Saturday, 26 August 2023 12:58

Θ. Ξανθόπουλος στο Action 24 για δασικές πυρκαγιές: Η κυβέρνηση απέτυχε-Το αποτέλεσμα είναι εφιαλτικό-Είναι προφανείς οι ευθύνες τις-Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης και μοντέλου πολιτικής προστασίας

Written by

“Η κυβέρνηση απέτυχε. Το αποτέλεσμα μετράει. Κάηκαν τόσοι άνθρωποι και τόσα στρέμματα.. Είναι προφανής η αδυναμία της να συντονίσει επαρκώς. Αλλά θα τα πούμε στη Βουλή. Τώρα προέχει να σβήσουν οι φωτιές”, τόνισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο Σ. Φάμελλο, επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πυρκαγιές, περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.
“Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή περίοδο πυρκαγιών. Έχουν καεί πάνω από 1.2 εκ. στρέμματα, αριθμός εφιαλτικός...Ηχεί ακόμη στα αυτιά μας η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, αρχές καλοκαιριού, ότι είμαστε έτοιμοι, ενόψει αντιπυρικής περιόδου. Επρεπε να είναι πιο προσγειωμένος. Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης, όχι μονομέρεια επιλογών και συζήτηση από μηδενική βάση για ένα άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης και όχι στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης”, συμπλήρωσε.
Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε επίσης, ότι δεν στελεχώθηκαν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες με το αναγκαίο προσωπικό από το υπ. Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας ενώ και η μεταφορά της διεύθυνσης Δασών στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη στελέχωση. “Δεν είναι άμοιρη των ευθυνών της η κυβέρνηση όταν κατώρθωσε να απορροφήσει μόλις το 0.5% των κονδυλίων για την πολιτική προστασία που διαθέτει η ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο Δήμο Ιάσμου για πολιτική προστασία δόθηκαν μόλις 25.000 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε κενά στην πυροσβεστική. Το γεγονός ότι μέσα Αυγούστου προκηρύχθηκαν 500 θέσεις πυροσβεστών όταν τα κενά είναι 3.000, αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Πότε θα προλάβει να τους προσλάβει. Γι΄αυτού τύπου την αδιαφορία εγκαλούμε την κυβέρνηση”, υπογράμμισε.
“Ηρθε η ώρα να αλλάξει το μοντέλο της πυρόσβεσης.. Εμείς είχαμε αφήσει 5.000 ανθρώπους σε προγράμματα κοινωνικής εργασίας για καθαρισμό δασών, τα οποία δεν συνεχίστηκαν. Η ένταξη των εθελοντών απαιτεί αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου γιατί κινδυνεύει η ζωή τους και πρέπει να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αγνοείται η τύχη του πορίσματος της Επιτροπής Γκολντάμερ που συστάθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι και το οποίο παρέδωσε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. κ. Σκυλακάκης μιλά για ΣΔΙΤ στην αξιοποίηση των δασών. Αλλά το να μπουν ιδιώτες με σκοπό το κέρδος και να αφήνουμε υποστελεχωμένη την δασική υπηρεσία δεν μπορεί να μας βρει σύμφωνους”, κατέληξε.

https://www.youtube.com/watch?v=kZ9s62wtmlU
Από 5’.36’ , 24’ 51’’, 31’.09’’

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr