Friday, 17 November 2023 06:36

Θ. Ξανθόπουλος: Τιμή και δόξα στους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου. Το παράδειγμά τους φωτίζει και το σήμερα-Η κυβέρνηση πλήττει την ελευθερία έκφρασης και υπονομεύει την επιλογή του δεύτερου εισαγγελέα της ΕΥΠ

Written by

Με αναφορά στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Τόνισε χαρακτηριστικά: “Η μνήμη είναι ζώσα και πυρέσσουσα. Οι νέοι που εξεγέρθηκαν στο Πολυτεχνείο έδειξαν ότι υπάρχει ο δρόμος της αξιοπρέπειας, του αγώνα, της προσωπικής ευθύνης. Τιμή και δόξα λοιπόν στου αγωνιστές γιατί οι εξεγερμένοι αλλάζουν τον κόσμο.Αυτοί που συγκρούονται. Που βλέπουν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος και παίρνουν το ρίσκο να τον ακολουθήσουν. Αυτό το παράδειγμα των νέων φωτίζει και το σήμερα. Και όσοι λένε ότι άλλο το Πολυτενείο τότε και άλλο οι αγώνες του σήμερα, δεν έχουν καταλάβει ούτε τι ήταν το Πολυτεχνείο του 1973 ούτε τι είναι οι αγώνες του σήμερα”.
Αναφερόμενος στο ν/σ για την εφαρμογή του ευρωπαικού κανονισμού 2021/784 για πρόληψη διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και άλλες διατάξεις, σημείωσε μεταξύ άλλων:
- Έγινε προσπάθεια αναλογίας ανάμεσα στην Αριστερά και την τρομοκρατία. Είναι προφανές ότι είναι έννοιες ασύμπτωτες. Ολοι εμείς που ανήκουμε στην Αριστερά, κατανοούμε ότι ο δρόμος της ατομικής τρομοκρατίας είναι αδιέξοδος. Και ενισχύει τα κατασταλτικά μέτρα. Και γι αυτό οι άνθρωποι που δήλωναν αριστεροί σε πολύ δυσμενέστερους καιρούς είχαν ευθύτητα, εντιμότητα και καθαρό πρόσωπο απέναντι στους διώκτες τους. Επομένως ας μην συγχέουμε έννοιες ασύμπτωτες και κυρίως να μην θολώνουμε το στίγμα κάθε παράταξης στο όνομα της πολιτικής αντιπαράθεσης.
- Το ν/σ δεν προσδιορίζει επαρκώς την έννοια της τρομοκρατίας που είναι μείζον ζήτημα.
- Στο άρθρο 13 μόνο ο θυρωρός της οικοδομής γλιτώνει τη δίωξη και αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο. Για ποιό λόγο διευρύνετε τόσο αλόγιστα το πεδίο εφαρμογής της διάταξης;
- Στην ΕΥΠ δημιουργείτε ad hoc διαδικασία για να αποκλείσετε την τυχαιότητα, παρά το ότι υπάρχει ο Οργανισμός Δικαστηρίων που προβλέπει απρόσωπα πως αντικαθίσταται ο κωλυόμενος δικαστικός λειτουργός. Εχετε βεβαρημένο παρελθόν. Μην προκαλείτε περαιτέρω τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής κοινής γνώμης. Οι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα ανεξάρτητα από τους πολιτικούς συσχετισμούς. Υπονομεύετε την επιλογή του δεύτερου εισαγγελέα που εν χορδαίς και οργάνοις καθιερώσατε. Επανέρχεται μετ’ επιτάσεως το θέμα του τι σχέση έχετε ως κυβέρνηση με τις Ανεξάρτητες αρχές και τη λειτουργία του κράτους δικαίου.
Η ελευθερία αξίζει και έχει πρακτική σημασία εάν αφορά ιδίως τους διαφωνούντες, όπως έλεγε ο Αριστόβουλος Μάνεσης. Εχει σημασία για όσους σκέφτονται διαφορετικά. Αυτό το ν/σ ουσιαστικά θέτει το δικαίωμα έκφρασης υπό την κρίση ενός κορσέ που αδιακρίτως και χωρίς εχέγγυα θα μπορεί να αποφαίνεται για το αν υπάρχει τρομοκρατικό περιεχόμενο ή όχι. Δεν απαντά στην ανάγκη των καιρών.
“Ξαναμπαίνει έτσι στη δημόσια συζήτηση ο προβληματισμός περί ασφάλειας και ελευθερίας. Οπου δεν υπάρχει ελευθερία δεν υπάρχει και ασφάλεια”, κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr