Tuesday, 23 January 2018 14:27

6ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 31 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου 1983

Written by

Από το βιβλίο της Ρένας Τριανταφυλλίδου

«ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

 1978-1987. Ο ρόλος τη Κ.Λ.Δ. στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού»

Έκδοση «Πολιτιστικός Οργανισμός-Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» 2017

  1

 

1983 6o

6ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους 31 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου 1983

Μπορεί τα φώτα της ράμπας του 5ου φεστιβάλ να έκλεισαν με πολλούς προβληματισμούς, οι άοκνοι όμως πρωτεργάτες της θεμελίωσης του θεσμού, παρά τα πολλά εσωτερικά τους θέματα, κατάφεραν να κάνουν ένα αξιοπρεπές Φεστιβάλ, ίσως το καλύτερο όλων των προηγούμενων ετών. Δεν εφησυχάζουν και δεν αρκούνται στα μέχρι τώρα κεκτημένα τους. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος πολύς, μέχρι την επίτευξη του μεγάλου τους στόχου, που δεν είναι άλλος από την επισημοποίηση του Φεστιβάλ, πολύ περισσότερο τώρα που «άνοιξαν» οι πόρτες της χρηματοδότησης του, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, και το Δήμο Δράμας.
Στις 23-8-1983 το Δ.Σ. συντάσσει και αποστέλλει έγγραφο προς το Δήμο Δράμας με το οποίο τον καλεί σε συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ. Εκτίμηση των μελών του Δ.Σ. είναι ότι, η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης θα προσδώσει επιπλέον κύρος στο θεσμό.
Τρεις μέρες αργότερα, στις 26-8-1983 η Κ.Λ.Δ. αποστέλλει νέο αίτημα προς τον Δήμο Δράμας, ζητώντας την οικονομική του στήριξη, για τη διοργάνωση του 6ου Φεστιβάλ. Εκτιμά ότι το ύψος του προϋπολογισμού της διοργάνωσης θα ανέλθει στις 520.000 δραχμές. Παραθέτει αναλυτική κατάσταση δαπανών και ζητά από τον Δήμο της Δράμας, όπως καλύψει το ως άνω ποσό.


(Δείτε το αίτημα για επιχορήγηση από το Δήμο Δράμας, στο Παράρτημα 4)

 ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ 1

 ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ 2

Αντίστοιχο αίτημα καταθέτει και προς το Υπουργείο Πολιτισμού στις 6-9-1983. Στο αίτημα της η Κ.Λ.Δ. αναφέρει ότι η περσινή επιχορήγηση του Φεστιβάλ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών: «έδωσε ζωογόνα πνοή και αναπτέρωσε τις ελπίδες των δημιουργών του, για μια επιτυχημένη από κάθε άποψη πορεία». Η οικονομική ενίσχυση που αιτείται για το 1983 ανέρχεται στις 500-600 χιλ δραχμές. Παράλληλα, στις 15-10-1983 η Λέσχη αποστέλλει επίσημο αίτημα προς την Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, Μελίνα Μερκούρη, προσκαλώντας την να τιμήσει με την παρουσία της το Φεστιβάλ.

(Δείτε το αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού στο Παράτημα 5)

 YPOYRGEIO 1

YPOYRGEIO 22

 

 

 

Σημαντική καινοτόμα πρωτοβουλία, με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων στην κινηματογραφική αίθουσα, την περίοδο της διεξαγωγής του Φεστιβάλ, λαμβάνει η Κ.Λ.Δ. Με έγγραφο της στις 22-9-1983 ζητά από τον ΟΑΕΔ Δράμας την έγκριση του, για την χορήγηση 1000 εισιτηρίων προς τους μαθητές, προκειμένου να παρακολουθήσουν δωρεάν στις προβολές των ταινιών του 6ου Φεστιβάλ.

 

48

 

Τι έγραψαν οι εφημερίδες

Κάτω από την «ομπρέλα» του δήμου Δράμας το Φεστιβάλ

Ένα γεμάτο ελπιδοφόρα μηνύματα δημοσίευμα συναντάμε στη εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στην 1η σελίδα, την 21η Οκτωβρίου 1983, όπου μετά από πέντε συνεχείς διοργανώσεις, το Φεστιβάλ μπαίνει κάτω από την αιγίδα του Δήμου Δράμας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Και φυσικά, τυγχάνει και μιας γενναίας χρηματοδότησης, που θα του επιτρέψει να ανοίξει τα «φτερά» του. Επίσης, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για έλευση της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη στη Δράμα, καθώς κι άλλων επισήμων, όπως και δημοσιογράφων, από πανελλαδική εμβέλειας μέσα ενημέρωσης.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 1983, «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα
Υποβλήθηκαν ήδη για συμμετοχή 18 ταινίες
Με τις καλύτερες προϋποθέσεις
αρχίζει το Φεστιβάλ Δράμας
κλήθηκε να παραστεί η υπουργός πολιτισμού
Πλησιάζουν οι μέρες που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας το 6ο κατά σειρά Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και SUPER 8. Όπως είναι ήδη γνωστό, φέτος το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την Κιν/κή Λέσχη και το Δήμο Δράμας. Θα αρχίσει δε την 31η Οκτωβρίου και θα τελειώσει τη 6η Νοεμβρίου.
Η Οργανωτική Επιτροπή εργάζεται εντατικά από καιρό και όλα δείχνουν ότι το φετινό Φεστιβάλ δεν θα έχει προηγούμενο σε επιτυχία.
Η πεποίθηση αυτή στηρίζεται βασικά σε δυο σημαντικούς λόγους. Ο ένας είναι η γενναία οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, που για πρώτη φορά ανέρχεται στο ποσό των 500.000 δρχ. και ο δεύτερος, η συγκινητική ανταπόκριση γνωστών και σημαντικών ανθρώπων του Ελληνικού κινηματογράφου, οι οποίοι δέχτηκαν πρόθυμα να έλθουν στην πόλη μας είτε για να πλαισιώσουν την κριτική επιτροπή, είτε σαν καλεσμένοι.
ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Από πλευρά επισήμων προσκλήθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών κ Μελίνα Μερκούρη, ο Γενικός Γραμματέας του ίδιου Υπουργείου κ. Αλαβάνος και ο αρμόδιος για θέματα κινηματογράφου κ. Μάνος Ζαχαρίας. Ακόμη, προσκλήθηκαν ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ Βασ. Βασιλικός, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Παύλος Ζάννας, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Θεσ/νίκης κ. Αντώνης Κούρτης, ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του ίδιου Φεστιβάλ κ. Νίκος Κούνδουρος, και φυσικά οι αρχές της πόλης μας.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ήδη έχει καταρτισθεί η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ από σημαίνοντα άτομα που εκφράζουν όλους τους οργανωμένους φορείς του Ελληνικού Κινηματογράφου (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κριτικοί, τεχνικοί) τα δε ονόματα τους θα δοθούν ταυτόχρονα σ’ όλο τον Ελληνικό τύπο τη Δευτέρα 24-10-1983.
ΓΝΩΣΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Ένα καινούργιο όσο και σημαντικό στοιχείο του φετινού Φεστιβάλ είναι ότι προσκλήθηκαν και ήδη έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση, να έλθουν στη Δράμα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, γνωστοί και μεγάλοι δημιουργοί Ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, φέρνοντας μαζί τους και τις τελευταίες τους ταινίες που διαγωνίστηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ κιν/φου της Θεσ/νίκη, έτσι ώστε στη Δράμα να γίνει η πρώτη πανελλήνια προβολή τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο Κώστας Φέρρης με την ταινία του «Ρεμπέτικο» (παμψηφεί βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους μαζί με την «Ρεβάνς» και ακόμη τέσσερα βραβεία και διακρίσεις, ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος με την ταινία του «Προσοχή Κίνδυνος» (α΄ και β΄ βραβείο ερμηνείας, ανδρικού ρόλου, βραβείο μουσικής), ο Δημήτρης Σταύρακας με την ταινία του «Η παρεξήγηση» (πρωταγωνιστές Σπύρος Φωκάς, Μιμή Ντενίση), ο Νίκος Ζερβός με την ταινία του «Ντελίριο». Μετά από κάθε προβολή θα επακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες των ταινιών. Ακόμη εξασφαλίστηκε η πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας του Νίκου Βεργίτη «Η ρεβάνς», που απέσπασε τα περισσότερα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσ/νικης (βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους μαζί με το ρεμπέτικο βραβείο σκηνοθεσίας. Βραβείο ερμηνείας γυναικείου ρόλου, βραβείο μοντάζ, βραβείο μοντάζ, βραβείο β΄ ανδρικού ρόλου.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ Λ. ΛΙΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η Οργανωτική Επιτροπή θέλοντας να τιμήσει τους μεγάλους χαμένους του Ελληνικού Κινηματογράφου Έλλη Λαμπέτη και Λάμπρο Λιαρόπουλο, αποφάσισε ακόμη να προβάλλει από μια τους ταινία, να γίνουν ομιλίες σχετικές με το έργο τους, καθώς επίσης και έκθεση έντυπου υλικού από τη ζωή και το έργο του Λιαρόπουλου.
Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ένα από τα βασικά μελήματα της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση του χώρου μέσα και έξω από τον κιν/φο «ΑΣΤΕΡΙΑ» όπου θα γίνονται οι προβολές, έτσι ώστε να αλλάξει η όψη της περιοχής και να πάρει φεστιβαλικό χρώμα. Ήδη έχει εγκριθεί η πεζοδρόμηση της οδού Ζερβού, και έχουν αρχίσει οι εργασίες για την φωταγώγηση της και τον ανθοστολισμό της. Το βάρος της ευθύνης για την διακόσμηση της αίθουσας, την κατασκευή πανό κλπ ανέλαβε ο συμπολίτης αρχιτέκτονας Γιάννης Νάνου, έργο του οποίου είναι και η αφίσα του φετινού φεστιβάλ που ήδη τυπώνεται. Η φετινή αφίσα συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τα τρία στοιχεία του φεστιβάλ (κιν/φος, Δράμα, Ελληνικότητα). Μερικές ακόμη από τις καινοτομίες του φετινού Φεστιβάλ είναι η καθιέρωση διαρκών εισιτηρίων, μαθητικών και εργατικών καθώς και η δωρεά είσοδος στους στρατιώτες.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Από καιρό έχει καταρτισθεί η 7μελής Γραμματεία του Φεστιβάλ που αποτελείται από τους Κώστα Χουρμουζιάδη, Ελένη Τερζή, Στέλλα Αμπαρτζίδου, Μαρία Τσελεπίδου, Κική Μουτίδου, Δέσποινα Ζαχαριάδου και Γεωργία Τσαπέκου.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η συμμετοχή ταινιών μικρού μήκους προβλέπεται αθρόα. Ήδη μέχρι στιγμής δηλώθηκαν 18 στις οποίες περιλαμβάνονται όλα τα φετινά βραβεία του Φεστιβάλ Θεσ/νικης.
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
Τέλος η Οργανωτική Επιτροπή επιδιώκοντας όσο το δυνατό μεγαλύτερη προβολή του φεστιβάλ σ’ όλη την Ελλάδα μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης κάλεσε την ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ 2 να το καλύψουν τηλεοπτικά, καθώς επίσης και δημοσιογράφους κιν/φου για δημοσιογραφική κάλυψη, εξασφαλίζοντας τους όλα τα έξοδα.

 

Πρόσωπα κύρους, στη Κριτική Επιτροπή
Εκτενή αναφορά στα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, κάνει η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 25 Οκτωβρίου 1983 στην 1η σελίδα, με παραπομπή στην 4η. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι σημαντικά πρόσωπα από το χώρο του έβδομης τέχνης, με περγαμηνές ο καθένας στις αποσκευές του, θα προσέλθουν στην πόλη της Δράμας, για να εκλέξουν τις καλύτερες από τις διαγωνιζόμενες ταινίες.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα, παραπομπή στην 4η
Με πασίγνωστα ονόματα
Καταρτίστηκε η κριτική
Επιτροπή του Φεστιβάλ Δράμας
Από την Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και super 8, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, στον κιν/φο «ΑΣΤΕΡΙΑ», δόθηκαν στη δημοσιότητα, όπως είχε προγραμματιστεί, τα ονόματα των μελών της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Φέτος για πρώτη φορά η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από εννέα (9) μέλη, για την επιλογή των οποίων πρυτάνευσαν δυο λογικές.
Πρώτο, η σημαντική προσφορά στην εξελικτική πορεία της έβδομης τέχνης στην Ελλάδα και δεύτερον, η αντιπροσώπευση ενός συγκεκριμένου χώρου κιν/φου.
Με βάση τα ανάλογα κριτήρια η Οργανωτική Επιτροπή ήρθε σε επαφή με τους οργανωμένους φορείς του Ελληνικού Κινηματογραφικού χώρου (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Πανελλήνια Ένωση Κριτικών, Ένωση Κριτικών Κιν/φου Αθηνών, Σωματείο Ηθοποιών και Ένωση Τεχνικών) και σε συνεργασία μαζί τους, κατάρτισε από καιρό την Κριτική Επιτροπή του 6ου Φεστιβάλ, που αποτελείται από τους παρακάτω:
Από πλευράς σκηνοθετών ο ΠΑΝΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ, βραβείο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης για την ταινία του «Με την λάμψη στα μάτια», ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΡΥΩΝΑ, δυο βραβεία Φεστιβάλ Θεσ/νίκης για τις ταινίες του «Οι άνεμοι» και «Οι εντός των τοιχών», ο ΝΙΚΟΣ ΖΕΪΒΟΣ γνωστός για τις ταινίες του «Ο εξόριστος της Κεντρικής Λεωφόρου», «Σουβλίστε τους», «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων», «Ντελίριο».
Από πλευράς ηθοποιών, ο ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ γνωστός από τις ταινίες «Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του», «Ένας άνθρωπος για κάψιμο», «Αναμέτρηση», «Παρεξήγηση», και πολλές άλλες Ελληνικές και ξένες και η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΑΜΑΝΙΤΟΥ, α’ βραβείο γυναικείου ρόλου στην βραβευμένη από το Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ταινία του Νίκου Κούνδουρου «1922».
Στην 4η σελίδα το ρεπορτάζ φέρει τον τίτλο:
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
Συνέχεια από την 1η σελίδα.
Από πλευράς της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών, ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, κριτικός κιν/φου της εφημερίδας «Θεσ/νίκη» και συντάκτης του κιν/κού περιοδικού «ΟΡΟΝΗ» και ο Ανδρέας Τύρος κριτικός κιν/φου της Εφημερίδας «ΒΗΜΑ» και συντάκτης του κιν/κού περιοδικού «Κινηματογραφικά τετράδια».
Από την Ένωση κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών ο Ζήσης Τσιριγκούλης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΚΑ και κριτικός κιν/φου στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ».
Τέλος από πλευράς τεχνικών (ΕΤΕΚΤ) στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχει ο Γρηγόρης Δανάλης, διευθυντής φωτογραφίας σε πολλές παραγωγές.

 

 ΕΠΙΤΡΟΠΗ 6 ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του 6ου Φεστιβάλ. Από αριστερά: Π. Γλυκοφρύδης, Ν. Ζερβός, σκηνοθέτης, Α. Αμανίτου, ηθοποιός, Αλέξης Δερμεντζόγλου, κριτικός κινηματογράφου, Γρ. Δανάλης, Δ/ντης φωτογραφίας.

 

Πλούσια συμμετοχή ταινιών

Παραμονή της έναρξης του 6ου Φεστιβάλ, Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1983, η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» αναφέρεται στις ταινίες που θα προβληθούν την πρώτη μέρα της διοργάνωσης. Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κηρύξει ο Δήμαρχος Δράμας. Επίσης, πληροφορούμαστε ότι οι διοργανωτές εξέδωσαν εβδομαδιαία εισιτήρια για το κοινό, στην τιμή των 400 δραχμών.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1983, «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 3η σελίδα
Με πλούσια συμμετοχή
Ταινιών αρχίζει αύριο
Το 6ο Φεστιβάλ Δρ.
Ανοίγει αύριο την αυλαία του στις 7.30μ.μ. στον κιν/φο «ΑΣΤΕΡΙΑ», το 6ο Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους και SUPER 8. Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι συνολικά 36 (21 μικρού μήκους και 15 SUPER 8). Παράλληλα θα προβληθούν και επτά ταινίες μεγάλου μήκους. Όπως είναι γνωστό διατίθενται και διαρκή εισιτήρια των 400 δρχ που ισχύουν για ολόκληρη την εβδομάδα.
Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
α) κήρυξη του φεστιβάλ από τον Δήμαρχο Δράμας.
β) προβολή των παρακάτω πέντε ταινιών μικρού μήκους:
«ΑΠΟΔΡΑΣΗ», του Δημήτρη Κερασίδη διάρκειας 5΄
«ΕΝΑ ΦΙΛΜ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ», της Άννας Χρηστάκου, διάρκειας 6΄.
«ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ», της Μίλλυ Γιαννακάκη διάρκειας 10΄
«ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΓΕΙΑ», του Δημήτρη Αρβανίτη διάρκειας 29΄.
«ΣΑΨΩΝ», της Μαρίας Μαυρίκου, διάρκειας 30΄.
Γ) προβολή της μεγάλου μήκους ελληνική ταινία του Νίκου Βεγρίτη «ΡΕΒΑΝΣ», που παίχτηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσ/νίκης και απέσπασε παμψηφεί βραβείο καλύτερης ταινίας, βραβείο σκηνοθεσίας, α’ βραβείο γυναικείου ρόλου Γιώτα Φέστα, βραβείο μοντάζ, βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου, Δημήτρης Πουλυκάκος και ειδικό βραβείο ηθοποιίας Αντώνης Καφετζόπουλος. Η ταινία απέσπασε επίσης το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. Μετά την προβολή της ταινίας θα επακολουθήσει συζήτηση.

Ουδέτερο έδαφος κινηματογραφικής «ζύμωσης», η Δράμα.
Με αφορμή την αναβάθμιση του Φεστιβάλ και την καθιέρωση του στη συνείδηση των κινηματογραφιστών, ως έναν πολύ παραγωγικό θεσμό, την 1η Νοεμβρίου 1983 η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στην 1η σελίδα και στην στήλη της έκδοσης με τίτλο: «Γεγονότα και Σχόλια», κάνει εκτενή αναφορά στην πορεία του θεσμού, κριτικάρει χωρίς περιστροφές τα τεκταινόμενα από το Δ.Σ. της Λέσχης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι, το μέλλον θα είναι ελπιδοφόρο. Μια αισιοδοξία που ο συντάκτης του άρθρου την στηρίζει σε δύο σημαντικούς παράγοντες. Στη φυσιολογική φθορά του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και στο κέρδισμα της εμπιστοσύνης των ανθρώπων του κινηματογράφου, από το Φεστιβάλ της Δράμας.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
Το Φεστιβάλ της Δράμας
Παραμονές του άλματος
Αυλαία χθες του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου για ταινίες μικρού μήκους που διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη. Από φέτος, μάλιστα, μαζί με τον δήμο της Δράμας.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο κόσμος αλλά και όλοι οι ξένοι συντελεστές του Φεστιβάλ ότι δεν υπάρχει περίπτωση πολιτιστικού σωματείου και άλλης κινηματογραφικής λέσχης ειδικότερα που ιδρύθηκε και ανδρώθηκε μέσα σε τέτοια πλαίσια αυθορμητισμού και γνησιότητας εξελικτικής πορείας όπως η Κινηματογραφική Λέσχη της Δράμας.
Όσοι εντρυφούν στα πολιτιστικά πράγματα και στο χώρο των κινηματογραφικών λεσχών οπωσδήποτε θα κατανοούν ότι δεν υπάρχει ιδανικότερη εξελικτική διαδικασία από την περίπτωση της μικρής συντροφιάς του 1976, με κοινό πνευματικό σύνδεσμο της προσέλευση στο μύθο και στην πραγματικότητα του κινηματογράφου, που με ιδιωτικές προβολές μετασχηματίζεται σ’ ένα χρόνο σε κινηματογραφόφιλο κοινωνικό πλαίσιο, σε ενάμισι χρόνο υλοποιείται σε «σωματείο υπό την επωνυμία κινηματογραφική λέσχη Δράμας», στον ίδιο χρόνο προβάλλεται με την πρώτη κινηματογραφική διοργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας, την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, και που από το δεύτερο χρόνο προσαποκτά την ικανότητα και εκδηλώνει έμπρακτα την πρόθεση να παίξει αποφασιστικά ρόλο στήριξης του περιθωριακού αναντίρρητα πνευματικού-κινηματογραφικού είδους των ταινιών μικρού μήκους και αργότερα των ερασιτεχνικών σούπερ 8.
Δυστυχώς, οι κατακτήσεις του θεσμού του φεστιβάλ της Δράμας δεν μπορούν να θεωρηθούν σήμερα ανάλογες σε μέγεθος με τον αριθμό των έξη συνεχών διοργανώσεων, με δεδομένο φυσικά το μέγεθος των κατακτήσεων της μιας-δυο αρχικών διοργανώσεων. Το Φεστιβάλ δεν προχώρησε όσο θα μπορούσε να έχει προχωρήσει, αξιοποιώντας στο μέγιστο τη διάθεση προσφοράς των μελών των Δ.Σ. της Λέσχης που παρήλασαν μέχρι σήμερα αλλά και των επιδιώξεων των επώνυμων και αφανών δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, του μοναδικού μέλλοντος του Ελληνικού κινηματογράφου.
Οι λόγοι είναι εξωγενείς αλλά και εγγενείς. Θα πρέπει να αναζητηθούν στις ουσιαστικές συγκεντρωτικές και όχι αποκεντρωτικές αντιλήψεις των παραγόντων του Υπουργείου Βιομηχανίας και αργότερα του Υπουργείου Πολιτισμού, έστω κι αν διακηρύσσονταν επανειλημμένα από τους ίδιους η αναγκαιότητα της αποκέντρωσης. Το γεγονός ότι και φέτος η Υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε ευγενικά την πρόσκληση παρουσίας της στη Δράμα αποτελεί δείγμα δυσαρμονίας μεταξύ υπογραμμισμού της ανάγκης πολιτιστικής αποκέντρωσης και ενδόμυχων αλλά ουσιαστικών προθέσεων.
Στις εγγενείς ντόπιες αδυναμίες περιλαμβάνονται αρκετές καταστάσεις. Οι κατά καιρούς διοικητικοί μετασχηματισμοί του Δ.Σ. της Λέσχης δεν διήρκεσαν ποτέ σε βαθμό που να μπορεί να μεγιστοποιήσει τα πλεονεκτήματα του εμπλουτισμού με «νέο αίμα». Άλλωστε, από τα κατά καιρούς Δ.Σ. της Λέσχης δεν έγινε ποτέ αντιληπτό, είτε αν έγινε δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί, ότι η πρωτοβουλία διοργάνωσης μιας εκδήλωσης πανελλήνιας εμβέλειας, σε χώρο πολύ απομακρυσμένο από τα κέντρα καλλιέργειας του αντικειμένου της επιβάλει έναρξη της οργανωτικής προσπάθειας από ΠΟΛΛΟΥΣ μήνες νωρίτερα, με έμφαση στην ανάπτυξη ικανών σχέσεων με τα κέντρα αυτά, αλλά και στην υπεραναγκαία δημοσιότητα και προβολή. Φυσικά η οικονομική δυσπραγία ήταν πάντα αρνητικός καταλύτης σ’ όλα τα παραπάνω.
Αναντίρρητα, το πνεύμα που διαπιστώνεται φέτος από το περιεχόμενο στα δελτία τύπου που εκδίδει η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ είναι σαφέστατα αισιόδοξο, αναγεννητικό και πάρα πολύ ελπιδοφόρο. Δεν είναι τόσο τα «για πρώτη φορά» που υπογραμμίζονται στο κείμενο, όπως η συνδιοργάνωση με τον Δήμο και η κρατική ενίσχυση των 500.000 δραχμών. Γιατί ο Δήμος ελαχιστότατα μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά μπροστά στην κτισμένη εμπειρία της Λέσχης από τις 5 προηγούμενες διοργανώσεις, πέρα από την προσαύξηση του κύρους και της αίγλης της εκδήλωσης. Ούτε οι 500.000 είναι κανένα ποσόν εκθαμβωτικό, σε σχέση με το παρελθόν, όταν πριν τρία και τέσσερα χρόνια, όταν το χρήμα είχε δυο-τρεις φορές μεγαλύτερη αξία, ο Δήμος επιχορηγούσε το Φεστιβάλ με 10.000 δραχμές, ενώ η Λέσχη συγκέντρωνε από εισφορές ιδιωτών και Τραπεζών άλλες 50-100.000 δραχμές. Για να μη γίνει λόγος για πολλαπλάσιες επιχορηγήσεις του υπουργείου σε άλλα πολιτιστικά σωματεία της Αθήνας με ασύγκριτα μικρότερες δραστηριότητες. Παράδειγμα, μόλις πριν μερικές μέρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Ξηρομεριτών επιχορηγήθηκε φέτος με 200.000 δραχμές και της εγκρίθηκαν άλλες 500!
Αλλά είναι τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την αισιοδοξία για τη μελλοντική τύχη του Φεστιβάλ. Είναι η φυσιολογική φθορά του κατεστημένου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το κέρδισμα της εμπιστοσύνης των ανθρώπων του κινηματογράφου από το φεστιβάλ της Δράμας που διακρίνεται από την αγνότητα του και την απουσία συμφερόντων, το λιγοστό σχετικά κρατικό ενδιαφέρον για αποτελεσματική στήριξη των δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, η αποτυχία προσπαθειών άλλων κινηματογραφικών λεσχών και Δήμων να οργανώσουν ανάλογα είτε παραπλήσια Φεστιβάλ, μιμούμενοι τη Δράμα, η αίσθηση παραγκωνισμού των δημιουργών από καθιερωμένους χώρους προβολής των έργων τους που αναπόφευκτα τους οδηγεί σε αναζήτηση εναλλακτικής λύσης για «στέγη», δημοσιότητα και καταξίωση του έργου τους, κ.α. Όλα τα παραπάνω μετακινούν το Φεστιβάλ της Δράμας ολοένα και περισσότερο κοντά στο επίκεντρο του γενικού κινηματογράφου ενδιαφέροντος και προσαυξάνουν τις ευθύνες και υποχρεώσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας, σαν «ουδέτερο έδαφος» κινηματογραφικής ζύμωσης και τίμιου συναγωνισμού δημιουργημάτων.
Από την άποψη αυτή μπορεί ανεπιφύλακτα να λεχθεί ότι ο θεσμός του φεστιβάλ βρίσκεται πλησιέστερα στις παραμονές πραγμάτωσης του μεγάλου άλματος που θα το αναδείξει στην κυριότερη συλλογική κινηματογραφική εκδήλωση συναγωνίστρια της κυριότερης κρατικής και γενναία επιχορηγούμενης (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), με βάσιμες αξιώσεις υπερκάλυψης ενδιαφέροντος. Μια τέτοια προοπτική πέρα από τα οφέλη που θα προσδώσει στον Ελληνικό κινηματογράφο, θα προσδώσει ανυπολόγιστα οικονομικά κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη στη Δράμα.
Το Δ.Σ. και οι υπόλοιποι παράγοντες της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας δείχνουν ικανοί και πρόθυμοι να ανταποκριθούν στα κελεύσματα αυτού του οραματισμού. Με δεδομένη την οργανωτική συμπαράσταση του Δήμου και την επιβαλλόμενη συμπαράσταση των οικονομικών παραγόντων της πόλης, των τοπικών αρχών και του τοπικού τύπου και με ουσιαστικό στήριγμα στο Δραμινό κόσμο μπορούν να προκύψουν θεαματικά αποτελέσματα, πρωτόγνωρα με τα τοπικά δεδομένα.

 

Γνωριμία με το Φεστιβάλ

Την ίδια μέρα, Τρίτη 1η Νοεμβρίου 1983, στην 4η σελίδα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» βρίσκουμε ακόμη μια αναφορά, αυτή τη φορά από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, με την οποία επιχειρείται ένα άνοιγμα προς τον κόσμο της Δράμας με στόχο την καλύτερη γνωριμία του Φεστιβάλ.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 4η σελίδα
Γνωρίστε το Φεστιβάλ κινηματογράφου της πόλης μας
Τις μέρες κάτι ξεχωριστό γίνεται στη Δράμα. Για μια βδομάδα οι ειδικοί και οι φίλοι της έβδομης τέχνης θα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην απομακρυσμένη πόλη μας, όπου θα χτυπά έντονα ο κινηματογραφικός παλμός ολόκληρης της Ελλάδος. Για μια εβδομάδα η ακριτική Δράμα θα γίνει το επίκεντρο ενός κινηματογραφικού πανοράματος που θα λούζεται άπλετα από το φως της δημοσιότητας και θα κοσμείται από μεγάλα ονόματα του Ελληνικού σινεμά. Αλλά στ’ αλήθεια τι να γίνεται σε τούτο τον «μακρινό και αρυτίδωτο» τόπο που προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί μέσα στην πολιτιστική μοναξιά του; Γιατί τόσα φώτα, τόσες αφίσες, τόσα πανό, γιατί τόσα εντυπωσιακά ντεκόρ που προβάλλουν διαρκώς ένα μεγάλο 6;
Είναι πράγματι πολύ σημαντικό αυτό το 6ο. Γιατί είναι το νούμερο της ενηλικίωσης του φεστιβάλ της Δράμας, είναι το ξεκίνημα μιας νέας πενταετίας που προοιωνίζει ένα πιο ευοίωνο μέλλον για τον θεσμό.
-Έξι χρόνια πέρασαν από τότε που λίγοι Δραμινοί, μέλη της νεοφώτιστης Κιν/κης Λέσχης, συνέλαβαν το τολμηρό όνειρο της διοργάνωσης του πρώτου Φεστιβάλ. Μοναδικό τους εφόδιο στο τόλμημα αυτό η αγάπη τους για τον κινηματογράφο και η φλόγα της ψυχής τους. Ξεκίνησαν χωρίς καμιά βοήθεια από το κράτος στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις και σε μικρές οικονομικές ενισχύσεις του Δήμου, ορισμένων Τραπεζών, και ιδιωτών, δίνοντας υπόσχεση για μονιμοποίηση του θεσμού. Και να που η υπόσχεση αυτή γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Το φεστιβάλ της Δράμας αποτελεί πλέον καθιερωμένο θεσμό με πανελλήνια καταξίωση.
-Ποιοι είναι όμως οι λόγοι της γέννησης του Φεστιβάλ Δράμας και ποια τα κύρια γνωρίσματά του;
Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού στη Θεσ/νίκη Εθνικό Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου όπου διαγωνίζονται ελληνικές ταινίες και μεγάλου μήκους, κυρίως όμως το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στις ταινίες μεγάλου μήκους.
Κι είναι επίσης γνωστό ότι στο Φεστιβάλ της Θεσ/νίκης υπάρχει προκριματική επιτροπή, διορισμένη από το κράτος, η οποία σε ένα βαθμό λογοκρίνει τις ταινίες σύμφωνα φυσικά με τις διαθέσεις των κρατούντων που την διόρισαν.
Το Φεστιβάλ της Δράμας τόλμησε πρωτοφανέρωτες καινοτομίες που οριοθετούν την ξεχωριστή του φυσιογνωμία.
Προβάλλονται όλες οι ταινίες μικρού μήκους που θα δηλωθούν χωρίς να περάσουν από προκριματική επιτροπή, έχει κριτική επιτροπή που αποτελείται μόνο από ειδικούς του κιν/φου, καθιερώνει βραβεία κοινού και στο διαγωνιστικό του μέρος περιλαμβάνει και ταινίες super 8, είδος παραμελημένο στην Ελλάδα, που αποτελεί όμως φυτώριο νέων δημιουργών.
Η κριτική επιτροπή, της οποίας τα μέλη είναι ισότιμα, απονέμει τρία βραβεία α) στην καλύτερη ταινία με υπόθεση β) στην καλύτερη ταινία χωρίς υπόθεση (ντοκιμαντέρ) και γ) στην καλύτερη ταινία ειδικής τεχνικής (κινούμενα σχέδια, πλαστελίνες κλπ). Απονέμει επίσης τρεις τιμητικές διακρίσεις για ειδικές αρετές ταινιών. Ακόμη η κριτική επιτροπή απονέμει ένα βραβείο για την καλύτερη ταινία super 8.
Το κοινό ψηφίζει με ψηφοδέλτια και δίνει ένα βραβείο και μια τιμητική διάκριση σε δυο ταινίες μικρού μήκους και ένα βραβείο σε μια ταινία SUPER 8.
Παράλληλα με τις διαγωνιζόμενες μικρού μήκους ταινίες, προβάλλονται και μεγάλου μήκους, κυρίως Ελληνικές, που έγιναν την τελευταία χρονιά και γίνονται εισηγήσεις από ειδικούς του κιν/φου και συζητήσεις μαζί τους και με το κοινό για την πορεία του σύγχρονου Ελληνικού κινηματογράφου.
Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το Φεστιβάλ της Δράμας, που άντεξε στον χρόνο και καταξιώθηκε σαν μόνιμος και πετυχημένος θεσμός με πανελλήνια απήχηση.
-Το Φεστιβάλ της Δράμας μπαίνει από φέτος σε μια νέα, πιο ελπιδοφόρα φάση της ζωής του.
Οι αγώνες μιας πενταετίας δεν πήγαν χαμένοι. Το επίσημο κράτος, αυτός ο μεγάλος απών απ’ όλες τις διοργανώσεις, άρχισε από πέρυσι να συλλαμβάνει τα ελπιδοφόρα μηνύματα του Φεστιβάλ της Δράμας και, έστω δειλά, να το στηρίξει οικονομικά.
Φέτος για πρώτη φορά το αγκαλιάζει με στοργή διαθέτοντας 500.000 δρχ, ποσό που καλύπτει τα μισά περίπου έξοδα του Φεστιβάλ. Ο συνεχής αγώνας και η πίστη στον θεσμό είναι βέβαιο ότι του χρόνου θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση και φυσικά μεγαλύτερη επιτυχία.
-Αλλά το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο, που δίνει νέα διάσταση στο θεσμό είναι η ουσιαστική παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη φετινή διοργάνωση. Ο δήμος Δράμας, συνειδητοποιώντας πλέον την τεράστια συμβολή του φεστιβάλ στην προβολή της πόλης μας και πιστός στις διακηρύξεις του για πολιτιστική αναγέννηση, γίνεται από φέτος ουσιαστικός συνδυοργανωτής του Φεστιβάλ. Έτσι λοιπόν δήμος Δράμας και κινηματογραφική Λέσχη ενώνουν τις δυνάμεις τους και χαράσσουν χέρι-χέρι μια νέα πιο λαμπρή πορεία του θεσμού, εστιάζοντας τις μελλοντικές τους προσπάθειες στην υλοποίηση του οράματος ενός Βαλκανικού Φεστιβάλ, ταινιών μικρού μήκους που θα κάνει γνωστή την πόλη μας διεθνώς.
-Η μάχη για την επιτυχία του φετινού Φεστιβάλ, που θα βάλει τις βάσεις για την πραγματοποίηση του παραπάνω οράματος, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί. Πεδίο αυτής της μάχης θα είναι ο χώρος των προβολών και μαχητές του Δραμινοί πολίτες που θα πρέπει να τον κατακλύσουν. Είναι καιρός πλέον να γίνει συνείδηση ότι το Φεστιβάλ της Δράμας αφορά όλους τους Δραμινούς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 

Ειδικά αφιερώματα

Σε επόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 1983, στην 1η σελίδα βρίσκουμε εκτενή αναφορά στις ταινίες που θα προβληθούν, ενώ ταυτόχρονα πληροφορούμαστε ότι η τρίτη μέρα της διοργάνωσης είναι αφιερωμένη σε δυο μεγάλους καλλιτέχνες, τον σκηνοθέτη Λάμπρο Λιαρόπουλο και την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη. Στο πλαίσιο του αφιερώματος προβλήθηκαν δύο ταινίες: «Το κορίτσι με τα μαύρα», με την Έλλη Λαμπέτη και η βραβευμένη ταινία: «Γράμμα από το Σαρλερουά», σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Λιαρόπουλου.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 1η σελίδα

Αφιερωμένη στην Έλλη Λαμπέτη
Και στο Λάμπρο Λιαρόπουλο
Η σημερινή μέρα του Φεστιβάλ
Στη μνήμη δυο μεγάλων του Ελληνικού κινηματογράφου που έφυγαν τελευταία, του σκηνοθέτη Λάμπρου Λιαρόπουλου και της ηθοποιού Έλλης Λαμπέτη, είναι αφιερωμένη η σημερινή τρίτη μέρα του Φεστιβάλ Δράμας.
Πέρα από την έκθεση έντυπου κινηματογραφικού υλικού το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-Την προβολή της ταινίας, «Το κορίτσι με τα μαύρα», κινηματογραφική αποθέωση της Λαμπέτη, με σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη. Πρόκειται για παραγωγή της «Ερμής φίλμ» του 1956. Παίζουν ακόμα ο Δημήτρης Χορν, η Ελένη Ζαφειρίου, ο Στέφανος Στρατηγός, ο Γιώργος Φούντας, ο Ανέστης Βλάχος κ.α Θα γίνει σχετική εισήγηση του κριτικού Ανδρέα Τύρου.
-Την προβολή της αντιπροσωπευτικής ταινίας του Λιαρόπουλου «Γράμμα από το Σαρλερουά». Καταγραφή και διείσδυση στην υπόσταση του Έλληνα μετανάστη στο εξωτερικό, κάτι που αφορά για ένα ακόμα πρόσθετο λόγο τη Δράμα, με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετανάστευσης (μετά την Αιτωλοακαρνανία την περίοδο 1961-1971).
Η ταινία έγινε με παραγωγή σενάριο και σκηνοθεσία του Λάμπρου Λιαρόπουλου. Βραβεύτηκε το 1965 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο διεθνές φεστιβάλ Λειψίας.
Θα γίνει σχετική εισήγηση του κριτικού κινηματογράφου και μέλους της κριτικής επιτροπής του φετινού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Δραμινού Αλέξη Δερμεντζόγλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Λάμπρος Λιαρόπουλος στήριξε με θέρμη τις πρώτες πανελλήνιας εμβέλειας εκδηλώσεις της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας, με την παρουσία του στη Δράμα, και τη προβολή της παραπάνω ταινίας του στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το 1977 αλλά και αργότερα από τη θέση του στο συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων σκηνοθετών.
-Σύμφωνα άλλωστε με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ προβάλλονται οι μικρού μήκους ταινίες «Το σπιτικό μας», σε σκηνοθεσία Τζένης Μαλκότση, Παραγωγή Αντ. Ιντας, σενάριο Χρ. Σαντάτσογλου, με πρωταγωνιστές τους Ν. Λαγκέρη και Μαρ. Σταμπούλη.
Επίσης το «Σύγχρονο» σε σκηνοθεσία Α. Μαριάνου. Παραγωγής της Στεφ-φιλμ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σενάριο του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστές τους Δ. Τσιάπο και Ράνια Παπακώστα.
Ακόμα το «Γεγονός» του Γ. Πετσίβα, «Σκιές» σε σκηνοθεσία Π. Ευθυμίου, σενάριο και παραγωγή του ίδιου, με πρωταγωνιστές τους Γ. Κιμούλη και Αθηνά Παπά.
Οι δυο τελευταίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Από τα αρχαιότυπα έως τις εικόνες» σε σκηνοθεσία Δ. Γιατζουλάκη, σενάριο και παραγωγή του ιδίου και το «Και μετά ξημέρωσε» του Μάριου Κουτσουρέλη, με πρωταγωνιστές τους Γ. Μακρή, Α. Κουτσουρέλη και Ελ. Τουσάνη.
-Χθες προβλήθηκαν οι «Ρουμπογιάτ» του Πάνου Θωμαϊδη, «Πόστ-ρεστάντ Ομόνοια» του Χάρη Παπαδόπουλου «Μέτρα ενάντια στη βία» της Μάρας Λεβίδη Παπακωνσταντίνου (WUNSCH για το «ΑΣΝ» του Νίκου Διαμαντή. Τέλος προβλήθηκε η μεγάλου μήκους ταινία «Ντελίριο» του Νίκου Ζερβού.
-Οι προβολές αρχίζουν από τις 7.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αστέρια».

Με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια

Την ίδια μέρα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 1983, στην 4η σελίδα της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» συναντάμε ρεπορτάζ με την υπογραφή του «ΠΑΡΙΣ» για την 6η διοργάνωση του Φεστιβάλ με τίτλο: «Με τους καλύτερους οιωνούς άρχισε χθες στα Αστέρια Δράμας το 6ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους ταινιών Ελληνικού Κινηματογράφου».
Στο δημοσίευμα αυτό γίνεται για πρώτη φορά λόγος για επέκταση του Φεστιβάλ στα Βαλκάνια, ενώ αποσπάται επίσημα η διαβεβαίωση από τον Δήμαρχο Δράμας, Δημητριάδη Σωκράτη, ότι ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει το Φεστιβάλ που ξεκίνησε από το μεράκι ολίγων ανθρώπων και σήμερα αποτελεί καλλιτεχνικό γεγονός για όλη τη χώρα.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», 4η σελίδα
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΙΟΝΟΥΣ
ΑΡΧΙΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
ΔΡΑΜΑΣ ΤΟ 6Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Με τους καλύτερους οιωνούς και ευρύτερες προοπτικές άνοιξε χθες την αυλαία του το 6ο φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους που ως γνωστόν διοργανώνει και παρουσιάζει η κινηματογραφική Λέσχη Δράμας με συνδιοργανωτή εφέτος και τον δήμο Δράμας.
Το φεστιβάλ αυτό που ξεκίνησε από λίγους ένθερμους συμπολίτες μας προς την 7η τέχνη και οι οποίοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες καταξιώνεται σαν ένας θεσμός στην πόλη μας και τείνει να επεκταθεί και εκτός των ορίων της.
Έχει καταξιωθεί σαν καλλιτεχνικός θεσμός και δίκαια πρέπουν τόσα συγχαρητήρια τόσο στην διοίκηση της κινηματογραφικής μας Λέσχης, όσο και στα μέλη του. Εφέτος σαν καταξιωμένος πλέον θεσμός υποστηρίχθηκε και από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι ταινίες προβάλλονται στον Κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΙΑ» της πόλης μας. Η αίθουσα είχε κατακλεισθεί από κόσμο ενώ προβλήθηκαν σαν πρεμιέρα οι ταινίες μικρού μήκους «Ο Δραπέτης», «Ένα φιλμ χωρίς περιεχόμενο», «Τα παπούτσια» και ο «Σαμψών», ενώ εκτός διαγωνισμού προβλήθηκε η ταινία μεγάλου μήκους «Ρεβάνς».
Η ΕΝΑΡΞΗ
Γύρω στις 8 το βράδυ και ενώ όλα ήταν έτοιμα από απόψεως προβολής και κριτών με την άφιξη των επισήμων που ήταν ο Νομάρχης Δράμας κ. Ρογκάκος, ο διοικητής Χωροφυλακής κ Παπαδόπουλος, άλλοι επίσημοι και πολύς κόσμος άρχισε η εκδήλωση.
Ο πρόεδρος της κινηματογραφικής Λέσχης κ. Θωμάς Γεωργόπουλος σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό του θεσμού και εγκωμίασε τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και το δήμο Δράμας που αγκάλιασαν το θεσμό που καταξιώθηκε σαν καλλιτεχνικό γεγονός στην πόλη μας. Υπογράμμισε ακόμη ότι ύστερα από την επιτυχία του αυτή το φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει Βαλκανικό, αγκαλιάζοντας τους δημιουργούς των μικρών ταινιών και κάλεσε τον δήμαρχο Δράμας κ. Δημητριάδη να κηρύξει την έναρξη της καλλιτεχνικής εκδήλωσης.
Ο κ. Δήμαρχος χαιρετίζοντας το φεστιβάλ εξήρε δημόσια την τόλμη και την ισχυρή θέληση των ολίγων, στην αρχή, συμπολιτών μας που ξεκίνησαν το θεσμό και καταξιώθηκε σαν καλλιτεχνικό γεγονός. Και είναι γεγονός σημαντικό γιατί προβάλλει τον τόπο μας και καλλιεργεί τις πολιτιστικές αξίες. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος σαν συνδιοργανωτής θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων που έθεσε και ανέπτυξε ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης κ Γεωργόπουλος. Και με αυτές τις διαβεβαιώσεις και τις καλύτερες ευχές κήρυξε την έναρξη του 6ου Φεστιβάλ που φέτος ανοίγει την αυλαία του με τους καλύτερους οιωνούς.
ΠΑΡΙΣ

 

 46

 

Οι ταινίες

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 1983 η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στην 1η σελίδα αναφέρεται στις ταινίες που θα προβληθούν στην κινηματογραφική αίθουσα την τέταρτη μέρα της διοργάνωσης.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα
Ενδιαφέρον το σημερινό
πρόγραμμα του φεστιβάλ
ταινιών μικρού μήκους
Συνεχίζεται σήμερα για τέταρτη μέρα το 6ο Φεστιβάλ Δράμας ταινιών μικρού μήκους και σούπερ 8.
Το σημερινό πρόγραμμα προβλέπει την προβολή των φιλμ «Καληνύχτα» του Βασ. Κάπουλα διάρκειας 4΄, «Τοίχος» σε σκηνοθεσία Π. Δημητριάδη-Πασχ Ρεκάρη. Παίζει, εκτός των δύο σκηνοθετών η Νικολ. Γιουρούκη. Τέλος, το «Ατέλειωτες νύχτες» σε παραγωγή, σενάριο και σκηνοθεσία Γ. Σοφούλη, διάρκειας 9΄.
-Προβάλλονται επίσης σήμερα πέντε ταινίες σούπερ 8. Ειδικότερα:
«Το τίμημα της λευτεριάς» του Χρυσόστ. Λιάρου, διάρκειας 15΄.
«Αντισταθείτε» του Πάνου Κέκο, διάρκειας 8΄. Παίζουν οι: Δημ. Δρούβης, Ι. Μαυράκη.
«Σιδέρης» της Λένας Βέλλιου διάρκειας 17΄.
«Μας συγχωρείτε, εκπομπή!», του Άγγελου Δελή, διάρκειας 18΄.
«Ταχυδράματα» του Αστέρ. Τόπη διάρκειας 25΄.
Εκτός διαγωνιστικού προγράμματος, θα προβληθεί η μεγάλου μήκους πολυβραβευμένη διεθνώς ταινία «Αραμπάς» του Τούρκου σκηνοθέτη Μπέη Οκάν. Πρόκειται για διαπραγμάτευση μιας τραγικής περίπτωσης Τούρκων μεταναστών στο εξωτερικό.
Διάρκεια προβολών του διαγωνιστικού προγράμματος μιάμιση ώρα περίπου και της τουρκικής ταινίας 100 λεπτών. Οι προβολές αρχίζουν από τις 7.30μ.μ. στον κινηματογράφο «Αστέρια».

 

Παρουσία του Μάνου Ζαχαρία η απονομή των βραβείων

Στο φύλλο της Κυριακής 6 Νοεμβρίου 1983 της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στην 4η σελίδα γίνεται αναφορά στην επιτυχημένη πορεία της διοργάνωσης, εκτίμηση που τεκμηριώνεται από μια σειρά γεγονότα, όπως η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, η πρώτη προβολής τριών ελληνικών ταινιών στην κινηματογραφική αίθουσα της Δράμας, αλλά και η παρουσία, για πρώτη φορά, εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού στο Φεστιβάλ. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το δημοσίευμα στις συζητήσεις που ακολουθούν τις προβολές των ταινιών, μεταξύ κοινού και δημιουργών.

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 4η σελίδα
Δίνονται σήμερα βράδυ
Τα βραβεία του Φεστιβάλ
Ταινιών μικρού μήκους
Σήμερα το βράδυ κλείνει την αυλαία του το 6ο Φεστιβάλ Κιν/φου οι εκδηλώσεις του οποίου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των Δραμινών που κατακλύζουν κάθε βράδυ την αίθουσα προβολών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τελευταίο τριήμερο που χαρακτηρίστηκε «οριακό» για την τύχη του φεστιβάλ, με την προβολή σε πανελλήνια πρώτη τριών χαρακτηριστικών ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, που οριοθετούν το νέο στίγμα και τις αναζητήσεις των Ελλήνων δημιουργών.
Ένα σημαντικό στοιχείο του Φεστιβάλ ήταν η εμφάνιση αξιόλογων ταινιών SUPER 8, που διαγωνίστηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή και απέσπασαν τα ευνοϊκά σχόλια του κοινού και των ειδικών, δεδομένου ότι οι ταινίες αυτές γίνονται από ερασιτέχνες.
Σήμερα στις 7.30μ.μ. θα γίνει η απονομή των βραβείων της κριτικής επιτροπής και του κοινού και θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία του Νίκου Νικολαϊδη «Γλυκά Συμμορία» που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ της Θες/νίκης. Η ιστορία της Γλυκιάς Συμμορίας είναι το ημερολόγιο της ζωής και του θανάτου μιας ομάδας «ανήθικων» ατόμων μιας ομάδας που ‘χει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή και που ζητάει, κάτι για να πιστέψει πολύ και να πεθάνει γι’ αυτό.
Στη συζήτηση που θα επακολουθήσει θα πάρει μέρος ο σκηνοθέτης της ταινίας και ο πρωταγωνιστής της (Βραβείο ανδρικού ρόλου) Τάκης Σπηριδάκης. Αμέσως μετά θα γίνουν σύντομες εισηγήσεις από τους Πάνο Γλυκοφρύδη, Αλέξη Δερμεντζόγλου, Δημήτρη Σταύρακα με στόχο να δώσουν ερεθίσματα για μια γενικευμένη συζήτηση ειδικών και κοινού για την πορεία της Ελληνικού κινηματογράφου. Τη συζήτηση θα διευθύνει ο γνωστός σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος που βρίσκεται από χθες στην πόλη μας.
Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στην παρουσία για πρώτη φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ, του κ. Μάνου Ζαχαρία, υπεύθυνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών για θέματα κινηματογράφου και της δ. Λουκίας Ρικάκη σαν εκπροσώπου του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς. Η παρουσία της πολιτείας με εκπροσώπους της, που εκδηλώνουν με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον τους για το Φεστιβάλ της πόλης μας, πιστοποιεί τις προβλέψεις ότι το μέλλον του Φεστιβάλ Κιν/φου της Δράμας, προοιωνίζεται λαμπρό.

 

Ηθική δικαίωση και αισιοδοξία

Στον σχολιασμό του, ο συντάκτης του άρθρου της στήλης «ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ», της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στο φύλλο της Τρίτης 8 Νοεμβρίου 1983 και στην 1η σελίδα, αφού αναφέρεται στην ομολογουμένως πετυχημένη 6η διοργάνωση του Φεστιβάλ, εστιάζει πλέον το ενδιαφέρον του στο μέλλον του θεσμού, επισημαίνοντας ότι ένα Φεστιβάλ σαν αυτό της Δράμας, που βρίσκεται έξω από το παρηκμασμένο κέντρο, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στον χώρο της 7ης τέχνης. Αναφέρει χαρακτηριστικά : «Ωρίμασαν οι συνθήκες προκειμένου το Φεστιβάλ Δράμας να διεκδικήσει με πανίσχυρες αξιώσεις τον τίτλο της σημαντικότερης εκδήλωσης στο χώρο του Ελληνικού κινηματογράφου που προηγείται της απόλυτης εμπορευματοποίησης».

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ
Η συμβατική και απόλυτη
Επιτυχία του φεστιβάλ
Με την απονομή των βραβείων της κριτικής επιτροπής και του κοινού στις μικρού μήκους ταινίες που διακρίθηκαν, έπεσε προχθές βράδυ η αυλαία του 6ου Φεστιβάλ Δράμας, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ηθικής δικαίωσης και αισιοδοξίας για το μέλλον. Ως αναμένονταν και ως άλλωστε διαπιστώθηκε, η εκδήλωση κράτησε ψηλά το ενδιαφέρον των φανατικών κινηματογραφόφιλων και των ανθρώπων του κινηματογράφου, επικεντρωμένο για μια εβδομάδα στη Δράμα. Ζωηρό οπωσδήποτε το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και του ευρύτερου κοινού, προσαυξημένο μάλιστα από την ευθύνη και τις διαδικασίες απονομής των δικών του βραβείων.
Θα ήταν εκλαϊκευμένη απλοποίηση η υπογράμμιση της επιτυχίας της εκδήλωσης. Η εμπειρία των πέντε προηγούμενων διοργανώσεων, ο ζήλος και το μεράκι των οργανωτικών συντελεστών, το προσαυξημένο κύρος και αίγλη από τη συνδιοργάνωση του Δήμου, η διαγωνιστική, κριτική και τιμητική συμμετοχή πολλών και αξιόλογων ανθρώπων του κινηματογράφου και το ενδιαφέρον του κοινού αποτελούν, αναντίρρητα, στοιχεία προεξοφλητικά της επιτυχίας.
Για το λόγο αυτό η επικέντρωση του ενδιαφέροντος της υπόθεσης δεν βρίσκεται στο παρόν, αλλά στο μέλλον, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Έχει υπογραμμιστεί λίγο παλιότερα ότι οι προοπτικές εξέλιξης του φεστιβάλ τις Δράμας μπορούν να αναδειχθούν σε λαμπρές. Όπως ειπώθηκε παλιότερα, η αισιοδοξία των οργανωτών για το μέλλον δεν πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τα επισημασμένα «για πρώτη φορά» στα κείμενα των δελτίων τύπου που εκδόθηκαν. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που συνιστούν λαμπρές προοπτικές; Από τη μια μεριά είναι η φθορά των περισσότερων κέντρων κινηματογραφικού ενδιαφέροντος της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και μερικών επαρχιακών. Τα κέντρα αυτά έχουν χάσει την αξιοπιστία τους σε μεγάλο βαθμό για οι συμμετάσχοντες διαβλέπουν παιχνίδι πολλών και διαφόρων συμφερόντων. Διαβλέπουν δηλαδή ότι περισσότερο χρησιμοποιούνται απ’ ότι χρησιμοποιούν οι ίδιοι τις εκδηλώσεις για τις προσωπικές τους ευγενείς δημιουργικές επιδιώξεις. Από την άλλη μεριά το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και σούπερ 8 της Δράμας διατηρεί στο ακέραιο την αγνότητα του. Δεν έχει πάρει ακόμα διαστάσεις τέτοιες που να προσφέρεται για παιχνίδι συμφερόντων.
Δηλαδή, το Φεστιβάλ τις Δράμας αποτελεί τη μοναδική ίσως εναλλακτική λύση στο αδιέξοδο που έχει συστήσει η φθορά των άλλων κινηματογραφικών κέντρων. Κι αυτό αποτελεί προϋπόθεση απρόσκοπτης καλλιέργειας του είδους της μικρού μήκους ταινίας ώστε να ξεφύγει κάποτε από την περιθωριακότητα της και να παίξει τον πραγματικό ρόλο της στο πειραματικό σχολείο εντρύφησης και ανάδειξης ολοκληρωμένων κινηματογραφικών δημιουργών όλων των ειδικοτήτων. Από το αφανές μοντάζ, τη φωτογραφία και τη μουσική μέχρι την ηθοποιία και τη σκηνοθεσία, την κορύφωση τις κινηματογραφικής δημιουργίας.
Για να αποκτήσουν τις προοπτικές αυτές, τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση τους χρειάζεται άλλου είδους αντίληψη της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας. Πρώτα και κύρια χρειάζεται σαφής αντίληψη και συνειδητοποίηση των δεδομένων του Ελληνικού κινηματογραφικού χώρου και του ρόλου που μπορεί να παίξει η Λέσχη με το καθιερωμένο της Φεστιβάλ. Από το σημείο αυτό και έπειτα χρειάζονται κατάλληλη δραστηριοποίηση. Αρχής μάλιστα δεδομένης από τη λήξη της φετινής διοργάνωσης για την επόμενη. Τελείωσε το ένα Φεστιβάλ; Αρχίζουν οι διαδικασίες οργάνωσης του επομένου. Και όχι να υπάρχει αναμονή μέχρι ένα μήνα για τη λήψη αποφάσεων και δέκα-δεκαπέντε μέρες πριν τις κύριες οργανωτικές διαδικασίες της επόμενης.
Στην πράξη κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Πρώτα και κύρια με την εκστρατεία πρόσδωσης δημοσιότητας και προβολής του Φεστιβάλ. Παράδειγμα, τίποτα δεν εμποδίζει την Κινηματογραφική Λέσχη να κάνει τον καθιερωμένο διαγωνισμό αφίσας η αφού θεσπίσει κάποιο ελκυστικό βραβεία τουλάχιστον ένα εξάμηνο νωρίτερα. Και φυσικά, να κυκλοφορήσει αυτή η αφίσα σ’ όλους τους χώρους ενδιαφέροντος, δημόσιους, ημικρατικούς, σωματειακούς και ιδιωτικούς. Ακόμα η ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων με όλους τους χώρους και κύρια με τα μέσα ενημέρωσης δημόσια και ιδιωτικά, ώστε να μην υπάρχει ένα μόλις δεκαπενθήμερο, νωρίτερα του φεστιβάλ προβληματισμός των παραληπτών των δελτίων τύπου για το «ποιοι είναι αυτοί, τι κάνουν και τι θέλουν».
Σε τελευταία ανάλυση πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ωρίμασαν οι συνθήκες προκειμένου το φεστιβάλ Δράμας να διεκδικήσει με πανίσχυρες αξιώσεις τον τίτλο της σημαντικότερης εκδήλωσης στο χώρο του Ελληνικού κινηματογράφου που προηγείται της απόλυτης εμπορευματοποίησης. Στον κινηματογραφικό χώρο δηλαδή όπου τα καλλιτεχνικό-πνευματικό στοιχείο υπερτερεί του εμπορευματικού-οικονομικού. Αλλά για την επιδίωξη αυτή που θα συνεπάγεται τεράστια οφέλη τόσο για τον Ελληνικό κινηματογράφο όσο και για τη Δράμα, χρειάζεται σαφής αντίληψη της Λέσχης πάνω στα κινηματογραφικά δεδομένα, συνειδητοποίηση της δυναμικής της, της υπόθεσης και κατάλληλη δραστηριοποίηση όπως προαναφέρθηκε.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας, με την υπόσταση και την όλη δραστηριοποίηση της, έχει αυτοδημιουργήσει ένα πανίσχυρο ατού. Απόλυτη επιτυχία θα είναι η διαχείριση του κατά τρόπο που να μεγιστοποιεί τις προοπτικές που διανοίγονται για την επιβολή του Φεστιβάλ μικρού μήκους και σούπερ 8 στο βαθμό που μπορεί να επιβληθεί στον Ελληνικό κινηματογραφικό χώρο.

 

Έπεσε ο «σπόρος» για μετατροπή του Φεστιβάλ σε Βαλκανικό

Σε άρθρο στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», στο φύλλο της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 1983 στην 1η σελίδα, ο κ. Τ. Τσελεπίδης εξυμνεί τη σημαντική παρουσία του θεσμού στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και παράλληλα εκφράζει την πεποίθησή του ότι το Φεστιβάλ θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, επ’ ωφελεία της πόλης, αν μετατραπεί και σε Βαλκανικό, σύμφωνα και με την πρόταση της υπευθύνου του Υπουργείου Νέας Γενιάς Λουκίας Ρικάκη, η οποία παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις όπως και ο Διευθυντής Κινηματογραφίας του ΥΠΠΕ κ. Μάριος Ζαχαρίας.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 6Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ Τ. ΤΣΕΛΕΠΙΔΗ
«Τα φώτα της ράμπας» έπεσαν για το κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Τώρα το 6ο έτος του ανήκει στην ιστορία ενώ άφησε πίσω του τις καλλίτερες εντυπώσεις. Η Δράμα έγινε για μια βδομάδα το επίκεντρο των κινηματογραφικών εκδηλώσεων της χώρας. Εδραιώθηκε στη συνείδηση όλων σε φεστιβαλική πόλη. Οι τελευταίες κινηματογραφικές δημιουργίες περάσανε σε πρώτη προβολή μέσα από την πόλη μας πριν τις αγκαλιάσει όλη η άλλη Ελλάδα. Ύστερα μάλιστα κι από τις διαβεβαιώσεις της επίσημης πολιτείας και των ειδικών του κινηματογράφου της ΠΟΘΑ και ΕΤΕΚΤ ότι θα στηρίξουν «ηθικά και οικονομικά» την ετήσια εκδήλωση του φεστιβάλ οι Δραμινοί κινηματογραφόφιλοι έβγαιναν χαρούμενοι από το κατάμεστο κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΙΑ».
Ναι, είναι αλήθεια, η πόλη μας έδωσε το παρόν της και τον έντονο προβληματισμό της μέσα στην όμορφη και μεγάλη αίθουσα του κεντρικού μας κινηματογράφου από 31/10 μέχρι και 6-11/83. Η λαϊκή συμμετοχή ιδιαίτερα των νέων, που ευαγγελίστηκαν οι ιδρυτές της κινηματογραφικής Λέσχης της Δράμας έγινε πέρα για πέρα πραγματικότητα.
Οι καλλιτέχνες, ηθοποιοί και δημιουργοί έκαναν αισθητή την παρουσία τους ανάμεσα μας και είδαμε μια ευχάριστη εικόνα. Ο λαός η βάση ήρθε σε επαφή με τους πνευματικούς δημιουργούς και τα έργα τους. Κι από το πλησίασμα ακούσαμε έντονους προβληματισμούς όλων των ενδιαφερομένων πάνω στις τελευταίες σύγχρονες κινηματογραφικές δημιουργίες. Μέσα από τη μικρή μας πόλη πέρασε η δημιουργική συμμετοχή της επαρχίας και προβλημάτισε τους επίσημους εκπροσώπους του ΥΠΠΕ διευθυντή κινηματογραφίας κ. Μάριο Ζαχαρία και του Υπουργείου Νέας Γενιάς κα. Λουκία Ρηκάκη. Η τελευταία μάλιστα θεώρησε το φεστιβάλ της Δράμας σαν θεσμό για τα κινηματογραφικά πράγματα της χώρας. Δεν δίστασε μάλιστα να ενθαρρύνει την οργανωτική επιτροπή στον προβληματισμό της να καθιερώσει ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα. Και σε όλους είναι γνωστό πόσο ευεργετική για την πόλη μας θα είναι μια τέτοια οργάνωση.
Οι γνωστοί και μεγάλοι σκηνοθέτες κ.κ. Νίκος Κούνδουρος, Δημήτρης Σταύρακας, Νίκος Ζερβός, Γιώργος Σταμπουλόπουλος και Πάνος Γλυκοφρύδης είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με έκπληξη ότι στην πόλη μας το κοινό ξεπέρασε τη στατική θέση του απλού θεατή κι έδειξε περισσότερο ενδιαφέρον πάνω στα αντικείμενα της δουλειάς τους που με τόση αγάπη υπηρετούν. Η παρουσία εκλεκτών κριτικών και τεχνικών του σινεμά (Αλέξης Δερμεντζόγλου, Ανδρέας Τύρου, Μπράμος, Τιμογιαννάκης, Κούφαλης, Τζιότζιος, Ζήσης Τσιριγκούλης, Γρηγόρης Δανάλης κλπ) και τα ερωτήματα που υπέβαλε η πλατεία έδωσα την ευκαιρία να διατυπωθούν ολοκληρωμένες απόψεις πάνω στα συμβαίνοντα και την εξέλιξη του κινηματογράφου.
Οι δημιουργοί των ταινιών μικρού μήκους, Δήμος Αβδελιώτης, Ιορδάνου Ανανιάδης κ.α. καθώς και οι εκλεκτοί ηθοποιοί Σπύρος Φωκάς, Αντιγόνη Αμανίτου και Ανδρέας Σπυριδάκης έδωσαν άλλο τόνο στην αίθουσα. Κι έτσι που συναντήθηκαν μαζί αρκετοί συντελεστές-δημιουργοί κινηματογραφικών έργων (λίγες φορές γίνεται αυτό) δεν μπόρεσαν να μην περάσουν σε μια γόνιμη κριτική ανάλυση της κινηματογραφικής τέχνης να προσφέρουν στο ωραίο κοινό πολύτιμες και άγνωστες πτυχές του σινεμά μέχρι τα σημερινά του βήματα. Ήταν μια ευχάριστη συγκέντρωση όσο κι αν λίγες στιγμές έγινε έντονη συζήτηση. Άλλωστε μέσα από πιεστικές καταστάσεις κι έντονες διεργασίες βγαίνει κι αποκαλύπτεται η δύναμη και έκταση της δημιουργίας. Απολαύσαμε την ακούραστη συμμετοχή του λαού πάνω στα ειδικά θέματα του κινηματογράφου μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες όπως και την καλοσυνάτη ανταπόκριση για σωστή πληροφόρηση των ειδικών του σινεμά. Και νομίζω ότι αυτό το πάντρεμα της βάσης με τους δημιουργούς και συντελεστές της κάθε κινηματογραφικής ταινίας ήτανε ένα ανεκτίμητο και αδιαφιλονίκητο κέρδος για τα πνευματικά πράγματα της Δράμας. Έτσι από αυτή την πλευρά, η προσπάθεια των οργανωτών (Λέσχη-Δήμος) θεωρείται πέρα για πέρα πετυχημένη.
Θα μπορούσα να πω ότι όλα πήγαν καλά μέχρι άριστα. Όμως είχαμε οργανωτικές αδυναμίες και ορισμένα άλλα κενά που παρουσιάζονται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Για όλα αυτά όμως θα μιλήσουμε σε άλλο σημείωμά μας.

 

Οι οργανωτικές αδυναμίας

Πολύ ενδιαφέρον είναι το άρθρο του Τ. Τσελεπίδη συνεργάτη της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» στο φύλλο της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου 1983, το οποίο ξεκινά από την 1η σελίδα με παραπομπή στην 4η. Στο άρθρο του ο κ. Τσελείπδης αναφέρεται στις οργανωτικές αδυναμίες του 6ου Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι υπάρχει έλλειμμα στις δημόσιες σχέσεις της διοργάνωσης, επισημαίνει δε, ότι είναι εγκληματικό λάθος να μη καταγράφονται οι τόσο σημαντικές εισηγήσεις-παρεμβάσεις πνευματικών ανθρώπων της 7ης τέχνης, που παραβρέθηκαν στο Φεστιβάλ, ενώ τονίζει μεταξύ άλλων ότι, δεν θα πρέπει να δίνεται τόση βαρύτητα στις ταινίες μεγάλου μήκους, όταν ο θεσμός είναι αφιερωμένος στις ταινίες μικρού μήκους. Οι παρατηρήσεις όλες συνοψίζονται σε μια φράση: « Η Λέσχη πρέπει να έχει ιστορία και ταυτότητα χειροπιαστή. Η Λέσχη πρέπει να ανατρέχει στο παρελθόν για να οριστικοποιεί το μέλλον». Και καταλήγει ο συντάκτης του άρθρου με την ευχή όπως, ξεκινήσουν έγκαιρα οι διεργασίες για το 7ο Φεστιβάλ προκειμένου να αποφευχθούν λάθη παλαιοτέρων ετών.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 1983, εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» 1η σελίδα, παραπομπή στην 4η
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΑ
ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ Τ. ΤΣΕΛΕΠΙΔΗ
Είχαμε υποσχεθεί πως θα επανέλθουμε στο φεστιβάλ για μα μιλήσουμε για τις αδυναμίες του. και τα ερωτήματα:
-Είχε αδυναμίες η οργάνωση; Θα απαντήσουμε, ναι.
-Είχε αδυναμίες η υποδομή; Και πάλι θα πούμε, ναι.
Ναι θα πούμε και πάλι, παρά την αυξημένη για φέτος, συμμετοχή των κινηματογράφων. Αν ρίξουμε μια ματιά στον τύπο που αυτόβουλα ασχολήθηκε με τα Φεστιβαλικά της Δράμας, θα δούμε ότι δικαιώθηκε το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Αλλά και από τους φιλοξενούμενους είχαμε κολακευτικές υπογραμμίσεις.
Όμως εμείς θα περάσουμε στο παρασκήνιο και στην υποδομή. Εκεί που θα πρέπει να συναντήσουμε και να συγχαρούμε τους αγωνιστές αυτής της μεγάλης δουλειάς. Είδαμε τους οργανωτές στο πρόγραμμα και τους αναζητήσαμε στις επάλξεις, στο πεδίο της μάχης και της επίπονης δουλειάς… Εκεί είδαμε ένα ή δυο πρόσωπα κι ένα αφανή υπάλληλο του Δήμου… Κανέναν άλλο! Μην ξαφνιάζεστε… Κανέναν άλλο! Το Φεστιβάλ όμως πέτυχε…
Γι’ αυτό συγχαίρουμε για να μην είμαστε Φαρισαίοι, όλους εκείνους όσους προσέφεραν με αυτοθυσία και υπεύθυνα για την επιτυχία του Φεστιβάλ. Αυτοί λοιπόν οι λίγοι που δούλεψαν μέχρι τέλους δεν έφταναν… Να γιατί δημιουργήθηκαν οι αδυναμίες για τις οποίες αμέσως θα αναφερθούμε.
1.Έλλειψε από τη Λέσχη το άλφα και το ωμέγα κάθε οργανωμένης δημόσιας εκδήλωσης. Οι Δημόσιες Σχέσεις. Όλοι οι ξένοι (συνέχεια σελ 4) όλοι οι κινηματογραφόφιλοι που προσέρχονταν να παρακολουθήσουν τις ταινίες ήθελαν άλλη μεταχείριση. Έλλειπε το όργανο που θα έδιδε άλλη νότα στην εκδήλωση και στις κραυγαλέες λεπτομέρειες. Μια γεύση ευχάριστης υποδομής. Οι ξένοι μεταξύ τους δεν γνωρίζονταν. Αλλά και το Δ.Σ. καλά-καλά δεν τους γνώριζε. Ιδιαίτερα οι παραγωγοί ταινιών μικρού μήκους ήταν… τελείως άγνωστοι και εγκαταλελειμμένοι… Την συζήτηση διεύθυνε ο κ. Αλέξης Δερμεντζόγλου. Εξαίρετος κριτικός και πνευματικός άνθρωπος αλλά ακατάλληλος συντονιστής.
Στην υπεύθυνη θέση του συντονιστή χρειάζονται άλλα προσόντα. Καθαρή φωνή, ηρεμία, παρατηρητικότητα, δίκαια διανομή του λόγου, όχι προσωπικές παρεμβάσεις και αντεγκλήσεις και όχι βέβαια κατ’ ιδία συζητήσεις. Είναι μια λεπτή θέση για την οποία έπρεπε να προβληματιστεί η Λέσχη.
2.Το κοινό είχε απαίτηση και δίκαιο να ακούει τους ομιλητές και όσους υπέβαλαν ερωτήματα. Και δεν τους άκουγε. Και δυσανασχετούσε. Και έφευγε. Γιατί; Τόσα έξοδα γίνανε, χάθηκαν τα μικρόφωνα; Οι θαυμάσιες ομιλίες στο διοικητήριο δεν προβλημάτισαν τους οργανωτές;
3.Έγιναν θαυμάσιες ομιλίες και εισηγήσεις από τους εξαίρετους καλλιτέχνες. Ακούστηκε και θαυμάστηκε η πνευματικότητα και η προβληματικότητα των Δραμινών φίλων του σινεμά. Θα ήταν έγκλημα να χαθεί τέτοιος πνευματικός θησαυρός. Κι όμως χάθηκε! Δεν χρησιμοποιήθηκαν μαγνητόφωνα. Ήταν λάθος αυτό. Η Λέσχη πρέπει να έχει ιστορία και ταυτότητα χειροπιαστή. Η Λέσχη πρέπει να ανατρέχει στο παρελθόν για να οριστικοποιεί το μέλλον. Ακόμη η όλη εκδήλωση έπρεπε να φωτογραφηθεί σε συνεργασία με τη φωτογραφική Λέσχη, να μαγνητοσκοπηθεί όπου χρειαζόταν και να ηχογραφηθεί.
4.Πρέπει επιτέλους να κατανοηθεί από όλους ότι η οργάνωση ενός Φεστιβάλ οποιαδήποτε εκδήλωσης είναι ένα δύσκολο πράγμα. Χρειάζεται σωστή μεθόδευση ευσυνειδησία εργασία καταμερισμό εργασίας και συνέπεια. Η σοβαρότητα και οι ευθύνες, που συνεπάγεται μια τέτοια δουλειά, έπρεπε έγκαιρα να προβληματίσουν τη Διοίκηση. Και να ζητήσει νε επιστρατευθούν όλα τα μέλη της και να οριοθετήσει ευθύνες δουλειάς. Ας το έχει υπόψη της για το 7ο Φεστιβάλ η διοίκηση.
5.Ήταν άστοχη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο σε άλλο χώρο την ίδια ώρα που λειτουργούσε το Φεστιβάλ . Το λιγότερο ήταν αποδυνάμωσή του. Χάθηκαν μέρες.
6.Θα ήταν ευχής έργο, η οργανωτική επιτροπή, να είχε και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον κινηματογράφο. Την Κυριακή το πρωί, μετά την εκκλησία, να γίνει ομιλία και συζήτηση πάνω στην ιστορία και την τέχνη του σινεμά. Έχουμε τόσους διακεκριμένους δημιουργούς, ήρθαν και εδώ, που θα θεωρούσαν τιμή τους να παρουσιάσουν μπροστά σ’ ένα τόσο προβληματισμένο κοινό όπως αποδείχθηκε το κοινό της Δράμας.
7.Η ενημέρωση του λαού της Δράμας και του νομού (ακόμα και τις γειτονικές πόλεις όλης της Ελλάδας) δεν ήτανε ολοκληρωμένη κι αποτελεσματική, παρά την άριστη δουλειά του συμπολίτη καλλιτέχνη κ. Νάνου. Και ξαναγυρίζουμε στα χέρια και στην μεθόδευση που έλειπαν.
8.Και φτάνω στις ταινίες μικρού μήκους. Το Φεστιβάλ έγινε για αυτές αλλά αγνοήθηκαν και καπελώθηκαν από τις μεγάλου μήκους. Παρόλο που οι τελευταίες είναι απαραίτητες.
Όμως οι δημιουργοί των ταινιών μικρού μήκους τελείως αγνοήθηκαν (χωρίς πρόθεση). Γύριζαν άγνωστοι… μεταξύ αγνώστων και έμειναν πικραμένοι. Η Λέσχη έπρεπε να δώσει έμφαση στις ταινίες μικρού μήκους. Ήταν απαραίτητη η αναφορά στη δουλειά των δημιουργών των ταινιών αυτών. Ο λαός χρειάζεται ενημέρωση και οι δημιουργοί ηθική συμπαράσταση. Και βέβαια ήταν λάθος που δεν βραβεύτηκε ταινία SUPER 8.
Θα έλεγα ότι αυτές οι παραλήψεις κατά τη γνώμη μας, ήταν φυσιολογικές για ένα μεγάλο έργο όπως το φεστιβάλ. Όμως ας ετοιμαστούμε για το 7ο Φεστιβάλ σήμερα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσουν με τόσο άψογη και αψεγάδιαστη δουλειά θα επιτύχουμε. Την κινηματογραφική Λέσχη Δράμας την αγκάλιασε με αγάπη ο λαός της Δράμας γιατί είναι και υπερκομματική. Αυτό λέει πολλά για τους οργανωτές.
Και κάτι ακόμη. Για να το έχουμε υπ’ όψη μας. Στη χώρα μας (σήμερα, χθες και δεν ξέρω πόσο ακόμη θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση) πάσχουμε από έλλειψη συντονισμού ενεργειών προγραμματισμού και ομαδικής δουλειάς στους συλλόγους, στους συνεταιρισμούς κλπ πάντα προσφέρουν οι λίγοι. Τα μέλη φορτώνουν τη δουλειά στα Δ.Σ. και τα διοικητικά μέλη σε λίγους δραστήριους συναδέλφους τους. Αυτοί είναι οι ήρωες ή τα κορόιδα. Το βέβαιο είναι ότι αυτοί οι ωραίοι, κατά τη γνώμη μας, άνθρωποι κάποτε αποθαρρύνονται παίρνουν το καπέλο τους και φεύγουν. Όλοι οι σύλλογοι, αλλά περισσότερο η Λέσχη ας προσέξει αυτή τη λεπτομέρεια. Ας μην αφήσουν να φύγουν τα δημιουργικά τους μέλη.

  51

 

Βραβεία 6ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 1983

Πρώτα ισότιμα βραβεία
«Αθέμιτος συναγωνισμός», του Δήμου Αβδελιώτη (με υπόθεση).
«Απόδραση», του Δημήτρη Κερασίδη (με υπόθεση).
«Η τρύπα», του Ιορδάνη Ανανιάδη (κινούμενα σχέδια).

Οι ταινίες που υποβλήθηκαν
Δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για τις ταινίες που συμμετείχαν στην 6η διοργάνωση. Τις μοναδικές πληροφορίες που αντλούμε είναι μέσα από τα διάφορα ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ». Οι ταινίες που φέρεται να δήλωσαν συμμετοχή στο Φεστιβάλ, αριθμούς τις18 και είναι οι:

«ΑΠΟΔΡΑΣΗ», του Δημήτρη Κερασίδη διάρκειας 5΄.
«ΕΝΑ ΦΙΛΜ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΑ», της Άννας Χρηστάκου, διάρκειας 6΄.
«ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ», της Μίλλυ Γιαννακάκη διάρκειας 10΄.
«ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΓΕΙΑ», του Δημήτρη Αρβανίτη διάρκειας 29΄.
«ΣΑΨΩΝ», της Μαρίας Μαυρίκου, διάρκειας 30΄.
«ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΑΣ», της Τζένης Μαλκότση.
«ΣΥΓΧΡΟΝΟ», της Α. Μαριάνου.
«ΓΕΓΟΝΟΣ», του Γ. Πετσίβα.
«ΣΚΙΕΣ», του Π. Ευθυμίου.
«ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΥΠΑ ΕΩΣ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ», του Δ. Γιατζουλάκη.
«ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕ», του Μάριου Κουτσουρέλη.
«ΡΟΥΜΠΟΓΙΑΤ», του Πάνου Θωμαϊδη.
«ΠΟΣΤ-ΡΕΣΤΑΝΤ ΟΜΟΝΟΙΑ», του Χάρη Παπαδόπουλου.
«ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ», της Μάρας Λεβίδη Παπακωνσταντίνου.
«ΑΣΝ», του Νίκου Διαμαντή.
«ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ», του Βασ. Κάπουλα διάρκειας 4΄.
«ΤΟΙΧΟΣ», των Π. Δημητριάδη-Πασχ Ρεκάρη.
«ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΝΥΧΤΕΣ», του Γ. Σοφούλη, διάρκειας 9΄.

SOUPER 8
Στην κατηγορία SOUPER 8 συμμετείχαν οι ταινίες:
«ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ», του Χρυσόστ. Λιάρου, διάρκειας 15΄.
«ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ», του Πάνου Κέκο, διάρκειας 8΄
«ΣΙΔΕΡΗΣ», της Λένας Βέλλιου διάρκειας 17΄.
«ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ, ΕΚΠΟΜΠΗ!», του Άγγελου Δελή, διάρκειας 18΄.
«ΤΑΧΥΔΡΑΜΑΤΑ», του Αστέρ. Τόπη διάρκειας 25΄.

Μεγάλου μήκους ταινίες
Οι ταινίες μεγάλου μήκους που προβλήθηκαν ήταν:
«Αραμπάς», του Τούρκου σκηνοθέτη Μπέη Οκάν.
«ΡΕΒΑΝΣ», του Νίκου Βεγρίτη.
«Γλυκά Συμμορία», του Νίκου Νικολαϊδη.
«Ντελίριο», του Νίκου Ζερβού.

 

24 001

Απολογισμός και προσπάθεια κάλυψης οικονομικού ανοίγματος
Το 6ο Φεστιβάλ έχει περάσει πλέον στην ιστορία, οι διοργανωτές του όμως θα πρέπει να βρουν τους οικονομικούς πόρους για να καλύψουν τις οικονομικές υπερβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Το Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. μη έχοντας πολλές επιλογές απευθύνεται με έγγραφο του στις 2-12-1983 στο Δήμο Δράμας, ζητώντας οικονομική ενίσχυση. Εκθέτει το οικονομικό άνοιγμα που προέκυψε από τη διοργάνωση του 6ου Φεστιβάλ και ζητά όπως αυτό καλυφθεί, έστω και υπό μορφή δανείου. Στο αιτιολογικό αναφέρει ότι ο Δήμος Δράμας συμμετέχει στην Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ και φυσικά στη διαμόρφωση των αποφάσεων της, τονίζοντας ότι η όποια υπέρβαση του προϋπολογισμού έγινε μετά τη δέσμευση του Δημάρχου ότι ο Δήμος θα καλύψει τα τυχόν υπάρχοντα ελλείμματα.

(Δείτε το αίτημα προς τον Δήμο Δράμας στο Παράρτημα 6)

PARARTHMA 1 1

PARARTHMA 1 2

Ευχαριστήριο, αλλά και αίτημα για κάλυψη ελλείμματος από το Υπουργείο Πολιτισμού
Η Κινηματογραφική Λέσχη με την ολοκλήρωση του 6ου Φεστιβάλ αποστέλλει ευχαριστήρια επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού για τη χρηματοδότησή του Φεστιβάλ αλλά και προς τον κ. Μάνο Ζαχαρία εκπρόσωπο του τμήματος Κινηματογράφου του Υπουργείου, ευχαριστώντας τον για την ηθική συμπαράστασή του, τη ζεστή παρουσία του, καθώς και της συνεργάτιδας του Χρυσάνθης Σωτηροπούλου, στις εργασίες του 6ου Φεστιβάλ. Στην ίδια επιστολή το Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ ενημερώνει τον κ. Ζαχαρία για το οικονομικό έλλειμμα του Φεστιβάλ και ζητά όπως συμβάλει και ο ίδιος για την κάλυψη του.

(Δείτε το αίτημα της Κ.Λ.Δ. προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την κάλυψη ελλειμμάτων στο παράρτημα 7)

 1

 2

 

«Τριγμοί» στο Δ.Σ. της Λέσχης
Μπορεί η 6η διοργάνωση του Φεστιβάλ να στέφθηκε με επιτυχία, όμως ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου αυτού, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, για τα μέλη της Διοίκησης της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας. Η συνοχή της κλυδωνίστηκε πολλές φορές, από τις αρχές Ιανουαρίου 1983.
Αφορμή της ρήξης υπήρξε η εισήγηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. Δημήτρη Σαμαρά, ο οποίος επικαλούμενος τα άρθρα του καταστατικού 23 και 9, ζήτησε τη διαγραφή του Αλέκου Δερμεντζόγλου, από μέλος της Διοίκησης. Ως αιτιολογία της πρότασης του αυτής, οι συνεχείς απουσίες του Αλ. Δερμεντζόγλου από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. αλλά και η παρεμβολή εμποδίων στην εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.
Στην εισήγησή του ο Δ. Σαμαράς αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η καινούργια αφορμή δόθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ2 για το Ε’ Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους στις 13-1-1983. Σ’ αυτήν ο Αλ. Δερμεντζόγλου εμφανίστηκε και μίλησε ως αντιπρόεδρος της Λέσχης, χωρίς να ξέρει τίποτα η Διοίκηση. Προβλήθηκε ο ίδιος, αγνοήθηκαν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., δεν πέρασαν θέσεις της ΚΛΔ και δεν ενημέρωσε καν το ΔΣ για τη συνέντευξη που έδωσε. Η Κ.Λ.Δ. που έμενε μακριά από κομματικές διαμάχες και επιρροές «καπηλεύτηκε» από ένα άτομο, κάτι που είναι μειωτικό και βαρύ για την ίδια τη Λέσχη και τη ζημιώνει, αφού δεν ακούγεται συλλογικά η φωνή της. Ο κ. Δερμεντζόγλου έκανε το ίδιο και στο παρελθόν, του αποδόθηκε τότε μομφή για τις ενέργειες του και δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερη μομφή».
Επίσης, ο Δ. Σαμαράς στηλιτεύει τη συνέντευξη για τις Super 8 ταινίες που έδωσε ο Σωκράτης Μπάχλας, στην ίδια εκπομπή και προτείνει να διακοπεί η συνεργασία μαζί του και να αναζητηθεί άλλος εκπρόσωπος της Λέσχης στην Αθήνα, για την προετοιμασία του Φεστιβάλ.
Ο Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος συμφωνεί με τη διπλή πρόταση του Δ. Σαμαρά, το αυτό και οι: Ηρακλής Τάντος και Ραδής Βεζιρτζόγλου. Ο Θωμάς Γεωργόπουλος διαφωνεί με τη διαγραφή του Αλ. Δερμεντζόγλου και ζητά όπως κληθεί να παραστεί ο ίδιος στη Γεν. Συνέλευση, όπου θα τεθεί το θέμα της διαγραφής του.
Τελικώς, με ψήφους 4-1 (λευκή ψήφος από τον Θ. Γεωργόπουλο) αποφασίστηκε η διαγραφή του Αλ. Δερμεντζόγλου από μέλος του Δ.Σ. και η παραπομπή του θέματος της διαγραφής του, από μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης, στη Γεν. Συνέλευση της 19ης Ιανουαρίου 1983, σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού.

  14 1 1983 α

14 1 1983 β

14 1 1983 γ

Στις 18-1-1983 συνεδριάζει εκ νέου το Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. για την καλύτερη διεξαγωγή της Γεν. Συνέλευσης. Ο Πρόεδρος Θ. Γεωργόπουλος διαβάζει στο σώμα τα τηλεγραφήματα των Τάσου Ψαρά και Χρήστου Αρώνη, παραγωγού και σκηνοθέτη αντίστοιχα, της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ 2 για το Ε΄ Φεστιβάλ Δράμας Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, που εστάλησαν προσωπικά στον ίδιο. Τα κείμενα απευθύνονται στη Γεν. Συνέλευση των μελών της Κ.Λ.Δ. και αναφέρουν την γνώμη των συντακτών τους, για το ζήτημα Δερμεντζόγλου. Ταυτόχρονα αποφασίζεται όπως, μετά τη διαγραφή του Αλ. Δερμεντζόγλου προκηρυχθούν συμπληρωματικές εκλογές ενός μέλους του Δ.Σ.


18 1 1983 α

18 1 1983 β
Στις 30-1-1983 ο Πρόεδρος της Κ.Λ.Δ. Θ. Γεωργόπουλος επικαλούμενος την ασυμφωνία που παρουσιάστηκε στο Δ.Σ. κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση, προτείνει όπως το σώμα προχωρήσει σε νέες αρχαιρεσίες. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε με ψήφους 4-1 (υπέρ: Γεωργόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Ξανθόπουλος, Βεζιρτζόγλου και κατά Τάντος), να επιφυλαχθεί η Διοίκηση να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των Χρυσανθόπουλου, Γεωργόπουλου, για να είναι σε θέση να προκηρύξει εκλογές-λόγω έκτακτης ανάγκης-ώστε να μη γίνει προσφυγή στο Πρωτοδικείο και εμπλακούν σε χρονοβόρες διαδικασίες.
Επί του θέματος ο Ηρακλής Τάντος αναφέρει: «Δεν συμφωνώ μ’ αυτή τη μεθόδευση των εκλογών. Η Κ.Λ.Δ. δεν πρόκειται να υποστεί μεγαλύτερη ζημία με την παρεμβολή του Πρωτοδικείου, από αυτή που έχει ήδη υποστεί. Η δήλωση παραίτηση του κ. Χρυσανθόπουλου που έγινε για να δημιουργηθεί διοικητική κρίση, με κάνει να λυπάμαι. Προτείνων να γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις των Γεωργόπουλου, Χρυσανθόπουλου και το όλο θέμα να λυθεί με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος».
Τελικώς, μετά την γραπτή υποβολή των δύο παραιτήσεων αποφασίστηκε η Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 6-2-1983.

(Δείτε τα πρακτικά της συνεδρίασης στο παράρτημα 8)

 30 1 1983 α

30 1 1983 β

30 1 1983 γ

30 1 1983 δ

 

Το νέο Δ.Σ. της Κινηματογραφικής

Στις 9-2-1983 συνεδριάζει το σώμα υπό την προεδρία του Κ. Κυριαζή-Κηπουρού που ήταν ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, μετά από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 6-2-1983. Στη συνεδρίαση αυτή κατανέμονται τα αξιώματα ως εξής:
Πρόεδρος: Θωμάς Γεωργόπουλος
Αντιπρόεδρος: Σαμαρτζίδης
Γεν. Γραμματέας: Κώστα Κυριαζής-Κηπουρός
Ταμίας: Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος
Κοσμήτορας: Αναγνωστόπουλος Στέλιος
Μέλος: Ηρακλής Τάντος
Μέλος: Ραδής Βεζιρτζόγλου

Απάντηση σε δημοσίευμα του περιοδικού «Τέχνη και Πολιτισμός»
Το νέο Δ.Σ. κατά τη συνεδρίαση του στις 23-2-1983 συζητά τα όσα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Τέχνη και Πολιτισμός» (τεύχος 14ο 1982) περί χρηματοδότησης του 5ου Φεστιβάλ από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας. Τα σώμα καταγράφει στα πρακτικά του, το σχετικό δημοσίευμα ως ψευδές, ενώ επισημαίνει ότι συντάκτης του άρθρου αυτού είναι ο Αλ. Δερμεντζόγλου. Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφεται μομφή και κατά της ίδιας της Λέσχης και της Διοίκησής του, περί μη επαρκούς προβολής του Φεστιβάλ στα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ρ. Βεζιρτζόγλου που έθεσε το θέμα προς συζήτηση στο Δ.Σ. ζητά όπως δοθούν από την Κ.Λ.Δ. σχετικές απαντήσεις και για τα δύο σημεία του δημοσιεύματος. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και ελήφθη απόφαση να μη δοθεί περαιτέρω επέκταση.


(Δείτε την απάντηση σε Δημοσίευμα του Περιοδικού «Τέχνη και Πολιτισμός» στο παράρτημα 9)

 23 2 1983 α

 

23 2 1983 β

23 2 1983 γ

 

 23 2 1983 δ

23 2 1983 ε

 

Διαγραφών και παραιτήσεων συνέχεια

Οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του Αλ. Δερμεντζόγλου δεν καταλαγιάζουν. Και σε επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. γίνονται αναφορές στο όνομά του. Ωστόσο, κατατίθεται από φίλα προσκείμενους προς αυτόν, πρόταση όπως ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Κ.Λ.Δ. η οποία απορρίπτετε λόγω πρότερης μομφής προς το πρόσωπο του. Ανοιχτό αφήνουν όμως το ενδεχόμενο να θέσουν το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Λέσχης. Παράλληλα, το Δ.Σ. δεν άρει την απόφαση του, για εκπροσώπηση της Λέσχης στην υπό ίδρυση Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών, με έδρα την Αθήνα, στον Αλ. Δερμεντζόγλου.
Δύσκολη χρονιά για το Δ.Σ. της Κ.Λ.Δ. Η ηρεμία τελικώς δεν επήλθε παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες των ψυχραιμότερων.
Στις 17-8-1983 κοινοποιείτε στο Δ.Σ. η παραίτηση του Ρ. Βεζιρτζόγλου, για άγνωστους λόγους, ενώ αισθητή είναι η απουσία του Σαμαρτζίδη, ο οποίος και εξέφρασε προφορικά την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Από την πλευρά του ο Η. Τάντος δηλώνει ότι θα παραιτηθεί κι αυτός, αν παραιτηθεί ο Σαμαρτζίδης.
Προ των ευθυνών τους θέτει όλους, ο Κ. Κυριαζής-Κηπουρός τονίζοντας τους ότι: «οι παραιτήσεις πριν την διεξαγωγή του Φεστιβάλ είναι φυγομαχία» και αναρωτιέται, αν κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες μπορεί να γίνει φέτος το Φεστιβάλ. Ωστόσο, κι αυτός οδηγείται σε παραίτηση από το Δ.Σ. της Λέσχης, όπως και ο Ευάγγελος Παπαθανασίου. Αμφότεροι εκφράζουν δυσαρέσκεια για μια σειρά από ζητήματα τα οποία αδυνατούν να επιλύσουν από κοινού.

 

(Δείτε το χρονικό της αποπομπής του Αλέκου Δερμεντζόγλου καθώς και την απολογία του ιδίου στο παράρτημα 10)

ALEKOS 1

ALEKOS 2

ALEKOS 3

ALEKOS 4

ALEKOS 5

ALEKOS 6

 

(Δείτε την επιστολή παραίτησης του Κυριαζή- Κηπουρού στο παράρτημα 11)

PARAITHSH KYRIAZH 1

PARAITHSH KYRIAZH 2

PARAITHSH KYRIAZH 3

(Δείτε την επιστολή παραίτησης Ευάγγελου Παπαθανασίου στο παράρτημα 12)

 PARAITHSH 1

PARAITHSH 2

PARAITHSH 3ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 1

 

26 001

 49

ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΔΗΜΟΣ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3. ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

© 2018 Destanea. All Rights Reserved. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΡΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ | ΑΙΓΑΙΟΥ 4 ΔΡΑΜΑ, 66100 | 6932416400 - eirtrian@otenet.gr