Sunday, 03 December 2023 17:50

Η Μικροκλεισούρα έβαλε τα γιορτινά της. Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Written by

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου
Αγαπητοί μου φίλοι, τις Άγιες αυτές μέρες, οι αναμνήσεις κυριεύουν το νου και την καρδιά μας.
Αλήθεια, ποιός μπορεί να ισχυριστεί ότι τις γιορτινές τούτες μέρες δεν τρέχει ο λογισμός του στα περασμένα, όχι όμως ξεχασμένα, που μικρά παιδιά περιμέναμε με λαχτάρα την έλευση των Χριστουγέννων;
Ποιός δε νοσταλγεί το κατώφλι του πατρικού του σπιτιού, τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού που θα έφερνε ο αγέρας, αλλά και το άρωμα από τα χειμωνιάτικα αγριοτριαντάφυλλα που στόλιζαν τις αυλές των μικρών πέτρινων σπιτιών, με την άσβεστη εστία και την ανοιχτή αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς;
Ποιός δε νοσταλγεί το χαμόγελο του πατέρα του και η γλυκιά μορφή της μάνας του, που όλη μέρα τρέχει για να προλάβει τις επιθυμίες όλων;
Άσβεστες εικόνες στη μνήμη όλων μας, αστείρευτη αγάπη στις εμβληματικές μορφές της παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας!

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 12
Τα Ελληνικά χωριά, δυστυχώς, μέρα με τη μέρα σβήνουν. Οι κάτοικοι τους λιγοστεύουν και οι εναπομείναντες στην πλειονότητα τους είναι υπερήλικες.
Η μαγεία της ελληνικής υπαίθρου συγκινεί όλους μας, λιγοστοί είναι όμως αυτοί που βάζουν πλάτη για τη διατήρηση της, για την αναβίωση των ξεχασμένων εθίμων μιας άλλης εποχής.
Οι μνήμες παραμένουν ζωντανές μέσα στην καρδιά της δικής μας γενιάς, όμως οι νεότεροι δεν έχουν εικόνες και παραστάσεις. Η ιστορία θα χαθεί, θα σβήσει αν δεν υπάρξουν συνεχιστές. Αν δεν στηρίξουμε με κάθε τρόπο την παράδοση μας.

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 13
Τα λόγια σαφώς και δεν αρκούν, χρειάζονται πράξεις. Η Μαρία Παυλίδου, η πρόεδρος του πανέμορφου ορεινού χωριού του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, της Μικροκλεισούρας, για δεύτερη τετραετία, κάνει το όνειρό της πράξη.
Εμπλάκηκε με την πολιτική με ένα μοναδικό στόχο, την στήριξη του μικρού καταπράσινου χωριού της, χτισμένο σε μια μικρή κλειστή πλαγιά του ορεινού όγκου, στα βόρεια του νομού Δράμας.
Αγαπά το χωριό της όσο τίποτα άλλο. Οι μνήμες της από τη ζωή στο χωριό, από τα παιδικά της χρόνια, όμορφες, γλυκές σαν παραμύθι. Μνήμες που τη συντροφεύουν σε κάθε βήμα, της μετέπειτα πολυάσχολης και πολύπλευρης δραστήριας ζωής της.
Ωστόσο, η αγάπη της για εκείνα τα χρόνια, δεν παραμένει ζωντανή μόνο μέσα στη δική της ψυχή, προσπαθεί με κάθε τρόπο να την μεταλαμπαδεύσει και στις επόμενες γενιές, μέσω πολλών, πρωτότυπων και όμορφων δράσεων.

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 21
Το «Καλοκαίρι στο χωριό, σαν τον παλιό καλό καιρό», μια μοναδική δράση που στόχο έχει να μάθει στα παιδιά απλά και ξεχασμένα παιχνίδια, μακριά από υπολογιστές, τάμπλετ, και τεχνολογίες. Βιωματικά τα παιδιά αποκτούν γνώσεις μοναδικές και αγαπούν το χωριό με την παλιά του μορφή στη σύγχρονη σημερινή του εικόνα.
Στην πορεία του χρόνου, πολλές άλλες δράσεις της προέδρου, όπως οι δενδροφυτεύσεις, πολιτιστικές- πανηγυρικές εκδηλώσεις, μουσικές βραδιές δίπλα στη λίμνη, συγκεντρώνουν στο χωριό πλήθος κόσμου.
Η εξωστρέφεια είναι σημαντικός παράγοντας για να μη ξεχαστεί και ερημώσει η Μικροκλεισούρα. Μια από τις δράσεις αυτές είναι και το στόλισμα του χωριού ενόψει των Χριστουγέννων.

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 19
Δεν γίνεται έτσι απλά μόνο με τη βοήθεια του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Δεν είναι μια τυπική υποχρέωση. Αντίθετα, το στόλισμα του χωριού αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για τους απομείναντες κατοίκους, αλλά και φίλους και γνωστούς που πλαισιώνουν τη προσπάθεια της προέδρου Μαρίας Παυλίδου.
Παραμονή λοιπόν της Αγίας Βαρβάρας και η Μικροκλεισούρα έβαλε τα γιορτινά της. Στολίστηκε με λαμπιόνια, πολύχρωμα μπαλάκια, γιρλάντες, Άγιο Βασίληδες και δεκάδες άλλα πολύχρονα στολίδια.

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 18
Από το πρωί της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023, μικροί και μεγάλοι έπιασαν δουλειά. Σωστός οργασμός. Γέλια, τραγούδια, φωνές, όπως τα παλιά τα χρόνια… Όλοι έγιναν παιδιά, γεύτηκαν τα ανέμελα χρόνια της νιότης τους.
Το χωριό γέμισε ζωή, όπως τότε που τα καφενεία στην πλατεία του χωριού ήταν γεμάτα από κόσμο. Τότε, όλα ήταν διαφορετικά.
Οι πόρτες άνοιγαν διάπλατα κι όλοι, φτωχοί και πλούσιοι, κάτι είχαν να χαρούν! Οι δρόμοι μοσχοβολούσαν! Οι φούρνοι στα σπίτια, έψηναν αδιάκοπα Χριστόψωμα και φαγητά γεμάτα από απίστευτες μυρουδιές! Απ’ όποιο σπίτι κι αν περνούσες, κάτι θα είχαν να σε φιλέψουν και να σε τρατάρουν!

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 5

Αυτές οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι πολύ πιο όμορφες, όταν κανείς βρίσκεται στο χωριό του, παρέα με τους δικούς του ανθρώπους … στο σπίτι που γεννήθηκε, εκεί που πίστευε μικρός στα παραμύθια, στους καλικάντζαρους και στον Άη Βασίλη!
Αλήθεια, μπορεί κανείς να χορτάσει το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε;
Η κάθε μέρα είναι διαφορετική, όλα αλλάζουν, τα παιδιά μεγάλωσαν σαν τα δέντρα στις αυλές των σπιτιών…
Αυτό που δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει ποτέ, όσο υπάρχουν ενήλικες με καρδιές μικρών παιδιών, είναι η αγάπη για το παραδοσιακό ελληνικό χωριό, κάθε εποχή του χρόνου, για μια ολάκερη ζωή!
Μπορεί κάπου-κάπου να πονάνε, να δακρύζουν, να νοσταλγούν, αλλά δεν πειράζει… έτσι είναι η κάθε είδους αγάπη, μας πονάει, μας ματώνει … αλλά την θέλουμε… !

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 14

Αυτά είναι τα αληθινά Χριστούγεννα! Δε θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μας. Αυτά τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων, προσπάθησε και πέτυχε να ζωντανέψει για άλλη μια χρονιά η Μαρία Παυλίδου!
Σ’ ευχαριστούμε προεδρίνα. Η ατμόσφαιρα ήταν μαγική!
Καλά Χριστούγεννα!
Χρόνια πολλά και καλά σε όλες και όλους σας.

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 3

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 2

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 1

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 23

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 20

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 15

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 16

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 17

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 11

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 10

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 9

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 6

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 3

ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΣΟΥΡΑ 7

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr