Wednesday, 24 January 2018 17:59

4ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 4-8 Νοεμβρίου 1981

Written by

Από το βιβλίο της Ρένας Τριανταφυλλίδου

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
1978-1987. Ο ρόλος τη Κ.Λ.Δ. στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού»

Έκδοση «Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» 2017

 1

 

 1981 4o

4ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
4-8 Νοεμβρίου 1981

Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, με γνώμονα την καλύτερη διοργάνωση του 4ου Φεστιβάλ, του οποίου οι αξιώσεις πλέον έχουν ξεπεράσει τις οικονομικές δυνατότητες της, απευθύνεται στις 9-4-1981, για άλλη μια φορά, στο Υπουργείο Πολιτισμού με αίτημα την οικονομική ενίσχυσή του. Μάλιστα, το αίτημα αυτό συνοδεύεται από μια αναλυτική αιτιολογική έκθεση, όπου καταγράφονται οι δράσεις της Λέσχης και αναλύονται τα οικονομικά της μεγέθη.

 

1

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ εναγωνίως προτείνει ονόματα για την στελέχωση της Κριτικής Επιτροπής. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, πόσο μάλλον, όταν στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής δεν υπάρχει ευρεία αποδοχή. Κάποιοι δηλώνουν αδυναμία να συμμετάσχουν στην Κριτική Επιτροπή λόγω επαγγελματικών τους υποχρεώσεων και άλλοι απλώς δεν αποδέχονται την πρόσκληση. Η Οργανωτική Επιτροπή απευθύνει κάλεσμα προς:
-Τον ηθοποιό Παντελή Βούλγαρη, ο οποίος τελικώς δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση λόγου φόρτου εργασίας.
-Τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη, ο οποίος ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να έρθει λόγω γυρισμάτων.
-Τον σκηνοθέτη Γιώργο Αρώνη, ο οποίος δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση.
-Τον οπερατέρ και Διευθυντή Φωτογραφίας Σταύρο Χασάπη.
-Τον σκηνοθέτη Νίνο Φένεκ Μικελίδη
-Την ηθοποιό Γεωργία Ζώη και
-Την σκηνοθέτιδα Φρίντα Λιάππα.
Την αρχική αυτή πρόσκληση της Κ.Λ.Δ. αποδέχθηκαν μόνο τρία πρόσωπα, δύο εκ των οποίων στην πορεία ακύρωσαν τη συμμετοχή τους (Μικελίδης-Λιάππα). Οι διοργανωτές στην προσπάθεια στελέχωσης της Κριτικής Επιτροπής, απευθύνεται στον Άγγελο Βεζυρόπουλο και στον Φαίδωνα Πατρικαλάκη, ο οποίος και δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση. Το Δ.Σ. της Λέσχης προκειμένου να κλείσει το θέμα, προτείνει το μέλος της, Δημήτρη Σαμαρά, όπως συμμετάσχει στην Κριτική Επιτροπή και μέσω του αντιπροέδρου της Αλέκου Δερμεντζόγλου, βολιδοσκοπεί τον κριτικό Αντώνη Μοσχοβάκη και τη σκηνοθέτιδα Δέσποινα Καρβέλα.
Μπορεί να υπάρχουν οργανωτικές δυσκολίες, οι διοργανωτές όμως του 4ου Φεστιβάλ βλέπουν μπροστά και δεν πτοούνται από τις πρόσκαιρες δυσκολίες. Εκτιμούν ότι μια πρόσκληση και κατ’ επέκταση παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού στη Δράμα, θα δώσει κύρος στη διοργάνωση και φυσικά θα ανοίξει το δρόμο για την πολυπόθητη χρηματοδότησή του. Έτσι, το Δ.Σ. της Λέσχης, στις 2-10-1980 αποφασίζει όπως προσκαλέσει στο Φεστιβάλ την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, Μελίνα Μερκούρη. Παράλληλα, προτείνει, σύμφωνα με το πρακτικό του Δ.Σ. της 29ης Οκτωβρίου1981, όπως τις τελετές έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ, πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Δράμας Αναστάσιος Μακρής.

 

Στους ιδιώτες, τις διάφορες επιχειρήσεις και Τράπεζες της Δράμας, (Εμπορική, Εθνική, Λαϊκή- Ιονική), που με διαφόρους τρόπους ενίσχυσαν οικονομικά την Κ.Λ.Δ. προστέθηκε το 1981 και η Αγροτική Τράπεζα του Κ. Νευροκοπίου. Η Τράπεζα με έγγραφο της προς τη Διοίκηση της Λέσχης, κάνει γνωστή την πρόθεσή της να καλύψει τις δαπάνες αγοράς των αναμνηστικών πλακετών, που θα προσφερθούν στους νικητές του 4ου Φεστιβάλ. Την έγγραφη προσφορά υπογράφει, ο τότε Διευθυντής της Τράπεζας, Τηλέμαχος Τσελεπίδης.

   ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

 

 

Τι έγραψαν οι εφημερίδες
Πολύ φτωχά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων για την 4η διοργάνωση. Συνολικά υπήρξαν δύο δημοσιεύματα, ένα πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, αυτό της Οργανωτικής Επιτροπής, όπου λυτά και επιγραμματικά αναφέρεται στη διοργάνωση και ένα μετά τη λήξη του, όπου δημοσιοποιούνται οι βραβευμένες ταινίες.
Στις 2 Οκτωβρίου 1981, η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ δίνει στη δημοσιότητα δελτίο τύπου, το οποίο δημοσιεύεται στις εφημερίδες, «Πρωινός Τύπος» και «Θάρρος», στην 4η σελίδα τους.

2 Οκτωβρίου 1981, εφημερίδες: «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» & «ΘΑΡΡΟΣ», 4η σελίδα
ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Από τις 2 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου
Από την Οργανωτική Επιτροπή του Δ΄ Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας διοργανώνει στη Δράμα το Δ΄ Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, που έχει πλέον καθιερωθεί σαν ετήσιος θεσμός της Λέσχης και γενικότερα της πόλης Δράμας. Η Οργανωτική 9μελής Επιτροπή, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση, αποφάσισε το Φεστιβάλ να γίνει από τις 2-8 Νοεμβρίου 1981. Η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε επίσης, τη σύσταση, όπως πάντα, 7μελούς Κριτικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται μόνο από ειδικούς του Κινηματογράφου. Ήδη άρχισε να βολιδοσκοπεί διάφορα πρόσωπα, τα οποία θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην Κ.Ε. και σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα τους.
Κατά τον διαγωνισμό αφίσας, που έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου, ανακηρύχθηκε η καλύτερη, η οποία και τυπώθηκε.
Η Ο.Ε. προγραμματίζει τον πλουτισμό του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ και με άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με σκοπό να πάρει διαστάσεις η βασική εκδήλωση και να μπορεί να χαρακτηριστεί γενικά σαν Φεστιβάλ της Δράμας.
Για την κάλυψη μέρους των εξόδων του Φεστιβάλ, προσέφεραν οικονομική ενίσχυση διάφοροι ιδιώτες, καθώς και οι Τράπεζες Εμπορική, Εθνική, Λαϊκή- Ιονική.
Παρατήρηση: Στην αφίσα της 4ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ αναγράφεται ως χρόνος διεξαγωγής του Φεστιβάλ, 4-8 Νοεμβρίου. Στις εφημερίδες, «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» και «ΘΑΡΡΟΣ», υπάρχει δημοσίευμα της Οργανωτικής Επιτροπής, όπου αναγράφεται ως χρόνος διεξαγωγής του Φεστιβάλ, 2-8 Νοεμβρίου 1981.

Τα βραβεία

Στις 10 Νοεμβρίου 1981 και στην 1η σελίδα της η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», κάνει μια σύντομη αναφορά στις βραβευμένες ταινίες, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

10 Νοεμβρίου 1981, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Τελείωσε την Κυριακή, το 4ο φεστιβάλ Δράμας, ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Τα βραβεία κοινού, τα οποία απένειμε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μακρής, πήραν :
Η ταινία «Κατάκτηση της φυγής», του Κ. Κωνσταντινίδη.
Η ταινία «Το σπίτι με τα παράθυρα», του Βαγ. Χατζίκου.
Βραβείο καλύτερης ταινίας με υπόθεση στην ταινία «Κατάκτηση της φυγής».
Βραβείο καλύτερης ταινίας-ντοκιμαντέρ, δόθηκαν στις ταινίες, «Υπό την προστασία του κράτους», του Γ. Αναστασιάδη και το «Σπίτι με τα παράθυρα», του Βαγγ. Χατζίκου.
Βραβείο καλύτερης ταινίας, που δεν υπάγεται στις δυο παραπάνω κατηγορίες, στο οδοιπορικό, «Τα περίχωρα», του Τ. Βουλνιώτη.
Η κριτική επιτροπή επίσης απένειμε ειδικά βραβεία παμψηφεί στην ταινία, «Πέρα από τους λόγους με τα σκουπίδια».
Τέλος, απονεμήθηκαν τρεις τιμητικές διακρίσεις:
α. Στην ταινία «Μεταστάσεις», του Δ. Αρβανίτη
β. Στην ταινία «Επίσημος προσκεκλημένος», του Μάρκου Χολέβα και
γ. Στην ταινία «Η Λεμονιά», του Νικ. Λυκίδη.

 

19 001

 Γενική άποψη της αίθουσας του Κιν/φου «ΑΣΤΕΡΙΑ» κατά την έναρξη του φεστιβάλ

 

Βραβεία 4ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών
Μικρού Μήκους Δράμας 1981

Καλύτερη ταινία με υπόθεση:
«Κατάκτηση της φυγής», του Κ. Κωνσταντινίδη.

Καλύτερη ταινία-ντοκιμαντέρ:
«Υπό την προστασία του κράτους», του Γ. Αναστασιάδη και
«Το σπίτι με τα παράθυρα», του Βαγγ. Χατζίκου.

Καλύτερης ταινίας που δεν υπάγεται στις δυο παραπάνω κατηγορίες στο οδοιπορικό:
«Τα περίχωρα», του Τ. Βουλνιώτη.

Τρεις τιμητικές διακρίσεις
«Μεταστάσεις», του Δ. Αρβανίτη
«Επίσημος προσκεκλημένος», του Μάρκου Χολέβα
«Η Λεμονιά», του Νικ. Λυκίδη.

Βραβεία κοινού
«Κατάκτηση της φυγής», του Κ. Κωνσταντινίδη.
«Το σπίτι με τα παράθυρα», του Βαγ. Χατζίκου.

 

40

 Διακρίνονται, ο αείμνηστος Δήμαρχος Δράμας Αναστάσιος Μακρής, και ο αείμνηστος πρόεδρος της Κ.Λ.Δ. Θωμάς Γεωργόπουλος.

 

Συμμετοχές ταινιών
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.shortfilm.gr οι ταινίες που προβλήθηκαν στο 4ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, είναι 20 στον αριθμό. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πληροφορίες, για τους δημιουργούς των ταινιών αυτών, ενώ δυο ταινίες που βραβεύτηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», δεν εμφανίζονται στην κατάσταση των ταινιών που προβλήθηκαν. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ταινίες:
«Τα περίχωρα», του Τ. Βουλνιώτη και
«Η Λεμονιά», του Νικ. Λυκίδη.

Οι υπόλοιπες ταινίες είναι οι κάτωθι:

«Αντικατοπτρισμός»

«Γυρισμός»

«Η κατάκτηση της Πηγής», του Κ. Κωνσταντινίδη.

«Η λησμονιά»

«Η πόλη»

«Η πρόβα»

«Η20»

«Ήλθον είδον και απήλθον»

«Θάλασσα αγάπη μου»

«Κυριακάτικος περίπατος

«Λίβια» «Μεταστάσεις», του Δ. Αρβανίτη.

«Ο επίσημος προσκεκλημένος», του Μάρκου Χολέβα.

«Ο πεζοπόρος του αέρα»

«Οδοιπορικό στα περίχωρα»

«Οθόνη»

«Πέρα από τους λόφους με τα σκουπίδια»

«Πρωινό»

«Το σπίτι με τα παραμύθια», του Βαγγέλη Χατζίκου.

«Υπό την προστασίαν του κράτους», του Γ. Αναστασιάδη.

 

 ΜΑΚΡΗΣ Θ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

 31

Έκδοση εντύπου, για τις Εβδομαδιαίες προβολές

Το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης εκτιμά ότι θα ήταν χρήσιμο να προχωρήσει στην έκδοση ενός εντύπου, σε σχήμα μικρής εφημερίδας, στο οποίο θα αναγράφονται όλες οι αναλύσεις και οι κριτικές των έργων που θα προβάλει η Λέσχη, το δεύτερο εξάμηνο του 1981.
Το κόστος της έκδοσης του εντύπου εκτιμάται στις 28.000 δραχμές. Προς ενίσχυση της έκδοσης, ο πρόεδρος απευθύνθηκε στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία, η οποία και προσέφερε δωρεάν 160 κιλά χαρτί. Για την περεταίρω μείωση του κόστους εκτύπωσης, αποφασίστηκε όπως στο φυλλάδιο καταχωρηθούν διάφορες διαφημίσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις της πόλης. Το φυλλάδιο αυτό θα πωλείται προς 50 δραχμές στους θεατές.

 43

 

Η κοινωνική προσφορά της Λέσχης

Η ΧΙ Μεραρχία αποφασίζει την ανέγερση στη θέση «ΛΙΣΣΕ» μεγαλοπρεπούς Μνημείου-Μαυσωλείο, το οποίο θα συμβολίζει το ιστορικό γεγονός της καθολικής αντίστασης των Ελλήνων κατά της Χιτλερικής Επιδρομής. Η Νομαρχία Δράμας με έγγραφο της προς την Κ.Λ.Δ. ζητά την υλική και ηθική στήριξη της Μεραρχίας για την επίτευξη του στόχου. Για τον σκοπό αυτό έχουν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί, στους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν χρήματα, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Η Κ.Λ.Δ. ανταποκρινόμενη στο αίτημα, καταθέτει υπέρ της ανέγερσης του μνημείο το ποσό των 2.850 δραχμών.

 ΝΟΜΑΡΧΗ ΓΙΑ ΛΥΣΣΕ

 

  ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΛΥΣΣΕ

 

 16 001

Φωτο 16 001

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr