ.Γεώργιου Παπαδόπουλου στο Παρανέστι για το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών

Written by

Την Τρίτη 28 Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ.Γεώργιος Παπαδόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παρανέστι, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Δράμας κα Αλεξάνδρα Μπουραζάνη, καθώς και από τον Δήμαρχο Παρανεστίου κ.Αναστάσιο Καγιάογλου και τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Παρανεστίου κ.Ηρακλή Αλαγκιοζίδη.

Η επίσκεψη έγινε εν' όψη της έναρξης του "Προγράμματος Καταπολέμ ησης Κουνουπιών" στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, προκειμένου να διερευνηθούν και να καταγραφούν επί του πεδίου οι υφιστάμενες επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες (εστίες αναπαραγωγής και ανάπτυξης κουνουπιών, όπως στο κατάντη του ποταμού Νέστου, στο χώρο διάθεσης λυμάτων κ.λ.π.) στο Παρανέστι.

Στόχος είναι η αγαστή συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με τον Δήμο Παρανεστίου, προκειμένου να ληφθούν μέτρα περιβαλλοντικής υγιεινής και εξυγίανσης περιβάλλοντος (εργασίες όπως, εξυγίανση των κοιλοτήτων όπου συλλέγονται στάσιμα ύδατα, κ.λ.π.), που ουσιαστικά θα συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της ευχέρειας του πολλαπλασιασμού των κουνουπιών και επομένως στη μείωση του πληθυσμού αυτών, προς όφελος:της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος.

Τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών. Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα τελευταία έτη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, καθώς και η ύπαρξη κινδύνου εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (π.χ. ιών Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού), καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών.

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ 2

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού τους, μέσω του περιορισμού των εστιών αναπαραγωγής τους και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων.
Κάθε έτος, καλούνται οι Περιφέρειες μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών τους να εκπονήσουν «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Καταπολέμησης Κουνουπιών», σε επίπεδο Περιφέρειας ή Περιφερειακών Ενοτήτων, εξασφαλίζοντας εγκαίρως τις πιστώσεις.
Ένας από τους σημαντικούς παράγοντας επιτυχίας ενός τέτοιου προγράμματος, που σκοπό έχει την αντιμετώπιση των κουνουπιών και κατ’ επέκταση την πρόληψη μετάδοσης νοσημάτων από αυτά σε μια περιοχή, είναι η στενή συνεργασία των Περιφερειακών Ενοτήτων που υλοποιούν τα εν λόγω προγράμματα και των Δήμων, οι οποίοι οφείλουν να συνδράμουν στη λήψη μέτρων για την εξάλειψη εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, την εξυγίανση του περιβάλλοντος, κ.λ.π., προς επίτευξη των κοινών στόχων.

ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ 3

Εξέχουσα σημασία έχει η εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής και εξυγίανσης του περιβάλλοντος, με τα οποία επιτυγχάνεται ο περιορισμός ή η εξάλειψη, όπου είναι δυνατόν, των εστιών ανάπτυξης των προνυμφών κουνουπιών (στάσιμα νερά). Τα μέτρα αυτά είναι από τα σημαντικότερα, καθώς προσφέρουν μακροχρόνιο όφελος ελαχιστοποιώντας την ευχέρεια του πολλαπλασιασμού τους και επομένως μειώνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των υψηλών πληθυσμών τους, για μεγάλο διάστημα, χωρίς τη χρήση βιοκτόνων. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται γύρω από τις κατοικημένες περιοχές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι : "Η μελέτη, καταγραφή και αντιμετώπιση των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγιεινής των κατοίκων του Παρανεστίου. Όχι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν, πλέον χωρίς κουνούπια, το μοναδικό σε φυσικό κάλλος οικοσύστημα του ποταμού Νέστου".

file 4

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr