Friday, 15 February 2019 16:22

Στην μετατροπή του ΤΕΙ ΑΜΘ σε αυτόνομο Πανεπιστήμιο Ανώτατης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Δράμας Δ. Κυριαζίδης

Written by

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (σημερινό ΤΕΙ Ανατ.Μακεδονίας-Θράκης), ως δρομολογείται και στην Κρήτη, “απαίτησε” ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν.Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κατά τη σημερινή συζήτηση του στη Βουλή, με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, αντί της απορρόφησής του από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης (Αγγλόφωνων προγραμμάτων), μη διασφαλίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ζ΄
Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Αθήνα, σήμερα στις 15 Φεβρουαρίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Θ΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίου ΜΑΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
[….]
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης):
[…]
Δεύτερον, με τη δεύτερη με αριθμό 2854/29-10-2018 ερώτηση του κύκλου των Αναφορών – Ερωτήσεων του Βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Κυριαζίδη προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά «με τη μεταφορά μιας θέσης μέλους ΔΕΠ από την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».
[…]
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, καλωσήλθατε. Σας περίμενα τέσσερις μήνες. Θα έχω την ευτυχία να έχω, πιστεύω, μία δημιουργική συζήτηση και αποτέλεσμα από πλευράς σας.
Κατέστη αναγκαία η ερώτησή μου προς εσάς στις 29 Οκτωβρίου, ύστερα από ψήφισμα που προήλθε από συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η διαπίστωση ότι η Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου οδηγείται σε πλήρη υποβάθμιση δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αφού ήδη από ετών λειτουργούν πανεπιστημιακές κλινικές με ένα μόνο μέλος ΔΕΠ, κατά παράβαση κάθε ακαδημαϊκής δεοντολογίας.» Σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν υπερβολή ότι η λειτουργία του συνεχίζει χάριν της φιλοτιμίας και πολλών αυτοθυσιών από πλευράς των υπηρετούντων εκεί συναδέλφων, αναφέρουν οι καθηγητές.
Αυτή, δυστυχώς, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Η υποβάθμιση και αποψίλωση του Δημοκρίτειου συνεχίζεται, διότι έχετε δεσμευτεί και εσείς και ο Πρωθυπουργός για δημιουργία μιας Νομικής Σχολής, τέταρτης στη χώρα, λες και δεν υπάρχει πληθώρα του νομικού κόσμου ως στελέχη που καταλαβαίνουν την ανάγκη αυτής της υπηρεσίας στη Δικαιοσύνη.
Και ταυτοχρόνως, βεβαίως, προσφάτως προχωρήσατε και σε μία κατάθεση ενός φαραωνικού πάλι νομοσχεδίου, αναφορικά με τις απορροφήσεις, όπως κάνατε σε άλλες Περιφέρειες και αναφέρομαι για τη συγχώνευση των Tεχνολογικών Iδρυμάτων της περιοχής μας, της Περιφέρειας, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δυστυχώς, αυτή η αποψίλωση, η υποβάθμιση της περιοχής έχει να κάνει με τη διαρκή υποβάθμισή του σε κάθε επίπεδο. Είχαμε εκατόν σαράντα έξι θέσεις ΔΕΠ μελών στο Δημοκρίτειο και έχουν μείνει εκατόν δέκα έξι, επτά φεύγουν φέτος. Άρα, πώς θα λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο κάτω από αυτές τις συνθήκες και τη διαρκή προσπάθεια αποψίλωσης, με όσα είπα προηγούμενα;
Περιμένουμε μία απάντησή σας. Πιστεύω ότι θα έχουμε την τύχη και για τη συγχώνευση, απορρόφηση του συγκεκριμένου Ανωτάτου Τεχνολογικού Ιδρύματος στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από Καβάλα που είναι η έδρα, στη Θεσσαλονίκη.
Σας ευχαριστώ.
[….]
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, εγώ δεν διαθέτω facebook και δεν διαθέτω twitter, αλλά καταλαβαίνω ότι αναρτάτε τις αγορεύσεις σας, για να τις βλέπουν οι πολίτες μας …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Μα, έχετε facebook.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Όχι, περιμένετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Κυριαζίδη, μην επεμβαίνετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Το facebook που έχω είναι ένα πλαστό facebook που έχει γίνει και έχει καταγγελθεί. Μην μπούμε σε αυτό. Μην μου λέτε «έχω», λοιπόν!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Μα τώρα είναι αυτός ο «πόνος» μας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Κυριαζίδη, έχετε δευτερολογία, οπότε μπορείτε να συγκεντρώσετε όλες τις απορίες και να απαντήσετε μετά στον Υπουργό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Εκείνο, όμως, που θέλω να σας ρωτήσω, είναι το εξής: Θα έχετε την καλοσύνη και τη δημοκρατική ευαισθησία, αυτά που θα σας απαντήσω να τα αναρτήσετε στο facebook και να τα δουν οι πολίτες ως απάντηση στην ερώτησή σας και όχι μόνο την ερώτηση; Αυτό είναι το πρώτο.
[….]
Κύριε Κυριαζίδη, ήταν κάπως συγκεχυμένο το θέμα που θίξατε με τα λεγόμενα από εσάς Τεχνολογικά Ιδρύματα, προφανώς εννοούσατε το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης, δηλαδή αυτό που είναι στην Καβάλα, μάλλον. Θα σας παρακαλούσα να πάτε να δείτε τις αποφάσεις των οργάνων, της Επιτροπής. Εδώ δεν υπάρχει απλώς συναίνεση για το μέλλον του Ιδρύματος αυτού, εδώ υπάρχει ομοφωνία για το λαμπρό μέλλον τώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Τώρα, θίξατε ένα θέμα, που εάν κάποιος δεν ξέρει λεπτομέρειες, θα θεωρήσει ότι πράγματι το Υπουργείο έκανε μία αυθαιρεσία. Τι έκανε το Υπουργείο; Πήρε μία θέση, που η εκλογή ήταν άγονη και την πήγε σε ένα άλλο πανεπιστήμιο.
Πρώτον, να θυμίσουμε ότι η δική μας Κυβέρνηση είναι αυτή που μετά από δέκα χρόνια έδωσε χίλιες θέσεις στα πανεπιστήμια και ότι για να προκηρυχθεί μία θέση και να μπορέσει κανείς να βρει τα χρήματα γι’ αυτήν, είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Όταν, λοιπόν, προκηρύσσεις μια θέση, πρέπει να δεις αν αυτά που χρειάζεσαι, οι ειδικότητες που χρειάζεσαι, υπάρχουν και στην επιστημονική κοινότητα. Γιατί εγώ μπορεί να χρειάζομαι μια ειδικότητα που στην επιστημονική κοινότητα μπορεί να μην υπάρχει. Και αν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, να αρχίσεις να διερευνάς αν αυτά τα άτομα είναι διατεθειμένα να έρθουν στην Ελλάδα ή να βάλουν υποψηφιότητα. Γιατί αλλιώτικα, θα μου επιτρέψετε να πω, προκηρύσσεις μια θέση χωρίς να κάνεις την αντίστοιχη προεργασία.
Νομίζω ότι το ξέρετε και εσείς. Αν θέλετε έναν συνεργάτη που μπορεί να τον θέλετε σε κάτι εξαιρετικά ειδικευμένο και να είναι πολύ σημαντική αυτή η ειδικότητα για το δικό σας μέλλον –εννοώ του γραφείου σας- και μπορεί να μην υπάρχει. Ή αν υπάρχει, να μην είναι διατεθειμένος να έρθει.
Όταν, λοιπόν, υπάρχουν άγονες εκλογές επειδή δεν παρουσιάστηκε υποψήφιος, σημαίνει ότι το Σώμα το οποίο πήρε μια άδεια θέση, στην οποία έδωσε περιεχόμενο, δεν έχει κάνει την απαιτούμενη προεργασία. Άρα, μην αρχίσουμε την κατηγορία ότι κανείς παίρνει θέσεις από ένα πανεπιστήμιο της Περιφέρειας κ.λπ. Εδώ υπάρχει κάτι, το οποίο πρέπει όλοι να το δούμε στα μάτια.
Δεύτερον, η άγονη διαδικασία, όπως ξέρετε, μπορεί να μην γίνεται μόνο επειδή δεν υπάρχουν υποψήφιοι. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι –και έχουμε τέτοιες περιπτώσεις- και να μην συμφώνησε το εκλεκτορικό Σώμα σε κάποιον. Δηλαδή, όταν έχεις δώδεκα υποψηφίους και κανένας δεν σου κάνει και είναι άγονη, εδώ υπάρχει ένα θέμα με το εκλεκτορικό Σώμα. Τι; Ότι το εκλεκτορικό Σώμα θα πρέπει να ενηλικιωθεί, να συζητήσουν σοβαρά μεταξύ τους και να δουν τι θα κάνουν από τους διάφορους υποψηφίους.
Άρα, και στις δύο περιπτώσεις έχουμε εκλεκτορικά Σώματα που φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα ως προς τις θέσεις τις άδειες που είναι να διαχειριστούν. Ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα –και ορθά κατά τη γνώμη μας- να δούμε πού αλλού υπάρχουν ανάγκες.
Να σας πω και κάτι ακόμη. Δεν είναι μόνο αυτό που έγινε με την Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Από το ΕΜΠ, από το Ιόνιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπήρξαν αντίστοιχες άγονες θέσεις. Και δεν τις πήγαμε όλες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Τις μοιράσαμε ανάλογα με τις ανάγκες. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ δίκαιο. Νομίζω δείχνει μια αποφασιστικότητα του Υπουργείου να μην μένουν κενές αυτές οι θέσεις που έρχονται και επανέρχονται, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Και θα πρέπει να έχουμε μια υπευθυνότητα και για τα άλλα ιδρύματα, τα οποία έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες τους.
Αυτά θα ήθελα να πω σε αυτή τη φάση. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
[….]
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτά που είπαμε προηγουμένως αναφορικά με την Ιατρική Σχολή δεν είναι δικά μας αποκυήματα. Οι καθηγητές με ομόφωνο ψήφισμά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για το πόσα μέλη υπήρχαν, πόσα είναι σήμερα, πόσα φεύγουν φέτος και τι κάνετε εσείς. Αν λέτε τώρα ότι αυθαιρετούν, ότι κάτι άλλο υποκρύπτει η συνέλευσή τους και το περιεχόμενο, να μας το πείτε. Έρχεστε και παίρνετε θέσεις με τον τρόπο που είπατε, ότι δηλαδή εσείς δεν παρεμβαίνετε και ότι άλλοι, αν θέλετε, -εντός εισαγωγικών- «διορίζουν» τα μέλη και έχουν να κάνουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Λέτε και αντιλέτε. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα ζήτημα που, δυστυχώς, είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Και ερχόμαστε στο μεγαλύτερο ζήτημα που μας βασανίζει ως Περιφέρεια με την έννοια της απορρόφησης των Τμημάτων των Σχολών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ένα Διεθνές Πανεπιστήμιο, με προγράμματα στα αγγλικά, βεβαίως, με δίδακτρα. Δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί να γίνει αυτή η απορρόφηση-συγχώνευση.
Αναφερθήκατε στο ότι υπάρχουν αποφάσεις. Ποιας επιτροπής; Της επιτροπής που εσείς συγκροτήσαμε, αποκλείοντας το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να είναι παρόν στην επιτροπή. Φτιάξατε μια επιτροπή από άλλα πανεπιστήμια για να καταλήξει στο αποτέλεσμα. Είχατε δεσμευτεί εδώ, κύριε Υπουργέ -θα σας δώσω και τα Πρακτικά- ότι αυτό θα ήταν μια πρώτη απόφαση, μια θέση της επιτροπής και ότι θα ερχόταν μια δεύτερη, προκειμένου να ολοκληρώσει όλο αυτό το έργο.
Άρα, τι κάνατε; Απλά υποχρεώσατε τον Πρόεδρο, αν θέλετε, του Διεθνούς Πανεπιστημίου και της επιτροπής, τον κ. Γραμμένο, να παραιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο προχωράτε, με έναν αυθαίρετο τρόπο, δημιουργώντας τριάντα δύο Τμήματα σε έξι πόλεις, χωρίς –αν θέλετε- να υπάρχει οποιαδήποτε μελέτη βιωσιμότητας, οποιαδήποτε μελέτη διασφάλισης των εργασιακών στη συνέχεια δικαιωμάτων των πτυχιούχων. Δηλαδή, φτιάχνουμε μια βιομηχανία πτυχιούχων για την ανεργία.
Το είδαμε και με τις άλλες απορροφήσεις, συγχωνεύσεις που κάνετε στην Ήπειρο, στην Στερεά Ελλάδα και στην Θεσσαλία. Άλλες σχολές σε άλλα πανεπιστήμια της Αθήνας, διαφορετικές συγχωνεύσεις-απορροφήσεις στην Ήπειρο αναφορικά με τα τεχνολογικά ιδρύματα, διαφορετικά στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.
Και το ομολογείτε σε ένα σημείο πράγματι, διότι στο άρθρο 34 του σχετικού νομοσχεδίου, αναφορικά με τις απορροφήσεις-συγχωνεύσεις σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, καταρτίζεται ένα ακαδημαϊκό συμβούλιο εκπαίδευσης, προκειμένου να μελετήσει το πώς στη συνέχεια θα μπορούν να υπάρξουν αυτές οι συγχωνεύσεις. Αυτό τι μελετά; Μελετά τις προϋποθέσεις ίδρυσης ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκπονεί σχετική έκθεση βιωσιμότητας μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2020.
Δεν έπρεπε κάτι ανάλογο, αντίστοιχο προηγουμένως να πραγματοποιήσετε και για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αναφορικά με την απορρόφηση των ΤΕΙ ή του ΤΕΙ, αυτού του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Μα, τι λέτε; Εντάξει τώρα!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Δεν το αντιλαμβανόμαστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Προφανώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Βεβαίως! Μα, πώς να το αντιληφθούμε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Επειδή δεν διαβάζετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Θα το δούμε και στη συνέχεια. Το ίδιο συνέβη και στην Κρήτη που πάτε να κάνετε την προσπάθεια, αλλά είδατε εκεί ότι αυτό το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα δεν συμφωνεί και αυτονομείται. Δεν δέχεται να εισαχθεί ή –αν θέλετε- να συγχωνευτεί σε κανένα από τα δύο πανεπιστήμια.
Αυτό θα επιθυμούσαμε –εφόσον απαξιώνετε το Δημοκρίτειο- στην ίδια Περιφέρεια, αντί να συμβεί ό,τι συνέβη σε άλλες περιοχές –εν πάση περιπτώσει να το δεχθούμε- να μην δημιουργήσετε τότε ένα αυτόνομο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα με έδρα την Καβάλα. Αυτό θα μπορούσε κανείς να το συζητήσει, όχι όμως με τον τρόπο και με τον σκοπό και στόχο που το κάνετε, γιατί σε λίγο όλοι αυτοί θα έχουν κάποια πτυχία για λαδόκολλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Κυριαζίδη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε έξι λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Είχαμε υποτίθεται έρθει εδώ να συζητήσουμε το θέμα της θέσης που βγήκε άγονη. Κατάλαβα ότι μάλλον ικανοποιηθήκατε από την απάντηση μου και με ρωτάτε τώρα άλλα θέματα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα. Είμαι έτοιμος και για τα άλλα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Επειδή δεν πήρα απάντηση. Αρχές του έτους κατέθεσα για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Δεν πήρα απάντηση. Απαξιώνετε φαίνεται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Κυριαζίδη, σας παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ακούστε. Δείτε ξανά τα βίντεο, για να πεισθείτε ότι δεν μπορεί ένα πανεπιστήμιο να έχει σήμερα την πολυτέλεια να βγάζει άγονες εκλογές. Πρέπει να έχουμε εκλογές, γιατί κάνει ενάμιση χρόνο από τότε που δίνεται μία θέση μέχρι τότε που θα διοριστεί κάποιος και δεν μπορούν να γίνονται αυτού του τύπου -δεν λέω- ούτε ατασθαλίες ούτε παιχνίδια. Είναι όμως ένα θέμα της κοινότητας είναι ένα διεθνές φαινόμενο και ειδικά στη χώρα μας που είναι τόσο δύσκολη η εύρεση χρημάτων, νομίζουμε ότι θα πρέπει να πάνε αλλού που έχουν ανάγκη.
[….]
Τώρα ας έρθω στα υπόλοιπα που μου λέτε. Ξέρετε είναι πραγματικά ανακόλουθο και νομίζω πολύ υποτιμητικό για τους νεολαίους μας, να λέτε ότι τα πανεπιστήμια είναι βιομηχανία παραγωγής ανέργων. Δεν έχετε το δικαίωμα να λέτε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Αυτό κάνετε! Το 20% του ΟΟΣΑ έχει πτυχιούχους ανέργους, κύριε Υπουργέ. Τι μας λέτε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε συνάδελφε, δεν ακούγεστε. Μιλάει ο Υπουργός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κοιτάξτε, η διακοπή…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Κυριαζίδη, αυτό που κάνετε, να φωνάζετε από κάτω, δεν είναι σωστό. Μιλάει ο Υπουργός. Να απαντήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Μα, δεν είναι διάλογος αυτήν τη στιγμή αυτό που γίνεται εδώ. Υπάρχει διαδικασία πρωτολογίας, δευτερολογίας και απαντήσεων από τον Υπουργό. Σας παρακαλώ.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κοιτάξτε: Μάλλον η αγανάκτησή σας είναι έκφραση έλλειψης επιχειρημάτων, διότι από τη μια μεριά λέτε ότι είναι βιομηχανία δημιουργίας ανέργων κι εσείς ο ίδιος θέλετε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτό είναι η τρέλα της υπόθεσης, ότι δηλαδή εσείς που θέλετε ιδιωτικά πανεπιστήμια λέτε ότι τα δημόσια δημιουργούν ανέργους, δηλαδή ουσιαστικά θέλετε να πάρετε παιδιά από τα δημόσια για να πάνε στα ιδιωτικά, διότι η ανεργία …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Με σεβασμό, κύριε Υπουργέ, όχι με τον τρόπο που το κάνετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλέσω να υπάρχει ένα μέτρο στον τρόπο …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Κυριαζίδη, είναι η τρίτη φορά που σας κάνω παρατήρηση. Σας παρακαλώ πολύ. Αφήστε τον Υπουργό να απαντήσει.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Πρώτον: Σεβασμός στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα ήθελα να ανακαλέσετε ότι είναι βιομηχανία παραγωγής ανέργων.
Ως προς τη νέα αρχιτεκτονική, ξέρετε, δεν είναι καμμία Επιτροπή του Υπουργείου, δεν είναι τίποτα τέτοιο. Είναι Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν όλες οι Πρυτανείες των τεσσάρων Ιδρυμάτων και έχουν πάρει και αποφάσεις των Συγκλήτων. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν οι ομόφωνες αποφάσεις των Συγκλήτων απ’ ό,τι γνωρίζετε εσείς. Κάτι παραπάνω. Δεν μπορεί να είναι ομόφωνες και ένας να μην έχει μειοψηφήσει.
Να σας πω κάτι; Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο που ιδρύουμε, όλα τα προγράμματα δεν είναι στα αγγλικά. Είναι συγκεκριμένα προγράμματα στα αγγλικά. Το λέω αυτό γιατί πάλι δεν διαβάζετε αυτά τα οποία έχουμε αναρτήσει.
Εκείνο, όμως, που δεν ξέρετε καθόλου -και μου κάνει τρομερή εντύπωση και για εσάς και για τον κ. Δημοσχάκη- είναι το εξής, ότι εμείς είμαστε σε μια συνεννόηση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την επόμενη μέρα, για τη νέα αρχιτεκτονική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Μας έχουν φέρει ένα σχέδιο, κατά τη γνώμη μου ένα πάρα πολύ λογικό και αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο συζητάμε και το οποίο θα ανακοινώσουμε μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Άρα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο όχι μόνο δεν μένει έξω απ’ όλο αυτό, αλλά θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες επεξεργαζόμαστε μαζί με την Πρυτανεία. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, όλη αυτήν την υπόθεση.
Να σας πω κάτι για να τα ξεκαθαρίσουμε όσον αφορά το ΤΕΙ Κρήτης: Η Πρυτανεία και ο Πρύτανης προσωπικά του ΤΕΙ Κρήτης απηύθυνε επιστολή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πολυτεχνείο Κρήτης να αρχίσουν μια συζήτηση από μηδενική βάση. Προσέξτε το αυτό. Οι δύο Πρυτάνεις και του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης είπαν «αυτό δεν μας αφορά εμάς». Όταν εμείς συγκροτήσαμε μια Επιτροπή και όχι μόνον από μέλη από την Κρήτη, αλλά με μέλη και από το Πανεπιστήμιο και από το Πολυτεχνείο Κρήτης και από το ΤΕΙ και από άλλα πανεπιστήμια άλλων πόλεων, η Επιτροπή αυτή κάλεσε τους Πρυτάνεις να τους πει: «Θέλετε να συζητήσουμε τη λογική των συνεργειών και της συνεργασίας με το ΤΕΙ Κρήτης;». Μπροστά στην Επιτροπή για δεύτερη φορά οι πρυτάνεις είπαν «όχι». Άρα, η Επιτροπή προχώρησε στην πρόταση που μας κάνει.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τις προάλλες ανακοινώθηκαν εκατόν πενήντα καινούργιες θέσεις για τα Πανεπιστήμια, σαράντα πέντε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, είκοσι πέντε στο Γεωπονικό, πενήντα στη Θεσσαλία, είκοσι στα Γιάννενα και δέκα στο Ιόνιο. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν είκοσι οκτώ θέσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας αποκλειστικά για τις ιατρικές σχολές και η Ιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου λαμβάνει τρεις ολοκαίνουργιες θέσεις.
Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, να μπορέσουν να τις προχωρήσουν γρήγορα, να έρθουν καλοί υποψήφιοι και να μπορέσουν να εκλεγούν οι άριστοι σ’ αυτές τις θέσεις.
Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr