rena

rena

Βράβευση της Νέστος - Μέστα με το πρώτο βραβείο
“Sail of Papenburg - AEBR”

H Ευρωπεριοχή Νέστος –Μέστα (Ελληνικό Τμήμα), συμμετείχε δια του Προέδρου της και Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανου Γεωργιάδη, στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών –Association of European Border Regions (AEBR) στην οποία επίσης είναι και αιρετός Αντιπρόεδρος στην Εκτελεστική της Επιτροπή (Executive Committee). Στην Γενική συνέλευση συμμετείχε επίσης ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, του οποίου ο Δήμος είναι εταίρος της Ευρωπεριοχής Νέστος Μέστα.
Οι συνεδριάσεις Γενικής Συνέλευσης, Εκτελεστικής Επιτροπής και Task Force έλαβαν χώρα από 20-23 Οκτωβρίου 2021 στο Arnhem Gelderland της Ολλανδίας στα σύνορα με την Γερμανία.

2
Η φετινή Γενική Συνέλευση του AEBR, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, μετά από δύο χρόνια πανδημίας και συνέπεσε με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της (1971-2021). Η θεσμοθετημένη Ευρωπεριοχή Νέστος –Μέστα, έχει έδρα το Επιμελητήριο Δράμας από το 1992 που ιδρύθηκε με εταίρους σήμερα όλους του Δήμους της ΠΕ Δράμας και το Επιμελητήριο.
Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο ρόλος των συνοριακών περιοχών στην αξιοποίηση της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ, τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας Interreg τόσο μεταξύ ευρωπαίων εταίρων όσο και με τρίτες χώρες, οι επιπτώσεις της πανδημίας στις συνοριακές περιοχές, το πρόγραμμα b-solutions που αφορά την άρση εμποδίων και τις συνεργασίες μεταξύ των χωρών που συνορεύουν μεταξύ τους καθώς επίσης και ο σχεδιασμός για την νέα προγραμματική περίοδο.
Μια εξαιρετικά σημαντική και τιμητική στιγμή της φετινής Γενικής Συνέλευσης, ήταν η απονομή στην Νέστος –Μέστα, του πρώτου βραβείου “Sail Of Papenburg”, για το έργο «EnvironmentYou” Interreg GR-BG, μεταξύ άλλων ανταγωνιστικών υποψηφιοτήτων. Το βραβείο απονεμήθηκε σε μια ειδική τελετή στο Άρνεμ και το παρέλαβε ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Γεωργιάδης μαζί με τον Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αναστάσιο Καγιάογλου. Στην τελετή απονομής ο κ. Γεωργιάδης αφού ευχαρίστησε εκ μέρους των εταίρων της Νέστος Μέστα τον Πρόεδρο του AEBR κ. Karl-Heinz Lambertz, την διοίκηση και την επιτροπή του AEBR, αναφέρθηκε στην σημαντική προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους εταίρους, την κ. Ιώ Χατζηβαρύτη & τα στελέχη της Ευρωπεριοχής , για την υλοποίηση του έργου που αφορούσε την κυκλική οικονομία, των φιλικών περιβαλλοντικά μεθόδων και την καινοτομία στον αγροτικό τομέα. Ειδικά στο ενδιαφέρον που είχαν για το έργο, οι συμμετέχοντες νέοι επιστήμονες, αγρότες και επενδυτές.
Ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης αναφερόμενος στο βραβείο “Sail of Papenburg 2021” δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και αναγνώριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όλους τους Δήμους και τους Δημάρχους της ΠΕ Δράμας και του Επιμελητηρίου. Τέλος ο Πρόεδρος αφιέρωσε το βραβείο στην μνήμη του Αλκιβιάδη Παπαδημητρίου επιστημονικού συνεργάτη Expert του Επιμελητηρίου Δράμας και της Νέστος Μέστα, ο οποίος είχε προσφέρει τεράστιο έργο από το 1992, ώστε να αναδειχθεί η Ευρωπεριοχή σε έναν από τους πιο σημαντικούς και αναγνωρισμένους θεσμούς στις συνοριακές περιοχές της Ευρώπης.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, ως πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητήριου Δράμας, συνεχίζεται με την παρουσία στο Arnhem της Ολλανδίας του Δήμαρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου Αναστάσιο. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος ανέφερε:
<< Είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών, μαζί με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανο Γεωργιάδη. Στο συνέδριο συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν το πρόγραμμα Interreg, τις συνεργασίες μεταξύ των δήμων μας. Ιδιαίτερα σημαντική διάκριση ήταν και η βράβευση της ευρωπεριοχής μας Νέστος- Μέστα, στην οποία ο δήμος μας είναι εταίρος, με το πρώτο βραβείο Papenburg για το έργο "Environment you, Interreg GR-BG” για την υλοποίηση έργου που αφορούσε την κυκλική οικονομία, τις φιλικές ως προς το περιβάλλον μεθόδους και την καινοτομία στον αγροτικό τομέα. Με νέες πλέον εμπειρίες για να δημιουργήσουμε έναν δήμο όμορφο, πράσινο που σέβεται το περιβάλλον.>>

aebr foto 1 arnhem


Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΑΜΟΥΡΗΣ 

φλαμ1

Το έχουμε νιώσει σχεδόν όλοι.
Είναι ο δισταγμός πριν πούμε κάτι δυσάρεστο.
Είναι ο κόμπος στο λαιμό που μας πιάνει όταν δαγκώνουμε τη γλώσσα μας για να μην πούμε αυτό που σκεφτόμαστε.
Είναι ο φόβος ότι θα πούμε ή θα κάνουμε κάτι που μπορεί να απογοητεύσει κάποιον σημαντικό άλλο και μετά εκείνος θα μας απορρίψει. Θα μας μαλώσει. Θα θελήσει να απομακρυνθεί από τη ζωή μας.
Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το φόβο της απόρριψης;

Η ρίζα του «κακού»
Πριν απαντηθεί αυτή η ερώτηση είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι συνετέλεσε στη δημιουργία αυτού του φόβου. Να καταλάβουμε πότε και υπό ποιες συνθήκες εμφανίστηκε.
Οι ρίζες του φόβου της απόρριψης βρίσκονται στην παιδική μας ηλικία. Όταν μεγαλώναμε, στις τρυφερές ηλικίες έως να συμπληρώσουμε τα 5-7 έτη, ο παιδικός εγκέφαλος αναπτυσσόταν ραγδαία και απορροφούσε ό,τι γινόταν στο περιβάλλον μας, ώστε να μάθει το πώς λειτουργεί ο κόσμος. Στη γλώσσα της ψυχοθεραπείας, ήταν η περίοδος όπου αναπτυσσόταν ο ψυχισμός μας.
φλαμ2
Από όσα πράγματα μαθαίναμε, αυτό το οποίο είχε τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα για την επιβίωσή μας ήταν η σχέση με τους γονείς μας (ή τους κύριους φροντιστές όπως είναι ο όρος στην ψυχολογία). Εκείνοι ήταν υπεύθυνοι για την τροφή και την ανατροφή μας. Έπρεπε πρώτα απ’όλα να βρίσκουμε τρόπους ως παιδιά για να τους έχουμε ευχαριστημένους, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε την, τόσο απαραίτητη για εμάς, φροντίδα τους.
Σε εκείνη την πολύ ευαίσθητη για εμάς περίοδο ο ιδανικός γονέας υποστηρίζει το παιδί, το καταλαβαίνει και το βοηθάει να εκφράσει αυτά που νιώθει. Του βάζει όρια με κατανόηση και του δίνει το χώρο που χρειάζεται ώστε να αναπτυχθεί με έναν υγιή τρόπο.
Δυστυχώς η πλειοψηφία, αν όχι όλοι οι γονείς, δεν μπορούν παρά να απέχουν πολύ από αυτό το πρότυπο. Είναι άνθρωποι και αυτοί και δεν μπορούν να είναι τέλειοι. Όλοι οι γονείς θα προκαλέσουν τραύματα στα παιδιά τους. Άλλοι περισσότερα άλλοι λιγότερα. Δε γίνεται αλλιώς. Δεν υπάρχει ο τέλειος γονέας.
Η εστίαση δεν είναι στο να κατηγορήσω σε αυτό το άρθρο αλλά στο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στα παιδιά λόγω του τρόπου με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν από τους γονείς τους, στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Δηλαδή, τι συμβαίνει σε όλους μας. Τι έχει συμβεί και στους γονείς μας…

Μη αποδοχή
Είναι πολλές οι συνθήκες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν έντονο φόβο απόρριψης σε ένα παιδί.
Ένας αυστηρός γονέας που κάνει πολλές παρατηρήσεις δημιουργεί την αίσθηση ότι το παιδί έπρεπε να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να είναι αποδεκτό.

Ένας γονέας που απειλεί συχνά ότι θα το παρατήσει («Αν δε φας το φαγητό σου θα σε δώσω στους…»)
Ένας καταθλιπτικός γονέας που δεν είχε διάθεση για τίποτα και το παιδί ένιωθε ότι δεν μπορούσε να πάρει την προσοχή του καθόλου εύκολα. Ή ότι έφταιγε αυτό που η μαμά είναι στεναχωρημένη.
Ένας γονέας που δούλευε σε άλλη πόλη ή χώρα, καθώς το παιδικό μυαλό δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο ο μπαμπάς ή η μαμά λείπει και είναι πιθανό να νομίζει ότι φταίει εκείνο γι αυτό.
Ένας γονέας που το συνέκρινε συχνά με το αδερφάκι του ή που μάλωνε συχνά το ένα παιδί και το άλλο άκουγε τι συνέβαινε. Έτσι μάθαινε τι έπρεπε να αποφεύγει.
Μια υιοθεσία όπου το παιδί νιώθει ότι το απέρριψαν και το παράτησαν από τις πρώτες του στιγμές.
φλαμ3

φλαμ4

 

Η λίστα φυσικά δεν εξαντλείται εδώ.

Παρελθόν και παρόν
Όποια και να είναι η πρωταρχική αιτία του φόβου της απόρριψης, το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι προέρχεται σχεδόν ανεξαιρέτως από το παρελθόν. Κι όμως τον αισθανόμαστε τόσο έντονα στο παρόν μας.
Τον νιώθουμε σε καταστάσεις όπου μας έρχονται οι σκέψεις:
-Κι αν θυμώσει μαζί μου και δε θέλει να μου ξαναμιλήσει;
-Κι αν τον στεναχωρήσω και δε θέλει να κάνουμε πια παρέα;
-Κι αν τον δυσαρεστήσω και μετά φύγει;
Τις στιγμές αυτές, μοντέλα σχέσεων που έχουμε κάνει στο παρελθόν μας αναδύονται ισχυρά στο παρόν μας και στοιχειώνουν τις σκέψεις μας και όλο μας το είναι.
Είναι τόσο ακινητοποιητικός ο φόβος της απόρριψης που συνήθως υπαγορεύει πλήρως τις κινήσεις μας και έτσι δεν έχουμε βρει ποτέ την δύναμη να τον τεστάρουμε και να δούμε αν όντως αληθεύει. Ο τρόμος του «τι μπορεί να συμβεί αν» μας κρατάει δέσμιους σε μια γνώριμη αλλά και βασανιστική, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Κάνουμε πίσω. Μαζευόμαστε.

Η πρόκληση
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το φόβο της απόρριψης καλούμαστε να κατανοήσουμε ότι ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε στο παρελθόν επηρεάζει καταστάσεις του παρόντος μας. Τη στιγμή που σκεφτόμαστε ότι μπορεί να έχει θυμώσει μαζί μας ο άλλος, ενεργοποιείται ο φόβος ότι ένας γονέας μπορεί να μας παρατούσε αν δεν συμπεριφερόμασταν όπως ήθελε.
Όταν ψάχνουμε γύρω μας σημάδια για το αν έχουμε πει καμιά βλακεία, όταν νιώθουμε την αγωνία μήπως και κάναμε κάτι που στεναχωρήσαμε τον άλλον και γι αυτό έχει πέντε λεπτά να απαντήσει στο μήνυμά μας, εμφανίζεται ο φόβος ότι ο ένας γονέας δε μας δίνει τη σημασία που έχουμε ανάγκη και θα μας εγκαταλείψει.
Όταν τρέμουμε να πούμε ΟΧΙ σε κάτι που μας ζητείται αναδύεται ο φόβος ότι αν δεν ήμασταν «καλά» παιδιά τότε θα χάναμε την αγάπη των γονιών μας.
Έχουμε μεγαλώσει όμως από τότε. Οι καταστάσεις δεν είναι πλέον οι ίδιες. Οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι τόσο σημαντικοί για την επιβίωσή μας όσο ήταν τότε οι γονείς μας. Επίσης, οι άνθρωποι του παρόντος μας δε νοιάζονται τόσο για εμάς ούτε είναι τόσο ευαίσθητοι στις αντιρρήσεις μας όσο εμείς φοβόμαστε. Έχουν και εκείνοι τα δικά τους τραύματα να τους ανησυχούν.
Τα σενάρια που κάνουμε είναι αυτόματες, ασυνείδητες εικασίες βασισμένες στα δεδομένα του παρελθόντος. Όχι του παρόντος.
Για να το πούμε λαϊκά, <καήκαμε στο γάλα και φυσάμε και το γιαούρτι>.
Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πολλές φορές μπορεί να μη θυμόμαστε που έχουμε καεί. Να έχουμε απωθήσει αυτές τις πληροφορίες. Εκεί η συνδρομή ενός ειδικού μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη ώστε να αντιληφθούμε το γιατί.

Στην πράξη
Είμαι και μαθηματικός και με ενδιαφέρει τι μπορεί να γίνει στην πράξη. Στην πράξη, την ώρα που θα νιώσεις το δισταγμό όταν κληθείς να πεις ΟΧΙ, θυμήσου πως το παρελθόν σου υπαγορεύει ότι θα έρθει η καταστροφή του κόσμου. Όχι το παρόν σου. Όσο έντονα κι αν νιώθεις τον φόβο, αυτό δεν είναι ένδειξη για την ισχύ του στο παρόν.
Θύμισε στον εαυτό σου εκείνη τη στιγμή: «Το παρελθόν μου λέει ότι θα με απορρίψει ο άλλος».
«Το παρελθόν μου λέει ότι αν πω ΟΧΙ θα σταματήσει να θέλει να κάνουμε παρέα»
Θυμήσου ότι ο πολύ αληθινός φόβος που νιώθεις στο παρόν σου προέρχεται από το παρελθόν σου. Δε συνδέεται με το εδώ και τώρα. Ό,τι νιώθεις δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Είναι η δική σου τραυματική ιστορία που ξαναζωντανεύει. Όχι η πραγματικότητα που τώρα ζεις.
φλαμ5
Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα και τότε θα δεις ότι μπορεί να:
-Μη θυμώσει και να σου ξαναμιλήσει.
-Να τον στεναχωρήσεις ή να μην τον στεναχωρήσεις αλλά να μην επηρεαστεί η παρέα σας.
-Να μην τον δυσαρεστήσεις και να μείνει.
-Να δεχτεί ό,τι του πεις χωρίς καμία αντίρρηση (συχνά το πιο πιθανό αποτέλεσμα!).
Η δράση αυτή θα χτίσει νέες εμπειρίες. Έτσι θα μπορέσεις σταδιακά να ανατρέψεις τα μοντέλα το παρελθόντος και να τα αντικαταστήσεις με τα μοντέλα των σχέσεων που ισχύουν στη σημερινή σου πραγματικότητα.
Δεν είναι απλό και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια. Θα ξεχαστείς πολλές φορές και δεν πειράζει. Δεν αλλάζουν πεποιθήσεις μιας ζωής σε μια μέρα. Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσεις και βοήθεια. Όμως γίνεται. Περιγράφω αναλυτικά τη διαδικασία στo Kεφάλαιο 3 του δεύτερου βιβλίου μου.

BIBLIA BLAMOYRH

Συμπέρασμα
Η γνώση είναι δύναμη.

Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να απελευθερωθεί από ένα τεράστιο βάρος. Κατανόησε ότι τις αποσκευές του παρελθόντος ακόμα και αν τις νιώθεις ισχυρές, εκείνες ανήκουν στο παρελθόν.
Άφησέ τις εκεί που τους αρμόζει…

 

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα, διότι υπενθυμίζει την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό αποτελώντας παράδειγμα προάσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και την ανεξαρτησίας των εθνών.
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, αποκτάει ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της «Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940» θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα, στην πόλη της Δράμας, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ήλιου της 28ης Οκτωβρίου

-Φωταγώγηση όλων των Δημόσιων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου

 

Tετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

-Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ.

-Απότιση φόρου τιμής των μαθητών των σχολείων της πόλης στα μνημεία εθνικών αγωνιστών, με τη φροντίδα καθηγητών και δασκάλων

 

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

7:30 Οι καμπάνες των Ιερών Ναών θα ηχήσουν χαρμόσυνα.

 

10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας, κ.κ.Παύλου, μαζί με τον Ιερό Kλήρο της πόλης.
Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ.Αναστάσιο Σαλή, Διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας.

11:00 Παράθεση καφέ – μικρή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας (είσοδος μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις).

11:30 Μετάβαση επισήμων στο άγαλμα της Ελευθερίας.

- Έναρξη τελετής

- Επιμνημόσυνη Δέηση

- Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές Ν. Δράμας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Δράμας, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, τον Δήμαρχο Δράμας, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, τον Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον Αστυνομικό Διευθυντή Δράμας, τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, εκπροσώπους Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών, τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων και την Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δράμας.

12:00 Κοινή παρέλαση ενώπιον των Αρχών από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους, οδηγούς, ενώσεις-οργανώσεις-συλλόγους, Τμήματα του Ερυθρού Σταυρού, Τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών στο με Αρ.Πρωτ.74901/13-10-2020 έγγραφό του, που ορίζει «η κοινή παρέλαση να είναι συνολικής χρονικής διάρκειας αυστηρά 40-60 λεπτών» και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων ασφαλείας για την καταπολέμηση του covid-19 καθώς και για τον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων, τα τμήματα των σχολείων και των ενώσεων-οργανώσεων-συλλόγων της πόλης που επιθυμούν να παρελάσουν καλούνται να τηρήσουν τις παρακάτω οδηγίες:
• Τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας να παρελάσουν με μία μικτή διμοιρία όχι άνω των 40 ατόμων ή με δύο (μία αρρένων και μία θηλέων) ίσου συνολικού αριθμού, τηρουμένης της απόστασης του 1 μέτρου μεταξύ των παιδιών
• Οι ενώσεις-οργανώσεις-σύλλογοι και τα λοιπά σωματεία να παρελάσουν μόνο με τους σημαιοφόρους και παραστάτες και στην κατάθεση στεφάνων να εκπροσωπηθούν μόνο από ένα άτομο
• και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τη μικρότερη δυνατή εκπροσώπηση.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για όλους όσους συμμετέχουν στην παρέλαση.

 

19:00 Τελετή απονομής του «Μακεδονικού Βραβείου» έτους 2021 στην μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
Τιμώμενη προσωπικότητα, για τις εξέχουσες επιδόσεις του στην Επιστήμη και στην υπηρεσία του Ανθρώπου, ο κ.Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London, κάτοχος της έδρας Brian-AbelSmith και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η τελετή θα μεταδοθεί Ζωντανά στο κανάλι του Ιδρύματος «Ίδρυμα Μακεδονικοί Βραβείου Δράμας» στο Youtube.
Θα τηρηθεί αυστηρό πρωτόκολλο προσέλευσης. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του Covid-19 και πρέπει να επιδεικνύονται όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα έγγραφα.

Τα σχετικά με τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.
Τα σχετικά με την στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.
Τα σχετικά με τη φωταγώγηση, το σημαιοστολισμό και τη διάθεση της φιλαρμονικής ο Δήμος Δράμας.
Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης γενικώς η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.
Τελετάρχη ορίζουμε τον κ.Μιχαήλ Ελευθεριάδη, υπάλληλο του Δήμου Δράμας και υπεύθυνο για τον γενικό συντονισμό και για το πρόσταγμα της παρέλασης τον κ.Σάββα Καραβασίλογλου, υπεύθυνο Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας.

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν έως το μεσημέρι της Τρίτης 26/10 με το Γραφείο Δημάρχου Δράμας στo τηλέφωνο 2521350701.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Γεώργιος Παπαδόπουλος

Το τουρνουά διήρκεσε από τις 15 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου και πήραν μέρος συνολικά 871 νεαροί σκακιστές (εκ των οποίων 362 κορίτσια), μεταξύ των οποίων και 41 Έλληνες.
Ο 16χρονος Δραμινός Καζάκος Μάρκος μετά την κατάκτηση της 2ης θέσης στην κατηγορία U18 το καλοκαίρι στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος νέων συνέχισε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων.
Το πρωτάθλημα διεξήχθη με υβριδικό σύστημα (μέσω υπολογιστή παρουσία διαιτητή) 9 γύρων στον χώρο του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας. Ο Καζάκος Μάρκος κατετάγη 6ος με 6 πόντους σε 9 αγώνες αντιμετωπίζοντας παίκτες με πολύ καλύτερη διεθνή αξιολόγηση. Επίσης έφτασε πολύ κοντά στο να κατακτήσει τον διεθνή τίτλο του FM (Fide Master), πράγμα που όπως φαίνεται θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι θα είναι ο πρώτος Δραμινός που θα έχει κατακτήσει διεθνή τίτλο.
Ο Μάρκος με την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει ότι μπορούν και παιδιά από επαρχιακές πόλεις να διακριθούν στο σκάκι, αφού το άθλημα δε χρειάζεται κάποια ακριβή εγκατάσταση. Η θέληση, το διάβασμα και προπαντός το πείσμα για διάκριση φέρνουν αποτελέσματα στο άθλημα του σκακιού.

Την ώρα που στην Περιφέρεια μας χρονίζουν σημαντικά προβλήματα που αφορούν είτε το αναπτυξιακό της μέλλον, είτε την καθημερινότητά των πολιτών, ο Χρήστος Μέτιος τελεί σε αδράνεια και αυτό το γνωρίζουν όλοι.
Κι όσο κάποιοι διερωτώνται «πού είναι ο Περιφερειάρχης;», την απάντηση τη δίνει μόνος του μέσα από τα δελτία τύπου που επιλέγει να δημοσιεύει. Σε ένα από αυτά «διαφημίζει» τη συνάντησή του με τον Μιχάλη Αμοιρίδη κι έτσι καταλάβαμε όλοι ότι ο Χρήστος Μέτιος αναλώνει τον χρόνο του σε προσωπικές επαφές και συναντήσεις που ουδόλως σχετίζονται με το μέλλον της Περιφέρειας μας.
Όσο για τον ίδιο τον Μιχάλη Αμοιρίδη, η παράταξή μας δεν προβαίνει σε κανέναν σχολιασμό. Ούτε και θα σχολιάσουμε το γεγονός ότι «δεν θα αναλάβει ρόλο συγκεκριμένο ρόλο στη Διοίκηση της Περιφέρειας»!.
Ο Μιχάλης Αμοιρίδης έπαιξε ήδη το ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό που κάποιοι (ανεπιτυχώς) επιχειρούν να στήσουν στην Περιφέρεια μας.
Δυστυχώς γι’ αυτόν όμως, επέλεξε να συμμετέχει σε μία παράσταση ως κομπάρσος και κατά συνέπεια το «χειροκρότημα» γι’ αυτόν δεν θα είναι τόσο δυνατό, όσο ήλπιζε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας εκφράζει την αντίθεσή του για την αιφνίδια κατάργηση της χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο) που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης με επιστολή του στη Γ.Γ.Α, μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη των προγραμμάτων και ενώ είχε δρομολογηθεί ο προγραμματισμός των Δήμων ολόκληρης της χώρας.
Η κίνηση αυτή στρέφεται ενάντια στους ανέργους, τους νέους, τα ΑμεΑ, τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που χάρη στα προγράμματα Π.Α.γ.Ο που ίσχυαν εδώ και περίπου 40 χρόνια, είχαν τη δυνατότητα άθλησης με χαμηλό η και μηδενικό αντίτιμο.
Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον λόγω της πανδημίας Covid-19 όπου η άθληση έγινε η κύρια διαφυγή για τους πολίτες καθώς και ένας ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια ψυχικής και σωματικής θωράκισης του οργανισμού, το δικαίωμα στην άθληση έγινε ακόμα ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη.
Η παράλογη αυτή απόφαση σημαίνει πως πολλοί πολίτες του Δήμου Δράμας θα στερηθούν τη δυνατότητα άθλησης, αφού τα Π.Α.γ.Ο ήταν μια σημαντική βοήθεια λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και της υποχρηματοδότησης προς τους δήμους.
Σημαίνει επίσης και την ανεργία σε 6 πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής που θα προστεθούν στους 1.300 και πλέον συναδέλφους τους πανελλαδικά.
Ζητάμε από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό κ. Αυγενάκη να πάρει πίσω την απόφαση αυτή και να προχωρήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και την πλήρη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων.

 

Τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, των τελευταίων 20.000 χρόνων και πως αυτές επηρέασαν τη ζωή των αρχαίων και προϊστορικών κοινωνιών του Νότιου Αιγαίου, διερευνά πολυεθνική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος EUROFLEETS .
Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος αυτού, η ομάδα των επιστημόνων πραγματοποίησε - με την βοήθεια του ωκεανογραφικού σκάφους ΑΙΓΑΙΟ του ΕΛΚΕΘΕ - δεκαήμερες θαλάσσιες έρευνες στο Μυρτώο Πέλαγος και τον Αργολικό Κόλπο.
«Κύριος στόχος της ερευνητικής αποστολής είναι η κατανόηση των περιβαλλοντικών αλλαγών, οι οποίες προκλήθηκαν από κλιματικά φαινόμενα, γεωλογικές και τεκτονικές κινήσεις και πως αυτές επηρέασαν τις κοινωνίες των αρχαίων λαών που κατοικούσαν στο Νότιο Αιγαίο στη διάρκεια των τελευταίων 20.000 χιλιάδων χρόνων» αναφέρει ο Δρ. Ανδρέας Κουτσοδένδρης, που έχει τον επιστημονικό συντονισμό της ομάδας των Ελλήνων και ξένων ερευνητών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι περιοχές που περιβάλουν το Μυρτώο Πέλαγος, την ανατολική Πελοπόννησο, την Αργολίδα, την Αττική και τις Δυτικές Κυκλάδες είχαν τουλάχιστον συνεχή κατοίκηση από την Ανώτερη Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική περίοδο και βρίσκονταν στο κέντρο του Κυκλαδικού, του Μυκηναϊκού και του Κλασικού Ελληνικού πολιτισμού.
Στη διάρκεια του ερευνητικού πλού του Ω/Κ ΑΙΓΑΙΟ συλλέχθηκαν βυθομετρικά δεδομένα με πολυδιαυλικό βυθόμετρο (multibeam), σεισμικές τομές της δομής του Αργολικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους και πυρηνοληψίες ιζήματος από τις δύο περιοχές έρευνας.
Τα βυθομετρικά δεδομένα και οι σεισμικές τομές περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δράση των ενεργών υποθαλάσσιων ρηγμάτων και των υποθαλάσσιων κατολισθήσεων, οι οποίες έχουν διαμορφώσει το υποθαλάσσιο ανάγλυφο. Ακόμη έχουν στοιχεία για καταστροφικούς σεισμούς και τσουνάμι, που είχαν πλήξει τις γειτονικές παράκτιες περιοχές.
«Στους πυρήνες ιζήματος που συλλέχθηκαν θα γίνουν ιζηματολογικές, μικροπαλαιοντολογικές, γεωχημικές και ραδιοχρονολογικές αναλύσεις. Η ανάλυση και επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την αναπαράσταση των χερσαίων οικοσυστημάτων στις περιοχές που περιβάλουν το Μυρτώο Πέλαγος και τον Αργολικό Κόλπο. Ακόμη, πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή των πρώιμων πολιτισμών στη περιοχή του Νότιου Αιγαίου» αναφέρει από την πλευρά του ο Δρ. Δημήτρης Σακελλαρίου αρχηγός της αποστολής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (www.hcmr.gr).
Η αποστολή χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα EUROFLEETS+ (www.eurofleets.eu) και υλοποιήθηκε με τον επιστημονικό συντονισμό του Δρ. Ανδρέα Κουτσοδένδρη και της ερευνητικής ομάδας του Ινστιτούτου Επιστημών της Γης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από την Αυστρία, τη Γαλλία και την ερευνητική ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (www.hcmr.gr) με αρχηγό αποστολής τον Δρ. Δημήτρη Σακελλαρίου.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων των ιζημάτων αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη της πολυεθνικής ομάδας των ερευνητών καθώς θα δώσουν για πρώτη φορά σημαντικά στοιχεία για την ποιότητα ζωής των αρχαίων κοινωνιών που ζούσαν στις συγκεκριμένες περιοχές σε βάθος 20.000 χρόνων.
Πηγή: Cosmos Επικοινωνία

Το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου αποφάσισε σε συνεδρίασή του ομόφωνα να απονείμει το Μακεδονικό Βραβείο για το έτος 2021 στον κο Ηλία Μόσιαλο για τις εξαιρετικές επιδόσεις του στην Επιστήμη και στην υπηρεσία του Ανθρώπου.
Ο κος Ηλίας Μόσιαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, κάτοχος της έδρας Brian-Abel Smith. Είναι Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Imperial College London (Department of Cancer and Surgery) και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί και για το 2021, όπως και κάθε χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
Η τελετή θα μεταδοθεί Ζωντανά στο κανάλι του Ιδρύματος «Ίδρυμα Μακεδονικοί Βραβείου Δράμας» στο Youtube.
Θα τηρηθεί αυστηρό πρωτόκολλο προσέλευσης. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κατά του Covid-19 και πρέπει να επιδεικνύονται όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα έγγραφα.

Elias Mossialos

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ηλίας Μόσιαλος (γεν. 3 Σεπτεμβρίου 1960, Δράμα) είναι Έλληνας καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE). Επιπρόσθετα, είναι Καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας στην Ιατρική Σχολή (Department of Cancer and Surgery) του Imperial College London[2] και συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Εξελέγη βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ και το 2011 ανέλαβε Υπουργός Επικρατείας με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση Παπανδρέου, θέση που διατήρησε μέχρι και τον Νοέμβριο του 2011.
Τον Μάρτιο του 2020 ανέλαβε αμισθί θέση ως κεντρικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακαδημαϊκή καριέρα
Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές πάνω σε Πολιτικές Υγείας στο LSE. Από το 1995 εργάζεται στο LSE, όπου έχει αναγορευτεί καθηγητής της πολιτικής της υγείας. Ταυτόχρονα είναι διευθυντής και ιδρυτής του LSE Health στο Λονδίνο, ενώ ως ακαδημαϊκός έχει σημαντικό ερευνητικό έργο
Το 2017, ο Ηλίας Μόσιαλος ίδρυσε στο LSE το πρώτο Τμήμα Πολιτικής Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα και η διδασκαλία του Τμήματος στοχεύει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται, υλοποιείται και αξιολογείται η πολιτική υγείας, απαντώντας στις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις στον τομέα της υγείας.
Eίναι Fellow του Faculty of Public Health (Member of the Faculty of Public Health - Ειδικότητα στη Δημόσια Υγεία και Κοινωνική Ιατρική, 2000), Fellow των Royal Colleges of Physicians του Λονδίνου και του Εδιμβούργου, καθώς και Honorary Consultant της Δημόσιας Υγείας στο NHS στην Αγγλία. Επίσης, έχει συστηματική συνεργασία ετών με διάφορα πανεπιστήμια: είναι Επισκέπτης Καθηγητής στo Harris School of Public Policy του University of Chicago (USA) και στο Imperial College Business School, Επίτιμος Καθηγητής στο University of Copenhagen στη Δανία, στο London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM- UK), και στην l'Ecole des Hautes Études en Santé Publique (EHESP) στη Γαλλία.
Διετέλεσε συν-Πρόεδρος της Επιτροπής για την παγκόσμια στρατηγική στη δημόσια υγεία, την καινοτομία και την πνευματική ιδιοκτησία (WHO Review Panel on the Overall Programme Review of the Global Strategy and Plan of Action on Public Health, Innovation and Intellectual Property 2017-2018).
Επιπροσθέτως, είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Global Antimicrobial Resistance Innovation Fund (GAMRIF) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (Department of Health and Social Care) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά το παρελθόν έχει επιμεληθεί εκδόσεων του Cambridge University Press για τα Οικονομικά, τις Πολιτικές και τη Διοίκηση της Υγείας, και έχει διατελέσει αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Health Economics. Υπήρξε σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα. Το 2000 και το 2007 βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διοίκησης Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση για τις πολιτικές και τη διοίκηση υγείας στην Ευρώπη. Επίσης, έχει συνεργαστεί με κυβερνήσεις άλλων χωρών, με επίκεντρο την οργάνωση και τη διαχείριση συστημάτων υγείας.
To 2017, το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) έκανε αφιέρωμα στo ακαδημαϊκό προφίλ και το επιστημονικό έργο του. Αντίστοιχο δημοσίευμα πραγματοποίησε και το περιοδικό Lancet το 2018, αναφέροντας ότι το έργο του Ηλία Μόσιαλου “σπάει τα σύνορα μεταξύ πολιτικής και επιστημών υγείας”.
Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι από τον Αύγουστο του 2020 αναπληρωτής διευθυντής στο περιοδικό European Heart Journal για τον τομέα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και την πολιτική της υγείας και Associate Editor στα επιστημονικά περιοδικά Health Systems and Reform και στο European Heart Journal – Quality of Care & Clinical Outcomes.
Έχει 197 δημοσιεύσεις με περισσότερες από 3.000 αναφορές στο έργο του. Με βάση το Google scholar έχει 17082 ετεροαναφορές και h-index 66.
Ο Ηλίας Μόσιαλος έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά ιατρικής και δημόσιας υγείας υψηλού δείκτη απήχησης (όπως New England Journal of Medicine, Lancet, British Medical Journal, JAMA Oncology, JAMA Internal Medicine, Nature Reviews Drug Discovery, Nature Cancer, Lancet Public Health, European Heart Journal, JACC: Journal of the American College of Cardiology, Lancet Infectious Diseases, American Journal of Public Health), και σε περιοδικά οικονομικών και πολιτικής υγείας (όπως Health Economics, Social Science & Medicine, Milbank Quarterly, Health Affairs, BMJ Quality and Safety, Health Services Research). Πλην των ανωτέρω, η έρευνά του έχει δημοσιευτεί και σε περιοδικά κοινωνικών επιστημών ευρύτερου ενδιαφέροντος (π.χ. Risk Analysis, World Development, West European Politics, Journal of European Public Policy, Journal of European Integration, Journal of European Social Policy).
Η έρευνά του έχει μεταφραστεί στα Ιαπωνικά, στα Ρωσικά, στα Ελληνικά και στα Ισπανικά. Έχει περισσότερες από 400 πρωτότυπες δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους, και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της δημόσιας πολιτικής, της πολιτικής υγείας, των οικονομικών και της πολιτικής επιστήμης. Εκτός των επιστημονικών εκδόσεων, τα αποτελέσματα της έρευνάς του έχουν αναφερθεί σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης (όπως π.χ. CNN, AFP, Politico, Time Magazine, Forbes, Frankfurter Allgemeine, Telegraph, The Times, El Pais, Guardian, The Economist, The Economic Times). Ενδεικτικά, η ερευνά του για τις διαφορές στις τιμές προϊόντων ιατρικής τεχνολογίας μεταξύ διαφόρων χωρών αναφέρθηκε από τον υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Bernie Sanders.
Το βασικό αντικείμενο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος σχετίζεται με την χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ηλίας Μόσιαλος έχει αναλύσει εκτεταμένα το ρόλο και τη φύση της αγοράς για την ιδιωτική ασφάλιση, την επίδραση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας στην πρόσβαση και στην ισότητα στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και το ρόλο της δημόσιας πολιτικής κατά τη διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ευρώπη. Στα πλαίσια της έρευνας του για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, έχει επίσης ασχοληθεί εκτεταμένα με τους προσδιοριστές των ιδιωτικών δαπανών σε πλήθος χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα.
Ένα δεύτερο πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος αφορά την επίδραση του Ευρωπαϊκού Δικαίου στα συστήματα υγείας, η οποία αναλύθηκε συστηματικά για πρώτη φορά από τον Ηλία Μόσιαλο και τους συνεργάτες του. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεκίνησε με αφορμή την Βελγική Προεδρία το 2001, συνεχίστηκε σε αντίστοιχη Προεδρία του 2009, και εστίασε σε θέματα ανταγωνισμού, φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ελεύθερη κίνηση ασθενών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.
Ο τρίτος τομέας που εστιάζει η έρευνα του Ηλία Μόσιαλου, είναι τα ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής και ρύθμισης της φαρμακευτικής αγοράς. Συγκεκριμένα, έχει αναλύσει τα κλινικό και οικονομικό όφελος που δημιουργείται από την κυκλοφορία των καινοτόμων ογκολογικών φαρμάκων, ενώ έχει ερευνήσει εκτεταμένα τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας, της ισότητας και της ποιότητας στη φαρμακευτική αγορά. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της ερευνητικής του δραστηριότητας με αντικείμενο τα αντιβιοτικά, ανέπτυξε ολοκληρωμένα εθνικά πλαίσια φαρμακευτικής πολιτικής σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή.
Ενδεικτικά, σχεδίασε ένα ειδικό κίνητρο για την αύξηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης στα αντιβιοτικά (Options Market for Antibiotics).
Κατά την περίοδο 2000-2002, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας
Το 1998 ο Ηλίας Μόσιαλος ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας (European Observatory on Health Systems and Policy). Έπειτα από 22 έτη λειτουργίας, το Παρατηρητήριο αποτελεί τη σημαντικότερη πλατφόρμα διαλόγου για θέματα συστημάτων υγείας στην Ευρώπη, στοχεύοντας στο σχεδιασμό τεκμηριωμένης πολιτικής μέσα από τη λεπτομερή ανάλυση της δυναμικής και των τάσεων στα Ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Σήμερα, υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και πλήθος κυβερνήσεων, οργανισμών ασφάλισης υγείας, και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Ειδική επιτροπή του Lancet για τις μεταρρυθμίσεις του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS)
Στα πλαίσια της 70ης επετείου από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το φημισμένο επιστημονικό περιοδικό The Lancet ανέθεσε στον Ηλία Μόσιαλο το συντονισμό ειδικής επιτροπής για το Μέλλον του Συστήματος Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο (Lancet Commission: The Future of the NHS) στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί. Το πόρισμα της επιτροπής δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2021.
Η Επιτροπή συγκέντρωσε στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς. Ενσωματώνοντας τα μαθήματα από την πανδημία του COVID-19, παρουσίασε επτά προτάσεις αλλαγής πολιτικής για τη διασφάλιση του μέλλοντος του NHS ως έναν αποδοτικότερο, πιο δίκαιο πάροχο υπηρεσιών υγείας, ώστε να ενισχυθεί η ανθεκτικότητά του σε μελλοντικές προκλήσεις και απειλές για την δημόσια υγεία (συμπεριλαμβανομένου του γηράσκοντος πληθυσμού, της αύξησης πολυνοσηρότητας, της κλιματικής αλλαγής και της αντοχής στα αντιβιοτικά).

Το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα
Στις 9 Δεκεμβρίου του 2019, το Ίδρυμα Ωνάση ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα, σε ερευνητική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, με επικεφαλής τον Ηλία Μόσιαλο και τον Βασίλειο Παπαλόη. Στις 6 Ιουλίου 2021, η μελέτη παραδόθηκε στην Πολιτεία.
Η μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα αποτελεί ένα πρωτόγνωρο επιστημονικό πόνημα, που μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Περιλαμβάνει ένα πλαίσιο κανόνων και βέλτιστων πρακτικών με διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως εθνικό σχέδιο υγείας, καθώς προσδιορίζονται η αναγκαία στρατηγική του κράτους, ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και άλλων Μεταμοσχευτικών Κέντρων, καθώς επίσης οι υποδομές και οι ανάγκες τους, και οι μέθοδοι εκπαίδευσης του εξειδικευμένου προσωπικού.

Παραδείγματα εφαρμοσμένης πολιτικής
Επιχειρώντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιστήμης, της θεωρίας και της πολιτικής υγείας, ο Ηλίας Μόσιαλος έχει συστηματικά ασχοληθεί με το σχεδιασμό εφαρμοσμένης πολιτικής στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής προστασίας. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του UK Office for Fair Trading και των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων σε διάφορες χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Καναδάς, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Κατάρ, Ουγγαρία, Ρωσία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Σουηδία).
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα εφαρμοσμένης πολιτικής παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών
Από το 2009, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τις πολιτικές και οικονομικές στρατηγικές που απαιτούνται για να βελτιωθούν τα επίπεδα της καινοτομίας στα αντιβιοτικά. Κατά την έρευνά του στο πεδίο των αντιβιοτικών, έχει διαμορφώσει ένα συνεκτικό πλαίσιο κινήτρων για να αντιμετωπιστεί η στασιμότητα όσον αφορά την παραγωγή νέων αντιβιοτικών, που συνιστά μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες προκλήσεις δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα, ως σύμβουλος της Σουηδικής κυβέρνησης, ανέπτυξε και ανέλυσε διάφορα υποδείγματα δημιουργίας κινήτρων για την τόνωση της παραγωγής νέων αντιβιοτικών. Η πρόταση έτυχε ευρείας αναγνώρισης από Ευρωπαϊκούς θεσμούς και κυβερνήσεις, και δημοσιεύτηκε ως βιβλίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2010.
Έπειτα από πρόταση του Πρωθυπουργού της Σουηδίας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, η εν λόγω ερευνητική δραστηριότητα αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη δημιουργία της πρώτης υπερατλαντικής συνεργασίας με θέμα την μικροβιακή αντοχή και την αντίσταση στα αντιβιοτικά (Transatlantic Taskforce on Antimicrobial Resistance – TATFAR).
Παράλληλα, δύο από τις προτάσεις της μελέτης εφαρμόστηκαν και συνετέλεσαν σημαντικά στην αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και στις ΗΠA: η πρόταση για τον επιμερισμό του ρίσκου της χρηματοδότησης της έρευνας μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι προτεινόμενες ρυθμιστικές αλλαγές με σκοπό την παροχή κινήτρων μέσω εκτεταμένης προστασία της αγοράς και των πνευματικών δικαιωμάτων για τα αντιβιοτικά. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA) ανακοίνωσαν τον επιμερισμό του ρίσκου μέσω της κοινής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, το Κογκρέσο των ΗΠΑ συζήτησε εκτεταμένα (το 2010 και το 2012) και στη συνέχεια νομοθέτησε (στα μέσα του 2012) ρυθμιστικές αλλαγές για την προστασία της αγοράς για τα αντιβιοτικά, με συστηματικές αναφορές στην πρόταση του Ηλία Μόσιαλου.
Εκτός αυτών των δραστηριοτήτων ο Ηλίας Μόσιαλος, ως σύμβουλος της Κυβέρνησης της Ολλανδίας, ανέπτυξε ένα συστηματικό τρόπο ταξινόμησης των οικονομικών και άλλων κινήτρων για την καινοτομία στα αντιβιοτικά, ο οποίος αποτέλεσε βασική πλατφόρμα συζήτησης και δράσης μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας και Αγροτικής Οικονομίας

Μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και ασφάλισης στην Αυστρία
Ως σύμβουλος της Αυστριακής Κυβέρνησης, ο Ηλίας Μόσιαλος πρόσφατα συνέταξε μια έκθεση και εισηγήθηκε πλήθος μεταρρυθμίσεων και ευρεία αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και υγείας στην Αυστρία. Στη βάση των συγκεκριμένων προτάσεων, και έπειτα από εκτεταμένο δημόσιο διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Αυστρίας ανακοίνωσε μείζονες αλλαγές στο κοινωνικό κράτος, οι οποίες νομοθετήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 και εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο του 2020. Συνοπτικά, η πρόταση -μεταξύ άλλων- θα οδηγήσει στη συγχώνευση και μετατροπή των 21 ασφαλιστικών φορέων σε πέντε νέους ασφαλιστικούς οργανισμούς, οδηγώντας σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τον εναρμονισμό της ασφαλιστικής κάλυψης και του πακέτου παροχών υγείας για το 99% του πληθυσμού της Αυστρίας.

Μεταρρύθμιση στη φαρμακευτική πολιτική στην Κίνα
Κατά την περίοδο 2014-2016, σε συνεργασία με το State Council της Κίνας (Development Research Center - DRC), ο Ηλίας Μόσιαλος ανέπτυξε μια σειρά προτάσεων για τη φαρμακευτική πολιτική της Κίνας. Εξαιρουμένης μίας εμπιστευτικής έκθεσης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη φαρμακευτική πολιτική και αγορά της Κίνας που παρουσιάστηκε στο State Council και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, η συγκεκριμένη ερευνητική πρωτοβουλία δημοσιεύτηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Κατά την τελευταία πενταετία, πολλές από τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική της Κίνας έχουν βασιστεί στην προτάσεις της έκθεσης LSE-DRC. Ενδεικτικά, αναφέρονται η επέκταση και η αναθεώρηση της λίστας βασικών φαρμάκων, της λίστας αποζημίωσης φαρμάκων, η αναδιάρθρωση του Κινεζικού Οργανισμού Φαρμάκων και του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης, ποιότητας και κυκλοφορίας των φαρμάκων, και η εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής προσαύξησης (zero-markup policy).

Συμβολή στις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα
Για παραπάνω από 20 χρόνια, ο Ηλίας Μόσιαλος έχει ενεργό ενδιαφέρον και συμμετοχή στην έρευνα και το σχεδιασμό πολιτικής υγείας στην Ελλάδα. Το 1994, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του Υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού, συντόνισε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η οποία εισηγήθηκε (Έκθεση της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις Ελληνικές Υπηρεσίες Υγείας) ρηξικέλευθες αλλαγές στη δομή, τη χρηματοδότηση και την οργάνωση του συστήματος υγείας, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ενός ενιαίου ασφαλιστικού οργανισμού όπως ο ΕΟΠΥΥ. Το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής αποτέλεσε τον «οδικό χάρτη» του νέου ΕΣΥ, προσέδωσε μια νέα οπτική και επέδρασε θετικά και «διαβρωτικά» στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ στα επόμενα χρόνια. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο καθηγητής του LSE Brian Abel-Smith και συντονιστής ο Ηλίας Μόσιαλος.
Πολλές από τις προτάσεις υιοθετήθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, και ενσωματώθηκαν στο σχέδιο του Αλέκου Παπαδόπουλου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας «Υγεία για τον Πολίτη» κατά την περίοδο 2000-2002. Ο Παπαδόπουλος είχε καλέσει τον Μόσιαλο στη Αθήνα ως σύμβουλό του, και το σχέδιο περιλάμβανε καινοτόμες μεταρρυθμίσεις όπως την συγκρότηση περιφερειακών συστημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη θέσπιση εθνικών κέντρων υγείας, ογκολογίας, δημόσιας υγείας και άλλων. Δυστυχώς η κυβέρνηση Σημίτη δεν στήριξε οικονομικά τις προτάσεις του Παπαδόπουλου.
Το 2010, στα πλαίσια της περαιτέρω ανάλυσης και προσαρμογής των συστάσεων του μνημονίου για τον τομέα της υγείας, ο Ηλίας Μόσιαλος συντόνισε μια Ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, με σκοπό το συστηματικό σχεδιασμό των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για το σύστημα υγείας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η συγκεκριμένη επιτροπή επιχείρησε να αναπτύξει ένα συνολικό και ευρείας αποδοχής πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, ως μια πολιτική και τεχνοκρατική απάντηση στις «αστοχίες» του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) στο Λονδίνο
Μια από τις πιό αξιόλογες δράσεις της δεκαετίας του 1990 στο Λονδίνο ήταν η ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, το 1996 και της έδρας «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο London School of Economics (LSE), ως τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου της ίδιας Σχολής. Η ιδέα της δημιουργίας του Ελληνικού Παρατηρητηρίου ήταν του Ηλία Μόσιαλου. Ο Ηλίας Μόσιαλος ήταν και ο πρώτος διευθυντής του Παρατηρητηρίου (1994-95)
Της ίδρυσης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου προηγήθηκε η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στην LSE, με έντονη δραστηριότητα σε ελληνικά θέματα, και τον Ηλία Μόσιαλο να είναι ένας από τους βασικούς ακαδημαϊκούς. Τον Νοέμβριο του 1994 το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, με πρωτοβουλία του Ηλία Μόσιαλου, συνδιοργάνωσε στο Λονδίνο με την ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Π. (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Επιστημονικού Προβληματισμού) διήμερο συνέδριο, στα αγγλικά, με θέμα Greece: Prospects for Modernisation' (Ελλάδα: Προοπτικές Εκσυγχρονισμού). Συμμετείχαν περισσότεροι από 4,000 Έλληνες και Βρετανοί ακαδημαϊκοί και πολίτες. Κατά κοινή παραδοχή, η επιτυχία του συνεδρίου - πέραν της συνειδητοποίησης των προβλημάτων της χώρας, από μια μεγάλη ομάδα διανοουμένων εντός και εκτός Ελλάδας- ενέκειτο στην αποτύπωση της πραγματικότητας, στη διάθεση και την ειλικρινή συζήτηση προς αναζήτηση λύσεων
Τον Μάρτιο του 1998 οργανώθηκε νέο τριήμερο συνέδριο, τη φορά αυτή με πρωτοβουλία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και με πρωτεργάτη πάλι τον Ηλία Μόσιαλο. Στην διοργάνωσή του συμμετείχε και η ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Π. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «Η συμβολή της μεταβαλλόμενης Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η δυναμική μιας πολύπλοκης σχέσης. Στόχος του συνεδρίου ήταν να εξετάσει όλες τις πτυχές της σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας και κυρίως τον ρόλο της τελευταίας στην πρώτη. Πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και άλλες δημόσιες προσωπικότητες παρουσίασαν τις απόψεις τους σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας. Στα θέματα που εξετάστηκαν περιλαμβάνονταν η ελληνική οικονομία και η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), η ελληνική «κοινωνία των πολιτών» και ο εκσυγχρονισμός των πολιτικών θεσμών, οι ελληνικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τα Βαλκάνια, καθώς και τα κοινωνικά ζητήματα. Μεγάλη καινοτομία, σε σχέση με προηγούμενα συνέδρια, ήταν ότι αρκετοί νέοι επιστήμονες και μεταπτυχιακοί φοιτητές έκαναν εισηγήσεις για διάφορες πτυχές της διαρκώς αυξανόμενης αλληλεπίδρασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας. Οι σημαντικότερες επιστημονικές εργασίες του συνεδρίου εκδόθηκαν σε βιβλίο από τις εκδόσεις Routledge υπό την επιμέλεια των Αχιλλέα Μητσού και Ηλία Μόσιαλου

Πολιτική σταδιοδρομία
Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, όταν και ανέλαβε, όσο ήταν φοιτητής στη σχολή της ιατρικής, το πόστο του επικεφαλής της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Ήταν επίσης μέλος του κεντρικού συμβουλίου και του γραφείου σπουδάζουσας της οργάνωσης την περίοδο 1981-85. Με την οργάνωση δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών κατά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Με το τέλος των σπουδών του αποχώρησε από την Ελλάδα. Αργότερα, από το πόστο του καθηγητή πολιτικής της υγείας στο LSE, αποδέχθηκε τη πρόταση του πρώην αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 αποδέχθηκε πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τοποθέτηση στη τρίτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη βουλευτής. Αρνήθηκε όλα τα βουλευτικά του προνόμια, καθώς και το βουλευτικό του αυτοκίνητο με σκοπό την ελάφρυνση της οικονομίας στην περίοδο λιτότητας.
Το 2010 υπερψήφισε τον μηχανισμό στήριξης της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τον Ιούνιο του 2011 τοποθετήθηκε Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Κυβέρνηση Παπανδρέου, ύστερα από τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός. Από τη θέση αυτή υποστήριξε την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα με ριζικές αλλαγές στη διαχείριση πόρων και το σύστημα υγείας με ταυτόχρονη καταπολέμηση πελατειακών σχέσεων
Ως υπουργός επικρατείας ο Ηλίας Μόσιαλος, στις 24 Αυγούστου του 2011, προώθησε νομοθετική ρύθμιση για την άμεση κατάργηση του ‘διατάγματος για τα Μυστικά Κονδύλια’αναφερόμενος στον Κωδικό Αριθμού Εξόδων 0896 «Απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας – Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης. Ο κωδικός μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών (μέσα από ειδική πίστωση), λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 του σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος 744/1970 (ΦΕΚ 264/Α/10.12.1970) της Δικτατορίας. Η πίστωση για τα μυστικά κονδύλια χρησιμοποιούνταν από το 1970 έως την κατάργησή του, με εξαίρεση το διάστημα μετά από τις 4 Οκτωβρίου του 2009 (ανάληψη καθηκόντων της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου) που υπήρξαν μηδενικές δαπάνες από τον Κωδικό Αριθμού Εξόδων 0896 και τελικά μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό. [Τα παραπάνω αναφέρονται και στο βιβλίο του δημοσιογράφου Γιάννη Παντελάκη ‘Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας. 21+1 ιστορίες κιτρινισμού’ (2018) .]
Τον Ιανουάριο του 2010 ο Ηλίας Μόσιαλος κατέθεσε στη Βουλή εκθέσεις για σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις και υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα. Από τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο κ. Μόσιαλος, προέκυπτε έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης σε διάστημα εννέα χρόνων (2000-2009) σε μεγάλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Η εκτίναξη στη φαρμακευτική δαπάνη των Ταμείων ήταν εντυπωσιακή, καθώς από το 1,2 δισ. ευρώ το 2000 είχε φτάσει το 2009 τα 5,1 δισ. ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνονταν τα νοσοκομειακά φάρμακα, η συμμετοχή των πολιτών και τα σκευάσματα που αγοράζονταν από ασθενείς άνευ συνταγής ιατρού[54][55]. Στο ΙΚΑ η αντίστοιχη δαπάνη είχε αυξηθεί πλέον του 400% και από 583 εκατ. ευρώ το 2000, το 2009 είχε αγγίξει τα 2,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα στον ΟΓΑ η φαρμακευτική δαπάνη είχε αυξηθεί κατά 450% και από 279 εκατ. ευρώ το 2000, το 2009 είχε ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μόσιαλου την περίοδο 2000-2010 έγινε ένα τεράστιο “πάρτυ” στη φαρμακευτική δαπάνη, και αυτό αποτυπώνεται στην υπέρβαση της δαπάνης κατά περίπου 17,7 δις
Στις 18 Αυγούστου 2011, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον τότε υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ. Ο Ηλίας Μόσιαλος ανέλυσε πως η αναδιάρθρωση στόχευε σε μια δημόσια, αποκομματικοποιημένη ανεξάρτητη χωρίς κρατικές, κυβερνητικές ή κομματικές παρεμβάσεις ραδιοτηλεόραση. Με έμφαση στον «πυλώνα» πολυμέσα, το διαδίκτυο, τη δημοσιογραφία των πολιτών, βασικούς πόλους την ΝΕΤ στην Αθήνα, ΕΤ-3 στη Θεσσαλονίκη, κλείσιμο της ΕΤ-1 και αντικατάστασή της από το πρίσμα+ (το οποίο εξέπεμπε ήδη στην ψηφιακή και συνδρομητική τηλεόραση) στις περιοχές που συνέχιζε να υπάρχει η αναλογική μετάδοση της. Ο κ. Μόσιαλος προανήγγειλε στροφή στις ελληνικές ποιοτικές παραγωγές, και σύσταση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα κατέθετε έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 πόρισμα για το νέο μοντέλο διοίκησης στη δημόσια τηλεόραση
Δήλωσε επίσης πως ‘ο στόχος ήταν μία ΕΡΤ δημόσια και όχι κυβερνητική αλλά κρατική, αποκομματικοποιημένη, ανεξάρτητη, ανοιχτή στο διάλογο και την κριτική, ελεγχόμενη από τον κάθε φορολογούμενο πολίτη και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση, σύγχρονη και όχι ξεπερασμένων αντιλήψεων και πρακτικών, ανταγωνιστική, βασισμένη στους Έλληνες δημιουργούς και παραγωγούς, διαδικτυακή και διαδραστική με έμφαση στη χρήση των σύγχρονων πολυμέσων (internet, web tv, facebook, twitter,) και όχι απλά ραδιοτηλεοπτική, ποιοτική κατ΄ουσίαν και όχι στα λόγια.’
Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε λόγω της πτώσης της κυβέρνησης τον Νοέμβριο του 2011. Η επόμενη τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου, με συμμετοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, δεν προχώρησε σε αλλαγές στα δημόσια ΜΜΕ. Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που ανέλαβε τον Ιούνιο του 2012 δεν έκανε αλλαγές στην ΕΡΤ και συνέχισε με το παραδοσιακό μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας. Η κυβέρνηση συνεργασίας έκλεισε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα από την 11η Ιουνίου έως την 7η Νοεμβρίου 2013. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.
‘Διαφωνώ απολύτως με τη σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ» είχε δηλώσει ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είχε υπενθυμίσει: «Οταν πριν από 22 μήνες υποβλήθηκε με δική μου πρωτοβουλία το Σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ πολλοί -σχεδόν όλοι- εναντιώθηκαν. Το Σχέδιο εκείνο και ορθολογικό ήταν και κριτήρια ελάφρυνσης του πλεονάζοντος προσωπικού είχε. Κυρίως όμως, διατηρούσε την έννοια της δημόσιας και όχι κομματικής και κρατικής ραδιοτηλεόρασης’.
Τόνισε επίσης ότι ‘Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες που κράτησε η υπουργική μου θητεία, με όσες αναδιαρθρώσεις πρόλαβαν να γίνουν, υπήρξε εξοικονόμηση άνω των 50 εκατ. ευρώ, και ήρθαν στη χώρα μας δωρεάν το BBC, το DW και τo TV5. Παράλληλα, συγκροτήθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο και μέλη επιστήμονες μεγάλου κύρους και ποικίλων ιδεολογικών αποχρώσεων. Δουλεύοντας αμισθί η επιτροπή παρέδωσε έτοιμο σχέδιο νόμου, η εφαρμογή του οποίου θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησία της ΕΡΤ από τους πάντες. Στο ζήτημα αυτό έδωσα πρώτος το παράδειγμα, με το σκεπτικό ότι δεν μπορείς να ζητάς να γίνει κάτι, αν πρώτος δεν το εφαρμόσεις εσύ. Συγκεκριμένα, δεν έκανα ποτέ καμία επέμβαση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, ούτε ανακατεύτηκα ποτέ σε ειδήσεις ή άλλες εκπομπές. Ήταν η μοναδική περίοδος στην ιστορία της ΕΡΤ χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Φυσικά, δεν έκανα κανέναν διορισμό, ούτε κανένα ρουσφέτι, ούτε στην ΕΡΤ, ούτε στις Γενικές Γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο υπουργικό μου γραφείο είχα επτά άτομα, αντί για 30 που ήταν η «πρόβλεψη» και η συνήθης πρακτική. Τα δύο από τα επτά, μάλιστα, ήρθαν με υπόδειξη του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς ποτέ να ενδιαφερθώ να μάθω τι ψήφιζαν. Πέτυχα μείωση της δαπάνης στις γραμματείες του υπουργείου κατά 40% (20 εκατ. ευρώ) και στο υπουργικό γραφείο κατά 70%.’
Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής (2010-11).
Παρέμεινε μέλος της κυβέρνησης μέχρι και την παραίτησή της τον Νοέμβριο του 2011, όταν και ανακοινώθηκε η Κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.
Τον Μάρτιο του 2020 αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εργαστεί ως εκπρόσωπος και σύμβουλος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, θέση που κατείχε αμισθί.

Πανδημία COVID-19
Ο Ηλίας Μόσιαλος ήταν «ο καθηγητής που είδε πρώτος το κακό να έρχεται». Ήταν το πρώτο δημόσιο πρόσωπο που με τις αναρτήσεις του στο Facebook από τον Ιανουάριο του 2020, που αρκετοί μιλούσαν για μια απλή γρίπη, προειδοποίησε και ευαισθητοποίησε τους ‘Έλληνες πολίτες στο θέμα του νέου κορωνοϊού εκφράζοντας την ανησυχία του για τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις ενός αγνώστου ιού για τον οποίο δεν υπήρχαν φάρμακα και εμβόλια. «Οι επιστήμονες της Διασποράς ίσως να είχαν πλεονέκτημα, σε σύγκριση με τους Έλληνες συναδέλφους τους, να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου νωρίς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία» λόγω και των γνώσεων και των επαφών τους. Ο καθηγητής Μόσιαλος, ήταν σίγουρα σε θέση να αναγνωρίσει τον επικείμενο κίνδυνο, και λόγω της θέσης του στο κορυφαίο London School of Economics, και λόγω της εκτεταμένης γνώσης των συστημάτων υγείας της Κίνας σε ανώτατο επίπεδο, λόγω της συμμετοχής του στη μεταρρύθμιση του συστήματος φαρμακευτικής πολιτικής.
Πρότεινε επίσης την άμεση σύγκλιση διυπουργικής επιτροπής, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2020, και στην οποία και συμμετείχε μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για την αποτίμηση της αρχικής επιτυχούς αντιμετώπισης της κρίσης είχε δηλώσει πως «οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από αυτούς είναι ότι σχετικά έγκαιρα πήραμε μέτρα» και απέδωσε τα εύσημα στον Ηλία Μόσιαλο που εγκαίρως προειδοποίησε και τον Πρωθυπουργό
Συνέχισε να ενημερώνει για τις επιστημονικές εξελίξεις σχεδόν σε καθημερινή βάση μέσω του προσωπικού του ιστολογίου και της σελίδας του στο Facebook. Ανάρτησε περισσότερα από 300 ενημερωτικά σημειώματα για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, παρότι υπήρχε διάχυτη χαλαρότητα από τον Μάιο tou 2020 και μετά. Τοποθετήθηκε επίσης για το άνοιγμα των σχολείων, πρότεινε οριζόντια εφαρμογή των μέτρων, βελτίωση συνθηκών στα ΜΜΜ και τρόπους αποδοτικότερης συλλογής στοιχείων.
Σε διεθνές επίπεδο συνέγραψε άρθρα και έδωσε συνεντεύξεις αναφορικά με την πρόταση να γίνουν οι πατέντες των φαρμάκων και των εμβολίων δημόσια αγαθά
Επίσης, τον Αύγουστο του 2020 το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, συγκάλεσε μια πανευρωπαϊκή επιτροπή για την υγεία για να επανεξετάσει τις πολιτικές προτεραιότητες και την αναδιάταξη των συστημάτων υγείας υπό το πρίσμα των πανδημιών με Πρόεδρο της Επιτροπής τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, καθηγητή Mario Monti, και Επιστημονικό Συντονιστή τον Ηλία Μόσιαλο
Τον Σεπτέμβριο του 2021 προκάλεσε αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούν χορηγούνται μόνο σε ελάχιστους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, τονίζοντας ότι οι αντιεμβολιαστές δεν είναι θύματα και ότι υπονομεύουν τη συλλογική προσπάθεια της χώρας να βγει από την πανδημία

Προσωπική ζωή
Ζει στην Αγγλία με τη σύζυγο του Λίλυ Χουλιαράκη και την κόρη τους. Κατά το παρελθόν βρέθηκε στο επίκεντρο αντισημιτικών επιθέσεων από ανώνυμους χρήστες του διαδικτύου.

Βραβεύσεις
Μερικές από τις βραβεύσεις του είναι:
• 2002, 2007 - Baxter Award από το European Health Management Association για την καλύτερη δημοσίευση στην πολιτική υγείας και διαχείρισης στην Ευρώπη.
• 2010 - Andrija Stampar Medal από το Association of Schools of Public Health in Europe (ASPHER) και το European Public Health Association (EUPHA) για τη συνεισφορά του στην Ευρωπαϊκή δημόσια υγεία.
• 2010 - Queen's Anniversary Prize for Higher and Further Education.
• 2020 - Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
• 2020 - Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• 2020 - Επίτιμος Διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
• 2021 - Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Τρικκαίων.
• 2021 - Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
• 2021 - Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
• 2021 - Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας.
• 2021 - Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ).
ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

της Χαράς Κεφαλίδου*

Η λιτή ανακοίνωση της Προέδρου, η αποχώρησή της από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία και η γενική συγκίνηση για την προσωπική της περιπέτεια, έστρεψαν τα φώτα πάνω στα τεκταινόμενα στο Κίνημα Αλλαγής. Όσο σκληρό κι αν φαίνεται, ο χρόνος είναι γενικά αδυσώπητος και ο πολιτικός χρόνος επιπλέον, ανθρωποφάγος.

Την ανθρώπινη αγωνία, ήρθε γρήγορα να σαρώσει η πολιτική ανησυχία, σέρνοντας πίσω της αδημονία και προσωπικούς ανταγωνισμούς. Η ακολουθία αυτή είναι τόσο φυσιολογική όσο είναι παράλογη, ειδικά όταν υπερβαίνει τα όρια της σοβαρότητας.

Η ανάδειξη ηγεσίας σε ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός ― οι υποψηφιότητες έχουν το νόημα των ιδεών και των προγραμμάτων που κομίζουν. Υπό την έννοια αυτή, το ελάχιστο ζητούμενο στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες, είναι η επίδειξη σωφροσύνης. Όταν αυτή, η τόσο σημαντική για το κόμμα μας και τη χώρα διαδικασία κοντεύει να προσληφθεί από τους πολίτες -και όχι άδικα- ως κοκορομαχία προσωπικής δικαίωσης ή εξασφάλισης, κάπου γίνεται ένα πολύ μεγάλο λάθος. Σε μια εκλογική διαδικασία, όπου ο τύπος σώζει και διαφυλάσσει την ουσία, η απαρέγκλιτη τήρηση των καταστατικών διαδικασιών και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των υποψηφίων, είναι ταυτόχρονα προϋποθέσεις και αποδείξεις της δημοκρατικής λειτουργίας, αυτής που όλοι καυχώνται ότι σέβονται και περιφρουρούν.

Η ανάρρηση στην αρχηγία της παράταξης δεν είναι ούτε μέτρο της προσωπικής συμβολής του καθενός μας, ούτε καταληκτικός βαθμός της κομματικής ιεραρχίας. Δεν είναι απαραίτητο κάποιος ντε και καλά να γίνει αρχηγός πριν αφυπηρετήσει ευδοκίμως! Η αρχηγία είναι ένας ρόλος από πολλούς. Ούτε ο μόνος, ούτε ίσως ο σημαντικότερος.

Κάθε νέα ηγεσία έρχεται για να οδηγήσει τον χώρο στο αύριο, όχι για να πάρει ρεβάνς για το χθες. Ούτε για να αποκαταστήσει την προσωπική εικόνα. Ούτε για να κλείσει προσωπικούς λογαριασμούς με την ιστορία. Ούτε για να επαναλάβει το παρόν, που την άλλη στιγμή έχει ήδη γίνει παρελθόν!

Αυτή τη στιγμή όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω μας κι αυτό αποτυπώνει τη σημασία της προοδευτικής παράταξης για τον τόπο και το πολιτικό μας σύστημα. Ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος περιμένει μίαν απάντηση από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Είναι η στιγμή που καλούμαστε να περάσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, την οποία προσκαλούμε να συμμετάσχει ενεργά στην ανάδειξη της ηγεσίας του προοδευτικού χώρου, να πάρει θέση για το ίδιο της το μέλλον.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Όσοι βλέπουν τον εαυτό τους ως τον επόμενο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, ας αναλογιστούν, όχι μόνο την εξουσία, αλλά και την ευθύνη. Όχι μόνο τις τιμές, αλλά και το έργο που θα κληθούν να παραγάγουν.

Έχουμε επιδείξει και άλλοτε σε ανάλογες περιστάσεις ελαφρότητα και έλλειψη σοβαρότητας και τα έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Τόσο το κόμμα, που ακόμη παλεύει με γραμμάτια από το παρελθόν του, όσο – και κυρίως – το πολιτικό σύστημα, ο λαός και η χώρα.

Ο πληθωρισμός υποψηφιοτήτων, ιδίως εκείνων των όψιμων, επιβάρυνε την εξέχουσα κομματική διαδικασία με αχρείαστες σκιές και εντάσεις. Όσο κι αν χρειαζόμαστε την κινητικότητα μετά από χρόνια καθήλωση σε χαμηλά ποσοστά, η συρροή υποψήφιων αρχηγών ευκαιρίας δοθείσης, δεν έχει καμιά πρακτική χρησιμότητα για την παράταξη.

Στη σύνθετη πραγματικότητα και στα μεγάλα ζητήματα που έχουν σωρευθεί στην κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να δώσει σαφείς, επεξεργασμένες απαντήσεις που θα θέσει στην κρίση των πολιτών. Οι εποχές των γονατογραφημάτων, του ξύλινου λόγου, των μακροσκελών αναλύσεων γενικώς και αορίστως περί του πολιτικού γίγνεσθαι που στο τέλος καθένας καταλάβαινε ό,τι ήθελε και κανένα χρήσιμο συμπέρασμα δεν έβγαινε, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κανείς δεν τα χρειάζεται, κανείς δεν αντέχει ούτε καν να τα ακούει.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί η μοναδική αποσκευή του μελλοντικού αρχηγού να είναι η στενή συνεργασία του με την σημερινή ηγεσία, όπως δεν μπορεί να είναι ένα τραυματικό παρελθόν ή η εκμετάλλευση κάποιων αταβιστικών αντανακλαστικών σε ένα επώνυμο. Χρειάζονται πολύ περισσότερα, αλλά κυρίως χρειάζεται σοβαρότητα.

Ας οδηγηθούμε συντεταγμένα στην ύψιστη δημοκρατική στιγμή με τη σοβαρότητα που της αρμόζει. Δε χρειάζεται να σπρωχνόμαστε, όλα τα μάτια είναι επάνω μας...

* Η Χαρά Κεφαλίδου είναι βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής.

Page 1 of 453
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr