rena

rena

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Κουλουρά και τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη Καρβουνιάρη, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό Εσωτερικών κα. Νίκη Κεραμέως, για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το δημοσιογραφικό κλάδο και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός ο οποίος ενημερώθηκε για τα συγκεκριμένα θέματα και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Υπουργού, όπου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Ε.Τ μετέφεραν στην κα. Κεραμέως τις ανησυχίες και τα προβλήματα που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι της Περιφέρειας.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΤ, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο με την Υπουργό, σταχυολόγησαν τις ανάγκες του κλάδου, έθεσαν προτεραιότητες και ζήτησαν ίση μεταχείριση των δημοσιογράφων ως προς την πρόσβαση στην εργασία.
Από την πλευρά της Υπουργού και των συνεργατών της υπήρξε ενδιαφέρον για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.
Οι συναντήσεις της ΕΣΕΤ με μέλη της Κυβέρνησης και εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης προβλημάτων και θεμάτων των δημοσιογράφων μελών της στην ελληνική περιφέρεια.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε συνεδρίαση που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, παρόντος και του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.
Κατόπιν της σχετικής διαδικασίας, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΕΞΑΚΟΥΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: ΤΣΑΤΑΛΜΠΑΣΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
ΜΕΛΗ
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΜΕΡΚΟΥΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΑΜΕΤ ΧΑΣΑΝ
ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
Ο Περιφερειάρχης ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και καλή δύναμη ώστε να φέρουν σε πέρας το έργο τους, που αφορά άμεσα την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μετά τις έντονες αντιδράσεις και την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές αποφάσεις για εγκατάσταση μεγάλων Φωτοβολταϊκών Πάρκων(ΦΠ) στις περιοχές του Νευροκοπίου Δράμας και Λεκάνης Καβάλας. “Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν επιλεγεί χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καμία ενημέρωση τους όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων χώρων αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις παραγωγικές δραστηριότητες, το περιβάλλον, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών”, αναφέρεται στην Ερώτηση που συνυπογράφουν 12 συνολικά βουλευτές.
Η εγκατάσταση στη Λεκάνη Καβάλας ισχύος 75 MW, εγκρίθηκε απο την επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της απερχόμενης διοίκησης του κ. Μέτιου.Τα 1.460 στρέμματα, όπου προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση του ΦΠ είναι βοσκότοπος μέσα στον οποίο είναι εγκατεστημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Η ύπαρξή του είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της κτηνοτροφίας και η απαλλοτρίωσή του θα εκδιώξει τους κτηνοτρόφους και θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής. Άγνωστο παραμένει επίσης ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς η Λεκάνη είναι ένα κλειστό οροπέδιο και, βεβαίως, πριν την υπογραφή της απόφασης καμία σοβαρή μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου
Πριν λίγες ημέρες επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση δύο ΦΠ, ένα στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου με συνολική ισχύ 423,08 MW, το οποίο θα καλύψει έκταση 6.500.000 τετραγωνικών μέτρων και ένα στην κοινότητα Καταφύτου συνολικής ισχύος 379,34 MW. Ολοι οι τοπικοί παράγοντες και φορείς εξέφρασαν τιε αντιρρήσεις τους, καθώς το ΦΠ στο Νεροκόπι σχεδιάζεται σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, περικυκλώνει την πόλη, περιλαμβάνει χώρο βοσκοτόπου ενώ είναι άγνωστες οι επιπτώσεις του στην πατατοπαραγωγή. Σε περιοχή βοσκοτόπου σχεδιάζεται και η επένδυση στη Κοινότητα Καταφύτου, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την επένδυση αμπελώνων μεγάλου οινοποιείου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οινική παραγωγή τη περιοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση,στηρίζει τις ΑΠΕ επιδιώκοντας να αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας με εγχώρια προστιθέμενη αξία. Θεωρεί όμως επίσης ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς σχέδιο και κανόνες, χωρίς Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, όπου και πάλι οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ξεκίνησαν να εκπονούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στόχος της πολιτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ περνά ωστόσο μέσα από την επίλυση των όποιων προβλημάτων και εντάσεων δημιουργούνται με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και με ταυτόχρονη διατήρηση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Με τα δεδομένα αυτά, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, αν προτίθεται να επανεξετάσει την χωρική εγκατάσταση των συγκεκριμένων ΦΠ, εάν πρόκειται να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση κατά την διαδικασία αδειοδότησης τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων. Ερωτάται επίσης πότε θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου το οποίο έχει προκηρυχθεί από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά λιμνάζει εδώ και 5 χρόνια με αποτέλεσμα έκτοτε να επικρατεί αναρχία στη χωροθέτηση τέτοιων έργων καθώς και αν έχει σκοπό να ενισχύσει τον δραστήριο ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Μοναδικές στιγμές ψυχικής ανάτασης και φόρτισης έζησαν χθες οι θεατές στη θεατρική μουσική παράσταση ΔΥΟ ΓΥΜΝΑ ΑΣΠΡΑ ΧΈΡΙΑ με τη ηθοποιό ΜΕΛΙΝΑ ΜΠΟΤΕΛΛΗ.
<<Ήταν η καλύτερη παράσταση που είδα στη ζωή μου μέχρι τώρα>> είπε ένας θεατής στο τέλος .
<< Όσο υπάρχουν τέτοιοι καλλιτέχνες και τέτοια θεατρικά έργα είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας>> τόνισε ένα ς άλλος σφίγγοντας το χέρι της καλλιτέχνιδας.
<<Απόψε έζησα μοναδικές στιγμές, δεν πατούσα στη γη>>, <<ήμουν τυχερός που βρέθηκα απόψε εδώ>>, είπαν άλλοι.
Το έργο αυτό που έγραψε σκηνοθέτησε και ερμηνεύει η Μελίνα Μποτέλλη είναι ύμνος στην οικογένεια, ύμνος στη μητρότητα, ύμνος στην τέχνη, ύμνος στους δασκάλους μας.
Διδάσκει υποκριτική η Μελίνα. Μόνη της αποτελεί έναν ολόκληρο θίασο.
Εναλλαγές ρόλων, φωνών, συναισθημάτων ακουμπούν και διαπερνούν τις ψυχές των θεατών ,διεγείρουν συναισθήματα και καθηλώνουν τον θεατή σ' έναν δίωρο μονόλογο που δεν ακούγεται άχνα.
Αυθόρμητα οι θεατές διακόπτουν τη θεατρική πανδαισία με θερμά παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Το έργο παρουσιάζεται εδώ και 6 χρόνια σε όλη την Ελλάδα με τεράστια επιτυχία.
Στο τέλος οι θεατές όρθιοι χειροκροτούσαν την καλλιτέχνιδα και περίμεναν υπομονετικά σε δύο ουρές για να της εκφράσουν τα συναισθήματα τους,στο θαυμάσιο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.
Η διοργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας άψογη.

IMG 20240204 212735

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ
Β’ καλλιτεχνική περίοδος 2023 - 2024

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»
μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας

Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου
|21:00|

Μετά τα συνεχόμενα sold out και την ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς σε Θεσσαλία και Αθήνα, «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», σε έρευνα, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Κωσταντίνου Ντέλλα, έρχονται στην Καβάλα και το Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου για 3 μόνο παραστάσεις, την Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ.
Η παράσταση αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση του γυναικείου σώματος της τρίτης ηλικίας και της σύνδεσης του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές. Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας και η παράδοσή της στις μαγικές πρακτικές που θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού, γνωστό και ως «το άρμεγμα του φεγγαριού». Οδηγήτριες σε αυτό το μυστικό ταξίδι, τρεις θηλυκές μορφές που συνδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης θεραπεύτριας και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.

Περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες της περιφέρειας του 19ου και 20ου αιώνα παρέμεναν σε μεγάλο ποσοστό στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών.

Στον Θεσσαλικό χώρο, πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες στα χωράφια, είχαν και την ευθύνη της τροφοδότησης των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν ένα μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας και της τεχνογνωσίας των βοτάνων, τα λεγόμενα «πρακτικά», στην ικανότητα του «ξεματιάσματος» και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι.

Αυτές οι «Γυναίκες της Γης» που έμεναν αόρατες χρόνια ακόμα και για τους ερευνητές - αφού δεν θεωρούσαν άξιο καταγραφής τον λόγο μιας γυναίκας για την ιστορία ενός τόπου- προσεγγίζονται σκηνικά από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, επιχειρώντας να φέρουν στη σκηνή το προσωπικό και συλλογικό αφήγημα του οικείου γηρασμένου θηλυκού σώματος. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, τη μεταμφίεση, τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, οι τρεις ηθοποιοί επιδίδονται σε ένα καταιγιστικό storytelling που ταξιδεύει από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα Φαρσάλια του Λουκανού μέχρι τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του Θωμά Ψύρρα, από παλιότερες αφηγήσεις, συνταγές και ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα, μέχρι σύγχρονες συνεντεύξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στη Θεσσαλία.

Η παράσταση Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, αποτελεί ένα work in progress πάνω στο διάλογο της παραστασιακής τέχνης με την κοινωνική ανθρωπολογία με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις της τροφής και των λαϊκών μαγικοθρησκευτικών πρακτικών. Το θεατρικό κείμενο μεταλλάσσεται και επαναπροσδιορίζεται διαρκώς, καθώς τροφοδοτείται από τον όγκο των συνεντεύξεων που υλοποιούνται παράλληλα με τις παραστάσεις. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει στην έρευνα και, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλλει στη συνέχιση της καταγραφής της προφορικής ιστορίας που έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή των παραστάσεων.

TAYTOTHTA ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Κωσταντίνος Ντέλλας
Ερμηνεύουν: Μιχάλης Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος
Ηχητικό περιβάλλον, πρωτότυπη μουσικη: Αλέξανδρος Κτιστάκης
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη
Φωτογραφίες promo: Παναγιώτης Λαμπής
Οργάνωση παραγωγής: Θέκλα Γαΐτη
trailer: Δημήτρης Βάλλας, Life of Film Production
Παραγωγή:Θεσσαλικό Θέατρο, Experimenta Art Company

Τιμές εισιτηρίων:
14 € Γενική Είσοδος,
12 € Φοιτητικό-Ανέργων-ΑΜΕΑ

Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά, 11.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00, στο Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) στην Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566.

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα»
Τρίτη 13, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70’

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (09:00-14:00).

Κατατέθηκε από τον βουλευτή κ. Δημήτριο Κυριαζίδη και δεκαέξι άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Σοφία Ζαχαράκη Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κυριάκο Πιερρακάκη Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Θάνο Πετραλιά Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αιτιολογική έκθεση η οποία περιλαμβάνει τροπολογία προσθήκη αναφορικά με την κατ’ έτος εισαγωγή παιδιών των πολυτέκνων – τριτέκνων οικογενειών στα ΑΕΙ της χώρας, αλλά και τις μεταγραφές φοιτητών των ανωτέρω οικογενειών.
Λεπτομέρειες αναφέρονται στην επισυναπτόμενη τροπολογία – προσθήκη.

Ο βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος κατέθεσε Αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη προς τη κυβέρνηση με την οποία ενημερώνει για τις συχνές απροειδοποίητες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως αναφέρει “καθ΄ όλη την διάρκεια του 2023 σημειώθηκαν περίπου εξακόσιες βλάβες με ανυπολόγιστες ζημιές στα σπίτια και στις επιχειρήσεις.”.
Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου επισημαίνει χαρακτηριστικά: “Το πρόβλημα αυτό είναι αδιανόητο για την εποχή μας, διότι τα σπίτια και οι ζωές των συμπολιτών μας είναι ουσιαστικά εξαρτημένες από την ηλεκτρική ενέργεια, δεδομένου ότι πολλοί κάτοικοι θερμαίνονται με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια στο Νευροκόπι των χαμηλών θερμοκρασιών να τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η ίδια η ζωή των πολιτών του. Επίσης πολλοί κάτοικοι της τρίτης κυρίως ηλικίας χρησιμοποιούν ιατρικά βοηθήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία και τη ζωή τους, όπως οξυγόνο, CPAP@BiPAP, μηχανήματα τηλεφροντίδας, κ.λπ... Οι επαγγελματίες της περιοχής υφίστανται οικονομικές ζημιές, για τις οποίες σπάνια αποζημιώνονται. Πολλά μηχανήματα του πρωτογενούς τομέα λειτουργούν με ρεύμα, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το παραγωγικό έργο των κτηνοτρόφων, των αγροτών, κ.λπ”.
“Σύμφωνα με την εκτίμηση του μοναδικού υπαλλήλου του τοπικού υποπαραρτήματος της ΔΕΔΔΗΕ, οι βλάβες οφείλονται στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στην παλαιότητα του δικτύου”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος στην επιστολή του και ζητά βελτίωση-εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου ηλεκτρικού δικτύου και συνέχιση της λειτουργίας του τοπικού γραφείου της ΔΕΔΔΗΕ με πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να εξακολουθήσει να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για την αποκατάσταση των διακοπών..
Κατόπιν τούτων για να προστατευτούν οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας από τους σοβαρούς κινδύνους που προκαλούν οι συνεχείς απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος λόγω της παλαιότητας του δικτύου, ο κ. Ξανθόπουλος ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενημερώσει για τις δικές του επείγουσες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Επισυνάπτονται η Αναφορά και η επιστολή του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη

Το ζήτημα της απόδοσης οικονομικών επιβραβεύσεων σε αθλητές και αθλήτριες με υψηλές διακρίσεις, έθεσε με ερώτησή του προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο Βουλευτής του Νομού Δράμας και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ευθύνης Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης.
Με την ερώτησή του, ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε απαντήσεις σχετικά με το αν έχει προβεί η Πολιτεία στη χορήγηση των οικονομικών παροχών σε αθλητές και αθλήτριες υψηλών διακρίσεων, όπως αυτές προβλέπονται στο καθεστώς οικονομικής επιβράβευσης, καθώς και μέχρι ποιο έτος έχουν καταβληθεί οι ανωτέρω οικονομικές παροχές στους διακρινόμενους αθλητές και αθλήτριες.
Με την απάντησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, κ. Ιωάννης Βρούτσης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία της οικονομικής επιβράβευσης σε διακριθέντες αθλητές και αθλήτριες, καθώς μέσα στο 2023 αποδόθηκαν οι παροχές για το 2019, ενώ στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το 2020.
Συγκεκριμένα στην απάντηση του κ. Βρούτση αναφέρεται πως «εντός του έτους 2023 δόθηκαν οικονομικές παροχές που αφορούν αθλητικές διακρίσεις για το έτος 2019. Οι εν λόγω παροχές ανέρχονται στο ύψος των 1.933.972,00 ευρώ. Όσον αφορά τις οικονομικές παροχές του έτους 2020 βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην υπ’ αριθ. 362256/13-12-2023 απόφαση, (ΦΕΚ 7116/Β’/18-12-2023) καθορίζεται το ύψος της οικονομικής επιβράβευσης διακρίσεων έτους 2020, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και η διαδικασία και κάθε άλλο συναφές θέμα για την εκκαθάριση και την καταβολή αυτής με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 28η Φεβρουαρίου 2024».
Σε δήλωσή του ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Μόνο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι απαιτείται χρονικό διάστημα τεσσάρων χρόνων, δηλαδή μια Ολυμπιάδα, για να αποδοθούν από την Πολιτεία οι οικονομικές παροχές σε αθλητές και αθλήτριες με υψηλές επιδόσεις, που τιμούν το εθνόσημο και κάνουν περήφανους όλους τους Έλληνες. Οι αθλητές και αθλήτριές μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και για αυτό η σχετική διαδικασία θα πρέπει να κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς».

Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για πρώτη φορά προκειμένου να μελετήσει την πορεία και την αναπαραγωγική μετανάστευση του Ευρωπαϊκού χελιού προχώρησε στην τοποθέτηση ειδικών δορυφορικών συσκευών GPS στις ράχες 12 Χελιών και εν συνεχεία τα απελευθέρωσε για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τη Θάλασσα των Σαργασσών στην Καραϊβική.

2 Eel tagging 1
Στόχος είναι η καταγραφή της πορείας που ακολουθεί το είδος στο Αιγαίο, γεγονός που θα αποδώσει σημαντικά δεδομένα μεταξύ άλλων σχετικά με την διαδρομή που ακολουθούν, την ταχύτητα με την οποία κολυμπούν, καθώς και το βάθος στο οποίο κινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρωθούν από τις δορυφορικές συσκευές τύπου Pop-up Satellite Tags (PSAT), οι οποίες τοποθετήθηκαν στην ράχη των Χελιών.
Σημαντική ήταν η συμβολή του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, ο οποίος διέθεσε τα Χέλια για το μαρκάρισμα. Η δράση διήρκεσε τρεις μέρες και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2024, οπότε και τα χέλια απελευθερώθηκαν στον Βιστωνικό Κόλπο. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Επείγοντα μέτρα στη Δυτική Μεσόγειο για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του απειλούμενου Ευρωπαϊκού Χελιού (Anguilla
anguilla)- LIFEEL».

3 Eel release 2
Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Δρ Αργύρη Σαπουνίδη, Δρ Μάνο Κουτράκη, Φώτη Αράπογλου, Βούλα Παπαδοπούλου από το Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) και τον Dr Kim Aarestrup από το Εθνικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Δανίας.

1 PSAT preparation 2

Sunday, 11 February 2024 18:09

Ιδιωτικά ΑΕΙ

Του Μαργαρίτη Τζίμα, καθηγητή
Έχω μαθητές που ψάχνουν.Θελω να σπουδάσω φυσικός.Ποιο πανεπιστήμιο είναι το καλλίτερο;ρωτούν.
ΑΠΘ η Γιάννενα η Κρήτη;.Όμως ψάχνουν.
Έχετε την εντύπωση πως αν λειτουργήσουν ιδιωτικά ΑΕΙ θα ευδοκιμήσουν σίγουρα;.
Πάλι θα κάνουν έρευνα και οι υποψήφιοι αλλά και οι γονείς.
Όσο πιο ισχυρό θα είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο τόσο περισσότεροι θα το προτιμούν.
Αυτός που έχει οικονομική άνεση αν δε του κάνει το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα ιδιωτικό ή δημόσιο,θα επιλέξει το εξωτερικό.
Δεν είναι βεβαία η βιωσιμότητα των ιδιωτικών ΑΕΙ.
Δηλαδή πιστεύουν μερικοί πως οι νέοι θα εγκαταλείψουν τη δημόσια εκπαίδευση για την ιδιωτική;
Το βλέπουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πως τα καλά ιδιωτικά σχολεία είναι αυτά που έχουν μέλλον και τα προτιμούν μαθητές και γονείς.
Ας μελετήσουν μερικοί τι πρόγραμμα ακολουθούν τα ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια και μετά συζητάμε.
Υπάρχουν δημόσια σχολεία και εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά που κάνουν τρομερή δουλειά.
Υπάρχουν όμως και άλλοι που........
Όλα χρειάζονται στην εκπαίδευση.Και ο καθένας επιλέγει.
Αυτό είναι δημοκρατία.
Δεν μπορεί η Βουλγαρία να έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ και 35 χρόνια κι εμείς ακόμα να το συζητάμε.
Όλα και όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται .

Μαργαρίτης Τζίμας
Καθηγητής

Page 1 of 634
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr