Thursday, 26 September 2019 20:35

Επίκαιρη Ερώτηση ΚΚΕ αναφορικά με το εργατικό ατύχημα σε λατομείο της ΠΕ Δράμας

Written by

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε λατομείο της ΠΕ

Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί το σημαντικότερο λατομικό κέντρο της Ελλάδας, υπάρχουν 5 ενεργά λατομικά κέντρα όπου λειτουργούν περισσότερα από 135 λατομεία. Η παραγωγή ξεπερνά το 90% του συνόλου των ογκομαρμάρων που παράγονται στη χώρα μας, ενώ καλύπτει σε ποσότητα και αξία το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών. Στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία μαρμάρου εκτιμάται ότι εργάζονται 4.000 με 5.000 εργαζόμενοι. Η ΠΕ Δράμας είναι το σημαντικότερο κέντρο της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου.
Παρ’ όλα αυτά ο κλάδος αυτός αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα όπου η ανάπτυξή του δεν σημαίνει και καλυτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους. Το 6ήμερο στα λατομεία έχει καθιερωθεί στις περισσότερες επιχειρήσεις, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, οι ατομικές συμβάσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας είναι πραγματικότητα.
Ο συνδυασμός των παραπάνω με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, η καταστρατήγηση των μέτρων υγιεινής έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν γίνει πολύ συχνό φαινόμενο τα εργατικά ατυχήματα, πολλά από τα οποία είναι και θανατηφόρα. Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του τραγικού εργατικού δυστυχήματος που έγινε σε εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας ''Γιαννακάκη'' όπου, την Τετάρτη 04.09.2019, 25χρονος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από έναν μαρμάρινο όγκο.
Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου γιγαντώνονται, που οι νέες επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αυξάνουν, αποτελεί πρόκληση το αίτημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για ένταξη του εξοπλισμού λατομείων μαρμάρου στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, με την κυνική αιτιολόγηση ότι ''επιπροσθέτως, η διευκόλυνση της ανανέωσης του εξοπλισμού από την Πολιτεία θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ασφαλούς λειτουργίας (λιγότερα ατυχήματα)''.
Η παραπάνω κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς καθώς η πολιτική υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, που ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι αποδυναμωμένες και οι έλεγχοι να είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της οικογένειας του θύματος.
• Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων στους χώρους των λατομείων. Την εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Τον έλεγχο από τις υπηρεσίες του κράτους του μηχανολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού με ευθύνη της εργοδοσίας.
• Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) με επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους των λατομείων. Την δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Δράμα.

Ο Βουλευτής

Γιάννης Δελής

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr