Wednesday, 24 January 2018 17:14

5 Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 1-7 Νοεμβρίου 1982

Written by

Από το βιβλίο της Ρένας Τριανταφυλλίδου

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
1978-1987. Ο ρόλος τη Κ.Λ.Δ. στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού»

Έκδοση «Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» 2017

  1

 

 

1982 5o

5 Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους
1-7 Νοεμβρίου 1982

Αν και το Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. το 1982 αναιρεί προγενέστερη απόφαση του, για τήρηση διαφορετικών πρακτικών για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, απ’ αυτά της Κ.Λ.Δ., εντούτοις, δεν υπάρχουν αξιόλογες αναφορές για το 5ο Φεστιβάλ, ούτε κατά την περίοδο της διεξαγωγής του, αλλά και για μετά τη λήξη του. Οι μόνες πληροφορίες που αντλούμε αφορούν τα αιτήματα που καταθέτει η Κ.Λ.Δ. για χρηματοδότησή της, τις εβδομαδιαίες προβολές των ταινιών που θα κάνει και διάφορα άλλα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας της Λέσχης.
Αντιθέτως, πλούσιο είναι το ρεπορτάζ των εφημερίδων για το 5ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, όπου καταγράφονται οι δυσκολίες για την στελέχωση της Κριτικής Επιτροπής, ενώ υπάρχει πλούσιο ρεπορτάζ για τις ταινίες που έλαβαν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα και όχι μόνο. Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές των εφημερίδων «Θεσσαλονίκη» και «Αυγή», στη διοργάνωση του Φεστιβάλ της Δράμας, ενώ ασκείται σκληρή κριτική στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Με την έναρξη της νέας χρονιάς, η Κινηματογραφική Λέσχη προχωρά σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της. Από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 28-1-1982 εκλέγονται τρία νέα μέλη και η κατανομή των αξιωμάτων που ακολούθησε της εκλογικής διαδικασίες, διαμόρφωσε το Δ.Σ. ως εξής:
Πρόεδρος: Θωμάς Γεωργόπουλος
Αντιπρόεδρος: Αλέκος Δερμεντζόγλου
Γεν. Γραμματέας: Δημήτρης Σαμαράς
Ταμίας: Ηρακλής Τάντος
Κοσμήτορας: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος
Μέλος: Ιορδάνης Ξανθόπουλος
Μέλος: Ρούλα Κυριακίδου

 

 1 28 1 82


Το νέο Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. με την ανάληψη των καθηκόντων του, αποστέλλει (5 -2-1982) αίτημα χρηματοδότησης του Φεστιβάλ προς το Υπουργείο Πολιτισμού συνοδευόμενο, εκ νέου, από αιτιολογική έκθεση.

   χρηματοδοτηση 1982

Η εξεύρεση πόρων για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Λ.Δ. Στις 4-3-1982 το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης αποφασίζει να επισκεφθεί το Νομάρχη Δράμας, προκειμένου να ζητήσει οικονομική ενίσχυση, για τη διοργάνωση του 5ου Φεστιβάλ.
Οι προσπάθειες επιτέλους καρποφορούν. Η πρώτη επίσημη χορηγία του Δήμου Δράμας για το Φεστιβάλ καταγράφεται στο πρακτικό Νο 14 της 6-9-1982: «Αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Δράμας θα φέρεται ως συνδιοργανωτής σ’ όλες τις διαφημίσεις του Φεστιβάλ, αφού θα διαθέσει το ποσό των 100.000 δραχμών, όμως δεν θα μετάσχει στην Οργανωτική Επιτροπή».
Παράλληλα, με απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. αναγορεύεται, ως Επίτιμος Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος Δράμας.
Λαμβάνεται δε απόφαση όπως, απονεμηθεί ως βραβείο στον νικητή του διαγωνισμού για την κατασκευή της αφίσας του 5ου Φεστιβάλ, ένα χρυσό ειδώλιο.
Το Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. δεν αφήνει στην τύχη του το αίτημα για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επανέρχεται ζητώντας επιπλέον την χορήγηση μιας κινηματογραφικής μηχανής προβολής 16m/m. Ταυτόχρονα, προσκαλεί την Υπουργό Μελίνα Μερκούρη να παραστεί στην τελετή έναρξης ή λήξης του Φεστιβάλ, καθώς επίσης και τον Υπουργό Βορείου Ελλάδος.
Οι προσπάθειες επιβραβεύονται στις 8-10-1982. Το Υπουργείο Πολιτισμού αποστέλλει 100.000 δραχμές για τη διοργάνωση του 5ου Φεστιβάλ.
Τα έσοδα αυξάνονται και από τις ετήσιες χορηγίες των Τραπεζών: Ιονικής (5.000 δρχ. στις 6-11-1982), Εθνικής (5.000 δρχ. στις 23-8-1982) και Εμπορικής Τράπεζας.


 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1982 ΑΠΟΔΕΙΞΗ

Δεύτερη προτεραιότητα της Κ.Λ.Δ. πέρα από τη χρηματοδότησή της, είναι η καταξίωση του Φεστιβάλ στη συνείδηση των κινηματογραφιστών και απόκτηση εγνωσμένου κύρους. Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. στις 14-7-1982 αποστείλει έγγραφα προς στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, την ΕΤΕΚΤ καθώς και την Ένωση Κριτικών, ζητώντας τη συμπαράσταση τους, στην προβολή του 5ου Φεστιβάλ.
Με το αυτό σκεπτικό, προκειμένου να έρθουν στη Δράμα όσο το δυνατόν πιο καταξιωμένοι άνθρωποι της 7ης τέχνης, αποστέλλει στις 26-10-1982 προσκλήσεις προς τους κ.κ. Αντώνη Κούρτη, Αντώνη Πεκλάρη και Γιάννη Μυλαράκη. Η παρουσία τους στη διοργάνωση αναμφίβολα θα πρόσθετε κύρος.


Τι έγραψαν οι εφημερίδες

Οργανωτικός πυρετός
Η εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» στις 26 Σεπτεμβρίου 1982, δημοσιεύει δελτίο τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής στο οποίο γίνεται αναφορά στην προετοιμασία του 5ου Φεστιβάλ. Στα άτομα που απαρτίζουν την Οργανωτική Επιτροπή, τη Γραμματεία του Φεστιβάλ, αλλά και στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής, για την επιλογή της αφίσας. Επίσης, αναφορά γίνεται και στις προσπάθειες στελέχωσης της Κριτικής Επιτροπής από ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου. Μια προσπάθεια, που όπως είδαμε ξεκίνησε σχετικά νωρίς, αλλά αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες.

26 Σεπτεμβρίου 1982, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε΄ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΔΡΑΜΑΣ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΦΙΣΣΑΣ

Από την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο Τύπου

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ε΄ Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και SUPER 8, που θα γίνει στην πόλη μας, από 1-7 Νοεμβρίου 1982, συνεχίζει με έντονο ρυθμό την προετοιμασία του Φεστιβάλ.
Τα εφτά μέλη της (Θωμάς Γεωργόπουλος, Δημήτριος Σαμαράς, Ηρακλής Τάντος, Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος, Ιορδάνης Ξανθόπουλος και Ραδής Βεζιρτζόγλου), δραστηριοποιούνται προς κάθε κατεύθυνση ρυθμίζοντας λεπτομέρειες για την καλύτερη οργάνωση του θεσμού.
Ήδη συγκροτήθηκε η Γραμματεία του Φεστιβάλ, που την απαρτίζουν (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι: Δέσποινα Αποστολίδου, Κυριακή Ιγνατιάδου, Κων. Κυριαζής-Κηπουρός, Ιορδάνης Καντσούρης, Ρούλα Κυριακίδου, Ιωάννης Ματσίνης, Δέσποινα Ορφανίδου και Αικατερίνη Παντούδη).
Ζωηρό ενδιαφέρον για την εκδήλωση έδειξαν και άλλα μέλη και φίλοι της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας. Όσοι άλλοι συμπολίτες θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια των τακτικών εβδομαδιαίων προβολών της Τρίτης.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Θ. Γεωργόπουλος βρίσκεται στην Αθήνα για συνεννόηση με ανθρώπους του κινηματογράφου της πρωτεύουσας, καθώς και αρμόδιους του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, για την κατά το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία του Φεστιβάλ.
Παράλληλα, η Οργανωτική Επιτροπή άρχισε τις βολιδοσκοπήσεις της με ανθρώπους της 7ης τέχνης, για την πιο σωστή συγκρότηση της Κριτικής Επιτροπής.
Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός αφίσας του Φεστιβάλ παρατάθηκε μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 1982 και όσοι προτίθενται να παραδώσουν αφίσες, να τις φέρουν στα γραφεία της Λέσχης ή στο κατάστημα Χρυσανθόπουλου (πλατεία Ελευθερίας).
Την κριτική επιτροπή αφίσας αποτελούν (κατ’ αλφαβητική σειρά) οι: Φωτεινή Αδακτύλου, μαθήτρια Λυκείου, Νικόλαος Γεωργιάδης Ζωγράφος, Δημήτριος Μανθόπουλος δάσκαλος, Κων. Μελιάδης φωτογράφος, Χαράλαμπος Μουρότογλου, ελαιοχρωματιστής, Χρήστος Τσάκας συνταξιούχος έμπορος και ένας αρχιτέκτονας που θα ορίσει η Διοίκηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Δράμας .

26 9 1982


Το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί το Φεστιβάλ

Η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού, αναφορικά με τις διεργασίες του 5ου Φεστιβάλ, εκδίδει νέο δελτίο τύπου το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» στις 24 Οκτωβρίου 1982. Σ’ αυτό γίνεται λόγος, για πρώτη φορά, στον αριθμό των ταινιών που ήδη δήλωσαν συμμετοχή, αλλά και στις ταινίες μεγάλου μήκους που η Οργανωτική Επιτροπή κατάφερε να εξασφαλίσει για την 5η διοργάνωση. Αναφορά γίνεται και στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, η οποία δεν έχει στελεχωθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόνο δύο εβδομάδες για την έναρξη του Φεστιβάλ. Επίσης, στο δελτίο τύπου κοινοποιείται η 1η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ από το Υπουργείο Πολιτισμού, ύψους 100 χιλ δρχ.

24 Οκτωβρίου 1982, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ», 1η σελίδα
Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους
Δελτίο Τύπου
Της οργανωτικής επιτροπής
Μια βδομάδα έμεινε για την έναρξη του 5ου ρεσιτάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και σούπερ 8 που θα διοργανώσει η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, με τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας, 1-7 Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΙΑ» της πόλεως μας.
Τελικά, δήλωσαν συμμετοχή 19 ταινίες μικρού μήκους και 8 ταινίες σούπερ 8, που θα προβληθούν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με εφτά ταινίες μεγάλου μήκους. Ήδη εξασφαλίστηκαν οι ελληνικές «Στο δρόμο του Θεού», του Αρβανίτη και «Περί έρωτος», των Μ. Γαβαλά και Θ. Σούμα, που «κόπηκαν» από το πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση των «κομμένων» ταινιών του ίδιου φεστιβάλ. «Αναμέτρηση», του Γιώργου Καρυπίδη, με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο και «Το αίμα των αγαλμάτων», του Τώνη Λυκουρέση, με τη Βέρα Κρούσκα. Οι υπόλοιπες μέρες θα καλυφθούν με ξένες ταινίες.
Οι Κώστας Σιμιτσής (δημοσιογράφος, εκπρόσωπος της Κ.Λ.Δ.), Πάνος Παπακυριακόπουλος (κινηματογραφιστής) και Βεγγάλης Χατζίκος (σκηνοθέτης- παραγωγός ) είναι τα τρία πρώτα μέλη της εφταμελούς κριτικής επιτροπής ταινιών. Η οργανωτική επιτροπή συνεχίζει τις επαφές της για την εξεύρεση των άλλων τεσσάρων προσώπων, που θα επανδρώσουν την επιτροπή και που θα προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της 7ης τέχνης. Ο κ. Σιμιτσής είναι από την Καβάλα και ο Β. Χατζίκος συμμετέχει, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, γιατί μοιράστηκε το περσινό βραβείο της κριτικής επιτροπής με την ταινία του, «Το σπίτι με τα παράθυρα». Ο σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος και ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας, απάντησαν αρνητικά στην πρόταση που τους έγινε, λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Πάντως, ελπίζεται ο Π. Τάσιος να έρθει στην πόλη μας τις δύο τελευταίες μέρες του φεστιβάλ, για να δώσει διάλεξη.
Η οργανωτική επιτροπή προσκάλεσε με έγγραφο την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών κ. Μελίνα Μερκούρη και τον Υπουργό Βορείου Ελλάδος κ Βασίλη Ιντζέ, να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του θεσμού.
Επίσης, με άλλο έγγραφο παρακάλεσε τις διευθύνσεις τηλεοράσεων των ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 να στείλουν συνεργεία τους για την τηλεοπτική κάλυψη του φεστιβάλ.
Υπάρχει πιθανότητα να παραστεί στις προβολές και διευθυντής του ΥΠ.Π.Ε.
Η αφίσα του φεστιβάλ της οποίας η εμφάνιση προκάλεσε ευνοϊκά σχόλια, κυκλοφόρησε στην πόλη και στάλθηκε στους Δήμους και σε Κοινότητες του Νομού, σε Δήμους άλλων πόλεων, σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και Κινηματογραφικές Λέσχες.
Στα πλαίσια των προσπαθειών της οργανωτικής επιτροπής για την κατά το δυνατό καλύτερη ρεκλάμα του φεστιβάλ, ετοιμάστηκαν τέσσερα διαφημιστικά πανό μεγάλων διαστάσεων, που θ’ αναρτηθούν σε κεντρικά σημεία των πόλεων.
Η οργανωτική επιτροπή επιθυμώντας την μαζικότερη συμμετοχή θεατών στις προβολές της, διατήρησε την τιμή των εισιτηρίων στα γνωστά επίπεδα, δηλαδή 70 δρχ. γενική είσοδο και 20 δρχ. για τα μέλη της Κ.Λ.Δ.
Τέλος, στο Δημόσιο Ταμείο Δράμας ήρθε το ποσό των 100.000 δρχ. που έστειλε στη Λέσχη το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, για οικονομική ενίσχυση του φεστιβάλ.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

24 10 1982

 

Έξι ομάδες εργασίας
Σε δημοσίευμα της εφημερίδα «Νέος Άνθρωπος» στις 25 Οκτωβρίου 1982, ο συντάκτης του ρεπορτάζ, αναφέρεται στα πρόσωπα που προσέγγισε η Οργανωτική Επιτροπή για να στελεχώσει την Κριτική Επιτροπή, ενώ για πρώτη φορά αντλούμε, έστω και επιγραμματικά, την πληροφορία ότι η Οργανωτική Επιτροπή, για την αποτελεσματική διεξαγωγή του φεστιβάλ, σχημάτισε έξι ομάδες εργασίας.

25 Οκτωβρίου 1982, εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», 1η σελίδα
Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει το 5ο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΔΡΑΜΑΣ
Οι μέρες για την έναρξη του Ε΄ Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και Σούπερ 8 στην πόλη μας λιγοστεύουν. Την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΙΑ» η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας θα πραγματοποιήσει τις προβολές της, που αναμένονται με ζωηρό ενδιαφέρον από το κινηματογραφικό κοινό.
Η αφίσα του φεστιβάλ τυπώθηκε στην Θεσσαλονίκη και τις προσεχείς μέρες θα κάνει την εμφάνιση της. Συντάχθηκε ο κανονισμός για τον τρόπο λειτουργίας της κριτικής επιτροπής των ταινιών. Για την συγκρότηση της επιτροπής προσκλήθηκαν με έγγραφο ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρύπης, οι κριτικοί κινηματογράφου Νίνος Φένεκ- Μικελίδης και Ροζίτα Σώκου και ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας.
Παράλληλα, έγιναν επαφές με τους σκηνοθέτες Παύλο Τάσιο, Τώνη Λυκουρέση, Κώστα Αριστόπουλο και Παντελή Βούλγαρη, την ηθοποιό Βέρα Κρούσκα και άλλους ανθρώπους του κινηματογράφου.
Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλη της Λέσχης, σχημάτισαν έξη ομάδες εργασίας για την καλύτερη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.
Τρία υποκαταστήματα τραπεζών της πόλεώς μας, ενίσχυσαν μέχρι τώρα την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας στην προσπάθεια της, με τα παρακάτω χρηματικά ποσά: 10.000 δραχμές η Εμπορική Τράπεζα, 5.000 δρχ. η Εθνική και 5.000 δρχ η Ιονική-Λαϊκή.
Όσον αφορά στη συμμετοχή ταινιών του φεστιβάλ, μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί 15 ταινίες Μικρού Μήκους και 8 ταινίες Σούπερ-8.
Από την Οργανωτική Επιτροπή προσεκλήθη η υπουργός Πολιτισμού κ. Μελίνα Μερκούρη και ο υπουργός Βορ. Ελλάδος κ. Βασ. Ιντζές, για να κάνουν έναρξη του φεστιβάλ, στο οποίο θα προβληθούν συνολικά 19 ταινίες.

 

25 10 1982


28 κινηματογραφιστές δήλωσαν συμμετοχή

Την ίδια μέρα (26 Οκτωβρίου 1982), η εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» σε δημοσίευμα της αναφέρεται στις 28 συνολικά ταινίες που δήλωσαν συμμετοχή στο 5ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Συγκεκριμένα συμμετοχή δήλωσαν 18 ταινίες μικρού μήκους και 10 ταινίες Σούπερ 8.

 

26 Οκτωβρίου 1982, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ», 1η σελίδα
Οι ταινίες που θα προβληθούν από το 5ο Φεστιβάλ Δράμας
Τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ στον Κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΙΑ» της πόλεως μας, η Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Δράμας θα αρχίσει την προβολή των ταινιών του 5ου Φεστιβάλ, Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και Σούπερ-8, που θα τελειώσει την Κυριακή 7 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής που έφτασαν στην Οργανωτική Επιτροπή, θα προβληθούν οι παρακάτω 20 ταινίες, Μικρού Μήκους και 10 Σούπερ-8.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Στα Τουρκοβούνια», του Λευτέρη Ξανθόπουλου.
«Κατεστημενικές καταστάσεις», του Κώστα Φωτόπουλου.
«37΄και 2΄΄», του Φοίβου Κωνσταντινίδη.
«Εργαστήρι 82΄», της ομάδας μαθητών του Νίκου Ξυθάλη.
«Διαδρομή», του Αλέξη Τσάφα.
«Ο κύκλος», του Ιορδάνη Ανανιάδη.
«Σε δεύτερο πρόσωπο», του Νίκου Ζερβού.
«Εφιάλτες», του Αντώνη Ίντα.
«Σόσυφις», του Ηλία Κωνσταντόπουλου.
«Φυγή», του Παναγιώτη Κακαβιά.
«Σιλωάμ», του Γιώργου Μαρή.
«Είναι κεφάτος», του Γιάννη Παρασκευόπουλου.
«Σύβρος είναι εν χωρίον», του Νίκου Φατούρα.
«Συνοδεία», του Μαρίνου Κάσσου.
«Κενταύρων 29 Α», του Στέφανου Χατζημιχαήλ.
«Βιογραφία» ,του Χαράλαμπου Φορτοτήρα.
«Κατ’ άλλα», του Αιμίλιου Αδαμόπουλου.
«Η πηγή της Αφροδίτης», του Τάκη Καμπερίδη.
SOUPER 8
«Κάτι μέσα μου έχει μείνει», του Μανώλη Κάττα.
«Πάντα φεύγουν τα τραίνα», του Νίκου Σούλη.
«Το καθήκι», του Φάνη Αναβάλογλου.
«Αλλαγή-αλλαγή», του Άγγελου Δελή.
«Η στιγμή», του Πέτρου Γαβριηλίδη.
«Μηχάνευμα παράλληλης μηχανοκρατίας», του Στέφανου Κάτη.
«Περιμένοντας», της Ελένης Γιόκαρη.
«Τα παιδιά της τηλεόρασης», της Χαρίκλειας Πάντζου.
«Πάνω στο ξερό χώμα της καρδιάς μου», του Γιάννη Ηλιόπουλου.
«Νέα Αφρική», του Δημήτρη Μουρτζόπουλου.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 26 10 1982

 

Ενημέρωση Οργανωτικής Επιτροπής
Πρόγραμμα προβολών
Στις 30 Οκτωβρίου 1982 η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ δίνει στη δημοσιότητα το ημερήσιο πρόγραμμα προβολών των ταινιών Μικρού Μήκους και Σούπερ-8 και των ταινιών Μεγάλου Μήκους, που θα προβληθούν στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 5ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Επίσης, ανακοινώνει τα ονόματα των πέντε μελών της Κριτικής Επιτροπής, αναγνωρίζοντας ότι για τον καταρτισμό της υπήρξαν δυσκολίες. Ωστόσο, όπως θα δούμε σε μεταγενέστερα δημοσιεύματα, θα υπάρξουν εκ νέου ανακατατάξεις, παρά το γεγονός ότι η έναρξη του Φεστιβάλ είναι προ των πυλών.
Η Οργανωτική Επιτροπή ανακοινώνει ότι, στη φετινή διοργάνωση θα δοθούν τέσσερα ισότιμα μεταξύ τους βραβεία. Συγκεκριμένα, στην καλύτερη ταινία με υπόθεση, χωρίς υπόθεση (ντοκιμαντέρ), ειδικής τεχνικής (κινούμενα σχέδια, πλαστελίνες κ.α.) και Σούπερ-8. Επίσης, θα δοθούν τρεις τιμητικές διακρίσεις, σε ισάριθμες ταινίες, για ειδικές τους αρετές. Παράλληλα, το κοινό, μετά από ψηφοφορία θα βραβεύσει μια ταινία Μικρού Μήκους και μια Σούπερ-8 και θα δώσει μια τιμητική διάκριση σε ταινία Μικρού Μήκους.

30 Οκτωβρίου 1982, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ», 1η σελίδα
Από τη Δευτέρα αρχίζουν
οι προβολές των ταινιών του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ
Πως έχει το πλήρες πρόγραμμα
Μεθαύριο στις 8 το βράδυ στον Κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΙΑ», θ’ ανοίξει η αυλαία του 5ου Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και σούπερ-8, που θα διοργανώσει-για μία εβδομάδα-η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, με τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας.
Στην κριτική επιτροπή των ταινιών, εκτός από τους Π. Παπακυριακόπουλο, Κ. Σιμιτσή και Β. Χατζίκο, εξασφαλίστηκε η συμμετοχή των: Μπάμπη Αχτσόγλου, κριτικού κινηματογράφου στο μηνιάτικο περιοδικό «Κινηματογραφικά Τετράδια» και Βασίλη Μπουγιουκλάκη, ηθοποιου.
Για τον καταρτισμό της επιτροπής αντιμετωπίζονται δυσχέρειες. Σε σχετικές έγγραφες προσκλήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής, απάντησαν αρνητικά ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης και ο κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ- Μικελίδης, ενώ δεν απάντησε η κριτικός Ροζίτα Σιώκου.
Την περασμένη Τρίτη, στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή «Κάθε μέρα παντού», ο πρόεδρος της Διοικήσεως της Λέσχης Θωμάς Γεωργόπουλος, μίλησε για τη δραστηριότητα της Κ.Λ.Δ. και το Φεστιβάλ.
Με σκοπό την όσο γίνεται καλύτερη διοργάνωση του Φεστιβάλ, η Οργανωτική Επιτροπή, σε καθημερινές συνεδριάσεις, προσπαθεί να επιλύσει τα επιμέρους προβλήματα που παρουσιάζονται και καθορίζει τις τελικές λεπτομέρειες.
Το πρόγραμμα προβολών είναι έτοιμο και το 16σέλιδο σχετικό έντυπο θα μοιράζεται στην είσοδο του κινηματογράφου.
Καθημερινά θα προβάλλονται 4-6 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους και σούπερ-8 με ώρα ενάρξεως 8μ.μ. και τιμές εισιτηρίου 70 δρχ. (γενική είσοδος) και 20 δρχ. για τα μέλη και θ’ ακολουθεί μια ταινία μεγάλου μήκους, εκτός συναγωνισμού, σύμφωνα με την παρακάτω σειρά:

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου
Ταινίες μικρού μήκους
«Εφιάλτης», του Αντώνη Ίντα.
«37΄και 2΄΄», του Φοίβου Κωνσταντινίδη.
«Σόσυφις», του Ηλία Κωνσταντακόπουλου.
«Στα Τουρκοβούνια», του Λευτέρη Ξανθόπουλου.
«Σύβρος είναι εν χωρίον», του Νίκου Φατούρα.
«Στο δρόμο του Θεού», του Δημήτρη Αρβανίτης.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου
Ταινίες μικρού μήκους
«Η δίκη», του Οδυσσέα Λάππα.
«Η πηγή της Αφροδίτης», του Τάκη Καμπερίδη.
«Διαδρομές», του Αλέξη Τσάφα.
«Συνοδεία», του Μαρίνου Κάσσου.
«Ο κύκλος», του Ιορδάνη Ανανιάδη.
«Εργαστήρι 82΄», ομάδα μαθητών (δάσκαλος Σ. Στασινός).
Ταινία μεγάλου μήκους
«Μοντενέγκρο, Γουρούνια και διαμάντια» του Γιουγκοσλάβου Ντούσαν Μακαβέγιεφ.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου
Ταινίες μικρού μήκους
«Βιογραφία», του Χαράλαμπου Φορτοτήρα.
«Κατεστημένες καταστάσεις», του Κώστα Φωτόπουλου.
«Κενταύρων 29Α», του Στέφανου Χατζημιχαήλ.
«Σιλωάμ», του Γιάννη Παρασκευόπουλου.
Ταινία μεγάλου μήκους
«Περί έρωτα», των Μαρίας Γαβαλά και Θόδωρου Σούμα.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου
Ταινίες σούπερ-8
«Μηχάνευμα παράλληλης μηχανοκρατίας», του Στέφανου Κατή.
«Πάνω στο ξερό χώμα της καρδιάς μου», του Γιάννη Ηλιόπουλου.
«Περιμένοντας», της Ελένης Γιόκαρη.
«Πάντα φεύγουν τα τραίνα», του Νίκου Σούλη.
«Κάτι μέσα μου έχει μείνει», του Μανώλη Κόττα.
Ταινία μεγάλου μήκους
«Ο άνθρωπος από σίδερο», του Πολωνού Αντρέι Βάιντα.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου
Ταινίες σούοερ-8
«Νέα Αφρική», του Δημήτρη Μουρτζόπουλου.
«Η στιγμή», του Πέτρου Γαβριηλίδη.
«Το καθήκι», του Φάνη Αναβάλογλου.
«Αλλαγή-Αλλαγή», του Άγγελου Δελή.
«Τα παιδιά της τηλεόρασης», της Χαρίκλειας Πλάντζου.
Ταινία μεγάλου μήκους
«Μεφίστο», του Ούγγρου Ιστβάν Ζάμπο

Σάββατο 6 Νοεμβρίου
Ταινίες μικρού μήκους
«Φυγή», του Παναγιώτη Καβαδία.
«Σε δεύτερο πρόσωπο», του Νίκου Ζερβού.
«Κατά τα’ άλλα», του Αιμίλιου Αδαμόπουλου.
«Ο υποψήφιος», του Νίκου Ξυθάλη.
Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, μετά την απονομή των βραβείων, θα προβληθεί ελληνική ταινία μεγάλου μήκους του Γιώργου Καρυπίδη, «Αναμέτρηση». Μετά θα γίνει συζήτηση για τον ελληνικό κινηματογράφο, μεταξύ σκηνοθετών, κριτικών κινηματογράφου και ηθοποιών (που θα προσκαλέσει η οργανωτική επιτροπή) και του κοινού.
Το πρωινό της ίδιας μέρας στα «ΑΣΤΕΡΙΑ», πάντοτε, χάρη των μικρών φίλων της Κ.Λ.Δ. θα προβληθεί παιδική ταινία και στη συνέχεια θα κουβεντιάσει μαζί τους ο γνωστός σκηνοθέτης Παύλος Τάσιος.
Οι ταινίες που θα συναγωνιστούν, (20 μικρού μήκους και 10 σούπερ-8), είναι 16 χιλ, 35 χιλ και σούπερ-8 χιλ, χρωματιστές και ασπρόμαυρες, με υπόθεση, ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια και διάρκειας 5΄-37’ . Για την πραγματοποίηση τους δούλεψαν σκηνοθέτες, παραγωγοί σεναριογράφοι, σκηνογράφοι, μουσικοί και ηθοποιοί.
Υπενθυμίζεται ότι η κριτική επιτροπή θ’ απονείμει τέσσερα ισότιμα μεταξύ τους βραβεία στην καλύτερη ταινία: με υπόθεση, χωρίς υπόθεση (ντοκιμαντέρ), ειδικής τεχνικής (κινούμενα σχέδια, πλαστελίνες κ.α.) και σούπερ-8, καθώς και τρεις τιμητικές διακρίσεις σε ισάριθμες ταινίες για ειδικές τους αρετές. Παράλληλα, το κοινό, μετά από ψηφοφορία, θα βραβεύσει μια ταινία μικρού μήκους και μια σούπερ-8 και θα δώσει μια τιμητική διάκριση σε ταινία μικρού μήκους.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

30 10 1982

 

Δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» με τίτλο «Αξιόλογες ελληνικές και ξένες ταινίες», αναφέρει τις ταινίες που θα προβληθούν στο 5ο Φεστιβάλ, ασκώντας θετική κριτική, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει η Κ.Λ.Δ.

Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Ε’ Φεστιβάλ Δράμας
Αξιόλογες ελληνικές και ξένες ταινίες
Προσωπικότητες του κινηματογράφου θα μεταβούν στην ακριτική πόλη. Τερματίζονται οι προετοιμασίες. Οι μέρες που διαγωνίζονται οι ταινίες των Σαλονικιών κινηματογραφιστών.
Για την διευκόλυνση των Σαλονικιών κινηματογραφιστών, που οι ταινίες τους διαγωνίζονται στο πρόγραμμα και τυχόν θέλουν να μεταβούν εκεί, οι πληροφορίες είναι οι ακόλουθες: Την Δευτέρα διαγωνίζεται η «Πηγή της Αφροδίτης», του Τάκη Καμπερίδη. Την Τρίτη η «Βιογραφία», του Φορτωτήρα και «Κενταύρων 29 Α», του Στέφανου Χατζημιχαηλίδη. Τέλος, το Σάββατο το «Κατά τα άλλα», του Αιμίλιου Αδαμόπουλου.
Γνωστές ελληνικές ταινίες του πληροφοριακού και μεγάλου μήκους ταινίες θα καλύψουν την εκδήλωση με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Την εναρκτήρια μέρα του Φεστιβάλ θα παιχθεί το «Στο δρόμο του Θεού», του Δημ. Αρβανίτη.
Την Τρίτη το «Μοντενέγκρο», του Γιουγκοσλάβου Ντουσάν Μακάγκεφ.
Την Τετάρτη, «Περί έρωτα», των Μαρίας Γαβαλά, Θεόδωρου Σούμα.
Την Πέμπτη, «Ο άνθρωπος από σίδερο», του Αντρέι Βάιντα, Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ 1981.
Την Παρασκευή «Μεφίστο», του Ούγγρου Ίστβαν Ζάμπο, ταινία που κέρδισε το φετινό ξενόγλωσσο Όσκαρ.
Το Σάββατο, κατά πάσα πιθανότητα, αν δεν βρεθεί ταινία του Φασμπίντερ, θα προβληθεί «Το παιχνίδι της τύχης», του Ράιντα Βένερ Φασμπίντερ, σε πρώτη προβολή για την επαρχία.
Την Κυριακή που δεν υπάρχει διαγωνιστικό πρόγραμμα και θα γίνει απονομή των βραβείων, θα προβληθεί η ελληνική μήκους ταινία του Γιώργου Καρυπίδη «Η αναμέτρηση», με τους Άρη Ρέτσο, Σπύρο Φωκά και Ζωή Λάσκαρη.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Διευκρινίζεται ότι, κάθε μέρα το διαγωνιστικό πρόγραμμα θα αρχίζει στις 8 το βράδυ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, εξάλλου, θα παιχτούν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινίες Σούπερ-8. Εξάλλου, μέχρι στιγμής η κριτική επιτροπή δεν φαίνεται να συμπληρώνει στην πλειοψηφία της άτομα μεγάλου κύρους, κάτι το οποίον είναι σημαντικό για ένα φεστιβάλ. Αντίθετα μεταβαίνουν γνωστές προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου για να οργανώσουν συζητήσεις. Το Σαββατοκύριακο θα βρίσκονται στη Δράμα, οι γνωστοί κριτικοί, Μίνως Φενέκ Μικελίδης, που θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον Ελληνικό Κινηματογράφο και ο Βασίλης Ραφαηλίδης, που θα συμμετάσχει τόσο στη συζήτηση για το Ελληνικό κινηματογράφο, όσο και θα κάνει ανάλυση της ταινίας του Καρυπίδη «Αναμέτρηση». Το πρωί της Κυριακής θα γίνει προβολή παιδικής ταινίας πιθανώς του Μικρού πρίγκιπα», δωρεά για τα παιδιά και εν συνεχεία ο Έλληνας σκηνοθέτης Τάσιος, θα μιλήσει στους μικρούς θεατές. Το ίδιο βράδυ, ο γνωστός σκηνοθέτης θα μιλήσει και θα συμμετάσχει και στη συζήτηση για τον ελληνικό κινηματογράφο. Τέλος καταβάλλονται προσπάθειες να κατέβουν στη Δράμα, οι γνωστοί κριτικοί της Αριστεράς Αντώνης Μοσχοβάκης και Δημήτρης Δανίκας.

IMGP0699

Βασικός στίβος ανάπτυξης του Ελληνικού Κινηματογράφου,
το Φεστιβάλ της Δράμας
Σε δεύτερο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ», το οποίο υπογράφει ο κριτικός κινηματογράφου Αλέξης Δερμεντζόγλου, προχωρά σε μια γενικότερη αναφορά στους στόχους της διοργανώτριας αρχής, στα επιτεύγματά της, παρά την ισχνή χρηματοδότηση, αλλά και στις προοπτικές που υπάρχουν για την εξέλιξη του θεσμού, ο οποίος δεν αντιμάχεται το φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αντιθέτως συμβάλει στην ανάπτυξη του κινηματογράφου στον ελλαδικό χώρο.

Εφημερίδα «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
Ε΄ Φεστιβάλ Δράμας
Αφετηρία Νέων προοπτικών

Η κορωνίδα των επιτευγμάτων των επαρχιακών λεσχών είναι δυνατό να οδηγήσει σε πρωτοφανείς ριζοσπαστικές ελπιδοφόρες πρωτοπορίες. Η Δράμα μπορεί να λειτουργήσει, μέσα στην πλήρη αυτονομία της, ως ο δεύτερος διαγωνιστικός και συμπληρωματικός στίβος, σε σχέση με την μεγάλη του κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Βελτιωμένη η φετινή διοργάνωση. Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η σημαντική συζήτηση.
Αρχίζει σήμερα στις 8 το βράδυ, με επισημότητα και με μεγάλες προσδοκίες, το Ε΄ Διαγωνιστικό φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, με την παρουσίαση 20 φιλμς 16 και 35 μιλιμέτρ και 10 «Σούπερ-8». Η έντονη δραστηριότητα των οργανωτών, που είναι βασικά η ιστορική Κινηματογραφική Λέσχη της Δράμας, σε συνεργασία με το δήμο της πόλης, δίνει φέτος μια βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με πέρυσι.
Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, έχει εκδηλώσει, πέρα από την οικονομική αρωγή και τις εισηγήσεις του σε άλλους φορείς, ζωηρό ενδιαφέρον για τον θεσμό. Το φεστιβάλ είναι δυνατό να ενισχύσει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης αποτελεί την κορωνίδα των επιτευγμάτων των επαρχιακών Λεσχών.
Γίνεται φανερό πως τέτοιες εκδηλώσεις, που άσχετα αν γίνονται στη Δράμα, εκπροσωπούν τις ανάγκες και τις δυνατότητες όλης της ελληνικής επαρχίας και πυροδοτούν τις κρυμμένες ικανότητες και φιλοδοξίες της να γίνουν αφορμή, ώστε ο λαός να αποχτήσει επί τέλους την άποψη για το σινεμά, τερματίζοντας έτσι την χρόνια πολιτιστική έκπτωση του, που είχε καλλιεργηθεί φυσικά από την κυρίαρχη τάξη, στο παρελθόν, που της βόλευε αυτή η κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν και παρατηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για να βοηθήσουν με τις μετέπειτα εκτιμήσεις τους, τη δυνατότητα κλιμάκωσης του φεστιβάλ. Εξ άλλου καλώς πληροφορημένοι κύκλοι αναφέρουν ότι, η Δράμα μπορεί με αυξημένη επαγγελματική οργάνωση να αποτελέσει τον δεύτερο στίβο του ελληνικού σινεμά, μετά την Θεσσαλονίκη, όπου όλες οι «κομμένες» ταινίες (δηλαδή και οι μεγάλου μήκους), θα προβάλλονται σε κοινό, κάτι που είναι ανάγκη των δημιουργών.
Από το πρώτο φεστιβάλ οι διοργανωτές διαβεβαίωσαν (και το απέδειξαν), πως δεν δρουν ανταγωνιστικά προς την μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Τώρα με τις σημαντικές δημοκρατικές τροποποιήσεις στο φεστιβάλ της συμπρωτεύουσας, το μίνι φεστιβάλ της Δράμας, μπορεί να λειτουργήσει μέσα στην αυτονομία του, συμπληρωματικά προς το πρώτο, σαν μια συνέχιση του, έχοντας πάντα βέβαια τη δική του προσωπικότητα και ταυτότητα.
Από την επιτυχία της οργάνωσης θα φανεί και το περαιτέρω μέλλον των φεστιβάλ της Δράμας. Συμμετοχή φιλμς υπάρχει ικανοποιητική, οι μεγάλου μήκους ταινίες που θα υποστηρίξουν την εκδήλωση είναι γνωστές και αξιόλογες, ορισμένων μάλιστα η εξασφάλιση της προβολής της θεωρείται επιτυχία πρώτου μεγέθους. Μένει στο λαό της Δράμας, της περιοχής και των κοντινών πόλεων, να συνειδητοποιήσουν πως η συμμετοχή τους είναι ουσιαστικά μια ψήφος, για να ξαναδοθεί ζωή στην στερημένη επαρχία. Παράλληλα, τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι για λίγους, αλλά απευθύνονται στον λαό, σ’ όλες του τις στρωματώσεις.
Σημαντική συζήτηση
Συνεχίζοντας, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε για μια ακόμη φορά πως από τη Δράμα ξεκίνησαν και συνεχίζονται μεγάλες πρωτοτυπίες, που ήταν παντοτινά αιτήματα των Ελλήνων κινηματογραφιστών.
Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, οι κριτικές επιτροπές των ειδικών, σ’ όλα τα μεγάλα φεστιβάλ έχουν αυξημένες δικαιοδοσίες και δικαιώματα παρεμβάσεων. Είναι δυνατό λοιπόν, τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής της Δράμας, χωρίς να παρακάμπτουν την οργάνωση και τον κανονισμό να δώσουν κάποιο έκτακτο ειδικό βραβείο, αν θεωρήσουν βέβαια, ότι κάποια από τις μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες, που παίχτηκαν και στο πληροφοριακό της Θεσσαλονίκης, διαθέτει εκείνες ακριβώς τις προδιαγραφές και αρετές, που την κάνουν ικανή να το διεκδικήσει.
Πάντως, πέρα από το διαγωνιστικό τμήμα και τα μεγάλου μήκους φίλμς, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται βασικά στο προσεχές Σαββατοκύριακο, όπου το σύνολο σχεδόν των γνωστών Ελλήνων προοδευτικών κριτικών κινηματογράφου, θα συζητήσει για το εθνικό σινεμά. Διευκρινίζεται ότι κάθε μέρα μετά το τέλος των προβολών θα ακολουθεί συζήτηση (ενώ θα έχει προηγηθεί εισήγηση). Για την μεγάλη μήκους ταινία δεν θα γίνονται αναφορές στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, για να μην επηρεαστεί η ψηφοφορία του κοινού…
Το σημερινό πρόγραμμα είναι το ακόλουθο: 8μ.μ. «Εφιάλτης», «37΄+2΄΄», «Σόφυσις», «Σύμβρος είναι εν χωρίον» και «Τουρκοβούνια» (βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 32ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Εκτός συναγωνισμού η ελληνική μεγάλου μήκους ταινία «Στο δρόμο του Θεού», του Δημ. Αρβανίτη.
Αύριο: ένα φιλμ του Οδυσσέα Λάππα (άγνωστου τίτλου), «Διαδρομή», «Συνοδεία». «Ο κύκλος», (κινούμενα σκίτσα, βραβείο στο 22ο Φεστιβάλ), «Εργαστήρι ‘82» (κινούμενα σκίτσα, βραβείο στο 23ο φεστιβάλ), «Η πηγή της Αφροδίτης». Εκτός συναγωνισμού η εξαιρετική ταινία του Ντούσαν Μακαβέγιεφ, «Μοντενέγκρο» Αλ. Ν. Δερμεντζόγλου

 IMGP0700

 

54

Διακρίνεται στη δεύτερη σειρά ο τότε Νομάρχης Ευάγγελος Ρογκάκος και ο Δήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης

 

Οι υποθέσεις των ταινιών
Αναφορά στις ταινίες που θα προβληθούν τη δεύτερη, τέταρτη, πέμπτη και έκτη μέρα της διοργάνωσης, με μια σύντομη αναφορά στην ιστορία που η κάθε ταινία πραγματεύεται, κάνουν στις 2, 4 και 6 Νοεμβρίου, οι εφημερίδες «Πρωινός Τύπος» και «ΔΡΑΜΙΝΗ».

2 Νοεμβρίου 1982, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Συνεχίζεται απόψε στις 8 το βράδυ στ’ «Αστέρια» το Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Στην αποψινή προβολή συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω ταινίες:
1)»Η ΔΙΚΗ». Ασπρόμαυρη ταινία 16 χιλ με υπόθεση διάρκειας 7 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Οδυσσέα Λάππα και η παραγωγή του ιδίου. Η ταινία αφορά τη δίκη ενός ναρκομανούς, στην πορεία της οποίας θα αποδειχθεί πως κατηγορούμενος δεν είναι ένοχος, θα δημιουργηθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στο δικηγόρο και το δικαστήριο, με αποτέλεσμα να βρεθεί κι αυτός κατηγορούμενος.
2) «Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΗΤΗΣ», χρωματιστή ταινία 16 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 26 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Καμπερίδη και η παραγωγή του ιδίου. Σύντομη ιστορία της ταινίας. Στο μέσο περίπου της κοιλάδας των Τεμπών, σε μια τοποθεσία ειδυλλιακή, βρίσκεται η Πηγή της Αφροδίτης. Από χιλιάδες χρόνια τώρα, τα νερά της ξεπηδούν ορμητικά και χύνονται δίπλα στον Πηνειό. Η παράδοση μαζί με το όνομα της πηγής διατήρησε και τον εξής μύθο: Η θεά του έρωτα μια φορά το μήνα, όταν «αδιαθετούσε» όπως όλες οι γυναίκες, κατέβαινε από τον Όλυμπο και όσο διατηρούσε η αδιαθεσία της, έμενε εκεί να ξεκουράζεται από τον ερωτικό της κάματο, των άλλων μερών, και για να πλένεται στη δίνη της πηγής. Με το πλύσιμο της, όμως θόλωναν τα γάργαρα νερά της και απ’ αυτά θόλωναν κατόπιν και τα νερά του Πηνειού.
3) «ΔΙΑΔΡΟΜΗ», χρωματιστή ταινία 16 χιλ ντοκιμαντέρ, διάρκειας 37 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξη Τσάφα και η παραγωγή είναι του ιδίου, του Γιώργου Εμιρτζά και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η ταινία είναι μια ιστορική κοινωνική και αισθηματική ανασκόπηση της εξέλιξης της παλιότερης συνοικίας της Αθήνας, από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα.
4) «ΣΥΝΟΔΕΙΑ», χρωματιστή ταινία 35 χιλ πειραματικό κινούμενο σχέδιο, διάρκειας 5 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι Μαρίνου Κάσσου, και η παραγωγή του ίδιου. Η ταινία κινείται από χώρο μη παραδοσιακών τρόπων κινηματογραφικής έκφρασης με την απ’ ευθείας χάραξη και σχεδίαση μορφών και σχημάτων, πάνω στην επιφάνεια του φιλμ, χωρίς τη μεσολάβηση κινηματογραφικής μηχανής λήψεως. Βασικό στοιχείο της ταινίας είναι η μουσική που βασίζεται πάνω στα πλήκτρα και μέσα στο εσωτερικό του πιάνο, είτε απ’ ευθείας, με τα χέρια, είτε με τη χρησιμοποίηση διαφόρων οργάνων, που διαφοροποιούν την ποιότητα του ήχου. Η παράλληλη πορεία της εικόνας προς τον ήχο, που χωρίς να τον αποκαθιστά τον μεταφέρει στο οπτικό επίπεδο, στοχεύει στη δημιουργία ενός εσωτερικού διαλόγου ρυθμών.
5) «Ο ΚΥΚΛΟΣ», χρωματιστή ταινία 35 χιλ κινούμενο σχέδιο διάρκειας 4.45 δεύτερα, η σκηνοθεσία είναι του Ιορδάνη Ανανιάδη και η παραγωγή του ίδιου και του Αναστασίου Ανανιάδη. Η ταινία αναφέρεται σ’ ένα παιδί που έρχεται στον κόσμο και καθώς μεγαλώνει βλέπουμε όλα τα πράγματα, που επηρεάζουν το παιδί (σχολείο-ναρκωτικά-στρατός-Πόλεμος-Γάμος-Παιδιά-Γηρατειά-Θάνατος).
6) «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 82», χρωματιστή ταινία 35 χιλ κινούμενου σχεδίου, διάρκειας 7 λεπτών. Την ταινία σκηνοθέτησε μια ομάδα μαθητών με δάσκαλο τον Σταύρο Στασινό, η παραγωγή είναι του Στράτου Στασινού και «Το εργαστήρι» ΕΠΕ. Πρόκειται για μια ταινία κινούμενων σχεδίων από 10 παιδιά της έκτης δημοτικού του ιδιωτικού σχολείου «Το εργαστήρι» και αποτελείται από δέκα σύντομα χιουμοριστικά επεισόδια. Κάθε μαθητής έχει την ιδέα του επεισοδίου του, την ιδέα του τίτλου του και την ευθύνη της ολοκλήρωσης.

3 Νοεμβρίου 1982, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» 1η σελίδα
Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ
Το αποψινό πρόγραμμα και άλλα σχετικά νέα
Συνεχίζεται με επιτυχία
Συνεχίζεται απόψε στις 8 το βράδυ στ’ «ΑΣΤΕΡΙΑ» το 5ο Φεστιβάλ Δράμας ελληνικών ταινιών μικρου μήκους. Στην αποψινή προβολή συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω ταινίες:
«Βιογραφία», χρωματιστή (και μονόχρωμη) ταινία 16 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Μπάμπη Φορτσήρα και η παραγωγή του ίδιου. Η ταινία αφορά τη ζωή ενός ανθρώπου και μέσα σ’ αυτή θίγονται προβλήματα καθημερινά.
«Κατεστημενικές καταστάσεις», 16 χιλ με υπόθεση διάρκειας 17 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φωτόπουλους και η παραγωγή του ιδίου. Η ταινία είναι μια συνηθισμένη ερωτική ιστορία δημιούργημα του σύγχρονου κατεστημένου, που εκφυλίζεται και οδηγείται σε αδιέξοδο.
«Κενταύρων 29Α», μαυρόασπρη ταινία 16 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 18 λεπτών. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή ενός εργένη ανθρωπάκου που προσπαθεί να γλυτώσει από τον κατά φαντασία δολοφόνο του.
«Σιλωάμ», χρωματιστή ταινία 16 χιλ Ντοκιμαντέρ, διάρκειας 20 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μαρή και η παραγωγή του ιδίου. Η ταινία έχει θέμα τα ιαματικά λουτρά.
«Είμαι κεφάτος», χρωματιστή ταινία 16 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 15 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Παρασκευόπουλου και η παραγωγή του Απόστολου Μιχαλάκη.
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Τελικά η κριτική επιτροπή ταινιών που πρέπει ν’ αποτελείται από ειδικούς του κινηματογράφου έμεινε πενταμελής, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της οργανωτικής επιτροπής να την κάνει εφταμελής.
Από τα ονόματα που ανακοινώθηκαν δε θα συμμετάσχει ο Πάνος Παπακυριακόπουλος κινηματογραφιστής. Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, δυο μέρες πριν από την έναρξη του φεστιβάλ, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Χατζίκος (!) και του είπε ότι ο κ. Παπακυριακόπουλος δε θα έρθει γιατί αρχές Νοεμβρίου θα κάνει μοντάζ σε ταινία του.
Αρνητικά απάντησαν σε άλλες προσκλήσεις οι σκηνοθέτες: Τώνης Λυκουρέζης, Πάνος Γλυκοφρίδης (γυρίζει ταινία στην Πελοπόννησο), Άρης Καραϊσκάκης (από 1 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα για μοντάρισμα ταινιών του για την τηλεόραση) και Τώνια Μαρκελάκη, καθώς και ο οπερατέρ Γιάννης Σμαγδής (έχει γυρίσματα).
Το βράδυ του Σαββάτου 6/11 η ταινία μεγάλου μήκους που θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού, θα είναι «Το παιχνίδι της τύχης», του πρόσφατα αδικοχαμένου προικισμένου Γερμανού σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φασμάιντερ.
Η ταινία μικρού μήκους «Στα Τουρκοβούνια», του Λευτέρη Ξανθόπουλου, για καθαρά τεχνικούς λόγους, θα προβληθεί το Σάββατο, ενώ είχε προγραμματιστεί για την πρώτη μέρα του φεστιβάλ.
Στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών συλλόγων, στο φουαγιέ του κινηματογράφου «ΑΣΤΕΡΙΑ», σε ειδικό ταμπλό θ’ αναρτηθούν οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν στην πρόσφατη έκθεση φωτογραφίας, «Η Δράμα του χθες και του σήμερα»
 IMGP0710

 

4 Νοεμβρίου 1982, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
Συνεχίζεται απόψε στις 8 το βράδυ στα «ΑΣΤΕΡΙΑ» το 5ο Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Στην αποψινή προβολή συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω ταινίες.
-«ΜΗΧΑΝΕΥΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΜΗΧΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ», χρωματιστή ταινία Σούπερ 8 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 5 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Στέφανου Κατή, και η παραγωγή του ιδίου.
Η ταινία είναι μια παράλληλη μεταφορά του πραγματικού γεγονότος της 4ης Ιουλίου 1947, εισβολή μοτοσικλετιστών σε χωριό του Σαν Φραντσίσκο, στα ελληνικά δεδομένα της 25ης Μαρτίου.
-«ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΞΕΡΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ», χρωματιστή ταινία σούπερ 8 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 8 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Ηλιόπουλου και η παραγωγή του ίδιου.
-«ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ», χρωματιστή ταινία σούπερ 8 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 8 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Γιάμαρη και η παραγωγή της ίδιας.
-«ΠΑΝΤΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ», χρωματιστή ταινία σούπερ 8 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 16 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Σούλη και η παραγωγή του ίδιου.
Μια σύντομη περίληψη του φιλμ: Το τραίνο ξεκινάει. Μαζί και η παρέα των «5» ατόμων. Ο «ένας» περισσεύει. Σταθμός επαρχιακός-σπίτι εξοχικό-πάρτι. Ο ένας νοιώθει πάλι να ξεχωρίζει. Μια σκιά εκτελείται. Οι άλλοι πλένουν τα χέρια τους και ρίχνονται σε μια γκροτέσκο φυγή. Γίνονται τραίνα, το σπίτι ρημάδια και ο «ένας» νεκρός. Τα τραίνα φύγανε. Το σταθμό τον δέρνει ο άνεμος. Όλα αυτά σε κάποια γενέθλια.
-«ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ». Ασπρόμαυρη ταινία σούπερ 8 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 30 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Μανώλη Κόττα και η παραγωγή του ίδιου.
Η ταινία είναι μια δραματοποιημένη αναδρομή στην Παλιά Αθήνα, από το 1920 μέχρι την απελευθέρωση.

5 Νοεμβρίου 1982, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ» 1η σελίδα
Στην αίθουσα «Αστέρια»
Οι πέντε μικρές ταινίες που θα προβληθούν
σήμερα στα πλαίσια του Φεστιβάλ
Συνεχίζεται απόψε στις 8 το βράδυ στ’ «ΑΣΤΕΡΙΑ» το 5ο Φεστιβάλ Δράμας ελληνικών ταινιών μικρού μήκους. Στην αποψινή προβολή συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω ταινίες.
«Νέα Αφρική», μαυρόασπρη ταινία Σούπερ-8 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 8.5 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μουρτζόπουλου και η παραγωγή του Γιάννη Μουρτζόπουλου.
«Η στιγμή», χρωματιστή ταινία Σούπερ-8 με υπόθεση, διάρκειας 13 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Γαβριηλίδη και η παραγωγή του ίδιου. Η ταινία είναι μια σύντομη ματιά πάνω στον πόθο και την στέρηση. Η απόλαυση των καταναλωτικών αγαθών αποκλείεται από την ίδια την κοινωνία. Οι πινακίδες-ερινύες της, ευνουχίζουν τον κάθε πόθο. Τελικά όμως αυτό είναι το «άλλοθι» για την ύπαρξη της ταινίας. Πρωταρχικός της σκοπός είναι η καταγραφή ενός ασφυκτικά κλειστού χώρου 2χ3 και η υπέρβαση της μυθοπλασίας, που προκαλεί ένα σοκ στο θεατή, χωρίς να αποκλείει ελπίζω την απόλαυση.
«Το καθήκι», χρωματιστή ταινία Σούπερ-8 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 13 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Φάνη Αναβάλογλου και η παραγωγή του ίδιου.
«Αλλαγή- αλλαγή», χρωματιστή ταινία σούπε-8 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 18 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Άγγελου Δελή και η παραγωγή του ίδιου. Η ταινία είναι μια σάτιρα της προ και μετεκλογικής κατάστασης του Οκτώβρη 1981. Η αλλαγή είναι κάτι που όλοι θέλουν. Με την νοοτροπία όμως, που δεν αλλάζει τίποτε, τι γίνεται; Η ταινία θα πρέπει να ιδωθεί σαν να βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν. Ήταν απόλυτα επίκαιρη τότε και ίσως έχει αξία και αρκετά χρόνια αργότερα.
«Τα παιδιά της τηλεόρασης», χρωματιστή ταινία ντοκιμαντέρ με διάρκεια 20 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι της Χαρίκλειας Πλάντζου και η παραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Νεότατος. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ ρεπορταζιακού χαρακτήρα που ερευνά τη σχέση παιδιού και τηλεόρασης.

 5 11 1982

 

6 Νοεμβρίου 1982, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ
ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Συνεχίζεται απόψε στις 8 το βράδυ στ’ «ΑΤΕΡΙΑ» το 5ο Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους.
Στην αποψινή προβολή συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω ταινίες. «ΦΥΓΗ», Ασπρόμαυρη ταινία 16 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 15 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Κακαβιά και η παραγωγή του ίδιου. Η ταινία αναφέρει την ιστορία ενός νεαρού εργάτη, σε κάποια επαρχιακή κωμόπολη. Οι σχέσεις του με το αφεντικό του, τους φίλους και γενικότερα οι σχέσεις του μέσα στο συγκεκριμένο χώρο (χωριό) και οι ψυχικές διακυμάνσεις, μέχρι να φτιάξει τη δική του φυγή.
«ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ», χρωματιστή ταινία 16 χιλ με υπόθεση, διάρκειας 17 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Ζερβού και η παραγωγή του ίδιου και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η ταινία αποτελεί ένα παιχνίδι ήχου και εικόνας, με θέμα τον απωθημένο ερωτισμό μιας καταπιεσμένης κοπέλας.
«ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ», μαυρόασπρη ταινία 16 χιλ ντοκιμαντέρ με διάρκεια 24 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Αιμίλιου Αδαμόπουλου και η παραγωγή της COMET FILM. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
«Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ», χρωματιστή ταινία 16 χιλ ντοκιμαντέρ με διάρκεια 37 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Ξυφάλη και η σκηνοθεσία του ίδιου. Η ταινία αναφέρεται στον υφηγητή Γιάννη Πάτροκλο, ο οποίος την ημέρα της εκλογής του, ως καθηγητής, δέχεται την επίσκεψη του υπαστυνόμου Αναστασίου για έλεγχο νομιμοφροσύνης.
«ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ». Χρωματιστή ταινία 16 χιλ ντοκιμαντέρ, διάρκειας 23 λεπτών. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Ξανθόπουλου και η παραγωγή της Γ. Εμιρζάλ ΕΠΕ Κινηματογράφου. Στην υψηλότερη κορυφή της λοφοσειράς των Τουρκοβουνίων ενεφανίσθησαν πριν από 30 περίπου χρόνια τα πρώτα αυθαίρετα κτίσματα. Με τον καιρό οι λόφοι εποικίσθηκαν κανονικά από οικογένειες εσωτερικών μεταναστών.

 

20 001Ο Σύμβουλος κινηματογραφίας του Υπουργείου πολιτισμού Μάνου Ζαχαρία

 

Οι βραβευμένες ταινίες
Στις ταινίες που βραβεύτηκαν, αλλά και στα παραλειπόμενα του Φεστιβάλ κάνει αναφορά η εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ», τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν, η 5η διοργάνωση του Φεστιβάλ στέφτηκε από επιτυχία.

9 Νοεμβρίου 1982, εφημερίδα «ΔΡΑΜΙΝΗ», 1η σελίδα

Με την απονομή των βραβείων
Έληξε την Κυριακή με επιτυχία
Το 5ο Κιν/φικό Φεστιβάλ Δράμας
Αντικειμενική και δίκαιη η βράβευση των ταινιών.
Έληξε με επιτυχία το πέμπτο Φεστιβάλ κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους που οργάνωσε στην πόλη μας η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, σε συνεργασία με το δήμο Δράμας.
Την τελετή της απονομής των βραβείων του έγινε το βράδυ της Κυριακής στην αίθουσα του Κινηματογράφου «Αστέρια» τίμησε με την παρουσία του ο Νομάρχης κ. Βαγγέλης Ρογκάκος, παραβρέθηκαν δε, ο νέος Δήμαρχος της πόλεως κ. Σωκράτης Δημητριάδης και πολύς κόσμος.
Η βράβευση των ταινιών κρίνεται αντικειμενική από την κριτική επιτροπή και τα βραβεία του κοινού εκφράζουν αυξημένο αισθητήριο και θεωρούνται πολύ πετυχημένα.
Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ
Η τελετή της βράβευσης έγινε με την έναρξη της βραδιάς, ενώ το κοινό επιδοκίμαζε με ενθουσιώδη και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Αναλυτικά τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:
1ο Βραβεία καλύτερης εργαστηριακής δουλειάς.
Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε κινούμενο σκίτσο. Στο φιλμ «Κύκλος», βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και στο γνωστό από το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης φιλμ, «Σύμβρος είναι εν χωρίον».
Βραβείο ταινίας με υπόθεση στο φιλμ «Σόσυφις».
Τέλος το βραβείο για την καλύτερη ταινία Σούπερ-8 το απένειμε στο φιλμ του Δραμινού Δημήτρη Μουρτζόπουλου, «Νέα Αφρική». Δόθηκαν για διάφορους λόγους, ηθοποιίας, τεχνικής κλπ , τιμητικές διακρίσεις με αργυρά μετάλλια στα φιλμς «Συνοδεία», «Υποψήφιος» και «Διαδρομή» και απλές τιμητικές διακρίσεις στα φιλμς «Εργαστήρι 82», «Κενταύρων 29Α», «Σε δεύτερο πρόσωπο» και «Αλλαγή-αλλαγή», ταινία Σούπερ-8.
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ
Ο «Κύκλος». κέρδισε και το πρώτο χρυσό βραβείο κοινού με 4,20 με άριστα το 5.
Το αργυρό βραβείο κοινού, δηλαδή το δεύτερο, το κέρδισε το φιλμ, «Κεναταύρων 29Α» με 3,66 του Σαλονικιού Στέφανου Χατζημιχαηλίδη. Έτσι ο πολύ καλός και ικανός αυτός σκηνοθέτης που χρόνια τώρα παραγκωνίζεται, δικαιώνεται στο φεστιβάλ της Δράμας τόσο με ένα βραβείο κοινού, όσο και με μια εύφημη μνεία από την κριτική επιτροπή. Το βραβείο κοινού στο «Σούπερ-8» κέρδισε το φιλμ του Δελή, «Αλλαγη-αλλαγή» με 4, με άριστα το 5.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Από το Σαββατοκύριακο πρόγραμμα, μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα για την τεχνική της, αλλά και την πρόοδο που έχει κάνει ο σκηνοθέτης Νίκος Ζερβός, η ταινία «Σε δεύτερο πρόσωπο», όπου μπολιάζονται αισθητικές του «αντερκράουντ σινεμά», με μια αίσθηση των προβλημάτων της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Το εκτός συναγωνισμού φιλμ του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Το παιχνίδι της τύχης», δίχασε το κοινό της Δράμας, αλλά γενικά άρεσε.
Στην τελετή της απονομής των βραβείων εκτός από τους επισήμους παραβρέθηκε και ο γνωστός σκηνοθέτης της «Μπέττυ», Δημήτρης Σταύρακας, σαν εκπρόσωπος του τμήματος Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο πολύ γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης διηύθυνε μετά την απονομή των βραβείων και την προβολή της εξαιρετικής ταινίας μεγάλου μήκους «Αναμέτρηση», του Γιώργου Καρυπίδη, τη συζήτηση για το μέλλον του ελληνικού σινεμά και τις νέες προδιαγραφές του. Το πρωινό της Κυριακής, ο γνωστός ηθοποιός κ. Μπουγιουκλάκης και ο σκηνοθέτης κ. Χατζίκος, μέλη της κριτικής επιτροπής, σε μια ομάδα παιδιών που περνούσε τα 300 άτομα, προ της προβολής της ταινίας «Τόμ Σώγιερ», οργάνωσαν ένα όμορφο «χάπενινγκ» ο πρώτος και μια ανάλυση εννοιών του κινηματογράφου ο δεύτερος.
Το φεστιβάλ της Δράμας λοιπόν έληξε με πολύ καλή οργάνωση φέτος, με ανεβασμένο σε σχέση με πέρυσι αριθμό θεατών και με σχετικά ικανοποιητικά σχόλια.

 

  9 11 1982


Συμπεράσματα και προοπτικές ενός Φεστιβάλ
Για συνέπεια, στον σκοπό της υπηρεσίας του Κινηματογράφου, κάνει λόγο η εφημερίδα «Αυγή» αναφερόμενη στην 5η διοργάνωση του Φεστιβάλ της Δράμας, το οποίο χαρακτηρίζεται από δημοκρατικότητα και τιμιότητα, έναντι αυτού της Θεσσαλονίκης, όπου επικρατούν οι μεθοδεύσεις στον καταρτισμό των επιτροπών και οι αδικίες έναντι των δημιουργών. Το δημοσίευμα ουσιαστικά μέμφεται το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και εξυμνεί αυτό της Δράμας, το οποίο παραμένει ελεύθερο προς κάθε δημιουργό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να βρει επιτέλους, μια ουσιαστική πρακτική υποστήριξης.
Η εφημερίδα «Αυγή» κάνει επίσης αναφορά και στις ταινίες που βραβεύτηκαν και ιδιαίτερα σ’ αυτές, που στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης κόπηκαν και αποκαταστάθηκαν ηθικά στο Φεστιβάλ της Δράμας. Το ρεπορτάζ υπογράφει ο Αντώνης Μοσχοβάκης.

10η Νοεμβρίου 1982, εφημερία «ΑΥΓΗ»
Συμπεράσματα και προοπτικές ενός Φεστιβάλ
Η ενδιαφέρουσα εμπειρία το Φεστιβάλ της Δράμας
Του Αντώνη Μοσχοβάκη
Το φεστιβάλ της Δράμας βρίσκεται στον 5ο χρόνο της λειτουργίας του, και αποδείχνει συνέπεια στο σκοπό της υπηρεσίας του κινηματογράφου, δίκαιη, ανεπηρέαστη κρίση και καλή οργάνωση. Οι τυχόν ελλείψεις του δεν οφείλονται παρά στην ένδεια των μέσων, αφού το Φεστιβάλ είναι φτωχό, με μικρή ενίσχυση από το Δήμο Δράμας και-φέτος-από το κράτος, και δεν λειτουργεί παρά με την μέχρι αυτοθυσίας προσπάθεια και μόχθο της τοπικής Κινηματογραφικής Λέσχης, που το οργανώνει.
Το φεστιβάλ, με τη δημοκρατικότητα και την τιμιότητα που το χαρακτηρίζει, παίρνει ένα χαρακτήρα «Αντιφεστιβάλ» ή Κριτικού Φεστιβάλ απέναντι σ’ εκείνο της Θεσσαλονίκης. Ενώ δηλαδή στο τελευταίο επικράτησαν οι μεθοδεύσεις στον καταρτισμό των επιτροπών και στα αποτελέσματα-χωρίς σ’ αυτό δυστυχώς να εξαιρεθεί και το φετινό, όπου ο επηρεασμός έγινε στο κομματικό επίπεδο, μέσα από τα σωματεία-στη Δράμα αποφεύχθηκαν πάντα οι αδικίες και ταινίες που είχαν αδικηθεί στη Θεσσαλονίκη, βρήκαν εκεί αποκατάσταση. Από τη μια μεριά, το φεστιβάλ, καταργώντας την πρόκριση, παραμένει ελεύθερο στον κάθε δημιουργό που φιλοδοξεί να απασχολήσει το κοινό μ’ ένα έργο του, και από την άλλη η κριτική επιτροπή του επιλέγεται από την οργανωτικής επιτροπή, που έχει πρωταρχικό της μέλημα να διαφυλάξει το κύρος του Φεστιβάλ.
Έτσι, εκλεγμένα, χωρίς παρεμβάσεις κρατικές ή κομματικές (αδιάφορο από ποιο κόμμα) τα μέλη αυτής της κριτικής επιτροπής, όσο μέτρια κι αν είναι συχνά σε διασημότητα-αφού οι μεγάλες (ή αυτοθεωρούμενες μεγάλες) φίρμες δεν καταδέχονται τη Δράμα-έχουν ωστόσο το προσόν, πέρα από τη γνώμη και την πείρα που πάντα διαθέτουν, να ενεργούν αποκλειστικά σύμφωνα με τη συνείδησή τους.
Έτσι, στο φετινό Φεστιβάλ-όπως και στο περσινό-βραβεύτηκαν ή διακρίθηκαν ταινίες που είτε είχαν απορριφθεί, είτε είχαν παραμεριστεί στη Θεσσαλονίκη.
Η «ΣΟΣΥΦΙΣ» του Ηλία Κωνσταντακόπουλου, που τιμήθηκε με το βραβείο ταινίας με υπόθεση, είναι ένα έργο ευαίσθητο, πηγαίο, με συμπόνια για τα ανθρώπινα, νεανικά απλοϊκό βέβαια στον απαισιόδοξο στοχασμό του, αλλά επιδέξιο να επισημαίνει τους στόχους του, την καταπίεση, την απάνθρωπη πραγματικότητα, τη μοναξιά και πραγματοποιημένο με λιτή κινηματογραφικότητα.
Το «ΣΥΜΒΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΧΩΡΙΟΝ», του Νίκου Φατούρου, βραβείο ντοκιμαντέρ, αγνοήθηκε από την κριτική επιτροπή στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκφράζει αποτελεσματικά, στην εικόνα του και στο σχόλιο του, την απομόνωση, την πλήξη, τη νέκρωση των ενδιαφερόμενων της ελληνικής επαρχίας.
Ο «ΚΥΚΛΟΣ» του Ιορδάνη Ανανιάδη, είχε δίκαια βραβευτεί στο προπέρσινο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και απέσπασε στη Δράμα το διπλό βραβείο Κριτικής Επιτροπής και κοινού, αφού είναι ένα εξαίρετο κινούμενο σχέδιο, εύστοχο στη σάτιρά του της αλλοτριωμένης ζωής του «καθημερινού» ανθρώπου, γεμάτο χιούμορ, πλούσια περιεκτική λιτότητα και άψογο στην τεχνική του.
Το βραβείο ταινίας Σούπερ 8-που πρώτη φορά στεγάζεται σ’ ένα επίσημο φεστιβάλ-δόθηκε στη «ΝΕΑ ΑΦΡΙΚΗ», του Δημήτρη Μουρτζόπουλου, που μ’ επαινετική δεξιότητα για το τεχνικά δύσκολο σχήμα της, εκφράζει εμπνευσμένα την έλλειψη επικοινωνίας και τη μοναξιά των νέων στη σύγχρονη μεγαλούπολη.
Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στις ταινίες «ΣΥΝΟΔΕΙΑ», του Μαρίνου Κάσσου, «ΔΙΑΔΡΟΜΗ», του Αλέξη Τσάφα, «Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ», του Νίκου Ξυθάλη (για το παίξιμο του Ιάκωβου Ψαρρά), στις Σούπερ-8 «ΑΛΛΑΓΗ- ΑΛΛΑΓΗ» του Άγγελου Δελή και εύφημες μνείες απέσπασαν οι ταινίες «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 82΄» των παιδιών μιας τάξης δημοτικού, με την καθοδήγηση του Στράτου Στασινού, «ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ» του Νίκου Ζερβού και «ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ 29», του Στέφανου Χατζημιχαήλ. Οι μισές απ’ αυτές είχαν απορριφθεί από την προκριματικής της Θεσσαλονίκης.
Αλλά η αποκατάσταση-εκτός από τις μικρού μήκους ταινίες, που είναι το κύριο αντικείμενο του Φεστιβάλ Δράμας-έγινε, σ’ ένα βαθμό, και στις μεγάλου μήκους ταινίες, με την προβολή, εκτός διαγωνισμού, τριών από τις απορριφθείσες της Θεσσαλονίκης, που αποδείχτηκαν εξαιρετικά αξιοπρόσεκτες.
Η ταινία «ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», του Δημήτρη Αρβανίτη, παρά τις αδυναμίες της μελοδραματισμού και σύμμειξης του ρεαλισμού με το φανταστικό ύφος, φανερώνει κινηματογραφική γνώση (στο χειρισμό της εικόνας και του μοντάζ) και ικανότητα στο φανταστικό είδος.
«Το περί έρωτος» της Μαρίας Γαβαλά και του Θεόδωρου Σούκα ζημιώνεται από την «ανισότητα» (όπως υποστηρίχτηκε γενικά από τους κριτικούς) των δυο μερών του δίπτυχου της. ‘Η, πιο σωστά (κατά την αντίληψη του γράφοντος) από τη χτυπητή ανομοιογένεια ύφους ανάμεσά τους.
Γιατί ασφαλώς, το κομμάτι Γαβαλά είναι ένα μικρό αριστούργημα με την ευαισθησία του και το λεπτό και εμπνευσμένο χειρισμό της κινηματογραφικής γραφής στην έκφραση της καταπιεσμένης κατάστασης της γυναίκας στην περιοχή του έρωτα, αλλά το κομμάτι του Σούμα δουλεύει σ’ ένα άλλο είδος κινηματογράφου, τον κινηματογράφο-δοκίμιο, με θεωρητική, διανοητική γραφή (πρότυπο ο Έρικ Ρομμέρ) ώστε να μην επιτρέπεται η σύγκριση του μ’ εκείνο. Συμβαίνει ωστόσο, ο Σούμας, δουλεύοντας σε μια ασυνήθιστη περιοχή, να μην έχει κατακτήσει ακόμα την αυστηρότητα και ακριβολογία που επιβάλλει το είδος, να πέφτει σε πλατειασμούς, επαναλήψεις, ώστε το έργο του να παρουσιάζεται σχετικά πιο αδύνατο.
Αλλά πιο ξεχωριστά επιβλήθηκε στη Δράμα η ταινία του Γιώργου Καρυπίδη, «ΑΝΑΜΕΤΗΣΗ», που η αρτιότητα, η τεχνική μαεστρία της, ο λεπτός συγκερασμός ρεαλιστικού και ονειρικού που τη διακρίνουν, η διάχυτη ατμόσφαιρα ερωτισμού και μυστηρίου, την επιβάλλουν σε διεθνές επίπεδο, όπου μόνο η «Λάουρα» του Όττο Πρέμινγκερ και «Εξαφάνιση» του Άλαν Πάκουλα συναντώνται ανάλογές της.
Οι ταινίες αυτές-όπως και οι 4 ξένες που συνόδευσαν τα προγράμματα μικρών ταινιών-συζητήθηκαν διεξοδικά με το κοινό και δεν είναι από τα μικρότερα ενδιαφέροντα αυτού του φεστιβάλ οι συζητήσεις που βοηθούν τους θεατές να οξύνουν το κριτήριο τους και τους συνηθίζουν να ερευνούν σε βάθος ένα έργο.
Όπως στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκε και στη Δράμα το χαμηλό γενικά επίπεδο, σχετικά με τις άλλες χρονιές, των μικρού μήκους ταινιών. Είναι κάτι που πρέπει ν’ απασχολήσει ξεχωριστά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ της Δράμας που ανταποκρίνεται στη διπλή αποστολή να υπηρετεί τον ελληνικό κινηματογράφο και να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, πρέπει να βρει επιτέλους μια ουσιαστική πρακτική υποστήριξης. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το ρίξει στην εξάρτηση από την γραφειοκρατία του κέντρου, αλλά να παραμείνει στην πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας που το ίδρυσε και το διατηρεί με τον ακούραστο ζήλο της.

Βραβεία 5ου Φεστιβάλ
Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 1982

Πρώτα βραβεία
Καλύτερη ταινία με υπόθεση:
«ΣΟΣΥΦΙΣ», του Ηλία Κωσταντόπουλου.

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων:
«Ο ΚΥΚΛΟΣ», του Ιορδάνη Ανανιάδη.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ:
«ΣΥΜΒΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΧΩΡΙΟΝ», του Νίκου Φατούρου (ντοκιμαντέρ).

Καλύτερη ταινία Σούπερ-8
«ΝΕΑ ΑΦΡΙΚΗ», του Δημήτρη Μουρτζόπουλου.

Τιμητικές διακρίσεις
«ΣΥΝΔΕΙΑ», του Μαρίνου Κάσσου.
«ΔΙΑΔΡΟΜΗ», του Αλέξη Τσάφα.
«Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ», του Νίκου Ξυθάλη.
«ΑΛΛΑΓΗ- ΑΛΛΑΓΗ», του Άγγελου Δελή (Σούπερ-8).

Εύφημες μνείες
«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 82΄», των παιδιών μας τάξης δημοτικού, με την καθοδήγηση του Στράτου Στασινού.
«ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΣΩΠΟ», του Νίκου Ζερβού και
«ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ 29», του Στέφανου Χατζημιχαήλ.

Βραβεία κοινού
Χρυσό βραβείο κοινού
«Ο ΚΥΚΛΟΣ», του Ιορδάνη Ανανιάδη,

Αργυρό βραβείο κοινού
«ΚΕΝΑΤΑΥΡΩΝ 29Α», του Σαλονικιού Στέφανου Χατζημιχαηλίδη.

Βραβείο κοινού στις «Σούπερ-8»
«ΑΛΛΑΓΗ-ΑΛΛΑΓΗ», του Άγγελου Δελή

 

Συμμετοχές ταινιών
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής του 5ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, υποβλήθηκαν οι ακόλουθες ταινίες:

Ταινίες μικρού μήκους

«Στα Τουρκοβούνια», του Λευτέρη Ξανθόπουλου.
«Κατεστημενικές καταστάσεις», του Κώστα Φωτόπουλου.
«37΄και 2΄΄», του Φοίβου Κωνσταντινίδη.
«Εργαστήρι 82΄», της ομάδας μαθητών του Νίκου Ξυθάλη.
«Διαδρομή», του Αλέξη Τσάφα.
«Ο κύκλος», του Ιορδάνη Ανανιάδη.
«Σε δεύτερο πρόσωπο», του Νίκου Ζερβού.
«Εφιάλτες», του Αντώνη Ίντα.
«Σόφυσις», του Ηλία Κωνσταντόπουλου.
«Φυγή», του Παναγιώτη Κακαβιά.
«Σιλωάμ», του Γιώργου Μαρή.
«Είναι κεφάτος», του Γιάννη Παρασκευόπουλου.
«Σύβρος είναι εν χωρίον», του Νίκου Φατούρα.
«Συνοδεία», του Μαρίνου Κάσσου.
«Κενταύρων 29 Α», του Στέφανου Χατζημιχαήλ.
«Βιογραφία», του Χαράλαμπου Φορτσήρα.
«Κατ’ άλλα», του Αιμίλιου Αδαμόπουλου.
«Η πηγή της Αφροδίτης», του Τάκη Καμπερίδη.

Souper 8
«Κάτι μέσα μου έχει μείνει», του Μανώλη Κάττα.
«Πάντα φεύγουν τα τραίνα», του Νίκου Σούλη.
«Το καθήκι», του Φάνη Αναβάλογλου.
«Αλλαγή-αλλαγή», του Άγγελου Δελή.
«Η στιγμή», του Πέτρου Γαβριηλίδη.
«Μηχάνευμα παράλληλης μηχανοκρατίας», του Στέφανου Κάτη.
«Περιμένοντας», της Ελένης Γιόκαρη.
«Τα παιδιά της τηλεόρασης», της Χαρίκλειας Πάντζου.
«Πάνω στο ξερό χώμα της καρδιάς μου», του Γιάννη Ηλιόπουλου.
«Νέα Αφρική», του Δημήτρη Μουρτζόπουλου.

Αποκατάσταση της αλήθειας
Σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στις 22 Σεπτεμβρίου 1982, εκφράζει τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο θα μπορέσει να γίνει φέτος η διοργάνωση του Φεστιβάλ. Οι επιφυλάξεις της αφορούν πέραν των οικονομικών δυσχερειών, και την ελλιπή προβολή του Φεστιβάλ Πανελλαδικά. Το Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης ενοχλημένο από την αυστηρή κριτική της εφημερίδας αποφασίζει να απαντήσει αποκαθιστώντας την αλήθεια.

(Δείτε την απάντηση στο παράρτημα 3)

 OMOSPONDIA 1

OMOSPONDIA 2

OMOSPONDIA3

OMOSPONDIA 4

Ίδρυση Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών
Οι θέσεις της Κ.Λ.Δ.
Ταυτόχρονα με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, ένα εξίσου σοβαρό θέμα απασχολεί τα μέλη της Κ.Λ.Δ. Η ίδρυση Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών. Το εγχείρημα του Υπουργείου Πολιτισμού για τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, θορυβεί τα μέλη της Δραμινής Λέσχης, οι οποία στις 5-3-1982 αποστέλλει στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών τις προτάσεις της, επί του θέματος.

 ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΣΧΩΝ


Αναδιάρθρωση Διοικητικού Συμβουλίου Κ.Λ.Δ.
Στις 24-11-1982 το Δ.Σ. προχωρεί στην εκκρεμούσα από τον Αύγουστο του 1981 αναδιάρθρωσή του, μετά και την παραίτηση του μέλους του, Ρούλα Κυριακίδου. Την θέση της καταλαμβάνει ο Ραδής Βεζιρτζόγλου και η κατανομή των αξιωμάτων έχει πλέον ως εξής:
Πρόεδρος: Θωμάς Γεωργόπουλος
Αντιπρόεδρος: Δημήτρης Σαμαράς
Γεν. Γραμματέας: Ραδής Βεζιρτζόγλου
Ταμίας: Ιορδάνης Ξανθόπουλος
Έφορος: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος
Μέλος: Αλέκος Δερμεντζόγλου
Μέλος: Ηρακλής Τάντος
Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων προβολών της η Κ.Λ.Δ. συζητά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης διαλέξεων, μια φορά το μήνα, στο τέλος των θεματικών κύκλων των προβολών. Για το σκοπό αυτό ζητούν την παραχώρηση της αίθουσας του Επιμελητηρίου Δράμας. Παράλληλα, διερευνά εκ νέου το ενδεχόμενο έκδοσης ενός εντύπου, για τις ταινίες που θα προβληθούν. Το αυτό επιχειρήθηκε και το 1981, αλλά δεν κατέστη δυνατό.

 50

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr