Wednesday, 24 January 2018 22:39

1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 15-19 Νοεμβρίου 1978

Written by

ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ

 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 1978-1987

 Ο ρόλος τη Κ.Λ.Δ. στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού

 ΔΡΑΜΑ 2017

 1

Πρόλογος
Το 1978 η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, προσκαλώντας ανθρώπους της 7ης τέχνης να έρθουν και να προβάλλουν την δουλειά τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν πολλές ζυμώσεις. Ο θεσμός αυτός που ξεκίνησε ως μια δράση ανθρώπων με πνευματικές ανησυχίες, εξελίχθηκε σ’ ένα σημαντικό γεγονός για τον τόπο και φυσικά των νέων μικρομηκάδων, που είχαν την ευκαιρία να δείξουν στο κοινό, τις πρώτες τους δουλειές και να αξιολογηθούν γι’ αυτές.
Το εγχείρημα αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Κάποια στιγμή, προκειμένου να επιβιώσει και να γίνει ανταγωνιστικό, έπρεπε να αλλάξει φιλοσοφία, να αναζητήσει στηρίξεις και συμμάχους. Κοντά στο Δήμο Δράμας, που από την πρώτη χρόνια είδε με θετικό μάτι το εγχείρημα, προστέθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και προσέδωσε πέρα από οικονομική ενίσχυση, αίγλη στο μοναδικό Πανελλαδικά Φεστιβάλ, που συμμετείχαν σε διαγωνιστικό και πληροφοριακό τμήμα, ταινίες μικρού μήκους.
Κανείς από την ομάδα των ανθρώπων, με ανησυχίες και αγάπη για τον κινηματογράφο, δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη, αλλά και τα οφέλη που θα έφερνε στο τόπο η δημιουργία ενός Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πόλη της Δράμας. Σήμερα, 40 χρόνια μετά (1987-2017), το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ανήκει στο Κινηματογραφικό Δίκτυο του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 1996 εντάχθηκε στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ενέταξε στους κόλπους του και το Διεθνές Φεστιβάλ. Μέχρι σήμερα έχουν διαγωνιστεί χιλιάδες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους – οι περισσότερες ανεξάρτητες παραγωγές – αποτελώντας έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των νέων κινηματογραφιστών. Παράλληλα, κατάφερε να κατακτήσει το πιο απαιτητικό σινεφίλ κοινό, χάριν του υψηλού επιπέδου του και της διεθνούς ακτινοβολίας του.
Αξίζει στην πολυτάραχη αυτή διαδρομή, να σταθούμε στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης και λειτουργίας του Φεστιβάλ και ειδικότερα να εξετάσουμε τον ρόλο της Κινηματογραφικής Λέσχης, στην εξέλιξη του θεσμού. Δυστυχώς, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, για τα πρώτα 10 χρόνια του Φεστιβάλ, οι πληροφορίες που αντλούμε είναι λίγες, ικανές ωστόσο για να δώσουν το στίγμα της εξελεγκτικής πορείας του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο πόνημα αυτό, «αλιεύτηκαν» από τον έντυπο τύπο της περιόδου 1978-1987, τα όποια και διέσωσε στα αρχεία της η Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμα. Μεγάλη ήταν η συμβολή στην έρευνα αυτή, η παραχώρηση προς χρήση, των πρακτικών της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας-όσα διασώθηκαν τουλάχιστον- αλλά και του προσωπικού αρχείου του αείμνηστου προέδρου της, Θωμά Γεωργόπουλου, από τη σύζυγό του κ. Ευγενία Χάλκα-Γεωργοπούλου και τα παιδιά τους. Θερμές ευχαριστίες, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου.
Ρένα Τριανταφυλλίδου-Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

RENA TRIANTAFYLLIDOY 2012

 

Η Ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας
Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας ιδρύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1977 από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να τονωθεί το ενδιαφέρον του κοινού για τον κινηματογράφο. Η προβολή επιλεγμένων ταινιών, προς τέρψιν των «εραστών» της 7ης τέχνης, αλλά και η εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της επαρχίας, ήταν οι βασικοί στόχοι της νεοϊδρυθείσας Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας (Κ.Λ.Δ.)
Το εναρκτήριο κάλεσμα έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 1977, όταν η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Κινηματογραφικής Λέσχης στη Δράμα, δημοσιεύει στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» μια ανακοίνωση-πρόσκληση προς τους κινηματογραφόφιλους της πόλης. Ζητά τη συμβολή τους, για την επίτευξη του στόχου, κάνοντας λόγο για την τεράστια κοινωνική λειτουργία του Κινηματογράφου, ως έργο τέχνης, ως φορέας ιδεών και γνώσεων.
Στην ανακοίνωση-κάλεσμα τονίζεται μεταξύ των άλλων ότι, «ο κινηματογράφος από την ανακάλυψη του μέχρι και σήμερα παραμένει δέσμιος των οικονομικών συμφερόντων, των μεγάλων εταιρειών παραγωγής, διανομής και εκμετάλλευσης των ταινιών». Η κατάσταση αυτή, επισημαίνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, καθορίζει αποφασιστικά το βαθμό επικοινωνίας μεγάλων κοινωνικών ομάδων, που δεν έχουν εξοικειωθεί στην «ανάγνωση» των ταινιών και τους αφαιρεί τη δυνατότητα μιας ζωντανής σχέσης με τα κινηματογραφικά έργα τέχνης. «Η έλλειψη αυτή οδήγησε στη δημιουργία των Κινηματογραφικών Λεσχών. Σήμερα στη χώρα μας, έχει δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό δίκτυο τέτοιων Λεσχών, που δημιουργεί κιόλας την ανάγκη μιας Ομοσπονδίας, που στην ίδρυσή της πρωτοστάτησε η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Ήδη για τον σκοπό αυτό έχουμε επεξεργαστεί το σχέδιο καταστατικού και σας καλούμε να κάνετε τις παρατηρήσεις σας και προτάσεις σας και να τις συζητήσουμε στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση, στις 27 Δεκεμβρίου 1977 στις 8 το βράδυ, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Δράμας».
Η πρόσκληση προς τα ιδρυτικά μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας, από τη Διοικούσα Επιτροπή για τη Γενική Συνέλευση, κατά την οποία θα εκλεγεί το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή, δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου 1978. Ως ημερομηνία διεξαγωγής της ορίστηκε η 12η Απριλίου 1978.

 

 Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Λ.Δ.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Λ.Δ. προχωρά άμεσα στην κατανομή των αξιωμάτων, στα εκλεγμένα από την Γενική Συνέλευση μέλη του, ως εξής:
Πρόεδρος: Δερμεντζόγλου Αλέξανδρος
Αντιπρόεδρος: Γεωργόπουλος Θωμάς
Γεν. Γραμματέας: Μακρής Στέργιος
Ταμίας: Αναγνωστόπουλος Στυλιανός
Κοσμήτωρ: Καραβαγγέλης Κωνσταντίνος
Μέλος: Κουτσούρης Ιορδάνης
Μέλος: Χρυσανθόπουλος Χρύσανθος

 

 1 12 4 78

 

Οι εβδομαδιαίες προβολές
Η Κινηματογραφική Λέσχη ξεκινά άμεσα το έργο της, που δεν είναι άλλο από τις εβδομαδιαίες προβολές ταινιών. Η επιλογή των ταινιών γίνεται κατόπιν διαλόγου και φυσικά τα επόμενα βήματα είναι, η εξεύρεση χρημάτων για την ενοικίαση των ταινιών, η πρόσκληση των δημιουργών τους στη Δράμα, για γνωριμία και συζήτηση με το κοινό, αλλά και η εξεύρεση χώρου προβολής των ταινιών.
Οι άνθρωποι της Κ.Λ.Δ. καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την επιτυχία του εγχειρήματος τους, το οποίο έμελε να ταράξει την χρόνια πολιτιστική ακινησία της πόλης. Για την προσέλκυση του κόσμου στην κινηματογραφική αίθουσα, πολλές φορές χρειάστηκε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να γυρίσουν πόρτα-πόρτα, γραφείο-γραφείο για να προπωλήσουν εισιτήρια στην τιμή των σαράντα (40) δραχμών, κατά είκοσι (20) δραχμές φτηνότερα από το κανονικό.
Η προσέλκυση του κόσμου, που ήταν ασυνήθιστος σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, ο απολογισμός του έτους, δικαίωσε τις προσπάθειες τους. Μέσα σ’ ένα χρόνο, η Κ.Λ.Δ προβάλει στις τακτικές εβδομαδιαίες προβολές της, συνολικά πενήντα πέντε (55) ταινίες, εκ των οποίων οι σαράντα οκτώ (48) ήταν ξένες και οι επτά (7) ελληνικές. Το ίδιο διάστημα, κόπηκαν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) εισιτήρια. Κατά μέσο όρο, κόπηκαν διακόσια ενενήντα (290) εισιτήρια, σε κάθε προβολή ταινίας. Το ρεκόρ κατέχει η προβολή της ταινίας «Χάρτινο φεγγάρι» του Μπογκάτοβιτς, όπου κόπηκαν πεντακόσια εβδομήντα πέντε (575) εισιτήρια.

 

Η «Εβδομάδα Κινηματογράφου», προάγγελος του Φεστιβάλ

Τον Μάιο του 1978 η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας διοργανώνει με εξαιρετική επιτυχία, μια μοναδική για τα επαρχιακά χρονικά εκδήλωση, με την επωνυμία: «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου». Την εκδήλωση ενισχύει με παράλληλες εκδηλώσεις όπως: έκθεση κινηματογραφικής αφίσας, κινηματογραφικών ντοκουμέντων και βιβλίων, καθώς επίσης και με υψηλού επιπέδου διαλέξεις, με θέμα τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κινηματογραφικής Λέσχης αποστέλλει προσκλήσεις προς καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς προκειμένου να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Το πρώτο εξερχόμενο έγγραφο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κινηματογραφικής Λέσχης, είναι προς τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, με το οποίο τον προσκαλεί να παραβρεθεί στην «Εβδομάδα Κινηματογράφου», που θα διοργανώσει η Λέσχη από τις 8 έως τις 14 Μαΐου 1978, όπου και θα προβληθεί η ταινία του «Αναπαράσταση». Η Κινηματογραφική Λέσχη δεσμεύεται για τα έξοδα μετακίνησης του σκηνοθέτη, αλλά και την φιλοξενία του στη Δράμα.
Παρόμοιες προσκλήσεις στάλθηκαν, στον Λάμπρο Λιαρόπουλο, για την προβολή της ταινίας του «Το άλλο γράμμα», στον Θανάση Ρεντζή, για την ταινία του «Βιογραφία», στον Τάκη Κανελλόπουλο, για την ταινία του «Εκδρομή», στον Παντελή Βούλγαρη, για την ταινία του «Η σημερινή ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα», αλλά και στον Νίκο Κούνδουρο για την ταινία του «Yortx».
Τα έγγραφα αυτά φέρουν την υπογραφή του πρώτου προέδρου της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλέκου Δερμεντζόγλου και εστάλησαν μεταξύ 20 και 23 Μαρτίου 1978. Το επόμενο διάστημα ακολούθησαν πολλές ακόμη προσκλήσεις, προς καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες.

 

(Δείτε τα λοιπά έγγραφα-προσκλήσεις στο παράρτημα 1)

 

 ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

 ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

 ΡΕΝΤΖΗ

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας αποφάσισε όπως στην «Εβδομάδα Κινηματογράφου» προβληθούν έξι (6) ταινίες μεγάλου μήκους και δώδεκα (12) μικρού μήκους. Οι προβολές των ταινιών, έγιναν στον τότε Κινηματογράφο «Απόλλων». Με την ολοκλήρωση της «Εβδομάδας Κινηματογράφου», οι διοργανωτές παρέθεσαν δεξίωση στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

 

Προβολές ταινιών για παιδιά

Η Κινηματογραφική Λέσχη, πέρα από τις προβολές ταινιών για μεγάλους, πρωτοπορεί διοργανώνοντας προβολές και για τους μικρούς μαθητές. Ζητά την άδεια από την Επιθεώρηση Μέσης Εκπαίδευσης και την Επιθεώρηση Δημοτικής Εκπαίδευσης Α΄ και Β΄ Περιφέρειας και πραγματοποιεί για 11 ημέρες, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 1978, προβολές ταινιών, ειδικά επιλεγμένες για παιδιά. Τη δράση αυτή την εντάσσει στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το έτος του παιδιού.

  ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

Οικονομικός απολογισμός «Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου»
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρά τη δεδηλωμένη ηθική υποστήριξη των αρχών της πόλης, η Κ.Λ.Δ. ανταπεξέρχεται στα υπέρογκα έξοδα λειτουργίας της, αποκλειστικά με δικούς της πόρους. Η επιτυχημένη πορεία της-από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της-στον πνευματικό καλλιτεχνικό χώρο της Δράμας, εγγυάται κι αποδεικνύει την αναμφισβήτητη πρωτοπορία της, στην άνοδο του πολιτιστικού πνευματικού επιπέδου της πόλης.

 

 4 27 4 78

Στις 160.000 δραχμές ανέρχεται ο προϋπολογισμός της «Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου»

 

 7 18 5 78

Έγκριση Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας για την υπέρβαση του προϋπολογισμού «Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου»

 1978 1o

1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
15-19 Νοεμβρίου 1978

Η πρώτη πειραματική διοργάνωση της «Εβδομάδας Κινηματογράφου» είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, γεγονός που ώθησε τους διοργανωτές να κάνουν ένα ακόμη βήμα, τολμώντας τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ, που θα είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα και όχι ανταγωνιστικό. Την πρόταση κατέθεσαν στο Δ.Σ. της Λέσχης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, Δερμεντζόγλου και Γεωργόπουλος αντίστοιχα, στις 11-10-1978 και έτυχε την ομόφωνης αποδοχής και των υπολοίπων μελών της Λέσχης. Ο ενθουσιασμός όλων ήταν τόσο μεγάλος, που αποφάσισαν άμεσα, στην ίδια συνεδρίαση, όπως το Φεστιβάλ διεξαχθεί από 11 έως 19 Νοεμβρίου 1978, καθορίζοντας μάλιστα και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το καταστατικό Νο 18 της 11ης Οκτωβρίου 1978, για την Οργανωτική Επιτροπή προτάθηκαν οι: Θωμάς Γεωργόπουλος, Μαριάνα Ευφραιμίδου, Καραβαγγέλης Κώστας, Κουτσούρης Ιορδάνης, Μακρής Στέργιος, Παπαδοπούλου Γιουτούλα, Περοζίδου Σούλα, Τάντος Ηρακλής και Χρυσανθόπουλος Χρύσανθος.
Επίσης, αποφασίστηκε η σύσταση Κριτικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται μόνο από ειδικούς του Κινηματογράφου, αλλά και Κριτικής Επιτροπής Κοινού. Οι δύο αυτές Επιτροπές θα έκριναν και θα βράβευαν τις καλύτερες ταινίες του Φεστιβάλ.
Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις Επιτροπές αυτές προτάσσονται σε μεταγενέστερη συνεδρίαση του Δ.Σ. Συγκεκριμένα στις 16-10-1978 προτείνονται οι: Αντώνης Κούρτης ως επίτιμος πρόεδρος, Βλάχος Ανέστης, Δερμεντζόγλου Αλέκος, Καβουκίδης Νίκος, Λιαρόπουλος Λάμπρος, Μελιάδης Κωστής, Παπακυριακόπουλος Πάνος, Χασάπης Κώστας.

 

 18 α 11 10 78

Για την Επιτροπή Κοινού προτείνονται οι: Αποστολίδου Δέσποινα, Ασυμακοπούλου Άννα, Βεζιρτζόγλου Ραδής, Δροσίδης Αναστάσιος, Δεϊμερτζόγλου Γλυκερία, Εξάρχου Κική, Κωνσταντινίδης Θεόδωρος, Μανιάτη Δέσποινα, Μανιάτης Κυριάκος, Μπανάς Γεώργιος, Μπούμπουρα-Παπαδοπούλου Τούλα, Παπαθανασίου Ευάγγελος, Παυλίδης Μάκης, Σαμαράς Δημήτριος, Σαμαρτζίδης Κωνσταντίνος, Σιδέρη Τασία, Σταυρίδης Ιωάννης, Στολίγκας Στέφανος.

 

 19 16 10 78

Η πρόταση του Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης για την στελέχωση της Επιτροπής Κοινού δεν έτυχε ανάλογης αποδοχής. Από τα δέκα εννέα άτομα που προσκλήθηκαν, προσήλθαν στη συνεδρίαση τα εννέα, ενώ τρία εξ αυτών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να είναι αναπληρωματικά.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το Δ.Σ. στην 23η Συνεδρίασή του (13-11-1978) αποφασίζει την κατάργηση της Επιτροπής Κοινού και προτείνει όπως: «Κατά τη διάρκεια των προβολών του Α΄ Φεστιβάλ, θα ψηφίσει τις διαγωνιζόμενες ταινίες, όλο το κοινό που θα βρίσκεται στην αίθουσα από την αρχή των προβολών».
Η Κινηματογραφική Λέσχη αποφασίζει όπως προκηρύξει διαγωνισμό για την φιλοτέχνηση της αφίσας του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, ενώ αυξημένο καταγράφεται από την πρώτη κιόλας ανακοίνωση της διοργάνωσης, το ενδιαφέρον των σκηνοθετών να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 1978: «Η οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ ανακοινώνει σύντομα τον κανονισμό με τον οποίο θα γίνει η κρίση των ταινιών, που είναι πρωτοποριακός και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στον ελληνικό χώρο».
Το ενδιαφέρον των κινηματογραφιστών για τη συμμετοχή τους στο 1ο Φεστιβάλ συνεχίστηκε και μετά την καταλυτική ημερομηνία δηλώσεων, που όρισε η Οργανωτική Επιτροπή. Ωστόσο, οι ταινίες δεν έγιναν αποδεκτές διαφυλάγοντας με τον τρόπο αυτό το κύρος του Φεστιβάλ και τη σοβαρότητα της διοργάνωσης.
Το ενδιαφέρον ξεχωριστών προσωπικοτήτων της 7ης τέχνης για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ καταγράφεται σε πολλά δημοσιεύματα εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας. Την πρόθεσή τους να έρθουν στη Δράμα, για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ και τις ταινίες του, εκφράζουν: ο Τάσος Κανελλόπουλος, ο Γιώργος Ψαρέλλης, ο Χρήστος Αρώνης, οι σκηνοθέτες του «νέου σαλονικιούν κύματος», Κώστας Παπάζογλου, Κώστας Ιωαννίδης και Δημήτρης Παναγιωτίδης, ο χαράκτης της αφίσας του Φεστιβάλ, Μάκης Βακαλόπουλος, πολλοί δημοσιογράφοι, υπεύθυνοι γραφείων εισαγωγής ταινιών και πολλοί φίλοι του σινεμά.

 

Στην 21η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Λ.Δ. (3-11-1978) εγκρίνεται ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης, ο οποίος και καθορίζεται στις 200.000 δραχμές. Παράλληλα, η Κ.Λ.Δ. καταθέτει αίτημα προς τον Δήμο Δράμας για οικονομική ενίσχυσή της, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ.

 IMGP9973

 

 

 21 3 11 78

 

Στις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ, εκτός από τιμητικά διπλώματα, το Δ.Σ. της Λέσχης αποφασίζει, κατά τη συνεδρίασή του στις 8-11-1978, όπως δοθούν και αναμνηστικές πλακέτες, με ανάγλυφη παράσταση την κεφαλή του ειδωλίου της προϊστορικής εποχής, το οποίο και βρέθηκε στην περιοχή της Δράμας. Αποστέλλει σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο χορηγεί τη σχετική άδεια στις 15 Μαΐου 1978, με τον όρο να επιστραφεί η μήτρα, μετά το πέρας της κατασκευής, στην Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

 

  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟΜΙΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ

 22 8 11 78

 

 

Τι έγραψαν οι εφημερίδες

Απολογισμός 1ου Φεστιβάλ
Αναφορά για την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ, από την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, συναντάμε στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος», στο φύλλο της Τρίτης 21 Νοεμβρίου 1978, στην 1η σελίδα με τίτλο: «Έληξε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, ταινιών μικρού μήκους».
Γίνονται αναφορές στη σημαντική προσέλευση προσωπικοτήτων από τον χώρο του Κινηματογράφου στη Δράμα, στην αθρόα προσέλευση του κοινού, αλλά και στον αξιόλογο αριθμό συμμετοχής ταινιών. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν την επιτυχία της διοργάνωσης.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 1978, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
«Έληξε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, ταινιών μικρού μήκους»
Έληξε το βράδυ της Κυριακής το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, ταινιών μικρού μήκους που οργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, την εβδομάδα που πέρασε.
Η σημαντική προσέλευση προσωπικοτήτων του κινηματογράφου και ο αξιόλογος αριθμός συμμετοχής ταινιών αποδεικνύουν, σαφώς την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, στην Κινηματογραφική Λέσχη της πόλης μας. Αυτό είναι το βαθύτερο συμπέρασμα που εξάγεται από το σύνολο της υποθέσεως του Φεστιβάλ και το οποίο αποτελεί το ιδανικό μέτρο της επιτυχίας ή αποτυχίας του.
Δεύτερο κατά σειρά μέτρο κρίσεως της διοργανώσεως αποτελεί η σταθερή και αθρόα προσέλευση του κοινού της Δράμας και πολλών φίλων του κινηματογράφου που έσπευσαν τόσο από ολόκληρο το νομό όσο και από γειτονικούς με τη Δράμα νομούς.
Τα συγχαρητήρια που δικαιούνται τόσο η διοίκηση της Λέσχης, όσο και η οργανωτική επιτροπή, είναι απόλυτα δικαιολογημένα, απλώς και μόνο για την τόλμη αναλήψεως της πρωτοβουλίας αυτής, άσχετα με τα αποτελέσματα της κρίσεως της επιτυχίας του, η οποία βέβαια από τα μέχρι στιγμής καθολικά συμπεράσματα τυγχάνει δεδομένη.


10 001

Η Κριτική Επιτροπή του 1ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Νοέμβριος 1978. Διακρίνονται από αριστερά: Αχιλλέας Ψαλτόπουλος, Ανέστης Βλάχος, Π. Παπακυριακόπουλος, Νίκος Καβουκίδης και Αλέξης Δερμετζόγλου.

 

1 002

Αριστερά ο Σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος

 

Τελετή λήξης 1ου Φεστιβάλ και οι βραβευμένες ταινίες
Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας «Πρωινός Τύπος», την Τρίτη 21-11-1978 και στην 4η σελίδα, γίνεται αναφορά στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ και στα βραβεία που απονεμήθηκαν. Συνολικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ απονεμήθηκαν τρία βραβεία, σε τέσσερις ταινίες, τρείς τιμητικές διακρίσεις, πέντε έπαινοι και δύο βραβεία απένειμε το κοινό.
Επίσης, πληροφορούμαστε ότι ο δικηγόρος Κ. Ευμοιρίδης διέθεσε το ποσό των 50.000 δρχ. για να δοθούν στις βραβευμένες ταινίες, ενώ για τον ίδιο σκοπό η Επιτροπή Ειδικών συγκέντρωσε το ποσό των 13.500 δρχ. και τα παρέδωσε στην Κινηματογραφική Λέσχη.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 1978, Εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 4η σελίδα
«Με πολύ επιτυχία
Τελείωσε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας
Τα απονεμηθέντα βραβεία».
Παρουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Αναστάσιου Μακρή το βράδυ της Κυριακής έληξε με επιτυχία το 1ο διαγωνιστικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που διοργάνωσε η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας.
Η απονομή των βραβείων έγινε αργά το βράδυ στον κινηματογράφο «Αστέρια» ύστερα από την προβολή των εκτός διαγωνισμού ταινιών «Μακεδονικός Γάμος», του κ. Τ. Κανελλόπουλου και «Περιδείκνηση» του Ν. Κούνδουρου.
Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ειδικών ανέγνωσε προς τα πολυπληθές κοινό ο πρόεδρος της ΚΛΔ σύμφωνα με το οποίο απενεμήθησαν οι παρακάτω τιμητικές διακρίσεις έπαινοι και 6 βραβεία.
-Βραβείο καλύτερης γενικά ταινίας του φεστιβάλ, στην ταινία του Λ. Ξανθόπουλου: «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα».
-Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ, στην ταινία της Γκαίης Αγγελή: «Θεσσαλονίκη 6,5 Ρίχτερ».
-Βραβείο καλύτερης ταινίας με υπόθεση, από κοινού στις ταινίες:
 της Μ. Παπαγεωργίου και «Βάρβαρος Έλλην», του Ν. Ξυθάλη.

Τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες:
1. «Κι’ η Αθήνα διαμαντόπετρα», του Ν. Δεληβοριά.
2. «Σταγόνες μέσα στο χρόνο», του Κ. Ιωαννίδη και
3. «Εράνιμα», του Γ. Τριτσιμπίδα.

Επαίνους στις ταινίες:
1. «Ευτυχισμένη γενιά»
2. «Χθεσινός φόβος», του Δ. Παναγιωτίδη
3. «Τρίτος παγκόσμιος», του Γ. Βαρτλά
4. «Υποψήφιος», της Φ. Σισκοπούλου
5. «Τιτιβίσματα», του Γ. Ψαρέλλη.


Τα βραβεία κοινού απονεμήθηκαν στις ταινίες
1.«Τιτιβίσματα», του Γ. Ψαρέλλη και
2. «Τρίτος παγκόσμιος», του Γ. Βαρελά.

Το πρώτο βραβείο κοινού απένεμε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μακρής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος κ. Ευμοιρίδης διέθεσε το ποσόν των 50.000 προκειμένου να διατεθεί ως βραβείο στις βραβευμένες ταινίες.
Από το ποσό αυτό διατέθηκαν από 15.000 στις δύο ταινίες που βράβευσε το κοινό, ενώ οι 20.000 θα χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση του 2ου Φεστιβάλ τον Νοέμβριο του 1979.
Επίσης, για τον ίδιο σκοπό η επιτροπή ειδικών συγκέντρωσε και διέθεσε στην Κινηματογραφική Λέσχη το ποσόν των 13.500 δρχ.

 

3 001

Η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου

 

Η Κ.Λ.Δ. συζητά την καθιέρωση του Φεστιβάλ, ως μόνιμου θεσμού

Το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους είναι πλέον γεγονός. Το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης καταγράφει στα πρακτικά του, στις 24-11-1978, ως επιτυχή τη διοργάνωση και συζητά την καθιέρωση του, για τα επόμενα χρόνια, ως μόνιμου θεσμού. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Επισημαίνεται η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, καθώς και η προβολή της Δράμας εις το Πανελλήνιο κυρίως με το γύρισμα της ταινίας της ΕΡΤ για την εκπομπή της, «Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα», που είχε θέμα το 1ο Φεστιβάλ Δράμας».

 24 24 11 1978


Εκτός έδρας κριτικές
Γράφει ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος για το 1ο Φεστιβάλ στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» στις 20-11-1978: «Το ουσιαστικότερο που νομίζω μας έδωσε το Φεστιβάλ είναι ότι πήραμε μια γενική εικόνα από το σύνολο των ταινιών μικρού μήκους που γυρίστηκαν αυτή τη χρονιά. Σ’ αυτό το σύνολο φάνηκαν κοινές προβληματικές, ένα ουσιαστικό σπάσιμο στους αυστηρούς όρους «κινηματογράφος», «ντοκιμαντέρ» και «κινηματογράφος φιξιόν», όπως επίσης και τελείως πρωτοποριακές δουλειές από πλευράς γραφής. Έτσι διορθώθηκε μια εσφαλμένη εντύπωση για το χαμηλό επίπεδο όπως ειπώθηκε δουλειάς των σκηνοθετών. Το κοινό που παρακολούθησε τις προβολές δέχτηκε σοβαρά και τις πιο πρωτοποριακές ταινίες, γεγονός που ίσως να οφείλεται και σ’ ένα μούδιασμα του απέναντι σε μια εκδήλωση που για πρώτη φορά γινόταν σε μια επαρχιακή πόλη. Ο χρόνος θα δείξει πόσο είναι ώριμο».
Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», γίνεται αναφορά στο σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής για την απονομή των βραβείων του 1ου Φεστιβάλ, αλλά και στην κοσμοσυρροή του κόσμου στην κινηματογραφική αίθουσα, για την παρακολούθηση των ταινιών.
«Τρομερή κοσμοσυρροή σημειώθηκε στην παράσταση του Σαββάτου όπου μαζεύτηκαν πάνω από πεντακόσιοι θεατές μέσα στους οποίους παρευρίσκοντο τουλάχιστον δέκα πέντε σκηνοθέτες και ειδικοί για να παρακολουθήσουν τις επτά διαγωνιζόμενες ταινίες μικρού μήκους, καθώς και την εφιαλτική πολιτική αλληγορία του Μάρκου Φερρέρι «Το Μεγάλο Φαγοπότι». Καταχειροκροτήθηκε η ταινία του Γιώργου Ψαρέλλη «Από τα Σωτηριάνικα». Μετά το τέλος της παράστασης ακολούθησε συζήτηση μέχρι τις δυο το βράδυ με τους δημιουργούς των ταινιών και τους κριτικούς. Μίλησαν κατά σειρά όλοι οι σκηνοθέτες της χθεσινής μέρας όπου εντυπωσίασαν ειδικά ο Λευτέρης Ξανθόπουλος με τον «Γιώργο από τα Σωτηριάνικα» για την πλατειά και ευρύτατη ανάλυση που έκανε σχετικά με τους στόχους της ταινίας του».

Ευχαριστήρια Κινηματογραφικής Λέσχης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας μετά τη λήξη του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, (13 -19 Νοεμβρίου 1978) αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει:
-Τον Νομάρχη Δράμας κ. Αναστάσιο Νικολαΐδη, για τη διάθεση δυο κινηματογραφικών μηχανών προβολής ταινιών μικρού μήκους.
-Τον Δήμαρχο Δράμας κ. Αναστάσιο Μακρή, για την αμέριστη συμπαράστασή του καθώς και την παρουσία του στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
-Τον έγκριτο δικηγόρο της πόλης μας Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη, για την γενναία προσφορά του ποσού των 50.000 δρχ. υπέρ της Κ.Λ.Δ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χρηματικό έπαθλον στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους: «Ευγενικές και προπαντός γενναιόφρονες χειρονομίες, είδους αυτού, τιμούν το ίδιο το άτομο και προκαλούν αισιοδοξία για την έναρξη του έμπρακτου ενδιαφέροντος δημιουργικών και οικονομικά ευεργών στοιχείων της πόλης μας, για την άνοδο του πολιτιστικού της επιπέδου και της Πανελληνίου προβολής της».
-Τη Διοίκηση Χωροφυλακής Δράμας για τις κυκλοφοριακές διευκολύνσεις και την επίβλεψη της τάξεως μέσα στην αίθουσα.
-Και τέλος, το κοινό της Δράμας, χάριν στο ενδιαφέρον και την αθρόα προσέλευση του.
Τα ευχαριστήρια δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» στις 22-11-1978. Επίσης, την Πέμπτη 14-12-1978, η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας δημοσιεύει ευχαριστήριο στην εφημερίδα «Πρωινός Τύπος», με το οποίο ευχαριστεί το Δήμαρχο Δράμας Αναστάσιο Μακρή και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, για την οικονομική ενίσχυση της Κινηματογραφικής Λέσχης: «Η απόφαση της οικονομικής ενισχύσεως της Λέσχης τιμά τον Δήμο και αποδεικνύει ακόμη μια φορά την δεδηλωμένη διάθεση του να συμβάλει αποφασιστικά στην εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της πόλης μας».

 

11 001

Οι σκηνοθέτες Κυριαζής- Κρυωνάς

 

Τα βραβεία
Τα βραβεία που απένειμε η Κριτική Επιτροπή του 1ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 1978, έχουν ως εξής:

Βραβείο καλύτερης γενικά ταινίας του Φεστιβάλ:
«Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα», του Λ. Ξανθόπουλου για την οξύτητα του χειρισμού του θέματος της σ’ ένα κοινωνικό επίπεδο, αλλά και για την αρτιότητα της γραφής του.

Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ:
«Θεσσαλονίκη 6,5 Ρίχτερ», της Γκαίης Αγγελή για την αρτιότητα που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ και η ιχνηλάτηση σφαιρικά των προβλημάτων ενός συγκεκριμένου χώρου, καθώς και για την υψηλή καλλιτεχνική φόρτιση, με την οποία συλλαμβάνεται η έννοια του σεισμού στην απουσία του.

Βραβείο καλύτερης ταινίας με υπόθεση, από κοινού στις ταινίες:
1. «Μια μικρή έμπνευσης», της Μ. Παπαγεωργίου, για την αρτιότητα της γραφής της, για την εξαιρετική φωτογραφία και την μουσική και για τον χειρισμό μιας πρωτοποριακής «γραφής».
2. «Βάρβαρος Έλλην», του Ν. Ξυθάλη, για τον χειρισμό ενός κοινωνιολογικού θέματος σχετικά με την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, και την ψυχή και λαϊκότητα και όχι λαϊκίζουσα έκφραση, με την οποία χειρίζεται το δύσκολο θέμα της.

Τιμητικές διακρίσεις στις ταινίες:
1. «Κι’ η Αθήνα διαμαντόπετρα», του Ν. Δεληβοριά, για τον όγκο του συνόλου της δουλειάς του, για το ύφος ρεπόρτερ, για την εκπληκτική φωτογραφία, καθώς και για τον χειρισμό ενός κοινωνικού θέματος, ειδικά στον χώρο των παιδιών.
2. «Σταγόνες μέσα στο χρόνο», του Κ. Ιωαννίδη, για την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού και για την χρήση ενός εξαιρετικού ύφους, με το οποίο ιχνηλατεί ψυχολογικά μια καθημερινή ιστορία δύο ατόμων.
3. «Εράνιμα», του Γ. Τριτσιμπίδα, για την καλύτερη δουλειά σε πειραματικό στάδιο, για την εκπληκτική χρήση των εκφραστικών μέσων του κινηματογράφου και γενικά για το πρωτοποριακό του ύφος και την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα γραφή.

Επαίνους στις ταινίες:
1. «Ευτυχισμένη γενιά».
2. «Χθεσινός φόβος», του πρωτοεμφανιζόμενου Σαλονικιού Δημήτρη Παναγιωτίδη, για τη συλλογική του δουλειά στις υψηλές επιδόσεις σε μια πρωτοποριακή «γραφή», με φουτουριστικά δεδομένα στον ελληνικό σινεμά.
3. «Τρίτος Παγκόσμιος», του Γ. Βαρτλά.
4. «Υποψήφιος», της Φ. Σισκοπούλου, για το θάρρος που είχαν να πουν κραυγαλέα καυτά προβλήματα, που είναι καλύτερα να λέγονται έτσι, από το να αποκρύπτονται στο σκοτάδι.
5. «Τιτιβίσματα», του Γ. Ψαρέλλη, για την σατιρική του διάθεση, καθώς για μιας υψηλής ποιότητας χρήση των «γκόγκ».

Τα βραβεία κοινού απονεμήθηκαν στις ταινίες
1.«Τιτιβίσματα», του Γ. Ψαρέλλη και
2. «Τρίτος Παγκόσμιος», του Γ. Βαρελά.

 

6 001

Η ηθοποιός Γώγου


Συμμετοχές ταινιών
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική διεύθυνση www. www.shortfilm.gr είκοσι οκτώ (28) ταινίες προβλήθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και είναι οι εξής:

«Ego»
«Αντιθέσεις»
«Απεργία πείνας»
«Αυτή την Τρίτη»

«Βάρβαρος Έλλην», του Ν. Ξυθάλη.
«Διαγωνισμός συνειδήσεων»

«Ένα πακέτο»

«Ένας κόσμος»
«Έξι πρόσωπα και ένα σπίτι»
«Εράνιμα», του Γ. Τριτσιμπίδα.
«Ευτυχισμένη γενιά»

«Ζωντανή εκπομπή»

«Η κοινή γη»

«Η νοσταλγία του Οιδίπποδα»

«Ηλιοτρόπιο»

«Θα μπορούσε να χε γίνει»

«Θεσσαλονίκη 6,5ρίχτερ», της Γκαίης Αγγελή.

«Κι η Αθήνα διαμαντόπετρα», του Ν. Δεληβοριά.
«Μια μικρή έμπνευση», της Μ. Παπαγεωργίου.
«Ο Γιώργος και τα Σωτηριάνικα», του Λ. Ξανθόπουλου.

«Σπάτα, το στιφάδο του Αγίου Πέτρου»

«Σταγόνες μες στο χρόνο», του Κ. Ιωαννίδη.
«ΤιΤVσματα», του Γ. Ψαρέλλη.

«Το καρνάγιο»

«Τρίτος Παγκόσμιος», του Γ. Βαρελά.
«Υποψήφιος», της Φ. Σισκοπούλου.

«Χθεσινός φόβος», του Δημήτρη Παναγιωτίδη.

«Χωρίς συμμετοχή»

 

7 001

Ν. Καβουκίδης, Δ/ντής φωτογραφίας, με μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας

 

Στην απομόνωση η Κριτική Επιτροπή…
Για πρώτη φορά στην ιστορία Ελληνικών Φεστιβάλ, η Κριτική Επιτροπή, συνόδευσε τα βραβεία της με μακροσκελές σκεπτικό, εντοπίζοντας έτσι τα στοιχεία εκείνα που αξιολογήθηκαν σε κάθε ταινία. Μάλιστα, η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, για να μην δεχτεί οποιαδήποτε μορφής ενόχληση, «εξαφανίστηκε» για ένα ολόκληρο δεκάωρο σε απομακρυσμένο σπίτι της Δράμας, που δεν είχε ούτε τηλέφωνο. Η αυστηρότητα και η τυπικότητα ήταν τόσο μεγάλη, που δεν κατέστη δυνατή η άντληση πληροφοριών από δημοσιογράφους, πριν την έκδοση όλων των αποτελεσμάτων και την συμπλήρωση του σχετικού πρακτικού.

Ο απόηχος του Φεστιβάλ
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ κόπηκαν 2.800 εισιτήρια. Κατά μέσο όρο 400 εισιτήρια καθημερινά, πλην των προσκλήσεων που κυμαίνονταν από 30 έως 50 τον αριθμό. Αν συγκρίνουμε την «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου», που διοργάνωσε λίγους μήνες νωρίτερα η Κινηματογραφική Λέσχη, όπου ο μέσος όρος κοπής εισιτηρίων ήταν 220, τότε διαπιστώνουμε ότι μέσα σε έξι μήνες, το ποσοστό προσέλευσης του κοινού στην κινηματογραφική αίθουσα αυξήθηκε κατά 81.8%.
Το πρωί της Κυριακής η κίνηση στο μπαρ του ξενοδοχείου όπου έμεναν οι φεστιβαλικοί ήταν μεγάλη. Φώτα, κάμερες, φωνές, περίεργοι… Ήταν το συνεργείο της ΕΡΤ που με σκηνοθέτη τον Γιώργο Ψαρέλλη και με τους Κώστα Ιωαννίδη, Γιάννη Κυριαζή, κάλυπταν την εκδήλωση για λογαριασμό της εκπομπής «Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα». Τις συνεντεύξεις έπαιρνε ρεπόρτερ της «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». Μίλησαν ο κριτικός και μοντέρ Παπακυριακόπουλος, ο Δραμινός Κωστής Μελιάδης, ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος και άλλοι.
Στο Φεστιβάλ παραβρέθηκαν και οι γνωστοί σκηνοθέτες Αποστόλης Κρυωνάς και Κική Λαζόγκα, που έμειναν ικανοποιημένοι από την ποιότητα της εκδήλωσης.
Με τη φράση «Ραντεβού κάθε Νοέμβρη» αποχαιρέτησαν οι Δραμινοί τους καλεσμένους τους, αφού πρώτα επισημοποίησαν την τέλεση του 2ου Φεστιβάλ τον Νοέμβριο του 1979 και ανήγγειλαν το μακροπρόθεσμο σχέδιο τους για δημιουργία στη Δράμα, Μουσείου Κινηματογραφικής Τέχνης και Ιστορίας, που θα είναι μοναδικό στην Ανατολική Μεσόγειο.

(Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» στο Παράρτημα 2)

 ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ

Στις 22-11-1978 το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας εγκρίνει την υπέρβαση προϋπολογισμού του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κατά 34.952, ανεβάζοντας το τελικό κόστος της διοργάνωσης στις 237.812 δραχμές.

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr