rena

rena

Η Επιστημονική ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” και το δίκτυο συνεργατικών επιχειρήσεων “Παγγαιόραμα”, στα πλαίσια της δημιουργίας 2 νέων τουριστικών του πακέτων με κεντρικό θέμα το Λατρευτικό και Ιστορικό Παγγαίο, σάς προσκαλεί στις πιλοτικές εκδρομές που θα αναδείξουν το Παγγαίο ως το νέο πολιτιστικό - πεζοπορικό προορισμό της Ελλάδας.

Το δίκτυο “Παγγαιόραμα” αποτελείται από 5 επιχειρήσεις και δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το CLLD/LEADER του τοπικού προγράμματος Ν.Καβάλας. Αναλυτικά οι εταίροι είναι:

● η Επιστημονική ομάδα Οψόμεθα εις Φιλίππους (Καβάλα),
● η Εταιρία Προώθησης Τουρισμού We productions (Γερμανία),
● ο Χρυσανίδης Ν. & Σια Ε.Ε. "Sun Thalassa" (Παγγαίο),
● η «Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Δασικού Χωριού Παγγαίου» (Παγγαίο), και
● ο Αλέξανδρος Κατσαμάκης "Dream Makers Greece" (Θάσος). Στόχος είναι η ενσωμάτωση και νέων επαγγελματιών τουρισμού από την περιοχή του Παγγαίου και όχι μόνο.

Σκοπός του “Παγγαιοράματος” είναι οι ταξιδιωτικές εμπειρίες που παρέχει στο Παγγαίο να προσφέρουν σε πολυταξιδεμένα ζευγάρια το προνόμιο να ζήσουν αυθεντικές ελληνικές εμπειρίες σε ένα άγνωστο & μυθικό βουνό της Ελλάδας, μειώνοντας τις δυσκολίες συνεννόησης και τα εμπόδια πρόσβασης, ενώ παράλληλα αυξάνοντας την απόλαυση και τις μοναδικές στιγμές δέους.

Οι εκδρομές που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2022 είναι πιλοτικές και εφορμούν από τα 2 τουριστικά πακέτα που έχουν δημιουργηθεί για το Παγγαίο, τα οποία θέλουμε να δοκιμάσουμε και να βελτιώσουμε, έτσι ώστε όταν θα τα αγοράσει ο επισκέπτης να είναι υψηλής ποιότητας εμπειριών και παροχών. Σας καλούμε λοιπόν να συμμετέχετε και να μας πείτε τη γνώμη σας, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του Παγγαίου και της μοναδικής του ταυτότητας και ιστορίας.

Το πρόγραμμα των εκδρομών θα περιλαμβάνει περισσότερες από 10 θεματικές πεζοπορίες οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσα στο 2023. Κάποιες από αυτές περιγράφονται παρακάτω:

ΠΑΓΓΑΙΟ, ΟΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1. Προϊστορικές βραχογραφίες και αρχαίοι μύθοι στον Αγγίτη
2. Πεζοπορία στα Λακκοβίκια και ιστορική Αμφίπολη
3. Οισύμη - Χερσόνησος Βρασίδα - Ανακτορούπολη
4. Το βυζαντινό μονοπάτι από τη Κορμίστα στη Παναγία Εικοσιφοίνισσα
5. Οισύμη - Χερσόνησος Βρασίδα - Ανακτορούπολη

ΠΑΓΓΑΙΟ, ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

6. Οι κρυμμένες ιστορίες της Βοσκόβρυσης και οι ομορφιές του Παγγαίου
7. Μύθοι και γαστρονομία παρέα με το θεό Διόνυσο
8. Από την ιστορική Νικήσιανη στη μυθική Κοιλάδα του Ορφέα
9. Από τον Ορφισμό στην Χριστιανική πίστη

----------------------

Στις 2 Απριλίου 2023 ξεκινάμε τις θεματικές περιηγήσεις μας με τη 1η πεζοπορία του τουριστικού πακέτου ΠΑΓΓΑΙΟ, ΟΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ και τίτλο “Το βυζαντινό μονοπάτι από τη Κορμίστα στη Παναγία Εικοσιφοίνισσα”.

Το “βυζαντινό” μονοπάτι αποτελούσε παλαιότερα την μοναδική πρόσβαση προς την Ιερά Μονή. Σήμερα χαρακτηρίζεται και χρησιμοποιείται προσκυνηματικά από τους πιστούς που θέλουν να φτάσουν με τα πόδια στην Ιερά Μονή. Όπως και από πολλούς που τους αρέσει να πεζοπορούν στην φύση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

★ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ το χωριό Κορμίστα (μνημείο πεσόντων)
ΩΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 8:30π.μ.
★ 8:45-9:00 Σύντομη ξενάγηση όσον αφορά την ιστορία του χωριού
★ 9:00 Έναρξη πεζοπορίας επάνω στο παλαιό πέτρινο βυζαντινό μονοπάτι από την Κορμίστα προς την Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης.
★ 11:00-11:30 Μικρή στάση σε ξέφωτο για ανάπαυση, snack (χορηγία) και απόλαυση της θέας.
★ 12:00 Άφιξη στην ιστορική μονή της Εικοσιφοίνισσας. Προσκύνημα και ξενάγηση.
★ 13:00 Επιστροφή στην Κορμίστα από το ίδιο μονοπάτι
★ 15:00 Γεύμα στην ταβέρνα του “Ντόρη” στην Κορμίστα. Το κόστος για το πλήρες μενού είναι στα 12,50 ευρώ το άτομο. Υπάρχει δυνατότητα και για όσους νηστεύουν ή είναι vegan.

Η μετακίνησή σας προς την Κορμίστα γίνεται με δικό σας ΙΧ αυτοκίνητο

Στοιχεία συνολικής πορείας (ανάβαση και κατάβαση)
12 χιλιόμετρα,
5:00 ώρες
βαθμός δυσκολίας (Β, μέτριας)
Υψομετρική διαφορά 410 μέτρα

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Υπόδηση (ορειβατικά μποτάκια)
Μακρύ παντελόνι
Μπουφάν ανάλογα με τον καιρό
Μπαστούνι ανάβασης
Σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα
Αλλαξιά ρούχα, φανέλα στο τέλος της πεζοπορίας
Νερό και τρόφιμα για ενέργεια (μπάρες, παστέλι κτλ)
Φωτογραφική μηχανή, κάμερα κτλ

 

ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΞΕΝΑΓΟΣ η Νικησιανιώτισσα Βάσω Μώραλη θα μας δώσει πληροφορίες και κυρίως θα μας μεταδώσει την αγάπη και τις γνώσεις της για την ιστορία της Κορμίστας όπως και για την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ η εταιρεία RIVER MONSTERS OUTDOOR ACTIVITIES θα μας οδηγήσει με ασφάλεια και υπευθυνότητα στην πεζοπορία μας.

ΧΟΡΗΓΟΣ η επιχείρηση/αρτοζαχαροπλαστείο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΚΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ (κεντρικά Άγιος Χριστόφορος)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο σύνδεσμο -> https://forms.gle/TDDhExVuT6D2tP6XA
Περισσότερες πληροφορίες: Ζωή Μυλοθροπούλου (+30 6944222990)
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

----------------------

Οι πιλοτικές εκδρομές είναι μέρος του έργου “ΦΟΡΟΥΜ ΠΑΓΓΑΙΟΡΑΜΑ”, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα CLLD/LEADER Ν. Καβάλας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

 

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών πέρα από την θλίψη που έχει προκαλέσει σε όλες και όλους μας, δύναται και πρέπει να λειτουργήσει ως ηχηρό καμπανάκι ώστε άπαντες οι ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δημοσίων υποδομών που χρησιμοποιούνται ευρέως από το κοινό.
Η Περιφερειακή Σύνθεση ως εκ του ρόλου της στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ οφείλει να ασκεί έλεγχο στη Διοίκηση και τα πεπραγμένα της και σε αυτό το πλαίσιο υποβάλλαμε επερώτηση με θέμα την στατικότητα και την ασφάλεια των υποδομών που λειτουργούν στην επικράτεια της ΠΑΜΘ και ειδικότερα των Γεφυρών.
Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί ξανά στο παρελθόν από την παράταξή μας, ωστόσο πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν στοχευμένες και απολύτως ακριβείς απαντήσεις από την πλευρά της Διοίκησης.
Η Διοίκηση άλλωστε είναι αυτή που φέρει την ευθύνη ορθής λειτουργίας των υποδομών και την υποχρέωση συνεργασίας με άλλους φορείς ώστε να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Δυστυχώς στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες κατάρρευσης υποδομών (π.χ. Γέφυρα Κομψάτου, Ροδόπη) και μπορεί στο εν λόγω συμβάν να μην υπήρξαν θύματα όμως αυτό ήταν καθαρά θέμα τύχης. Και επειδή η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη, καλούμε τη διοίκηση της ΠΑΜΘ να ενημερώσει αναλυτικά το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις ενέργειες και τους ελέγχους που έχει κάνει στις Γέφυρες και τις λοιπές υποδομές και σε περίπτωση που αυτοί οι έλεγχοι δεν έχουν γίνει, τους καλούμε να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους πριν να είναι αργά.
Ακολουθεί η επερώτηση:

 

20/03/2023
Προς
Κο Χρήστο Παπαθεοδώρου
Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ
Κοινοποίηση
Περιφερειάρχη ΑΜΘ
Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών
Επικεφαλής παρατάξεων

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Έλεγχοι στατικότητας σε γέφυρες και άλλες υποδομές στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών παρατηρείται μία πανελλαδική τάση ελέγχων σε υποδομές από τις οποίες διέρχεται μεγάλος αριθμός ατόμων, όπως για παράδειγμα γέφυρες.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το παράδειγμα της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων στην Κοζάνη, η οποία έκλεισε με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (16/03) προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτήν επικίνδυνες ρηγματώσεις.
Κατά το μήνα Φεβρουάριο η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του ελέγχου που πραγματοποίησε με ίδιους πόρους σε 108 γέφυρες στην επικράτεια της (πολλές από αυτές χρονολογούνται από το 1960) και έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες ώστε η συντήρησή τους να ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, υπάρχουν επίσης Γέφυρες μεγάλης ηλικίας και εν γένει «γηρασμένες» υποδομές, ενώ η Περιφερειακή Σύνθεση έχει θέσει σχετικό θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τουλάχιστον πέντε φορές!
Εν τούτοις, οι απαντήσεις που έχουμε λάβει κατά καιρούς ήταν πρόχειρες ή έστω τυπικές και με διάθεση μετάθεσης ευθυνών (π.χ. «Το Μητρώο Γεφυρών είναι ένα ζήτημα που χειρίζεται το Υπουργείο»).
Με δεδομένο ότι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής αποτελεί ή έστω πρέπει να αποτελεί ζήτημα υψίστης και μοναδικής προτεραιότητας, και με το προηγούμενο της Διοίκησής σας να λαμβάνει μέτρα μετά τα συμβάντα και όχι προληπτικά (βλ. κατάρρευση γέφυρας Κομψάτου) ερωτώνται ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης:
- Υπάρχει σαφής αποτύπωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι γέφυρες και οι λοιπές υποδομές της Περιφέρειας μας;
- Εάν ναι, πότε έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών;
- Εάν όχι, για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει και πότε σκοπεύει η Διοίκησή σας να τους δρομολογήσει;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Χριστόδουλος Τοψίδης (επικεφαλής παράταξης)
Θεόδωρος Μαρκόπουλος
Αλέξανδρος Ιωσηφίδης
Σταύρος Βαβίας
Νικόλαος Βουλγαρίδης
Κωνσταντίνος Εξακουστός
Εμμανουήλ Ταπατζάς
Αργύρης Πατακάκης
Τριανταφυλλιά Καζάκου - Βρούζου
Οδυσσέας Βουρβουκέλης
Ιρφάν Χατζηγκενέ

Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες μισός αιώνας και ειδικότερα, 52 χρόνια από το 1971, όταν ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 21 η Μαρτίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» ημέρα που σηματοδοτεί και την έναρξη της εαρινής ισημερίας.
Για να διασώσουμε το δασικό μας πλούτο,αναλαμβάνουμε δημιουργικές δράσεις,με μία σειρά ενεργειών, όπως π.χ. με την αποτροπή των πυρκαγιών, την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας, τις εργασίες δενδροφύτευσης, τους εξωραϊσμούς και επισκευές δασικών χωριών, την ελεγχόμενη απομάκρυνση των απορριμμάτων, τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αειφορικού σχεδιασμού διαχείρισης και ανόρθωσης των διαφόρων φυσικών οικοσυστημάτων κ.α.
Η Αντιπεριφέρεια Δράμας συνεργαζόμενη με όλους τους φορείς, βάζει την προστασία των δασών σε πρώτη προτεραιότητα, γιατί προέχει το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου στην ποιότητα ζωής, στην υγεία και στα αστείρευτα αγαθά, που παρέχουν τα δάση μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Αντιπεριφέρεια Δράμας και μετά από πρωτοβουλία μου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας, προχωρούμε στην υλοποίηση τεσσάρων δράσεων, την Τρίτη 21 Μαρτίου :
1) Στις, 10.00 π.μ., μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές του 1οΕΠΑΛ Δράμας θα παρακολουθήσουμε ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ και Αναπληρωτή Διευθυντή της ‘Έδρας Unesco Con E-E-Ect κ. Γεωργίου Ζαϊμη.
2) στις 10:30 π.μ., μαζί με τους μαθητές και τους νηπιαγωγούς του 17ου νηπιαγωγείου Δράμας σε δεντροφύτευση στον Κορύλοβο
3) Στις 11.00 π.μ. μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Δράμας σε δεντροφύτευση στην περιοχή πέριξ του Μουσικού Σχολείου Δράμας.
4) Στις 11.30 π.μ. στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τους μαθητές και τους δασκάλους του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας και
5) Στις 12.30 στο 2ο ΓΕΛ Δράμας θα παρακολουθήσουμε ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΙΠΑΕ και Αναπληρωτή Διευθυντή της ‘Έδρας Unesco Con E-E-Ect κ. Γεωργίου Ζαϊμη
Καλούμε τον Δραμινό λαό, που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και διαβιώνει σε μία περιοχή που έχει προικιστεί από τον Θεό με αξιόλογα φυσικά δασικά οικοσυστήματα (Φαλακρό, Δάσος Φρακτού κ.α.) και έχει συμπεριληφθεί στο δίκτυο NATURA 2000 βάσει των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, να συμμετάσχει σε ένα αγώνα διαρκή για την προστασία, τη διαφύλαξη και την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της δημόσιας δασικής περιουσίας.
Αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι μας. Αξίζει να δώσουμε το παράδειγμα στις νεότερες γενεές, άνθρωπος και δάσος να γίνουν συνοδοιπόροι στη ζωή.

 

Η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ισημερίας, καθιερώθηκε από τον Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών, με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των δασών και την επαγρύπνηση των πολιτών και των κοινωνιών. Μέχρι το 2012 και για σαράντα συναπτά έτη, η 21η Μαρτίου ήταν γνωστή ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» (World Forestry Day). Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών έχει θέμα «Υγιή δάση για Υγιείς Ανθρώπους». Η σημασία του δάσους τόσο ως πηγή πρώτων υλών για τα φάρμακα όσο και ως ρυθμιστή του κλίματος και ως παροχή υπηρεσιών αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο.
Ο πρωταρχικός στόχος της ημέρας είναι να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα δάση στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής υγείας και τους πολλούς τρόπους με τους οποίους συμβάλλουν σε υγιείς ανθρώπους και κοινωνίες.
Τα δάση αποτελούν ζωτική πηγή θρεπτικών τροφών, φαρμάκων και βιοποριστικών μέσων για τους αυτόχθονες πληθυσμούς αλλά και στις τοπικές αγροτικές και αστικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Τα υγιή δάση μειώνουν τον κίνδυνο την εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.
Επιπλέον, τα δάση που διαχειρίζονται αειφορικά είναι καθοριστικής σημασίας για την προσαρμογή και ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Αποθηκεύουν και απομονώνουν άνθρακα, παρέχουν ένα πλήθος από οφέλη βιοποικιλότητας και υπηρεσίες οικοσυστήματος, όπως η βελτιωμένη γονιμότητα του εδάφους, συγκράτηση των πλημμυρικών παροχών και βελτίωση της ποιότητας του νερού.
Από την άλλη, τα δέντρα στις πόλεις συμβάλλουν στον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παρέχουν οφέλη ψύξης και ανθεκτικότητα στις αστικές περιοχές

εικόνα Viber 2
Τα δάση επηρεάζονται από διάφορες απειλές και διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και πίεση στους πόρους, πυρκαγιές, έντομα, ασθένειες, ξηρασία, ζημιές από καταιγίδες, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η ολοκληρωμένη διαχείριση κινδύνου για τα δάση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι η Δ/νση Δασών Ν. Δράμας μας έχει προχωρήσει:
1. Στην πιστοποίηση και εκπαίδευση δασεργατών με την ένταξή τους στο Μητρώο Δασεργατών Ελλάδας. Το πρόγραμμα διεξάγεται σε ετήσια βάση. Ο τελευταίος κύκλος με δια ζώσης εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων δασεργατών ολοκληρώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ ο επόμενος κύκλος εργασιών ξεκινάει το Νοέμβριο του 2023.
2. Στη σύνταξη, αναμόρφωση και τροποποίηση/διόρθωση των Δασικών Χαρτών. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, για τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αναμόρφωσης με πρόδηλο σφάλμα καθώς και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έκδοση πιστοποιητικού δασικού εν γένει χαρακτήρα έκτασης στα γραφεία της Υπηρεσίας μας Δ/νση Δασών Δράμας, Αγ. Κωνσταντίνου 1, Δράμα, Τ.Κ.: 66133, Ημέρες & ώρες λειτουργίας: καθημερινά 07:30 – 14:30, Τηλ.: 2313309874-3, Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

εικόνα Vibe 5

Για τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Δασών» η Δ/νση Δασών Δράμας, το Δασαρχείο Δράμας και το Δασαρχείο Κ.Νευροκοπίου συνδιοργανώνουν:
1. Δενδροφύτευση στο πευκοδάσος των Κυργίων από τις Δασικές Υπηρεσίες του Ν.Δράμας σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Φιλαθλητικό Σύλλογο Δήμου Δοξάτου, την Κοινωφελή Συνεταιριστική Επιχείρηση Κυργίων και τον παιδικό σταθμό Λιλιπούπολη την Κυριακή 19 Μαρτίου ώρα 11 π.μ.
2. Δενδροφύτευση στο πευκοδάσος Κορυλόβου από τις Δασικές Υπηρεσίες του Ν.Δράμας σε συνεργασία με το 17ο Νηπιαγωγείο Δράμας την Τρίτη 21 Μαρτίου ώρα 10 π.μ.
3. Τα Δασαρχεία Δράμας και Κ. Νευροκοπίου διαθέτουν φυτάρια δασικών ειδών που έχουν παραχθεί στα δασικά φυτώρια σε σχολεία της περιοχής μας για δενδροφύτευση.
4. Ομιλίες και ενημερωτικές διαλέξεις με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Δασών από Δασολόγους και Δασοπόνους των Δασικών Υπηρεσιών του Ν. Δράμας σε σχολεία του Νομού μας.

Κλείνουμε με τις ευχές μας για υγιή δάση και υγιείς ανθρώπους.

 

Η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την τοποθέτηση του Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, με καταγωγή από τη Δράμα, στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Θερμά συγχαρητήρια στον νέο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας η προαγωγή και η διάκριση ενός συμπολίτη μας στο ανώτατο αξίωμα, εξέλιξη άξια του ήθους και του επαγγελματισμού του. Εύχομαι καλή και εποικοδομητική θητεία στο δύσκολο και αυξημένο έργο που αναλαμβάνει, την ασφάλεια και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.».

 

Βιογραφικό Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Λάζαρου Μαυρόπουλου
Κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963. Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.

Monday, 20 March 2023 20:42

SHORT FILM HUB

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με χαρά ανακοινώνει την ίδρυση του Short Film Hub, με επικεφαλής τη Γιάννα Σαρρή.
Το Short Film Hub φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία. Θα λειτουργήσει ως χώρος δημιουργίας, συνεχούς αναζήτησης και ελευθερίας μέσα από την οποία θα έχουν την δυνατότητα οι νέοι δημιουργοί να έρθουν κοντά με αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και να μάθουν τις αμέτρητες δυνατότητες της τέχνης τους, της προώθησης ενός κινηματογραφικού έργου, την ανάπτυξη του σεναρίου και τη δημιουργία δικτύου επαφών.
Επαγγελματικές συναντήσεις, workshops, σεμινάρια και ατέλειωτες συζητήσεις θα μετατρέψουν την πόλη της Δράμας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ως τον τέλειο προορισμό για κάθε επαγγελματία του κινηματογράφου που αγαπά τις ταινίες μικρού μήκους.

Όπως σημειώνει η Γιάννα Σαρρή, «η παρουσία των ταινιών μικρού μήκους που προέρχονται από την Ελλάδα, είναι εξαιρετικά θορυβώδης κάθε χρόνο στα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου. Το SFH ευελπιστεί να ενώσει τις δυνάμεις του με τον εγχώριο κινηματογραφικό κόσμο και να δώσει τα απαιτούμενα εργαλεία για να αναπτυχθεί περαιτέρω η μικρού μήκους ταινία και να έχει την διεθνή αναγνωσιμότητα που της αναλογεί».
Η Γιάννα Σαρρή αποφοίτησε το 1999 από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι με πτυχίο σε Σπουδές Επικοινωνίας και Κινηματογράφου και το 2000 απέκτησε το Master από το Πανεπιστήμιο του City σε Σπουδές Διαχείρισης και Επικοινωνίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Το 2000 ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία παραγωγής Kino. Το 2003 ξεκίνησε να εργάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο τμήμα Διεθνούς Προγράμματος. Το 2010 ανέλαβε επικεφαλής της Αγοράς του ΦΚΘ και του ΦΝΘ όπου παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Από το 2016 ξεκίνησε να εργάζεται ως επικεφαλής Προγράμματος στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Από τον Οκτώβριο του 2022 ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητη σύμβουλος σε κινηματογραφικά project και tutor για κινηματογραφικά μάρκετ.

Για περισσότερες πληροφορίες:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)
Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575
Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309
• Site: https://www.dramafilmfestival.gr/
• Facebook: https://www.facebook.com/dramafilmfestival/
• Instagram: https://www.instagram.com/dramafilmfestival/
• Youtube: https://www.youtube.com/user/dramafilmfestival/
• FilmFreeway: https://filmfreeway.com/dramafilmfestival
• Hashtag: #dramafilmfestival & #DISFF46

Ξεκίνησαν στη Δράμα, τα δια ζώσης μαθήματα εργαστηρίων της Σχολής Κινηματογράφου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Το πρόγραμμα κινηματογραφικών σπουδών του ΕΑΠ σε συνεργασία του Δήμου Δράμας με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Αντιπεριφέρειας Δράμας, δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας.
Αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών της Ελλάδος.
Η λειτουργία Κινηματογραφικής Σχολής από το ΕΑΠ, ενδυναμώνει το Φεστιβάλ και αναδεικνύει την πόλη μας σε ένα από τα κατ' εξοχήν κινηματογραφικά κέντρα των Βαλκανίων και της Ευρώπης: μια πόλη ταυτισμένη με την εκπαίδευση αλλά και την προβολή των κινηματογραφιστών του αύριο.
Το πρώτο εξάμηνο της Σχολής αριθμεί ήδη 100 άτομα. Η Σχολή κάλυψε το πλαφόν που ήθελε από την αρχή, ενώ είχε δεχθεί περί τις 160 αιτήσεις.

333808209

Όπως υπογράμμισε ο κύριος Σπύρος Σιάκας, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΠΑ.Δ.Α- Διευθυντής του Προγράμματος Σπουδών «Κάθε εξάμηνο θα έχουμε προσθετική ροή με τους φοιτητές στη Δράμα. Υπήρξε σύμπνοια και άριστη συνεργασία για να έχουμε θετική κατάληξη. Ο Δήμαρχος Δράμας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού-ΦΤΜΜ το υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και καταφέραμε να το υλοποιήσουμε».
Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποδοχή των πρώτων φοιτητών στη Δράμα. Όπως τόνισε: «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα, γιατί υποδεχόμαστε τους πρώτους 50 φοιτητές , όπου ουσιαστικά ξεκινάνε τα προπτυχιακά μαθήματα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργο Δεμερτζή, τους πρώην Προέδρους του ΕΑΠ κυρίους Καρδάση και Ζώρρα, τον νυν Πρόεδρο κύριο Καλαβρουζιώτη, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο , τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαεμμανουήλ, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Γιάννη Σακαρίδη αλλά και τον αείμνηστο Αντώνη Παπαδόπουλο για την πολύ σημαντική συμβολή τους , ώστε να έχουμε θετική κατάληξη.. Ήταν ένα όραμα ετών που έγινε πράξη ».

333460968

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού -ΦΤΜΜ Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, ανέφερε:
«Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα ήταν πάνω από 160.
Η Σχολή ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών από όλη την Ελλάδα , καθώς και 1 Έλληνα από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Νιούκαστλ της Μεγάλης Βρετανίας και αυτό έχει μεγάλη σημασία»
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραμπατζάκης Καθηγητής ΔΙ.ΠΑ.Ε μεταξύ άλλων δήλωσε:
« Ένας ακόμη στόχος που είχαμε θέσει στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής του Δήμου, αποκτά σάρκα και οστά. Όλα αυτά τα χρόνια από το 2016 πάρα πολλοί έχουν βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου, από τις διοικήσεις του ΕΑΠ, τους Κυβερνητικούς βουλευτές όλοι έχουν συμβάλει σε αυτήν προσπάθεια».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ , αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική και ουσιαστική εξέλιξη , με την λειτουργία της Σχολής Κινηματογράφου, όπου έμπρακτη και ουσιαστική ήταν η στήριξη της Περιφέρειας- του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου και της Αντιπεριφέρειας Δράμας.

333869599

 

Στην έδρα του Δήμου Δοξάτου υπεγράφη η σύμβαση του Δήμου με τον ανάδοχο του έργου για την ανέγερση του νέου διδακτηρίου (Γυμνασίου – Λυκείου) Καλαμπακίου.

Οι συντεταγμένες και προσεκτικές κινήσεις, οι συναντήσεις και οχλήσεις με τους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών, έφεραν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ενός έργου προϋπολογισμού 4,95 εκ. €, πού τόσο ανάγκη έχει η τοπική κοινωνία.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙ 2

Στο πέρας της υπογραφής, ο βουλευτής Δράμας – Ν.Δ κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος δήλωσε:
«Ένα σημαντικό έργο ξεκινά, το οποίο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα μας δώσει καρπούς: ένα σύγχρονο διδακτήριο στο Καλαμπάκι. Είμαστε εδώ, σε αυτές τις πολιτικές θέσεις, για να φαινόμαστε χρήσιμοι και να υπηρετούμε τον πολίτη, όχι με ρουσφέτια αλλά ακούγοντας τις φωνές και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και
προσπαθώντας να συμβάλλουμε, το κατά δύναμιν, στην ικανοποίηση κάθε πραγματικής ανάγκης.
Για την σημαντική αυτή εξέλιξη, υποδειγματική ήταν η συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Πέτσα, τον αν. Υπουργό Εσωτερικών που πάντα μας τιμά με το ενδιαφέρον και την προσοχή του. Δείγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αγκαλιάζει την Δράμα και όλη την Ελλάδα».

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.
Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας εκ νέου τα στοιχεία αυτά, σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, με εντυπώματα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα από αστυνομικές ή δικαστικές Αρχές για δήθεν υπόθεση παιδικής πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων.
Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν εντύπωμα στρογγυλής σφραγίδας με δήθεν υπογραφή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ αποστολέας της εν λόγω επιστολής φέρεται να είναι ηλεκτρονική διεύθυνση, που προσομοιάζει με αυτήν του Κέντρου Επικοινωνιών του Αρχηγείου (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή υπογραφή και σφραγίδα με επιγραφή «Ελληνική Δημοκρατία – Ελληνική Αστυνομία» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.
Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.
Παρόμοιες προσπάθειες εξαπάτησης είχαν εντοπιστεί τόσο κατά το προηγούμενο όσο και το τρέχον έτος με ανάλογα κείμενα – μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας (σχετ. τα από 11-04-2022, 27-04-2022, 21-05-2022 , 10-06-2022, 29-07-2022, 24-08-2022, 30-10-2022, 02-11-2022, 22-02-2023 Δελτία Τύπου).
Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από την απατηλή επιστολή:

ΑΠΑΤΗ

Η διοίκηση, τα μέλη και τα Σωματεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Δράμας έδωσαν δυναμικό παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που είχε καθοριστεί, από κοινού με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τους συνταξιούχους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς της Δράμας, με κύριο αίτημα να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

ΑΠ 15
Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους. Η ανείπωτη εθνική τραγωδία στα Τέμπη μας έχει συγκλονίσει όλους. Είναι υποχρέωση όλων να αναζητηθούν άμεσα οι απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν το τραγικό αυτό γεγονός, το οποίο στέρησε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι. Είναι απαίτηση όλων μας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών.
Είναι χρέος στις ψυχές όσων χάθηκαν. Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Των Νέων Ανεκτίμητη.

ΑΠ 14

Page 1 of 589
ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr